Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Swego czasu miałam zwykłe Flexi z plastikową obudową i bardzo lubiły latać po chodniku, bo często wypadały mi z ręki. Rekord pobił automat z Hiltona, który za psem frunął po parkingu jakieś 10m. Kupiłam Flexi Comfort i dzięki tej gumowej rączce smycz ani razu nie wypadła mi z ręki, bardzo przyjemnie mi się ją trzymało, nawet zimą (a wiadomo, w rękawiczkach plastik się strasznie ślizga). Ale Vario w ręce nie miałam i nie wiem, czy jest ślizgająca w dłoni. Ja bym chyba jednak kupiła Comforta i zobaczyła, czy wystarczy, ewentualnie potem inwestowała w Vario :)

Posted

[B]Niewyspana[/B] te nowe Flexi Comfort Long są jakieś dziwne, w sensie raczka jest takim gumo-plastikiem i strasznie się ślizga :/ i ten otworek przez który wyłazi linka jest w dziwnym miejscu i wg. mnie linka kiepsko się zwija ;/ sprzedałam ją i zaryzykowałam kupno Vario. Nie zawiodłam się ;) fajnie leży w dłoni, nie wyślizguje się (mój pies ma czasem też za mocno pociągnie), raz niechcący mi upadła na żwir, nic się nie stało :) ogólnie jest bardzo ergonomiczna, no i ten pojemnik na woreczki :D cud miód orzeszki ;) jak już będę miała drugiego psa to jemu też sprawię Vario ;)

ps. Vario też ma gumowaną rączkę ale od spodu ;)

Posted

A jak się sprawdza mechanizm regulujący w rączce?
Ostatnio w tej starej Flexi zaczęło mnie wkurzać strasznie niedopasowanie do ręki.
Ta rączka jest za długa (?) i dlatego, że jest tam dużo miejsca się nią zaczynam bawić i dlatego mi wypada z ręki - takie przynajmniej snuję wnioski...
Jakby ta rączka była jakoś bardziej dopasowana do ręki, to może smycz by wtedy tak nie jeździła?
Sama już nie wiem...

Hm... Skoro ma częściowo gumowaną...
To może to i dobre rozwiązanie...

Poczekam jeszcze na opinie innych.

Posted

Co do regulacji się nie wypowiem bo mam rozmiar S, a tam nie ma ;) Flexi Comfort moim zdaniem się popsuły jakościowo mam jedną Compact którą kupowałam 3 lata temu i rączka jest cała z gumy, dobrze się trzyma w ręku i nie wypada, a ta Long (kupowana w styczniu) rączkę miała z całkiem innego materiału, takiego śliskiego :/ ręka w niej latała strasznie :/ aaa w ogóle mój chłop kupował Long też jakieś 3 lata temu i rączka była gumowana... chyba coś chcieli ulepszyć, ale im nie wyszło...

Posted

Mam vario 8m na 50kg.
Plusy:
Ma gumowaną rączkę od spodu
regulowane miejsce na dłoń
Mnóstwo gadżetów (pojemnik na przysmaki/kupy najlepszy)
świetny przycisk blokady, chyba jedyny normalny i przemyślany
taśma jak narazie wytrzymała.

Minusy:
widać na nim każde ślady użytkowania, samo wysuwanie się taśmy już zrobiło ślady na gumoczymś od przodu
regulacja rączki nie jest idealna, dla mnie rączka nadal jest za duża gdzie nie mam małych rączek
taśma się kiepsko zwija w porównaniu do giant XL

To takie spostrzeżenia po 4dniach użytkowania :)

Posted

Ja mam Mkę taśmową Vario (5m to mało ale jest do 25kg, na 8m linkę do 20kg bym się nie zdecydowała ;) ) i czasem się zacina ale już jakoś rozgryzłam to, że trzeba popuścić do przodu i wtedy się odblokowuje, nigdy nie lubiłam flexi, kupiłam tę tylko dlatego,że będzie nam potrzebna,żeby przejść kawałek do parku no i na spacery po mieście, a vario ma to szczęście, że jest niesztampowa, ładna z obudowy , trochę pali ta górna część bez gumy ale może to kwestia przyzwyczajenia - wcześniej nigdy nie miałam.A wadą moim zdaniem jest zbyt krótka odległość plastikowego zapięcia od karabińczyka - jeśli pies idzie na obroży to ma to praktycznie na wysokości ucha - chwila nieuwagi i przy jakiejś ekscytacji złapałby to z łatwością między zęby, te dodatkowe taśmy to chyba są nieco dłuższe. Zaraz tu ktoś powie, że flexi nie jest od gryzienia - no nie jest, ale różne są psy i sytuacje , dobrze mieć to na uwadze, jeśli się wie,że pies lubi czasami złapać w pysk to co ma przed nosem i przy zakupie zaopatrzyć się w jeszcze jedną końcówkę :D

