Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 568
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Buldogu

Zastanawiałam się nad tym, ale doszłam do wniosku, że szczunek to całkiem poważna sprawa.

A smaila masz teraz, takiego specjalnie dla Ciebie :Rose:

Może być ? :)

Posted

jak juz pisłam jestem konserwatywna i nie chcę dwóch linii tylko jedną "akuratną", ale wiem że nie we wszystkich rasach to możliwe.

Ale: jeżeli coś jest niemożliwe to wyślijcie kogoś kto o tym nie iwe - pójdzie i zrobi ;)

Kamilapon - wyrazilas moje mysli :D wlasnie jedna linia "akuratna".

Nie jest zgodne z moimi pogladami na hodowle, kiedy ktos hoduje psy pomijajac ich cechy uzytkowe (wylączam rasy bojowe z wiadomych wzgledow :-? ) ale nie jest tez do konca zgodne z moimi pogladami, gdy ktos hoduje psy zwracajac uwage JEDYNIE na cechy uzytkowe. Potem widuje sie wlasnie takie roznice, ze trudno stwierdzic, czy to ta sama rasa :-?

Ideal hodowania łączyłby oba te podejscia. Nie jestem w stanie uwierzyc, ze to niemozliwe-Znam taka suke cockera ( po niej chciaabym miec szczeniaka)- jest sliczna a poza tym poluje i to z wielka pasja :lol:

. Nie jestem w stanie uwierzyc, ze NIE DA SIE uzyskac pieknego, doskonalego uzytkowo ONa (tu: pomijam cechy anatomiczne przerysowane do takiego stopnia, ze utrudniaja psu aktywnosc :-? ), Cockera itd, takze charta- owszem, szata pewnietroche sie hmm zuzywa ;) ale za to pies ma cudnie wyrobione mięsnie, co chyba tez jest wazne w ocenie urody? a szata odrasta.

Natomiast nie ulega watpliowsci, ze jest to duzo trudniejsze, niz skupienie sie na jednym tylko aspekcie.

Z tym, ze pies danej rasy "sklada sie" z tych dwoch aspektow.

I nie chodzi wcale o konserwatyzm, chodzi mi o to, ze pies uzytkowy, ktory ma jakies przeznaczenie, cos umie i kocha robic- jest szczesliwszy, a wlasciciel moze mu z latwoscia dostarczyc ulubionej rozrywki (np ktos ma dom i dzialke z linia brzegowa jeziora- kupuje nowofunlanda i moze miec niemal pewnosc (wiem, sa wyjatki) ze pies bedzie zachwycony i wiadomo do czego mozna go wykorzystac.

Nie chodzi tez o to, ze wg mnie pies musi pracowac zeby warto go bylo miec :lol: po prostu wiem jaka to ogromna przyjemnosc, kiedy zabieram psa do lasu i nad jezioro (cockera) dajac mu mozliwosc robienia tego, co lubi najbardziej. Przyjemnosc obserwacji tak zadowolonego psa jest naprawde spora. Gdybym miala bernenczyka albo szwajcara np z pewnoscia kupilabym specjalny wozek i nauczyla go ciagnac- cokolwiek, niechby to byly zakupy, albo nawet jego zabawka, dla czystej przyjemnosci. I tak dalej.

Zgadzam sie tez, ze wzorce ewoluuja, ale niech te nowe wzorce nie beda calkiem pozbawione wzmianki o zajeciu ktore dana rasa najbardziej lubi wykonywac, co by to nie bylo, bo bedzie to pozbawienie tych psow i ich wlascicieli (niektorych przynajmniej) ogromnej czesci przyjemnosci plynacej z posiadania psa danej rasy.

Posted

Za Horyzontem-

zgadzam sie z Twoja opinia na temat, nie pierwszy raz zreszta,podobaja mi sie Twoje wypowiedzi w kilku innych watkach i w ogole mam bardzo pozytywne wrazenie w sprawie Twojej rozsadnej i duzo wiedzacej osoby. W tym jednak wątku mysle, ze niestety nie masz racji, wypowiadajac krytyczne uwagi wobec dyskutujacych tu osob, NIE PRZECZYTAWSZY WCZESNIEJ CALEGO WĄTKU.

