agata51 Posted April 11, 2010 Posted April 11, 2010 Hej hej, 08.04, poszedł przelew zusammen dla Ediego i Świata. Proszę o odhaczenie mnie. Maryś, naprawdę jesteś? Quote
ivette3 Posted April 11, 2010 Posted April 11, 2010 [quote name='marysia55'] Witam naszego Światosława, ........... :loveu: Wiatj Maryniu :loveu: Specjalnie dla Ciebie Światuś w najnowszej sesji zdjęciowej - jako przedstawiciel starowinek,którym tylko ludzie o wielkich,gorących i dobrych serduchach mogą pomóc- Ty do takich ludzi się zaliczasz ,więc w imieniu Świata dziękuję,że jesteś Quote
avii Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Pięknie się Światuś trzyma , jak nie -staruszek :) a nasza wplata za kwiecień właśnie wędruje, jutro będzie .... .. Quote
gonia66 Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 zAKUPILAM NA BAZARKU DLA PIESKOW FAJNE PIELUSZKI SPECJALNIE DLA PSIAKOW...To tylko wprawdzie 10 sztuk, ale pomyślalam, ze warto zakupic, bo to w dobrym celu zakup, to raz, a dwa, ze specjalistyczne, z dziurka na ogonek:)Zaplacilam 10 zl za pieluszki i 10 za przesylke, oczywiscie za przesylke ja place a 10 zł potrące sobie z wplat:)Pieluszki sa w drodze, podalam adres Swiatunia, więc mam nadzieje, ze juz sa, lub będa na dniach- taka mialam obietnice:) W tym więc miesiacu wysle na pieluszki jeszcze 20 zl:):) Quote
ivette3 Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 gonia66 napisał(a):zAKUPILAM NA BAZARKU DLA PIESKOW FAJNE PIELUSZKI SPECJALNIE DLA PSIAKOW...To tylko wprawdzie 10 sztuk, ale pomyślalam, ze warto zakupic, bo to w dobrym celu zakup, to raz, a dwa, ze specjalistyczne, z dziurka na ogonek:)Zaplacilam 10 zl za pieluszki i 10 za przesylke, oczywiscie za przesylke ja place a 10 zł potrące sobie z wplat:)Pieluszki sa w drodze, podalam adres Swiatunia, więc mam nadzieje, ze juz sa, lub będa na dniach- taka mialam obietnice:) W tym więc miesiacu wysle na pieluszki jeszcze 20 zl:):) Światuś bardzo lubi niespodzianki :loveu: ,a jeszcze bardziej prezenty:loveu::loveu::loveu:...Dziękuję więc w jego imieniu za pamięć ( choć jeszcze przesyłka niestety nie doszła i musimy z radosnym pochwaleniem się paczką poczekać):roll:. Wstydliwa prawda :( :oops:jest jednak taka,że z siusianiem nie czekamy :(:oops:.... i nie możemy się też pochwalić małą ilością zużycia tego praktycznego wynalazku jak pieluszki :( . Dlatego przy wpłacie 1 kwietnia prosiłam gonię (na PW) by nie dzielić już wpłat na dwie raty i te 30zł na pieluszki, żeby były przysyłane już razem z wpłatą 1-go...Chyba jednak niedokładnie to przedstawiłam i stąd teraz małe skonfundowanie:roll: Nie gniewaj się Goniu za tą sugestię, ale jednak ja zakupy zarówno leków jak i pieluszek oraz wizyt kontrolnych i recept, uzależniam od potrzeb dziadzia i np. z pieluszkami,kroplami do oczu,maścią na brodawki... staram się mieć zapas na bieżąco,więc niespodzianki choć są bardzo miłe i jesteśmy wdzięczni za nie, ale nie dają bezpiecznej bazy na codzienność . Mam nadzieję,że to rozumiecie i nie urażę nikogo jeśli poproszę aby od następnego miesiąca na 1-go cała "renta" :) Światusia w jednej racie docierała raczej do mnie i dzięki temu dawała mi swobodę decydowania w potrzebnym momencie, jaki zakup jest pilny a jaki może poczekać. Prezenty -niespodzianki :loveu::eviltong:oczywiście zawsze są mile widziane:evil_lol:, jako dodatkowy luksusik dla Lorda :lol: Quote
gonia66 Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 JA się nie gniewam, bo dla mnie nie ma roznicy, kiedy wplacam pieniązki. Zagladalam dzis nawet z ciekawości na Allegro- nie wiem jakiej wielkosci kupujesz Swiatusiowi pieluszki, ale widzialam tam np pieluszki dobre- HAGIES 90 sztuk za 39 zl(z przesylka to 52zl),a to chyba dobra cena jest- bo wychodzi nie 1 zl a NIECALE 60 GR gr za pieluszke. Wieksze paczki mozna jeszcze taniej kupic(np ok 250 pieluszek pampers za 109zl+ chyba 15 zl przesylka)a to juz 50 gr za pieluszke. JA oczywiscie moge zamowic takie- bo mysle, ze warto kupowac tansze i wiecej- wtedy oszczedza sie na przesylce i nie ma zmartwienia, ze zabraknie pieluszek. Musze tylko wiedziec jaki rozmiar i ile Swiatus zuzywa ich dziennie:) Quote
ivette3 Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 :lol:Jeszcze chwilkę a pomyślę,że tak bardzo mi zazdrościsz opieki nad Naszym Lordem,że chcesz mi podebrać przyjemność opiekowania się nim :evil_lol::eviltong:... Nic z tego :mad::eviltong:- nie oddam go nikomu . A tak na serio, to powiem krótko- gdyby można było wszystkie jego potrzeby załatwić tak jak tą proponowaną z pieluszkami, to tylko metraż domu musiałabym powiększyć na zapasy :) i podawać obszerne listy z zapotrzebowaniem :loveu::loveu::loveu:---> :evil_lol:-goniu- rozważę to ale na płaszczyźnie wykorzystania tylko jednej cioteczki czyli Ciebie:evil_lol:-bo widzę ,że wyjątkowo chcesz zadbać ponad i tak już wspaniałą opiekę wielu ciotek i wujków :) Póki co , to staramy się ze Światusiem być dostosowani do potrzeb i możliwości ( skromnych ale dajemy radę) .Mam nadzieję,że moja opieka nad dziadziem nie budzi Waszej obawy,że nie dostarczm mu zgodnie z najbardziej bieżącą potrzebą tego co konieczne i potrzebne :roll: i pomoc , jaką okazujecie temu staruszkowi nie jest w Waszej ocenie źle przeze mnie dokładana do jego potrzeb. Jeśli są jakieś zastrzeżenia to bardzo proszę o jasne sugestie i postaram się je zastosować lub wyjaśnię, czemu zastosować nie mogę, ale proszę o uwzględnienie faktu,że nie można opiekować się nim w/g zasady-ile głów-tyle pomysłów...:roll: a potrzeby zmieniają się czasem szybko ...i na wiele może jednak nie być nas stać ,przy rozluźnionych pomysłach i terminach(nawet wliczając te wydatki, o których tu nie wspominam, ponoszę sama,bo kocham tego psiaka i często nie potrafię odmówić mu prawdziwych luksusów ) Tak więc moim zdaniem lepiej jeśli nadal docelowe decyzje co do tego : kiedy?,co ? i ile? kupić ...zostaną na mojej głowie. Buziaki dla zatroskanej cioci goni Światuś prześle, jak zrobimy nowe fotki :) Pozdrawiamy Wszystkich :loveu: Quote
gonia66 Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Nie rozumiem Kasiu skąd u Ciebie w ogole mysli, że ktos moze miec jakieś zastrzezenia co do twojej opieki nad Swiatusiem...Nie zauważylam nigdzie nawet takich sygnałow, ktore moglyby byc tak odczytane..Moja propozycja zakupu pieluszek nie tyle wynika z zatroskania o Swiatusia Ivette, bo wiem, ze troski mu nie brakuje i ma wszystko, co potrzeba- to po prostu czysta, zwykla ekonomia. Umiem liczyć z racji tego, ze zajmuje sie finansami kilku pieskow i uważam, że zakup pieluszek na allegro- to zdecydowana oszczednośc, bo rachunek jest prosty, a oszczednośc potrzebna, jak na każdym innym watku.Skoro można kupić pieluszki o polowę conajmniej tańsze, to uwazam, ze nie ma sie nad czym zastanawiac, tym bardziej, ze jak piszesz, Swiatuś coraz wiecej, a nie coraz mniej (jak na poczatku przypuszczalismy)pieluszek zużywa..Poza tym niestey , nauczona doświadczeniem z innych watków, gdzie deklarujący ludzie po prostu znikają, widzimy wszyscy, że i tu juz kilka osob niestety z różnych przyczyn się "wykruszyło", więc lada dzien moze zabraknąc nawet na podstawowa opieke.A badania dodatkowe mogą być potrzebne w każdej chwili... Dlatego uważam, że nie ma sie nad czym zastanawiać....no ale to jest oczywiscie moje zdanie, z ktorym nie każdy musi się zgadzać... Quote
