Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 738
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Viza była znowu widziana na 23 Marca pod blokami koło przedszkola dwa dni temu ok 3 w nocy. Koncentrujemy działania tylko na tym obszarze od Reja do sanatorium Leśnik w pasie lasu przylegającym do osiedli i osiedli włącznie. Wczoraj sam ponownie obszedłem całego Reja i okolice stadionu. W pojedynkę mam niewielkie szanse, jeżeli jednak udałoby się zorganizować akcję i namówić spacerowiczów, rowerzystów, właścicieli psów, którzy mogliby penetrować ten teren i dzwoniliby do mnie lub schroniska jak tylko ja zobączą - szansa złapania Vizy wzrasta. Podejrzewam po takim czasie nabrała już sporej rezerwy. Warto mieć przy sobie chociaz trochę psiego jedzenia i prubowac zanęcić. Głód może spowodować że pies sie zatrzyma tam gdzie mu sie podrzuci jedzenie (oczywiście jak sie go spotka) i da mi to czas dotarcie na miejsce. dla wszystkich chętnych do pomocy mam przy sobie plakaty i pinezki które moge dostarczyć. Dzięki.

Posted

Jeżeli kręci się między blokami na 23 Marca, to jest duża szansa, że znalazła jakieś żarcie, ludzie mają tutaj w zwyczaju dokarmiać dziki:roll:. Można mieć nadzieje, że będzie pojawiać się ponownie w tych rejonach.
Jesteśmy czujni.

Posted

No cos z tym linkiem do fotki sie porobiło.... Naprawia błąd zatem. To jest pies, który mógł byc mylony z Vizą(lub nadal może, nie wiem czy gdzies jeszcze "lata" czy w schronisku juz może) Pies widziany był na ulicy Rzeczpospolitej.
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images42.fotosik.pl/111/160fbd44c83a371d.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Rozmawiałam przed momentem z Bartkiem... z tego co mówi, Viza tam jest na pewno. Z otrzymanych telefonów mozna wywnioskować, że w dzień ptrzebywa w lesie, a w nocy szuka jedzenia pod blokami. Prośba Bartka jest taka, jeżeli ktoś mógłby w ramach spaceru z psem, wycieczki rowerowej czy wogóle spaceru porozwieszac ogłoszenia, tak aby jak największy teren został nimi objęty, to Bartek ma je wydrukowane, ma równiez wszystkie akcesoria potrzebne do ich rozwieszenia, jest w stanie dowieźć je pod wskazany adres... prośba jest tylko taka, żeby były to osoby, które rzeczywiście je rozwieszą, a nie położą gdzies w domu...

Posted

[quote name='eskimoteam']Viza była znowu widziana na 23 Marca pod blokami koło przedszkola dwa dni temu ok 3 w nocy. Koncentrujemy działania tylko na tym obszarze od Reja do sanatorium Leśnik w pasie lasu przylegającym do osiedli i osiedli włącznie. Wczoraj sam ponownie obszedłem całego Reja i okolice stadionu. W pojedynkę mam niewielkie szanse, jeżeli jednak udałoby się zorganizować akcję i namówić spacerowiczów, rowerzystów, właścicieli psów, którzy mogliby penetrować ten teren i dzwoniliby do mnie lub schroniska jak tylko ja zobączą - szansa złapania Vizy wzrasta. Podejrzewam po takim czasie nabrała już sporej rezerwy. Warto mieć przy sobie chociaz trochę psiego jedzenia i prubowac zanęcić. Głód może spowodować że pies sie zatrzyma tam gdzie mu sie podrzuci jedzenie (oczywiście jak sie go spotka) i da mi to czas dotarcie na miejsce. dla wszystkich chętnych do pomocy mam przy sobie plakaty i pinezki które moge dostarczyć. Dzięki.[/quote]

Ja również przyłączam się do prośby zróbmy jeszcze raz akcję w stylu Brzeżna połączmy siły, może jak będzie nas więcej to podzielimy się na grupy i podzielmy na rejony chociaż jeden cały dzień niech te miejsca są obstawione przez nas i naszych znajomych może wtedy uda się ją namierzyć.

Posted

Wczoraj od Bartka dostałam sms z inf. że była widziana o 6;15 przez kobietę w lesie przy os. Mickiewicza wabiła ja chrupkami wołając Viza niestety nie zbliżyła się.
Z organizujmy ostatnią akcje aby ja złapać jest nas dużo na wątku mamy znajomych poprośmy ich i obstawmy ten teren przez jeden dzień.

