Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

polecam fiolet, na czarnym bardzo fajnie wygląda floral rogzowy i wszelkie zółte cuda, dawałam zdjecia kilka(naście) stron wczesniej zółtych szelek RD i jeszcze wczesniej zółtej obroży od Marty :razz:

Posted

[quote name='kbk']Obroża, czy szelki?
Kiedy zakładacie obrożę, a kiedy szelki?[/QUOTE]
obroza i szelki :)
obroza gdy chcemy bardziej panowac nad psem , jego glowa
w obrozy psa latwiej utrzymac
szelki sa wygodniejsze dla psa moim zdaniem,widze po mojej suce ze ma duuuzo wiecej sily w szelkach ,szelki zakladam do roweru i na dluzsze spacery, latwiej psa zlapac

Posted
Obroża, czy szelki?
Kiedy zakładacie obrożę, a kiedy szelki?

To chyba kwestia tego, na czym wygodniej prowadzi Ci się psa i czy nie ma jakichś zdrowotnych przeciwwskazań do noszenia jednego lub drugiego ;)

Odnoszę wrażenie, że na szelkach mam większą kontrolę nad ciałem psa i szelki preferuję na dłuższe spacery. Na co dzień Blackie chodzi raczej w obrożach.

Posted

[quote name='Endher']odnoszę wrażenie,że na szelkach mam większą kontrolę nad ciałem psa.[/QUOTE]

no właśnie też mi się tak wydaje. Kiedyś mały Bono nie umiał chodzić w szelkach (szorkach), bo go pod pachami uwierały, odpuściłam na rok, teraz mam do samochodu i biegania w lesie z linką, wzięłam parę razy na spacer i spodobało mi się.

Posted

Ja natomiast mam duży problem z opanowaniem psa,który ma na sobie szelki. Na obroży czuję że mam większą kontrolę nad głową psa, nad jego ciałem. W szelkach pies ma więcej siły, idzie przede mną i jak pociągnie mój kręgosłup to mocniej czuje.

Posted

Ja zakładam szelki , kiedy wiem , że będę spacerować blisko ulicy , bo zdarzyło mi się , że pies uciekł mi z obroży. Oczywiście niedaleko , po prostu zwiał do innego psa , ale jest to niebezpieczne. Mam tego pieska stosunkowo krótko i dlatego miały miejsce te numery. Zapięcie obroży ciaśniej nic nie daje, chyba ma małą głowę i jak chce zwiać to daje na wsteczny , opuszcza łepek i zaczyna szarpać. Oczywiście , że jest niewychowany.
Obroże nosi jak spacerujemy po polach , lasach i na działce.

To nie dotyczy tego psa z avatarku , podhalan nosił tylko obroże , a szelki do ciągnięcia sanek. Nie utrzymałabym go chyba w szelkach , gdyby zobaczył wroga na horyzoncie :razz:.

Posted

[COLOR=Blue]Jak dla mnie większą kontrolę nad psem mam gdy jest ubrany w szelki;) ale w sumie szelki tylko zakładamy jak idziemy
gdzieś dalej w osiedle czy jakieś wyjazdy żeby ewentualnie pies nie wylazł jak z obroży czasem;)

a tak to kupiłam obrożę Rogza Royal Sunrise;)[/COLOR]

Posted

Moja suka jest nauczona (a raczej nie nauczona a po prostu chwalona) ciągniecią i na obroży i na szelkach.
Obroże zakładamy na większośc spacerów, szelki tylko jak przewidziane jest wchodzenie pod górę ;)

Posted

Ja szelek używam na spacery w pola kiedy wiem że kundle będą ciągać mnie po krzakach i węszyć, bo w szelkach im się smycz w łapy tak nie plącze. Na spacery po ulicach na szelkach jest mi trudniej nad kundlami zapanować, a do tego nie mam pewności czy Hexolina się z nich nie wyplącze jak dostanie ataku paniki (z zapinanych u góry bez problemu wychodzi, z guardów raz prawie jej się udało ale obroża je przyblokowała) i dlatego ona chodzi tylko w półzaciskach wyregulowanych tak że po zaciśnięciu głowy wyjąć nie da rady. Shina nawet z luźnej obroży nie wylezie bo nie wie że można :lol:.

Posted

moja szelek nie lubi także wyboru nie mam :) ale osobiście też wydaje mi się, że szelki są wygodniejsze.. ;) mój poprzedni psiak chodził tylko w szelkach.. ;)

Madi ta pierwsza super :)

a nam dziś doszła obróżka (dzięki Kasiu :) jak będziecie mieć jakieś ciekawe promocje w sklepie to daj znać :P ) zmniejszona na maksa jak się da.. :)

[img]http://img839.imageshack.us/img839/9376/obrha.jpg[/img]

[img]http://img651.imageshack.us/img651/1759/obr1uh.jpg[/img]

tylko mam teraz problem bo mam trzy smycze.. dwie przepinane taśmowe, jedna czerwona i druga pomarańczowa :D a trzecia to czerwona flexi.. chyba muszę kupić do kompletu niebieską z rogza.. albo czarna jakąś... :o

Posted

[url]http://i399.photobucket.com/albums/pp80/smileofredwitch/DSC_0007-1-2.jpg[/url]

Coś mała ta kolekcja :eviltong:

Nel w obroży od Taks :)
[img]http://fc08.deviantart.net/fs70/i/2010/249/e/0/new_coral_by_okamiaamaterasu-d2y4y4j.jpg[/img]

I Kelly w szelach od Endher :loveu:
[img]http://fc09.deviantart.net/fs71/i/2010/249/f/1/kellson_bodyguard_by_okamiaamaterasu-d2y4ybe.jpg[/img]

Jakość nie za fajna i otoczenie też ale obiecałam End że wrzucę sukę w szelach :)

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Moja suka jest nauczona (a raczej nie nauczona a po prostu chwalona) ciągniecią i na obroży i na szelkach.[/QUOTE]

A czemu tak? Robisz z Raszpli husky? :evil_lol:

Posted

[url]http://fc09.deviantart.net/fs71/i/2010/249/f/1/kellson_bodyguard_by_okamiaamaterasu-d2y4ybe.jpg[/URL]
Super wyglądają na Kelly. Mam nadzieje, że długo będą Wam służyć :)

Posted

[quote name='Endher']
Żaba,bardzo podoba mi się ten rogz na czarno-białym burku :loveu: [SIZE=1]Jesteś jeszcze zainteresowana podpisem?[/SIZE][/QUOTE]

Ty masz M .. :) my kupujemy xl a szukałam red sport nie blue :)

Posted

zaba proponuje czarna smycz:eviltong: Mam i najbardziej lubie:eviltong: Uniwersalna:lol:A
A ja wreszcie zdobylam sie na smycz rogza z nitka, ale L i bardzo dobrze! Dluzsza od XL, cienka, wygodna idealna, bardzo ja lubie;) Kupilabym jeszcze czarna taka, ale XL za krotkie, przepinane drooogie i nie wiem czy ryzykowac z druga Lka;) W koncu karabinek jest dosc maly:roll:

Posted

[quote name='Agnes']zaba proponuje czarna smycz:eviltong: Mam i najbardziej lubie:eviltong: Uniwersalna:lol:A
A ja wreszcie zdobylam sie na smycz rogza z nitka, ale L i bardzo dobrze! Dluzsza od XL, cienka, wygodna idealna, bardzo ja lubie;) Kupilabym jeszcze czarna taka, ale XL za krotkie, przepinane drooogie i nie wiem czy ryzykowac z druga Lka;) W koncu karabinek jest dosc maly:roll:[/QUOTE]

Był przypadek, że Lka się zerwała, ale prowadzony był na niej Dog niemiecki... Poza tym, ja zawsze kupowałam i zawsze będę kupowac smycze L z rogza. Są wytrzymałe, przynajmniej wytrzymały Atosa, potem spaniela Ady (Lucky) a teraz z tego co wiem służą dzielnie DONce od Ana04. ;)