Wiem jest bardzo dlugi, ale ja sama sie przegryzlam zanim cos napisalam. W przeciwnym wypadku nie mozesz wiedziec o co chodzi, a dyskusja o tym z Buldgiem tylko powieksza ilosc dygresji w tym wątku i chyba nie prowadzi do zadnych sensownych wnioskow :roll:

przepraszam, ze sie wtracam, ale w koncu dyskutujecie na forum.

Posted

Kamilapon :D 8)

wiesz ja nawet jak rozwazalam kupno border collie, to w koncu zrezygnowalismy, bo nie mieszkamy jeszcze caly rok w domu z dzialka, a chcialabym mu kupic np 2 kozy miniaturowe, albo ze 2 gęsi, zeby mial co wypasac...

:oops: :lol: :lol: :lol:

z 'cockerem' nie mieszkam w lesniczowce, ale mysle, ze weekednowe wypady mu wystarczaja ;)

no i raz jeszcze: nie upieram sie przy danym zajeciu (bordery moga robic mnostwo innych rzeczy, ale to zdaje sie lubia najbardziej) ale przy jakimkolwiek zajeciu, najlepiej typowym dla danej rasy. Zreszta przypuszczam, ze chwile sie zastanawiajac daloby sie wymyslic nowe, humanitarne i ciekawe zajecie "nawet" dla ras bojowych..

Posted

No i okej, genialnie. Szata nieco się zużywa, ale odrośnie... Jak to napisała Masza... Tylko że zanim odrośnie trudno liczyć na osiągnięcia szczególne na wystawach - prawda Kamila?

Oczywiście - niech piesek sobie "pracuje" do woli - ja nie twierdzę, że to coś złego dla psa wystawowego... Byle tylko nie było po nim tej "pracy" widać - w tym "zużytym" aspekcie oczywiście.

Posted

No cóż jako zauważył ZaHoryzontem, są jeszcze rasy psów ozdobnych i do towarzystwa.

Może to są odpowiednie psy dla miłosników li tylko "ślicznych" psów :wink:

Posted

Tylko widzisz Marcinie mój pon stracił sierść nie podczas szkolenia, a totalnych wakacji jakie mu urządziłam. Chciał latać to latał bez mojego opamiętania (a że las. krzaki to nie ważne ;) ) Zamiast wziąść go na łączke i porządnie poćwiczyć (tak, tak: w tej sytuacji praca "użytkowa" ocaliłaby włos) poszłam na łatwiznę.

Powiem Ci nawet lepszy dowcip - trzy tygodnie przed klubówką (Bzik miał wtedy bardzo krótką sierść) sędzia dał mu CWC powiedział, że owszem włos trochę za krótki, ale za to zauważył m. in. doskonały ruch i (nomen omen) TEMPERAMENT. Dlatego ja się nie skarżę.

Posted

Kamilo!

Ale ponoć "użytkowość" PONa oznacza "aktywność" - jak sama stwierdziłaś jakiś czas temu. I zapewnianie psu zajęcia jest właśnie traktowane tu jako przeciwwaga dla "śliczności". Więc las czy szkolenie - wszystko jedno.

Bzikowy włos poszedł w trakcie "użytkowania".

Pisałem o osiągnięciach szczególnych.... CWC w Białymstoku (sędzia - H.Król) w konk. 1 wiosny nie czyni... Potem była klubówka, Legionowo, Poznań... (odpowiednio: 3/3, 3/4 (ponoć bardzo dobry???), 2/2 o ile się nie mylę?). I o lokatach tych decydowała szata - jak sądzę - w głównej mierze.

Ja tam nie wiem, ale Latam "użytkuję" tak, by na jej włosie się to nadmiernie nie obijało. A chodzi przecież na długie spacery, włazi w krzaki, kałuże, też do strumienia, bawi się z psami. I jakoś włos póki co ma.

A u Bzika to chyba jednak nie genetyka, bo i DERESZ i DOBRA szaty mają o niebo więcej... Choć pozostałe dwie wystawiane suki porównywalnie z Bzikiem...

Posted
No cóż jako zauważył ZaHoryzontem, są jeszcze rasy psów ozdobnych i do towarzystwa.

