Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wyniki ogarów już na stronie klubowej. Gończe wklepię wieczorem. Na razie idę do Zorki, a potem do pracy :shake:. Wrażenia i fotki też wieczorem.

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Hej ja wczoraj byłam bardzo zmeczona bo wieczorem zajrzałam jeszcze do Chmurki z psami . Ogolnie wrazenie po wystawie w porzadku sedzia dosc ostry ale zgadzam sie z jego ocenami wymienial wszystkie wady i mocne strony psów które wystawiałam, jednak na hasło ze nalezałaoby takie psy wogolnie nie oceniac troche zrobiłam sie zła, po ogary polskie sa rasa zagroznona w moim mniemaniu i szkoda ze niektórzy sedziowie uwazaja ze trzeba wszystko dopuszczac do hodowli a niektórzy 1/10 staraja sie pogromic rase na bdb. Szanse u tego sedziego mialy psy olbryzmie z masa i wielkimi głowami, jedank wracajac do pierwowzoru ogara byly to psy raczej lekkiej budowy. Czuje sie troche rozczarowana mamy taki rozrzut w rasie osobników i praktycznie kojarzac lekka suke z olbrzymim psem nie zawsze daje sie to wyposrodkowac . Moze za kilka pokolen, uwarzam ze powinna byc oceniona psychika psa na ringu, ruch oraz sprawdzic danego psa czy posiada cechy rasy ......no coz nie jestem hodowca ani sedzia tylko wielbicielem. Dziwie sie sedziemu bo pol roku oceniał BB i zachwycał sie nimi dajac ZW Mł . A mowia ze kobieta zmienna jest

Chmurka kochani w porzadku szafiasta, strożująca i pieszczocha . Odnalazła swoje miejsce w stadzie zero teskonoty za starym domem i co najwazniejsze socjalizacja z psami przebiega naprawde dobrze dotad nie wiedziała co to inny pies

Posted

Przed sobotnią oceną na ringu basków rozmawiałam z Magdą, o różnych naszych rzeczach , po chwili przypomniała sobie co ma powiedzieć - to miało być o Chmurce. Słuchajcie, z jaka radością i uśmiechem i chyba ulgą o niej wspominała. Zaraz baski mają wchodzić , a miałam wrażenie, że ona się o niej i Borsuku chciała nagadać. Tyle co wiem - jak jest jej w domu i jakie z Borsukiem plany wystawowe. No i namawiałam ją jeszcze w Opolu na treningi na ścieżkach, nawet namiary wzieła.
Także myślę, że Chmurka i Borsuk będą mieć tam dobrze.

Posted

puz napisał(a):
...Szanse u tego sedziego mialy psy olbryzmie z masa i wielkimi głowami, ...

Ja mam trochę inne zdanie, wręcz odwrotnie, uważam, że P. Kot promował psy pięknie i proporcjonalnie zbudowane (patrz: Hultaj, wcale nie należy do ogarzych olbrzymów ale proporcje w/g mnie ma idealne lub Remiz - równie piękny :loveu: )
W opiniii sędziego np. Kumpel jest pięknym ogarem (a też jest psem średnim co do wielkości :p ) tylko ma słabo rozbudowaną mózgoczaszkę (popracujemy nad tym i myślę, że z wiekiem jeszcze się rozrośnie tu i tam :razz: )
Albo np. Żmiłka - piękna ogarzyca, wcale nie wielka :p . Taka wg mnie idealna i bardzo spokojna, łagodna. Mamy dużo jej zdjęć bo akurat się rozpłaszczyliśmy z Kumplem w Jej pobliżu - ( wkleimy wieczorkiem po pracy :eviltong: )
Wystawa ogólnie bardzo fajna, dużo ciekawych i pięknych ogarów/gończych tylko... ten niesamowity skwar :-(
Wszystkim bardzo gratulujemy :multi: :multi: :multi:
Ps. Zdjęcia wieczorkiem :cool3:

Posted

KUMPELka napisał(a):
Ja mam trochę inne zdanie, wręcz odwrotnie, uważam, że P. Kot promował psy pięknie i proporcjonalnie zbudowane (patrz: Hultaj, wcale nie należy do ogarzych olbrzymów ale proporcje w/g mnie ma idealne lub Remiz - równie piękny :loveu: )
W opiniii sędziego np. Kumpel jest pięknym ogarem (a też jest psem średnim co do wielkości :p ) tylko ma słabo rozbudowaną mózgoczaszkę (popracujemy nad tym i myślę, że z wiekiem jeszcze się rozrośnie tu i tam :razz: ){

