Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 362
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='doddy']

widać jeszcze smutek w jego ślepiach ale jest PIĘKNY!!!!! poprostu CUDNY!!!!

tak dla przypomnienia, starych...złych czasów w schronisku

no on jest przecudnym pulpecikiem teraz :-) :-)

Posted

Imię zostało.
Był kąpany początkowo w kagańcu dla bezpieczeństwa, ale przy wycieraniu już był bez i chętnie się miział.
W ogóle bardzo go ciągnie do domu.

Posted

Doddy kierownik nie pamięta czy był oddany przez właściciela. Zasłania się ochroną danych osobowych.
Może spróbuj jako fundacja do niego zadzwonić?
Nam nieco rzuca kłody pod nogi delikatnie mówiąc.

Posted

PEŁNE ROZLICZENIE CZARUSIA:

Wpłaty:
NusiaiJa 10zł
Blue.berry - 200zł
Jolanta Ł. 100zł
Katarzyna S. 30zł
pinkmoon 107zł (bazarek)
Małgosia L. 750zł
RAZEM: 1197zł

Wydatki:
750zł (hotel)

RAZEM: 447zł

Dziękujemy serdecznie za pomoc dla Czarnuszka.

Posted

ale powiedz mi czy on jest zdrowy? czy wycofany?
a generalnie mogłabyś nam dać wskazówki jak pracować z astami w schronisku? czasu mamy dla nich niewiele, ale. Żeby poznać chociaż?

Posted

właśnie, dobry pomysł Ocelot.
Mamy jeszcze takiego jednego pieszczocha BOLKA, który gdyby nie to, że jest rasy "groźne" pewnie już siedział by w którymś z boksów i dawno był na spacerze i Ja bardzo bym chciała iść z nim na spacer tylko nie wiem jaki mu kupić kaganiec na pyska. materiałowy, plastikowy, metalowy, jak wziąsć wymiar? poradzcie..:oops:

Posted

ja nie wiem. z Muszkieterem poszłam teraz bez kagańca, bo on strasznie przedtem przeżył ten kaganiec i kolczatkę. ale jego znamy lepiej.
Bolka wcale w sumie.
I tego nowego asta.

Posted

doddy napisał(a):
Cioteczki, odpowiem Wam na Wasze pytania jeszcze dziś, ale za kilka godzin. :)
Teraz nie mam dużo czasu, ale jak się obrobię to odpiszę.

No to poczekamy:)
chcemy im dać też choroba szansę, a się okazuje, że nie taki diabeł straszny jak go malują:diabloti:

Posted

na co zwrócić uwagę, wogóle na spacerze z takim psem, pytam się tak jak by to był słoń albo inne egzotyczne zwierze a ne psiak.... ale mi głupio....bo nie wiem... trzeba zchować jakiś stopień ostrożności nie wiadomo dlaczego został oddany do schronu i wogóle ale czy trzeba od razu panikować???...

Posted

Myślę Nusia, że na inne psy pewnie, jak obserwuję Muszkietera. On staje, sztywnieje, bulgocze... i wtedy to nie jestem go pewna.
Miałam ochotę spuścić Muszkietera ze smyczy i porzucać mu do Pilicy patyczek bo uwielbia wodę, ale... jak mi spierdzieli?

Posted

Warto, abyście oprócz mocnej smyczy zaopatrzyły się także w linkę np. 10m. Na niej możecie sprawdzić jak pies reaguje na zawołanie, czy jest uważny, czy zwraca uwagę na przewodnika i jak zachowuje się na odległość.

Co do obserwacji psów na spacerach i "oceny" ich, ciężko jest mi Wam sensownie opisać wszystko przez internet. Na pewno wiele ominę. Ponadto każdy pies jest inny, więc i możliwe scenariusze z obserwacji mogą być różne.

Na początku oceńcie sobie psa już w klatce, czy podchodzi do krat cały rozmerdany, czy z rezerwą, czy się spina w jakikolwiek sposób na człowieka. Dajcie psu smakołyka, zobaczcie jak pobiera pokarm, czy łapczywie, czy delikatnie. Zobaczcie jak reaguje na rozrzucony pokarm, czy go pilnuje, czy pozwala Wam spokojnie go zabrać.

Na spacerze zwróćcie uwagę, czy pies nie obawia się dotyku, bądź nie wyraża jakiejś dezaprobaty, pogmerajcie przy obroży, wygłaszczecie, złapcie za łapę, obon, ucho.
Zaobserwujcie jak pies na spacerze reaguje na obcych ludzi, czy jest przyjazny, obojętny, czy zdystansowany, sprawdźcie choćby jak reaguje na podanie ręki i zwykłe przywitanie.
Spróbujcie zawołać do siebie psa od czasu, zobaczcie czy idzie z Wami i z Wami współpracuje, czy ma Was w nosie i traktuje jako dodatek na końcu smyczy.
Spróbujcie się z psem pobawić, zaobserwujcie czy podejmuje zabawę z Wami, czy łapie piłkę (gryzak, patyk), czy się przeciąga, czy oddaje bez problemu, czy zabawkę chwyta od razu, czy z opóźnieniem.
Niech osoba, która Wam towarzyszy, odejdzie z boku i zacznie się bawić, np. podrzucając sobie zabawkę. Zaobserwujcie jaka jest reakcja psa, czy jest zainteresowany, czy ciągnie, czy się niepokoi, czy odchodzi obojętnie.
Zaobserwujcie jak pies reaguje na ruch uliczny, czy się boi samochodów itd. Spróbujcie z psem wejść do jakiegoś pomieszczenia przez zwykłe drzwi. Sprawdźcie, czy pies bez oporu przechodzi, czy komfortowo się czuje w zamknięciu.

Warto także sprawdzić reakcję do psów. Ale tu ciężko mi Wam w sensowy sposób opisać testowanie. Więc na razie nie piszę.