Posted

W sobotę organizujemy akcję w godzinach od 9 do 18. Potrzebne będą chętne osoby. Podzielimy się na minimum 3 grupy, najlepiej 5.
- wyposażenie: psie przysmaki, wolna długa smycz.
1. Grupa nr 1.
To grupa poszukiwawczo-interwencyjna. Jej zadaniem jest przyczajenie się w miejscu pośrodku terenów poszukiwań na wysokości Łysej i w razie potrzeby szybkie przemieszczenie się w dowolnym kierunku na wypadek natknięcia sie na psa.
Zbiórka pierwsza przy Łysej koło baru Sabat o godz. 9.00.
Od 10.00 udajemy się na szczyt Łysej i patrolujemy tylko tereny od opery leśnej do małej gwiazdy i dużej gwiazdy. Jestem w tej grupie z Velho.
Potrzebuję 2 osób.Zbiórka druga godz. 14.00 szczyt Łysej.
2. Grupa nr 2.
Grupa poszukiwawcza. Jej zadaniem jest przeszukanie terenów leśnych i osiedli przylegających od strony ul. Reja. Zbiórka o godz. 9.00 na parkingu przy PKO S.A. Potrzeba minimum 4 osoby. Od godz. 10.00 zespół dzieli się na dwie grupy A i B.
Grupa A udaje się wzdłuż ściany lasu i osiedli od ul. Wyspiańskiego, na pograniczu domków przemieszcza się na wysokości rezerwatu zajęcze wzgórze patrolując obrzeża uliczek, dochodzi do stadionu leśnego, okrąża go, potem patroluje ścieżki wokół osiedla Mickiewicza.
Grupa B patroluje Reja do skrętu na mała gwiazdę, patroluje las i wszystkie ścieżki w górę i dół aż do małej gwiazdy. Zbiórka o 14. szczyt Łysej.
3. Grupa nr 3.
Grupa poszukiwawcza.
Ta grupa przeszukuje tereny od końca 23 Marca w kierunku Łysej.
Potrezebne 4 osoby. Zbiórka pierwsza godz. 9.00 pod Sanatorium Leśnik. Dzieli sie na dwa zespoły. Od 10.00 Grupa A idzie lasem w kierunku dużej gwiazdy, zygzakując wszystkie ścieżki leśne. zbiorka nr 2 o 14. na Łysej. Grupa B udaje się wzdłuż 23 Marca na obrzeżach lasu wzdłuż osiedli aż do wejścia do opery, potem cmentarza żołnierzy radzieckich i do Łysej. Zbiórka nr 2 o 14.00 na szczycie Łysej.
4. Grupa zwiadowcza.
Ta grupa czesze las od Borodzieja.
Zbiórka godz. 9.00 Borodziej. Od 10.00 ściezkami przez las zygzakując udaje sie w kierunku Łysej. zbiórka o 14.00.

Po 15.00 w zalezności od wyników dzielimy nowe zadania, lub wracamy z powrotem do punktu wyjścia.

poproszęo zgłoszrenia do grup i ew. sugestie. Dziękuję.

Posted

Wiadomość ślę do naszych TPOPZ, do ludzi z Gdańska ale nie licz na cud. To sobota, niektórzy wyjeżdżają, inni potrzbeują coś pozałatwiać, inni chcą zwyczajnie odpocząć...

P.S Ja się pisze, ale kompletnie nie wiem gdzie co jest w Sopocie, nie mam też samochodu żeby sobie swobodnie i radośnie tam dotrzeć. Gdyby ktoś jechał od strony Gdańska to poproszę o zabranie mnie ze sobą

Posted

[quote name='Betbet']Wiadomość ślę do naszych TPOPZ, do ludzi z Gdańska ale nie licz na cud. To sobota, niektórzy wyjeżdżają, inni potrzbeują coś pozałatwiać, inni chcą zwyczajnie odpocząć...

P.S Ja się pisze, ale kompletnie nie wiem gdzie co jest w Sopocie, nie mam też samochodu żeby sobie swobodnie i radośnie tam dotrzeć. Gdyby ktoś jechał od strony Gdańska to poproszę o zabranie mnie ze sobą[/quote]

Ta zorganizowana akcja jest odpowiedzią na telefoniczne sugestie kilku osób, które już zadeklarowały udział. Na cud nie liczę i tak, znajdzie się albo nie....to praktycznie ostatnia szansa. Jeżeli tam jest to powinno się udać. Problem w tym, że Viza prawdopodobnie nie da się złapać i dlatego chyba siedzi w tym lesie. Nie wiem jak długo jest w stanie tak przeżyć. Ja też wiem, że nie bedę mógł tak intensywnie jej szukać jak teraz wiecznie, bo jestem odpowiedzialny równiez za inne zwierzęta i sprawy. Wszystkim, którzy pomagali do tej pory i pomogą w sobotę wielkie dzięki. Mam nadzieję piękno krajobrazu, pogoda i ruch na świezym powietrzu chociaz w części zrekompensuje trudy. Do tego jestem pewien dojdzie satysfakcja z powodu złapania psa.