Kazdy sedzia stara sie promowac piekne psy akurat w tej stawce Bohun moim zdaniem odrozniał sie od innych psów budową głowy i brakiem masy. Spójrz na łeb Bohuna on jest całkowiecie inny wrecz waski i długi on stanowczo mial w opisie waska mozgoczaszka jednak nad tym nie da sie popracowac ..........i z tym sie zgodze. Ponad to stawiajac w porownaniu Puzon-Umer Puzon tez nie ma szans nigdy wygrac z takim psem bo sa inne trendy, dokładnie jakby stanał z Tangiem dostałby zawsze druga lokate. Dostał piekny opis ze jest proporcjonalny, elegancki pies w ruchu prawidłowa głowa itd. Na szczescie ja traktuje takie wystepy towarzysko i uwazam ze mam racje w ocenie Pana sedziego który mowi mi o dyskwalifikacji psów drobnych które powinny nie byc dospuszczane do hodowli robi mi sie przykro. Bo szkoda ze kiedys tak nie bylo wowczas osobniki w rasie nie bylyby tak zroznicowane. I to mam na mysli . Jeden sedzia stara sie robic dobrze drugi przepuszcza suki na ringu zocenami dokonałymi z widocznym brakiem zebów to mnie złosci . Powinien byc jeden sposb oceniania a nie wg wlasnych widzi mi sie i z mysla dla dobra rasy.

Posted

Apropo pieknych psów szkoda ze w stawce Młodziezy sedzia nie dał Irdze tytułu, po co sie zachował w ten sposb ze zostawił oceny doskonałe . Irga znacznie rozni sie od Rafy budowa, głowa, oraz masa, to inny typ wrecz powiedziałabym w guscie P.Kota ale coz nie dał , a taka jest prawda ze inny sedzia mam nadzieje doceni jej mocne walory. Uwazam ze nic Irdze nie brakowało do tegio tytułu i zeszłam rozczarowana z ringu natomiast dał Rafie piekny opis i ciesze sie :lol:

Posted

puz napisał(a):
.... Powinien byc jeden sposb oceniania a nie wg wlasnych widzi mi sie i z mysla dla dobra rasy.

To po części prawda :cool3: ale...tak, powinno być odgórne zarządzenie odnośnie wzorca i każdy sędzia powinien się go trzymać (i tak chyba jest)ale nie ślepo :p Uważam, że właśnie przez "widzi misię" poszczególnego sędziego możemy liczyć na zróżnicowanie wśród rasy. Dzięki temu są ogary małe, średnie i olbrzymie. A tak właściwie to, jakie będą ogary nie zależy od sędziego tylko od hodowcy, którego psa/sukę sobie wybiera. Powiedzmy sobie szczerze, że wcześniej czy później (jak zauważyłam) każdy ogar zostaje reproduktorem i każda suka - suką hodowlaną - każdemu psu daje się szansę i to hodowcy "rządzą rynkiem" i promują takie czy inne linie. Jednym podobają się olbrzymy innym średniaki - tak jak sędziom ;)
Ja też mam swoje typy i jak każdy z nas :cool3:
Pozdrawiam, Magda

Posted

A jak ja się cieszę z opisu Rafy :-p !!! To moja wnusia i była najdrobniejsza z miotu a teraz ładnie wyrosła...Kolosem nie jest ale jest zgrabna :-)
A co do hodowli to właśnie problem polega na tym , że wiele fajnych psów i suk wcale nie jest wystawianych i co za tym idzie nie zyskują praw hodowlanych...a szkoda. A tak na marginesie gdyby ściśle trzymać się przepisów to dla ogarów skończyłoby się to wpisem "nie do oceny" u 3/4 wystawianych psów ( za robione oczy). Ocena na wystawie zawsze pozostanie subiektywna, tym bardziej ,że przecież ogary są też oceniane przez sędziów specjalizujących się w innych rasach i stąd pewnie też się bierze ten rozrzut w ocenach.

Posted

no wlasnie Aniu zabrakło mi tego zdania , tym proponuje zakonczyc temat :lol: dzieku Aniu za wizytke szampan czeka ......i do zobaczenia

Posted

Ja się PUZ niestety nie mogę z Tobą zgodzić. Sędzia zdecydiowanie nie promował wielkich psó z dużymi głowami tylko psy proporcjonalne, prawidłowo zbudowane i dobrze ruszające się. I był bardzo konsekwentny i każdą swoją decyzję potrafił wytłumaczyć.
Jeżeli chodzi o Irgę to cieszę się, ze jej nie wyrzucił z ringu - zdecydowanie miała zły dzień :oops:.
A jeżeli chodzi o BB to myślę, że trzeba dać im czas, żeby dorosły i zmężniały. I nie mozesz mu zarzucać, że jest niekonsekwentny, bo w młodzieży ocenił je dobrze, a wczoraj nie - psy w młodzieży mogą mieć jeszcze brakji związane z tym, że rosną, które w dorosłych klasach są nie do przyjęcia.

Posted

Hania napisał(a):
...A jeżeli chodzi o BB to myślę, że trzeba dać im czas, żeby dorosły i zmężniały...