Lidan Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Nie ma nic do zastanawiania ani debatowania. Światuś należy do Ivette3. Osoby, które nadal wpłacają pieniądze na pokrycie choć części kosztów związanych z utrzymaniem Świata mają świadomość, że pomagają psu który ma już dom więc z pewnością nie będą miały pretensji o to na co konkretnie idą ich pieniądze jeśli ma to coś wspólnego ze Światem. Myślę, że wystarczy gdy pokażą się co jakiś czas dla porządku i zgodnie z regulaminem rozliczenia. W każdym razie mnie jest równo obojętnie czy moja dyszka wypełni michę Świata, zasponsoruje kilka pieluszek czy tabletki na odrobaczenie... Ważne, że psiak ma dobry dom i najlepszą opiekę :-) Quote
gonia66 Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Lidziu-zgadzam sie z Tobą- mnie tez jest obojętne, na co zostanie spożytkowane moje marne 5 zl..kazda wplacająca osoba pewnie jest tego samego zdania:)Ustalilysmy, ze wplacamy do Ivette co miesiąc 120 zl na leki (doraźne)i karmę specjalistyczną...do tego doszly ostatnio pieniązki na pieluszki:) Kiedy rozmawialam z Ivette, zastanawialysmy sie, czy 30 zl to duzo na pieluszki czy malo(zadna z nas nie mial od dluzszego czasu do czynienia z pieluszkami:)), wowczas Ivette kupila takie i ok:) CZas byl bardzo gorący, nikt wowczas nie mial czasu, a i deklaracje byly wydawalo się "stabilne"..Robiąc zestawienie za marzec po swiętach przeszly mi ciarki, bo zobaczylam, że wykruszylo sie kilka osob a caly wplyw za marzec wyniosl 165 (przy czym xmartix wplacila za dwa miesiace), więc wyglada na to, ze poki co mamy wplat na rowny rachunek, a co będzie jak będa niebawem potrzebne kontrolne badania i pewnie leki..a jesli jeszcze ktoś "wypadnie"??Swiatus to dziadunio, nie mozemy o tym nie pamiętac(tak mnie "uczono na innych watkach- wtedy byla zdziwiona- bo pies miał zapasy i wydawalo mi sie, ze nie musimy oszczedzac..dzis "moje księgowe" 2 psy są stale zagrożone finansowo...:(..każdego miesiąca martwie się, czy uda się je oplacic..a deklaracji nowych nie przybywa..o ile nikt znow nie wypadnie:(.. Swiatus jest u Kasi dozywotnio, ale On jest nasz wspolny- i dozywotnio mamy z Nimi umowę na finansowanie...na leczeniu i lekach nie oszczedzimy- to proste...ale skoro mozna kupic duzo tansze pieluszki, ktorych jest potrzeba juz na stale, to mysle, że warto skorzystać...takie są realia naszej dogoamnii...Ja oczywiscie nie będę się upierała..bo w koncu to nie są moje a wspólne pieniazki..zrobię, co zadecydujecie i co uznacie za najlepsze dla Światusia:) Quote
ivette3 Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Kochani Fani Światusia. Ostatnie tygodnie na wątku Światunia płynęły dość leniwie .... .Zrozumiałe to jest oczywiście,bo trudno spędzać zbyt wiele czasu na wątku, gdzie już zło jest oddalone:) , a na tylu innych wątkach wciąż czekają kolejne smutaski na Waszą pomoc. Ze swojej strony starałam się w miarę możliwości dzielić się z Wami radością z wigoru dzidziusia.Uspokajam od razu,że nie ma nadal powodów aby obawiać się jakiejś zmiany na gorsze.Ja natomiast zmęczona pewnymi przykrymi sprawami ( a niestety licznie skomasowanymi w ostatnim - krótkim czasie), miałam zamiar kilka dni wyciszyć się i odpocząć. Okazało się jednak, że nagle dość dynamicznie rozwinął się na wątku temat, który muszę koniecznie wyjaśnić aby uniknąć nieporozumienia przez niedoinformowanie. Dlatego mimo niezbyt fortunnej chwili napiszę ten przydługi post i proszę serdecznie o zrozumienie moich dobrych intencji w tym poście i motywów postępowania. Światuś to 17-letni dziadzio i bywały czasem takie dni, kiedy nawet nie miałam czasu napisać Wam, że mam jakiś problem, a co dopiero w dodatku czekać na Wasze ewentualne rady i komentarze. Ostatnio na przykład zupełnie nieoczekiwanie musiałam dosłownie dzień po udanej, odbytej wizycie kontrolnej u weta i wykupieniu recept na stałe leki, iść pilnie do weta, bo Światuś po prostu wieczorem zaczął utykać na nóżki ( nie pierwszy raz), w nocy budził się i piszczał, a rano wcale na tylne łapki nie stawał... Dostałam skierowanie na RTG nóżek. Po stwierdzeniu, że to zmiany i bóle reumatyczne i w zasadzie uspokojeniu ( u takiego staruszka to nic dziwnego), zostało mi tylko zdecydowanie o przyniesieniu mu ulgi i leczenia. Światuś dostał zastrzyk i nową niespodziewaną receptę na leki homeopatyczne (na ruchomość stawów, przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz na zanik mięśni). Za wszystko zapłaciłam sporo i nawet nie miałam zamiaru pisać Wam o tym, bo staram się już nie nadwyrężać Waszej pomocy, dołożyć się do niej lub może w innym lżejszym finansowo miesiącu jakoś zrównoważyć....Czyli tak, jak to w zwykłej domowej ekonomii....Nagle wczoraj dowiedziałam się, że Wasze dobre serce i troska o Światunia może spowodować, że nie będę mogła zdecydować niczego sama, bo z jednej strony powód do radości czyli np. zapas pieluszek, a z drugiej brak pola manewru w razie konieczności decyzji na czym mogę zaoszczędzić, a z czego nie mogę zrezygnować. W kwocie, którą od Was otrzymuję raczej nie zostaje mi żadna reszta( bo np.krople na oczy-trzy rodzaje kupuję nie raz a nawet trzy razy na miesiąc lub teraz Świat był odrobaczony profilaktycznie ( pisałam Wam o tym) - co nie było brane pod uwagę w wyliczeniu comiesięcznym, a do tego skończyła się maść na brodawki i też musiałam dokupić nadprogramowo...) Aby nie mnożyć tu takich przykładów napiszę wprost. Nie jestem w stanie opiekować się Światusiem w sytuacji, kiedy z zaskoczenia otrzymam w czyimś przekonaniu oszczędność, a w moim codziennym, rzeczywistym gospodarowaniu .....brak pola działania według faktycznej i pilnej potrzeby, którą w moim przekonaniu raczej ja jestem w stanie lepiej ocenić niż nawet najmądrzejsza i najżyczliwsza ale oddalona osoba . Rozumiem oczywiście motywy np.goni....pomogła na bazarku innego psiaka i chciała mi pomóc w oszczędnym zakupie pieluszek... Ja jednak myślę,że nie zaoszczędzę-wręcz przeciwnie, jeśli zapas pieluszek będzie czekał a Światusiowi za chwilkę znów muszę kupić kolejne kropelki lub zacznie cierpieć, bo oczka mu będą łzawić....albo co gorsze, znów coś wyskoczy, jak z tymi teraz nóżkami ?Zresztą raczej w ogóle o oszczędzaniu tu nie powinno być mowy,tylko o tym czy dołożę do leków więcej czy mniej...? A ja niestety nie mogę przebrać miary finansowej, bo jedzonko też staram się mu dawać nieoszczędne i niebawem nie dam rady... Proszę Was wszystkich o refleksję nad moim postem.Nie proszę o nic ponad to co jest teraz(choć byłoby na co przeznaczyć),...... staram się sobie z tych 150 zł radzić ...tylko uszanowanie konieczności zaufania do mojej ekonomii domowej i nie stawianie mnie w niezręcznej sytuacji. W imieniu Światunia dziękuję. Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Teraz ja jestem zdziwiona i to bardzo..umawialysmy sie, ze bedziemy leczyc Swiatusia..my własnie..taka byla umowa od początku Kasiu i bardzo zdziwil mnie twoj post w ktorym piszesz, ze dokladasZ do leczenia..ja wlasnie w trosce o leczenie swiatusia i ewentualne koszta, ktore moga sie pojawic chcialam, aby zaoszczedzic pieniazki. Tu nie chodzi absolutnie o to, ze Ty masz dpostac 120 zł czy 150 i nas juz swiatus nie obchodzi. Ja tak rozumialam nasza umowe..i caly zcas o tym wlasnie myslalam, chcac zabezpieczyc pieniazki na ewentualna przyszlośc... Postawilas mnie teraz dopiero w niezrecznej sytuacji, jakobym to ja nie wiedziec ldaczego chciala Ci ograniczyc 30 zl...a ja chcialam pomoc i zupelnie nie rozumiem tresci twoich postow.Czuje sie ...czulam znaczy do dzis odpowiedzialna za Swiatunia rownie mocno jak Ty i nie spodziewalam sie w ogole, ze nie piszesz nam o jakichkolwiek dolegliwosciach psiunia..tym bardziej o dodatkowych wydatkach, jakie ponioslas na niego....Ummawialysmy sie oficjalnieninaczej i tak tez myslalam ze jest- czyli lecznie spoczywa w 100% na nas...Ty obecywalas od siebie karmienie i miłośc...to dla nas i tak bylo wiele..bardzo wiele...i jednoglosnie sie zgodzilismy na taki uklad, jaki sama zaproponowalas...dlatego widzac, jak pieniazki topnieja a ludzie sie wykruszaja, mając tez swiadomosc, ze swiatus nie bedzie coraz zdrowszy a odwrotnie, chcialam znaleźc sposob na oszzcednośc- bo uwazalam, ze tylko oszczednosc na pieluszkach wchodzi w gre...mowy nie bylo o oszzcednosci na lekach czy lekarzach...dotad o wszystkim bylyusmy informowane i za wszystko co sie dzialo placilismy- a bylo tego przeciez czasem duzo wiecej niz 150 zł miesiecznie...dlatego zupelnie nie wiem, co mam myslec o twoim poście..mam wrazenie, ze potraktowalas moja chęc pomocy jako jakiś atak na Twoja autonomię i podejmowanie decyzji..:( Ponieważ poczulam sie conajmniej dziwnie czytając Twoj post- "obrone",a ataku z moej strony nie bylo, zdecydowalam, ze jutro zrobie rozliczenie wplywow i wyślę Ci wszystkie pieniązki jakie ma Swiatus na koncie, bedziesz sobie decydowala zgodnie z potrzebami dziadziusia i nikt Ci sie nie bedzie wtracał...nas ewentualnie bedziesz informowala... Prosilabym tez bardzo, abys podala swoj numer konta wszystkim deklarującym ( ja mam oczywiscie;))i bedziesz otrzymywala pieniązki do swojej wylacznej dyspozycji, zgodnie z potrzebami Swiatusia..uwazam, ze tak będzie najlepiej dla Ciebie- i dla Swiatusia...my, tak jak pisala Lidzia- wyslemy swoje deklaracje a co z nimi zrobisz jest nam obojetne... Zaraz zrobię zrsezta rozliczenie, bo niewiele sie zmienilo od ostatniego, i przesylam pieniązki na konto Swiatusiowe, mam nadzieję, że juz bedzie wszystko ok:) Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Wklejam więc rozliczenie za m-c marzec 28.02 po wpłacie za hotelik, na koncie Swiatusia pozostało 90 zł WPŁATY MARCOWE: 1.03- malibo57- 50 zł 1.03- Lidan- 10 zł 1.03- Bjuta- 10 zł 2.03- gonia66- 5 zł 3.03- agata51- 10 zł 5.03- avii- 20 zł NA DZIEŃ 10.03- ŚWIATUŚ MA W SKARPECIE 195 ZŁ 10.03- WYSYŁAM NA PIELUSZKI 30 ZŁ= ZOSTAJE 165 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 12.03- eski- 10 zł 17.03- malicja- 5 zł 17.03- margoth- 5 zł 31.03- wojtuś- 20 zł 31.03- xmatrix- 20 zł (za III i IV) STAN KONTA NA DZIEŃ 31.03 WYNOSIŁ 225 ZŁ PO WPŁACIE DO IVETTE 120 ZŁ, W SKARPECIE CHŁOPAKA ZOSTAŁO 105 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 1.04- malibo57- 50 zł 1.04- Lidan- 10 zł 2.04- Bjuta- 10 zł 2.04-gonia66- 5 zł AKTUALNY STAN KONTA ŚWIATUSIA WYNOSI 180 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 09.04- agata51- 10 zł 13.04- avii- 20 zł RAZEM 210 ZŁ- 10 ZŁ (PIELUSZKI BAZAREK)- 20 Z( PIELUSZKI WYSLANE)= 180 ZŁ NA KONTO KASI WYSYLAM WIĘC 180 ZŁ I PROSZE WSZYSTKIE KOCHANE CIOTECZKI I WUJASZKOW O WPŁATY PIENIAZKOW NA KONTO IVETTE (jesli coś ktos mi tu jeszcze wysle, zanim sie przyzwyczai do zmiany- ja oczywiscie odesle kasi bez problemu:):):)) Quote
Poker Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 co prawda ja nie łożę na Światusia , bo tyle tu dobrych duszyczek , ale wyrażę swoją opinię. Skoro najwyższe dobro jakim jest życie i zdrowie Swiata zostało powierzone Ivette3, to myślę,że i fundusze na niego można Jej powierzyć z całym zaufaniem i pozwolić Jej tak gosodarować , jak uważa za stosowne.Na pewno pieniądze się nie zmarnują. Będzie Jej dużo łatwiej i Ona wie najlepiej kiedy i co kupić.Co z tego ,że będzie miała zapas tańszych pieluch na miesiąc czy dwa, jak nie będzie miała na inne cele w tym czasie.? Mam więc propozycję ,by pieniądze przesyłać Ivette np. co miesiąc i dla czystości sytuacji Ona będzie się rozliczać na wątku Quote
Poker Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 pisałyśmy z gonią w jednym czasie, ja nie zrozumiałam wypowiedzi Ivette jako atak na gonię tylko prośbę o pozwolenie na decydowanie kiedy , co i jak. Ja też bym tak wolała.takie kapanie przypomina mi sytuację kiedy to mąż zostawia codziennie żonie za życie jakieś drobne kwoty. Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Bank ma niestety przerwę, wyslę więc 180 zł (chyba, ze jutro cos jeszcze wpłynie)na konto Kasi:) Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Poker napisał(a):co prawda ja nie łożę na Światusia , bo tyle tu dobrych duszyczek , ale wyrażę swoją opinię. Skoro najwyższe dobro jakim jest życie i zdrowie Swiata zostało powierzone Ivette3, to myślę,że i fundusze na niego można Jej powierzyć z całym zaufaniem i pozwolić Jej tak gosodarować , jak uważa za stosowne.Na pewno pieniądze się nie zmarnują. Będzie Jej dużo łatwiej i Ona wie najlepiej kiedy i co kupić.Co z tego ,że będzie miała zapas tańszych pieluch na miesiąc czy dwa, jak nie będzie miała na inne cele w tym czasie.? Mam więc propozycję ,by pieniądze przesyłać Ivette np. co miesiąc i dla czystości sytuacji Ona będzie się rozliczać na wątku O..dzięki Poker:):)Dokladnie to samo pisalysmy widzę:D W obecnej sytuacji tez dokladnie tak uważam, bo umawialysmy się inaczej a inaczej wyszlo(chyba lepiej dla nas:D), więc tak będzie najbezpieczniej- i bez niepotrzebnych nerwow i emocji..a i ja będę troszkę odciążona, co nie ukrywam, ze bardzo mi pasuje:p Quote
majku33krakow Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Poker napisał(a):co prawda ja nie łożę na Światusia , bo tyle tu dobrych duszyczek , ale wyrażę swoją opinię. Skoro najwyższe dobro jakim jest życie i zdrowie Swiata zostało powierzone Ivette3, to myślę,że i fundusze na niego można Jej powierzyć z całym zaufaniem i pozwolić Jej tak gosodarować , jak uważa za stosowne.Na pewno pieniądze się nie zmarnują. Będzie Jej dużo łatwiej i Ona wie najlepiej kiedy i co kupić.Co z tego ,że będzie miała zapas tańszych pieluch na miesiąc czy dwa, jak nie będzie miała na inne cele w tym czasie.? Mam więc propozycję ,by pieniądze przesyłać Ivette np. co miesiąc i dla czystości sytuacji Ona będzie się rozliczać na wątku najlepiej jak by ivett pisała o wszystkich kosztach,wspolnie cos doradzicie albo jak zawsze ktos opcy moze cos dodatkowo wpłacic. Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 majku33krakow napisał(a):najlepiej jak by ivett pisała o wszystkich kosztach,wspolnie cos doradzicie albo jak zawsze ktos opcy moze cos dodatkowo wpłacic. Majku..tak mialo byc...w kazdym razie tak ustalaysmy i na watku i telefonicznie:) KAsia miala nam pisac o wszystkich wydatkach zdrowotnych poniesionych na Swiatusia..a my mialysmy za wszystkie placic..i tak bylo dośc dlugo:) Moze ja cos na wątku przeoczylam, bo naparwde nie mialam pojecia, ze jest juz inaczej- znaczy dajemy 150 zl i nic nas wiecej nie obchodzi...a skoro tak- to rzeczywiscie nie ma sensu zabezpieczanie jakiejs kaski, czy oszczedzanie..:)poza tym Kasia nie przepada za wspolnym radzeniem odnosnie swojego juz pieska:):);)(ja tez bym nie chciala zeby mi ktos mowil jak mam karmic,czy jakie pieluszki mam zakladać swojemu prywatnemu psu- jak czegos nie wiem, to pytam, ale jak nie pytam- znaczy wiem dobrze:D)Dlatego zdrowiej dla nas wszystkich bedzie chyba jak moja propozycja będzie urzeczywistniona- ja tak mysle, Poker tez- choc nie wiedziala co piszę:):)Myślę, ze pozostalym cioteczkom i wujaszkom będzie obojetne na czyje konto wplacaja pieniazki:):) Quote
Lionees Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Ivette,jakbyś chciała jakiejś porady względem pieluszek,to pisz.Moje psiaki już od roku chodzą w pampersach... Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Poker napisał(a):pisałyśmy z gonią w jednym czasie, ja nie zrozumiałam wypowiedzi Ivette jako atak na gonię tylko prośbę o pozwolenie na decydowanie kiedy , co i jak. Ja też bym tak wolała.takie kapanie przypomina mi sytuację kiedy to mąż zostawia codziennie żonie za życie jakieś drobne kwoty. Pokerku, ja tez nie odebralam postu Iwette jako ataku na siebie, tylko zrozumialam, ze Kasia moja propozycje odebrala jako atak na swoja autonomie, a to nie bylo moim zamiarem- tylko, jak pisalam, czulam się wspołodpowiedzialna za zapewnienie Swiatusiowi wszystkiego, na co sie deklarowalysmy wplacac..czyli 100% leczenia i dodatkowych kosztow utrzymania(specjalistycznej karmy czy chocby pieluszek), a kwotę ktorą wplacamy- zaproponowala sama Kasia- nikt jej nie "kapał" i nie wydzialał- to byla comiesieczna wplata na leki...reszta wydatkow mogla sie pojawic w kazdej chwili- i na to bylam naszykowana (bo tak bylo, kiedy Swiatus potrzebowal specjalistycznych badań..a przeciez wiemy, ze to nie koniec jego chorob, a byc może początek...:(:(...a ludzie zaczeli się wykruszać...pieniązki topniec...:(.. No ale jak widac, ja źle zrozumiałam, albo czegos wczesniej nie doczytałam...sytuacja sie zmieniła, i też uważam, ze pieniązki powinny dlatego spływac na konto Ivette..:) Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 ivette3 napisał(a):Kochani Fani Światusia. W kwocie, którą od Was otrzymuję raczej nie zostaje mi żadna reszta( bo np.krople na oczy-trzy rodzaje kupuję nie raz a nawet trzy razy na miesiąc lub teraz Świat był odrobaczony profilaktycznie ( pisałam Wam o tym) - co nie było brane pod uwagę w wyliczeniu comiesięcznym, a do tego skończyła się maść na brodawki i też musiałam dokupić nadprogramowo...) Aby nie mnożyć tu takich przykładów napiszę wprost. Nie jestem w stanie opiekować się Światusiem w sytuacji, kiedy z zaskoczenia otrzymam w czyimś przekonaniu oszczędność, a w moim codziennym, rzeczywistym gospodarowaniu .....brak pola działania według faktycznej i pilnej potrzeby, którą w moim przekonaniu raczej ja jestem w stanie lepiej ocenić niż nawet najmądrzejsza i najżyczliwsza ale oddalona osoba . Rozumiem oczywiście motywy np.goni....pomogła na bazarku innego psiaka i chciała mi pomóc w oszczędnym zakupie pieluszek... Ja jednak myślę,że nie zaoszczędzę-wręcz przeciwnie, jeśli zapas pieluszek będzie czekał a Światusiowi za chwilkę znów muszę kupić kolejne kropelki lub zacznie cierpieć, bo oczka mu będą łzawić....albo co gorsze, znów coś wyskoczy, jak z tymi teraz nóżkami ?Zresztą raczej w ogóle o oszczędzaniu tu nie powinno być mowy,tylko o tym czy dołożę do leków więcej czy mniej...? A ja niestety nie mogę przebrać miary finansowej, bo jedzonko też staram się mu dawać nieoszczędne i niebawem nie dam rady... Proszę Was wszystkich o refleksję nad moim postem.Nie proszę o nic ponad to co jest teraz(choć byłoby na co przeznaczyć),...... staram się sobie z tych 150 zł radzić ...tylko uszanowanie konieczności zaufania do mojej ekonomii domowej i nie stawianie mnie w niezręcznej sytuacji. W imieniu Światunia dziękuję. KAsiu- odpowiadając na Twoj post konkretnie- (mialo byc tak- w moim przekonaniu tak bylo, nie wiedzialam ze nie piszesz nam wszystkiego, a szkoda..)mialas mieć zapas pieluszek-i to miala byc oszzcedność, a o wszystkich dodatkowych kosztach, o jakich piszesz- kropelkach, czy problemie z nozkami- mialas nam pisac, a ja natychmiast mialam wyslac pieniazki..przeciez tak bylo do tej pory caly czas(oczywiscie dotad dokad nam pisalas wszystko), kazdy wydatek(kropelki, czy puszeczki)starałyśmy sie finansowac...nie wiem skąd u Ciebie mysl, ze zrobie Ci zapas pieluszek, a potem wysle 120 zl i rob sobie z tym co chcesz- a Swiatus ma byc zdrowy...ja zaoszczedzę i nie wiem...schowam sobie ta kase do swojej skarbonki..??Po co mialabym w takim razie oszczedzać..??Wiem, ze Swiatus to koszty- rozmawialysmy o tym godzinami i wszystko Ci tlumaczylam...nie mam pojęcia skąd u Ciebie takie podejrzenia..??:( No ale tak, jak pisalam- zrobmy tak, zeby bylo dobrze- najlepiej dla wszystkich...ja z wielka ulgą oddam finanse dziadunia..mniej zmartwień dla mnie a Ty, tak jak chcesz, będziesz decydowala ile, kiedy i na co..:)Chyba to uczciwe rozwiązanie.??? Quote
xmartix Posted April 14, 2010 Author Posted April 14, 2010 ja też nie mam nic przeciwko żeby Ivette sama decydowała Gonia spokojnie, bo widzę że Cię dotknęła wypowiedź Ivette. Ja też myslałam że wszystko jasno było obgadane. mój Bulinek nas też dużo wynosił na starość, ze starszakami tak się biega do weta co chwilę :( ja napisałam do Merry i Nemko w sprawie tych deklaracji, Nemko była wczoraj na dogo, a merry od marca nie było... trzymajcie się Rodzino Światusia jak by za mało kasy było to pisz Ivette, dozbiera się Gonia nie zgadza Ci się coś w rozliczeniu: To mi podałaś wcześniej: Marzec 2010 28.02 po wpłacie za hotelik, na koncie Swiatusia pozostało 90 zł WPŁATY MARCOWE: 1.03- malibo57- 50 zł 1.03- Lidan- 10 zł 1.03- Bjuta- 10 zł 2.03- Kama- 20 zł 2.03- gonia66- 5 zł 3.03- agata51- 10 zł 5.03- avii- 20 zł NA DZIEŃ 10.03- ŚWIATUŚ MA W SKARPECIE 215 ZŁ 10.03- WYSYŁAM NA PIELUSZKI 30 ZŁ= ZOSTAJE 185 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 12.03- eski- 10 zł 17.03- malicja- 5 zł 17.03- margoth- 5 zł 31.03- wojtuś- 20 zł 31.03- xmatrix- 20 zł (za III i IV) STAN KONTA NA DZIEŃ 31.03 WYNOSIŁ 245 ZŁ PO WPŁACIE DO IVETTE 120 ZŁ, W SKARPECIE CHŁOPAKA ZOSTAŁO 125 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 1.04- malibo57- 50 zł 1.04- Lidan- 10 zł 2.04- Bjuta- 10 zł AKTUALNY STAN KONTA ŚWIATUSIA WYNOSI 195 ZŁ a to później: 28.02 po wpłacie za hotelik, na koncie Swiatusia pozostało 90 zł WPŁATY MARCOWE: 1.03- malibo57- 50 zł 1.03- Lidan- 10 zł 1.03- Bjuta- 10 zł 2.03- gonia66- 5 zł 3.03- agata51- 10 zł 5.03- avii- 20 zł NA DZIEŃ 10.03- ŚWIATUŚ MA W SKARPECIE 195 ZŁ 10.03- WYSYŁAM NA PIELUSZKI 30 ZŁ= ZOSTAJE 165 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 12.03- eski- 10 zł 17.03- malicja- 5 zł 17.03- margoth- 5 zł 31.03- wojtuś- 20 zł 31.03- xmatrix- 20 zł (za III i IV) STAN KONTA NA DZIEŃ 31.03 WYNOSIŁ 225 ZŁ PO WPŁACIE DO IVETTE 120 ZŁ, W SKARPECIE CHŁOPAKA ZOSTAŁO 105 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 1.04- malibo57- 50 zł 1.04- Lidan- 10 zł 2.04- Bjuta- 10 zł 2.04-gonia66- 5 zł AKTUALNY STAN KONTA ŚWIATUSIA WYNOSI 180 ZŁ KOLEJNE WPŁATY: 09.04- agata51- 10 zł 13.04- avii- 20 zł RAZEM 210 ZŁ- 10 ZŁ (PIELUSZKI BAZAREK)- 20 Z( PIELUSZKI WYSLANE)= 180 ZŁ na czerwono się różni Quote
gonia66 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Martuś, nie tyle mnie dotknęła wypowiedź Ivette, co niesamowicie zdziwila...bylam pewna, ze świetnie dbamy wszystkie wspolnie o Swiatusia (tzn o jego finanse- bo o to mialysmy dbac z naszej strony), ale widze, ze zrobila sie dziwna dyskusja, moim zdaniem zupelnie zbędna i niepotrzebna...Wg. tego, co chcialam- Swiatus mial miec i zapas pieluszek i pieniązki na leki- tak jak się deklarowałyśmy i nawet nie mialam pojecia, ze źle mysle:) Ale tak, jak pisalam- nie ma tego zlego, w kazdym razie dla mnie jeden "kłopot" mniej, bo nie ukrywam, ze prowadzenie finansow kilku psom jest dla mnie czasami klopotliwe, zwlaszcza wtedy, kiedy ludzie się wykuszaja i istnieje obawa, ze kaski moze zabraknąc:( Tego wlasnie sie wystraszylam, ale widze, że nie było takiej potrzeby:):) Nie zgadza sie to co masz na czerwono- ale pisalam o tym:) Omylnie wpisalam i doliczylam wplatę od cioteczki Kamy (pomylilam psiaki- Ona na Swiatusia nie wplaca- widzicie, że to klopotliwe;)), ale ja to edytowalam i dopisalam wiadomośc:) Natomiast ostatnie wplaty na czerwono, sa to wpłaty, ktore dopisalam wczoraj- jak spojrzysz na daty, to nie moglo być tych wplat w poprzednim rozliczeniu, bo to sa najświeższe:) Stan konta, jak pisalam wynosi na dzis 180 zl i tyle też, jeśli sie zgadzacie odesle do Ivette:) Quote
Lidan Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Stan konta, jak pisalam wynosi na dzis 180 zl i tyle też, jeśli sie zgadzacie odesle do Ivette Nie mam zastrzeżeń. Najwyżej nadal przez zapomnienie będą przelewać na konto goni ;-) Quote
Recommended Posts