Posted

Tak bardzo chcialabym byc z Wami :placz: Ale jestem bez mozliwosci transportu i z małym dzieckiem, ktorego nie mam jak zostawic :placz: Chyba ze cos sie zmieni to bede sie kontaktowac :oops:
Jesli Wam sie nie uda (w co nie wierze, osobiscie) to w przyszlym tygodniu mam nadzieje, ze dam rade odstawic dziecie do dziadków i pomoc...
Trzymam mocno kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Słabo znam te okolice, szczególnie z nazw. Jeśli znajdzie się dla mnie jakaś grupa z osobą, która zna te rejony b.dobrze, to ja się pisze do pomocy.

Znajdziemy ją Bartku, ja w to wierze dalej. ;)

Posted

Ja mogę zabrać ludzi z Gdyni mam wolne 4 miejsca w samochodzie. Czym więcej osób tym zwiększają się szanse, a to jest jedyna szansa na organizowanie tej akcji.

Posted

hej, ja się muszę udać do Tczewa celem poszukiwania pracy, ale mogę zawieźć 4 osoby (psy się też zmieszczą, jeżeli je bierzecie) z Gdańska i przyjechać po kogoś, jeżeli będziecie późno wracać

Posted

Udało mi się też namówic kilka osób. Aby to organizacyjnie dobrze wyszło proponuję wpierw spotkać się o 9.00 u podnóża Łysej koło baru Sabat. Tam porozdzielamy ostatecznie funkcje i od 10-tej rozpoczniemy akcję. Będę mieć przy sobie też trochę plakatów do rozdziału.
Proszę sie nie denerwować że ktos się zgubi. W sumie te lasy są bardzo proste, jest kilka punktów orientacyjnych i dosłownie każda napotkana osoba może wskazać drogę. Ja postaram sie wydrukować i pokserowac jakąś mapę i pozaznaczać punkty. Zapowiada się jutro piekny dzień no i mam nadzieję Viza wróci do domu.

Posted

Pojawila sie iskierka nadzieji, moze jednak bedziemy :multi: ale nie chce nic mowic "na pewno", zeby nie zapeszyc....
Bartku, bedziesz potrzebowal jakiegos patrolu czysto samochodowego? Czy jest mozliwosc wjazdu samochodem w strategiczne miejsca?

Posted

Każdy zespół dostanie ode mnie szczegółową mapę. Część dróg jest udostępniona dla samochodów, część nie. Da się dojechać do połowy ul. Reja, do Borodzieja i w okolice leśniczówek. W przypadku prowadzenia poszukiwań od strony południowej i zachodniej aby nie tracic czasu, samochodem można tam dojechać dojechać i pieszo czy na rowerze przesuwać się w kierunku miasta.

Posted

Czytałam o poszukiwaniach Visy w "Moim Psie" i sądziłam,że może suczka została znaleziona....szkoda,że nie zamieścili jej zdjęcia...
Powodzenia w poszukiwaniach!będę Wam kibicować :)

Posted

Przygotowałem dla wszystkich mapy, wyrysowałem trasy. Zgłosiło się ok. 20 osób. Mam nadzieję będziecie wszyscy.
Na wszelki wypadek nie zmotoryzowanym podam dojad.
Od kolejki elektrycznej w Sopocie ul. Podjad przechodzimy na druga stronę Niepodległości, udajemy się w górę Sikorskiego, przechodzimy Abrahama i skręcamy dalej w górę Żeromskiego. Idziemy do końca. Czekam od godz. 09.00 u podnóża wyciągu narciarskiego. Tam przypominam rozdzielamy zadania tak aby do 10-tej zdążyć jeszcze zająć 4 pozycje. Rozdam trochę ogłoszeń. Dzielimy się jak pisałem wczesniej na grupy. Od 10-tej zaczynamy równocześnie szukać z różnych kierunków według mapy ( zaznaczono) zacieśniając pętlę coraz bliżej wokół Łysej. Ja znajduję się w środku działań patrolując z Velho niewielki obszar wokół szczytu gotów udać się w każdej chwili w miejsce zgłoszenia. W przypadku jak wyżej wszyscy otrzymają natychmiast telefonicznie wskazówki co do zmiany startegii. Dla spóźnialskich będę posiadać pewien zapas map i ogłoszeń przy sobie, zostawię też w/w w barze Sabat (jak będzie otwarty). Kontakt do mnie na wszelki wypadek 601 48 66 11. Jeszcze raz dzięki za pomoc i do zobaczenia.

Posted

[quote name='Marta666']Czytałam o poszukiwaniach Visy w "Moim Psie" i sądziłam,że może suczka została znaleziona....szkoda,że nie zamieścili jej zdjęcia...
Powodzenia w poszukiwaniach!będę Wam kibicować :)[/quote]
Obiecali...szkoda...