Tak i to jest prawda :p .
Co do lżejszej kości ogarów to ja je takie lubię (choć i podziwiam też te średnie i te zwaliste a wszystko zalezy od danego psa/ od tego jak proporcjonalny jest pies i jak się rusza i jak ,,się prezentuje w całości" ) a są różni sędziowie ( i mają prawo mieć różne gusta). Odbyłam kiedyś (na ringu z Dunią byłam) fajną rozmowę na ten temat z P Haliną Kuczyńską (sędzią i byłym hodowcą). Ona promuje super gibkie i zgrabne ogary (Dunia dostała u niej CWC) i mówiła mi, że ,,ogary-jako psy towarzysze" nie muszą być wielkie i coraz większe (moja Dunia jest wg wzorca FCI akuratna) i zachwycała się jej proporcjami i podbiegiem-ruchem-takim ogarzym tańcem no i jej charakterem a na Duni ,,wąską głowę" powiedziała, że jest to ,,piękna i sucza w wyrazie głowa" typowa dla linii Z Rydzyńskiego Lasu :p .
Co do rodzeństwa B-ROTTI to przyjdzie ich czas, spokojnie Puz/ja bardzo trzymam kciuki za Bogdankę ze względu na jej zdrowe i wspaniałe oczy.
Puz: zawsze powtarzam, że ,,Jeden lubi OGÓRKI a drugi badylarza córki" hehehe...

Posted

Kochani, byłam u Hani i widziałam i głaskałam Zoreczkę :multi: Jest wg mnie bardzo ładną (choć faktycznie drobną) suczką i bardzo miłą i łagodną. W typie górskiego-lekkiego ogara. Jest młoda, Hania mówi, że ma ok roku. Zorka SUPER dogaduje się z Hani stadem, do ludzi jest (nieco) nieufna (co nie dziwi bo nie wiemy co ta sunia przeszła; prawdopodobnie była też bita :roll: ). Ale uważam, że będzie DOBRZE i zaufanie szybko odzyska; wogóle zrobiła na mnie bardzo dobre ,,wrażenie" :multi: .Jest wg mnie maści bardziej podpalanej niż czaprakowej. Jest zgrabniutka. Głowę ma ładną i oczy ma przepiękne i takie wielkie i ,,przewaliste". Hania nie sprawdzała jej jeszcze ząbków bo nie chce jej póki co stressować.
Fajna sunia z tej naszej Zorki :p

Posted

diamantina napisał(a):
Ale wam się rozwinął ten temat, jak jakaś saga :)
serdeczne pozdrowienia z Poznania dla wszystkich dużych i małych :)

...i to w taki skwar :cool3:
a o średniaczkach się zapomniało :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong:

Posted

Witaj Diamantina na gończych,,matkach" :p Dawno Cię z nami nie było...
,,Saga"? Dobrze nazwałaś nasze ogarze pogaduchy :lol:

:lol: teraz to już zapewne wymieniłaś wszystkie rozmiary!

Posted

puz napisał(a):
szkoda tylko ze nie kazdy sedzia tak ocenia ogary

Nie rozumiem Cię. W jednym poście piszesz, że źle ocenia w innym piszesz co powyżej. Chyba za głupia jestem :shake:

Posted

Obejrzałam zdjęcia z wystawy krakowskiej, które Kumpelka zamieściła na stronie o tej wystawie i bardzo Wam współczuję wczorajszego upału.
[SIZE="5"]Gratuluję właścicielom ogóreczków samozaparcia i sukcesów!!! :Rose:
Psy wyglądały świetnie i tylko wywieszone jęzory mówiły, jak jest naprawdę!

Napisała Bea100 :
Kochani, byłam u Hani i widziałam i głaskałam Zoreczkę. Fajna sunia z tej naszej Zorki

Aż serce rośnie!!!::iloveyou: :iloveyou: :iloveyou: :iloveyou: :iloveyou:

Posted

Ania W napisał(a):
A kto wybiera się na warszawską ?
Ja będę z dziadkiem Bardem :-)

A ja z prababcią Dumką. I z Jaźwcem, Hultajem, Minorem. Będzie też Jeżyna i Gawęda. To już mamy siódemkę.

Posted

Bardzo się cieszę , że będzie Dumka :-) Widzę , że "geriatria" przechodzi do ataku :-)
Jeszcze pewnie będzie Rożek i ...Reda (po Bardzie). Razem 9 !
Chyba nie dogonimy Krakowa...

Posted

Mam wieści od Hani. Co do Zorki to ona ma do ludzi/otoczenia wielki ,,dystans" nad którym Hania ,,pracuje". Jest ,,nieśmiała" i nawet nie chciała dzisiaj brać przysmaczków (ale to poczatki i mamy nadzieję, że jej socjalizacja idzie ku dobremu i sunia odbuduje zaufanie do ludzi).
Na całe szczęscie nie jest lękliwa i szybciutko się dostosowuje do nowego.Bardzo mnie to cieszy bo nie wiemy co ta sunia przeszła w swoim krótkim życiu...:shake:
Najważniejsze, że jest w Hani czułych i doświadczonych rękach :p
Kochani, rozgladajcie się (powoli) za domem dla niej proszę...

Posted

[quote name='Ania W']...Razem 9 !
Chyba nie dogonimy Krakowa...
No i zapewne też Błoga w otwartej w sukach (to już dyszka...:lol: ).

Harmoszka zgłoszona i będzie na liście ale tym razem...mam wakacje i będę komfortowo bez pieska do wystawiania hehehe nareszcie babcia jako trzymający kciuki ,,widz" :multi: