Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 362
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

OGROM ŚLICZNEGO PSA!!!!!!!!!!!!
KAWAŁ DOBREJ ROBOTY DZIEWCZYNY, CHYLĘ CZOŁO!!!! JESTEM PEŁNA PODZIWU I UZNANIA DLA WASZEJ PRACY!!!!
PRZESZEDŁ OGROMNĄ METAMORFOZĘ W WYGLĄDZIE!!!!

napisz własnie coś więcej o jego charakterze.

Posted

Troszkę o Czarusiu.
Piszemy o nim zawsze mało, bo nie chcę napisać czegoś co za tydzień będę odwoływać. Nie jesteśmy bowiem cały czas pewni Czarusia.
Powoli bardziej skłaniamy się ku temu, że dziwne zachowanie Czarusia jest spowodowane strachem. Brak emocji, zmienne nastroje to jego reakcje na stres.
Na szczęście z pozytywów, Czaruś nigdy jeszcze nie wykazał agresji do ludzi.
Do psów polecany nie jest i pewnie nie będzie.

Widziałam dzisiaj Czarusia jak wracał ze spaceru z Kamilem. Był zadowolony, wesoły.

Żebyście mnie dobrze zrozumiały, problem Czarusia polega na tym, że Czaruś nie pokazuje typowych oznak, że się boi, nie kuli się, nie cofa. Po prostu się wyłącza. A nam powstaje pytanie w głowie, czy przerodzi się to w agresję, czy nie.

Na dzień dzisiejszy Czaruś się zdecydowanie lepiej zachowuje. Ale nadal nie jest to psiak, którego będziemy już ogłaszać. Jest zdecydowanie za wcześnie.

Posted

Czyli on ma po prostu taki sposób na walczenie ze stresem, strachem?
No i było widać w schronisku, że ma inny świat, a sytuacja stresogenna, jak nie wiem co.

Myślisz, że może to sie przerodzić w agresję?
W schronisku nie był agresywny, bo... szansy by nie dostał na życie. Jak tylko pada cień podejrzenia, że któryś z bulków jest agresywny to decyzja jest jedna.

No nic trzeba czekać i obserwować.

Doddy dziękuję stokrotnie za szansę dla Czarka i za to co robicie.

Posted

Czy może stres wywołać u niego agresje? Może. Jak u każdego psa. Psy gryzą albo ze stresu albo w obronie. O ile w obronie jest to do wypracowania, o tyle w stresie jest trudne, bo jest wiele czynników (co rusz innych), które mogą go wywołać.

Na razie go obserwujemy po prostu.

Czaruś ma jednak chwile gdy się po prostu wielbi z Magdą, czyli siedzi i się przytula.

Posted

doddy napisał(a):
Każdemu psu należy się szansa.
Oby tylko udało się ją wykorzystać. :)

Ja zawsze jestem za sprawdzeniem psiaka w normalnych warunkach.

Nie zawsze się da niestety.

Posted

Ewentualne darowizny, prosimy wpłacać na konto Fundacji:
AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
ul. Żwirki i Wigury 1b/37
02-143 Warszawa
Nr konta:
79 1160 2202 0000 0000 8061 3463

z dopiskiem na CZARKA

czy zgadza się nr. konta i reszta danych aby wpłacić cudaczkowi pare grosików.
czy są jakieś zmiany?

Posted

pytam się dlatego bo wziełam nr. wątku innego psiaka, tego białego asta z odmrożeniami :-(
ech... i co z nim dalej będzie?

a jak Czarek u P. Kamila (?) w domu się zachowuje? jest u nieo jeszcze czy już wrócił do boksu?
jestem pod wrażeniem jego wyglądu. siły jaka z niego emanuje. dumy.

Posted

Czaruś mieszka na razie nadal w hoteliku u Magdy. Kamil to pracownik Magdy, który codziennie spaceruje z każdym psiakiem. Magda zaś zajmuje się szkoleniem. :)

Na razie nie zwolnił nam się żaden DT bez psów, więc nie możemy go jeszcze przenieść.

• 4 weeks later...
Posted

Czarusia na razie nie ogłaszamy jeszcze. Czekamy aż zwolni się miejsce u Agi i pewnie go damy do niej na płatny DT w celu sprawdzenia zachowań stricte w bloku, w mieście.

Posted

Przyszłam tu pochwalić Czarusia :)
Z każdym tygodniem Czaruś jest zdecydowanie fajniejszy, a efekty szkolenia w końcu widać!
Dzisiaj Czaruś tak się rozemocjonował, że pierwszy raz zaczął się bawić patykiem!
W końcu Czaruś wychodząc na spacer nie ma w nosie całego świata, nie ma oporów przed wracaniem do człowieka, czy mizianiem. Wprawdzie super miziasty on nie jest, ale jak się merda do człowieka to i tak uważamy za duży sukces.

Jego ulubioną zabawą zimową jest tarzanie się w śniegu, czego efekty zobaczycie poniżej.

Za ok. 2 tygodnie wykastrujemy Czarusia, chcemy go jeszcze rozkręcić na człowieka a zabieg nam w tym przeszkodzi, stąd został odroczony.