Posted

Moja vario (linka) się nie zacina, zacinała się natomiast Comfort Long i oprócz tego ciężko się zwijała. [B]Agata_Roki[/B] chciałam kupić taśmową Vario ale właśnie przeraża mnie ten plastik blisko karabinka... mój pies niby mały ale lubi sobie poszarpać smycz w tych okolicach czasami :/

Posted

Ja właśnie czekam na Comfort Long (8m, do 12kg). ;) Będzie to nasza pierwsza Flexi 'linkowa' - wcześniej mieliśmy taśmę, która niezmiernie mnie wkurzała, bo często się przekręcała i smycz się zacinała. Ale 'wiek' też miała już słuszny - 8 lat, a na 'koncie' dwa psy. Zostawimy ją sobie jeszcze, w razie 'W' może się przydać. Co do nowej smyczy, mam nadzieję, że u nas się sprawdzi. Nad Vario się zastanawiałam, ale ostatecznie zrezygnowałam.

Posted (edited)

A możesz napisać co cię zniechęciło(?) do zakupu Vario?
Jak będziesz miała już tą Comfort Long to napisz jak się sprawdza.

EDIT: Tak z ciekawości dodałam do koszyka na Karusku Flexi Vario (8m) i wszystkie dodatkowe elementy, które pragnę do niej mieć i za wszystko wyszło mi (bagaleta) 232zł (bez dostawy)!
W porównaniu Comfort Long (też 8m) jest po 60zł w Zoo+

Chyba muszę poszukać używanej...

Chociaż za samą smycz (bez dodatków) koszt jest podobny.
To te wszystkie bajery kosztują ponad 100zł ;p

Edited by Niewyspana
Posted

Nie porównuj ceny smyczy z dodatkami to ceny smyczy bez nich xD Jakby były dodatki do Comfort Long to też by tyle kosztowała ;)
My mamy Comfort Long do 50kg i mimo zmiany "gumy" na rączce w porównaniu do starszych modeli bardzo dobrze mi się ją trzyma. Co prawda używamy tylko na parkingach jak gdzieś jedziemy i to nie zawsze, bo jak jest miejsce to pies jest spuszczony no ale ja nie mogę narzekać.

Posted

A ja się wkurzyłam , moja nowa flexi giant piękna, wychuchana , trzymana w szafce spadła i poleciała kilka metrów po żwirze ...
Cego efektem jest kilka małych rys i jedna bardzo głęboka .
Grrr , mam teraz jedną strone nówke a drugą pojechaną :p
Szkoda mi bo bardzo starałam się żeby została taka ładna , mamy dwie flexi giant i jedną mam styraną właśnie na maxa a drugą starałam się używać tak żeby była ładna :p

Posted

Do mnie wczoraj dotarła Comfort Long 8m do 20 kg i na początku wydawała mi się bardzo ciężka i nieporęczna (wcześniej używałam klasycznej do 12 kg), a dziś ją przetestowałam na spacerze i o wiele lepiej się sprawdza niż klasyczna, nawet pomimo wielkości i ciężkości. Zauważyłam, że psiak od razu inaczej na niej chodzi, cały mechanizm fajnie płynnie i lekko działa, nic się nie zacina tak jak miało to miejsce przy poprzedniej smyczy i z rąk nie wypada dzięki tej gumie.

• 2 weeks later...
Posted

[B]Niewyspana [/B]powiem tak - oglądając same zdjęcia Vario, a Comfort Long nie widziałam praktycznie żadnej różnicy poza 'stylem'. Vario ma ten 'plus', że można dokupić jakieś 'gadżety', ale nam nie jest to potrzebne. Wyszłam z założenia, że jeśli nie będzie nam pasować - sprzedamy, albo wymienimy, a zdobędziemy Vario. ;)

Naszą nową smycz mamy już 'trochę', używana jest niemal na każdym spacerze i spisuje się bardzo dobrze. Rączkę trzyma mi się bardzo wygodnie, aczkolwiek jest większa niż ta, którą ma nasza 8-letnia Flexi (bodajże z serii Compact). Kilka wyjść krótszych bądź dłuższych i przyzwyczaiłam się do nowej rączki (z moich 'obserwacji' wynika iż ta w Comfort Long jest mniej 'wyprofilowana' niż ta z naszej 'staruszki'). Wątpię, aby rączka była wykonana z mieszanki guma+plastik, bo nie ślizga się prawie wcale - może udało się trafić na jakąś starszą partię, nie wiem. Zaliczyła też kilka upadków, pojawiły się niewielkie ryski, które jakoś mocno nie rażą. Czasami delikatnie zatnie się przy wsuwaniu/wysuwaniu linki, ale nie przeszkadza mi to jakoś ogromnie, bo i nie zdarza się jakoś mega często. :)

Z zakupu jestem bardzo zadowolona, a i nawet dumna, bo nową smycz kupiłam w odpowiednim momencie - kilka dni temu nasza 'staruszka' Flexi się zepsuła, taśma wysuwa się na maksymalną długość i nie chce wsunąć się z powrotem. Będziemy jeszcze podejmować próby naprawy, bo smycz na prawdę fajna, ciocia do niej przywykła (z nową ma problem...) i szkoda wyrzucić. Ale smycz jak wspominałam ma 8 lat, była używana na prawdę często i intensywnie, więc zepsuła się po długiej 'służbie'. ;)

Posted

Weszłam ostatnio z ciekawości na stronę Flexi i trochę się przeraziłam. Wygląda na to, że wycofali wszystkie dotychczasowe kolekcje i wprowadzili dwie nowe,łudząco podobne do Vario... New Classic i Collection. A do 50kg jest tylko Giant, bo mniejsze są M-L do 35kg. Dziwne toto, ciekawe ile teraz będą kosztowały te nowości :shake:

http://www.flexilead.com/en/

Posted

Kto ma Vario z dodatkami? Chciałabym się na nią szarpnąć, idzie zima, nie lubię puszczać psów w nocy bez smyczy a jestem gadżeciarą. Mam Flexi Maxi zwykłą, brzydką.

Posted

Jak będę przy kasie to na pewno zaopatrzę się w dodatki do vario (zwłaszcza światełko, bo wieczorem kupę czuć ale jej nie widać :siara: ) no i amortyzator, bo pewnie mechanizm nie będzie długo wyrozumiały dla Muffina, ale teraz podpatrzyłam u kogoś taki sposób i sprawdza się super (różowa flexi z różowym pojemniczkiem wyglądała uroczo :loveu: )

DSC_0081-003.JPG

Posted

Agata, macie M czy L?

Kuszą te vario, kuszą, jak będę przy kasie to zamówię... tylko problemem będzie kolor: klasycznie - antracyt, róż czy może turkus... :eviltong:  :loveu:

Posted

To jest ta M do 25kg , żałuje, że nie wzięłam 8m ale widzę, że jest tylko linka do 20kg więc już nasza granica i miałabym obawy, chyba nie ma żadnej innej taśmy 8m dla psów lżejszych niż 50kg? :hmmmm: 

Posted

My mamy vario 8m do 12kg z pojemnikiem. Ogólnie zachwycona byłam bardzo, ale po dwóch miesiącach zaczeła się przycinać i mi miłość mineła. Wróciłam do naszej flexi comfort 8m z organizerem zakładanym. Wszystko mam pod ręką plus upycham piłkę i klucze. Dla mnie najlepsza opcja. Takiego cosia używamy: http://ecozoo.pl/dla-psa/145-torba-do-smyczy-pokrowiec-na-przysmaki-dla-psa-s-l-.html . Vario napewno ładna, wygodna do trzymania, super opcja z amortyzatorem. Latarki ie kupiłam a żałowałam często.

Posted

Naprawdę, nie wiem, jak ci mam dziękować za ten link!
Od dawna szukałam czegoś takiego, myślałam, że jest to tylko dostępne w Tchibo.pl, a tu taka miła miespodzianka...
Jeszcze raz, wielkie dzięki! <3

Nie ma za co. Nam się suuuper sprawdza.