Może to są odpowiednie psy dla miłosników li tylko "ślicznych" psów :wink:

A można też oddać się "użytkowaniu" i odpuścić sobie wystawy, co nie?

Wszystko ciężko jest mieć.

Posted

Za Horyzontem

Nienawidzę, gdy ktoś uprawia nadinterpretację, więc pomyśl 2 razy zanim napiszesz coś, co mogło by nią być. Nikt tu nie obawia się tematu, ani nie zamierza nikogo uciszać. To, że temat zamarł na długo, apo jednym poście nagle wszyscy sie odezwali znaczy chyba, że mamy włączone powiadamianie o nowym poście na skrzynkę... Nie przyszło Ci to do głowy?

A dużo lepiej zapytać co miały znaczyć jakieś słowa autora, niż wysnuwać jakieś błędne wnioski. Jeśli przeczytałeś cały temat to powinieneś wiedzieć, że nie raz nie dwa rozmwaiano tu na temat, ale dobór towarzystwa sprawia, że stworzyły się jakieś grupy, które nie mogą dojść do porozumienia nie ze względu na odmienne zdanie (chwała Bogu, że ono jest!), ale ze względu na to jacy my jesteśmy...

Nikt Ci nie broni pisać na temat i nikt Cię nie ucisza, wiec i Ty nie czepiaj się do naszej grupki (Tynka, ja, Rotti), które już spasowałyśmy i nie mamy zamiaru brać udziałw rzeczowej dyskusji - nie broń nam głośno ciekawić się co z tego będzie.

PS. Bardzo negatywnie odebrałam Twoje pierwsze wystąpienie, mimo, że później już było całkiem rzeczowo...

Posted

A można też oddać się "użytkowaniu" i odpuścić sobie wystawy, co nie?

Pewnie, że można i jest to nie mniej emocjonujące jak wystawy

Wszystko ciężko jest mieć.

Tylko jak się uda to satysfakcja jest proporcjonalna do wysiłku czyli WIEEEEEELKA :)

Mój cel to PT II i duży championat. A male satysfakcje to PT I i młodzieżowy championat - w koncu apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Posted

A mój to:

Shep - IPO, duży championat już jest

Fabia - PT II i duży championat, mały już jest i PT1 tyż :)

może uda nam się połączyć użytkowość z pięknem

Posted
I zapewnianie psu zajęcia jest właśnie traktowane tu jako przeciwwaga dla "śliczności". Więc las czy szkolenie - wszystko jedno.

Bzikowy włos poszedł w trakcie "użytkowania".

wg mnie "użytkowanie" nigdy nie powinno być przeciwwagą dla sliczności tylko z nią wspólgrać

a jednak nie była to wyjaśniana przeze mnie "aktywność" - najprościej mówiąc:

Bzik dwa miesiące latał po lesie i krzakach całymi dniami, ja go ani nie pilnowałam (teren ogrodzony), ani nie pomyślałam o katowanym codziennie włosie. Mówiąc o aktywności nie można nie myśleć o pewnej kontroli, której u mnie zabrakło i za którą zapłaciliśmy lokatami. Tak więc las i szkolenie to nie to samo - chyba, że jakoś inaczej postrzegasz szkolenie

CWC w Białymstoku (sędzia - H.Król) w konk. 1 wiosny nie czyni.

oczywiście, ale CWC nie dostaje się automatycznie - mógł nie przyznać!

(ponoć bardzo dobry???) ".

nie wiem skąd ta plotka - Bzik był doskonały

o lokatach tych decydowała szata - jak sądzę - w głównej mierze,

ponownie zgadzam się. Nie zapominajmy, że takie wystawy jak Poznań czy klubowa to high - life, na których nie należy, a wręcz nie mozna przymykać oczu na niedoskonałości

A u Bzika to chyba jednak nie genetyka, bo i DERESZ i DOBRA szaty mają o niebo więcej

U Bzika to zaniedbanie, do którego się przyznaję

Posted

Ja tylko tak dyskretnie doleję oliwy do ognia :)

A puść na 2 miesiące luzem afgana ! :lol: :lol: :lol:

Spytko

Co do ankiety. Myślisz, że tak sie godzi ? ;)

Wirka

No wiesz, w końcu jesteśmy uważane za towarzystwo wzajemnej adoracji ;) :lol: