Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

u nas wszytsko ok
Ofik wsadził dzisija ogon w farbę i ma biały pędzelek na końcu :evil_lol:
kocha Anię z wzajemnością, przeciągają się zabawkami, Ania go przytula, on rzadko protestuje i to bardzo delikatnie. Patrzy w nią jak w obrazek, kiedy Ania je i czeka az mu coś rzuci :evil_lol:

Fox trzyma sie od Ani z daleka, nie życzy sobie, zeby do niego podchodziła ale nigdy jej nic nie zrobił, poprostu sie usuwa

Ofek jest gruby i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. psy mają stały dostep do jedzenia i wiem, ze to jest przyczyna. a mają stale karme w miskach, bo po ostatnim ataku Foxa padło przypuszczenie, ze przyczyną mógł byc za niski poziom cukru, spowodowany np tym, ze pies długo nie jadł. a nie wiem jak miałabym udostępnić Foxiowi dostep do karmy a uniemozliwić Ofikowi. a Ofiś stale podkrada Foxową zwykłą karmę, choć lubi swoją dla kastratów... :shake:

Posted

Super, ze Offik dogaduje sie z Ania.
On by dla jedzenia chyba wiele zrobil, zreszta jak wiekszosc psow, to chyba norma. Jesli Foks rzeczywiscie musi miec dostep do karmy, to trudno Offa bedzie odgonic i sklonic do jedzenia karmy dla kastratów. Może wiecej ruchu zapobiegnie tyciu?

Posted

zabrałam Ofika na szkolenie :evil_lol: takie zupełne podstawy, siad, leżeć, równaj... nieźle chłopakowi szło, biorąc pod uwagę, ze był w wielkim szoku ze wzgledu na obecność innych psów :evil_lol:
był tak spokojny i grzeczny, że sama nie wierzę, ze to był MÓJ Ofik ;)
cały czas kontrolował, czy te psy do niego za bardzo nie podchodzą i dyskretnie "spychał" mnie na ścieżkę w kierunku parkingu :evil_lol:
wrócił zmęczony i poszedł spać.
Pojętny jest chłopak ale ja zupełnie nie wiedziałam jak mu do rozsądku przemówić.
postanowiłam skorzystac z okazji i nauczyc się, przede wszytskim się, jak nauczyc go właśnie takich podstawowych rzeczy, zeby mi ciamajda na komende "czekaj" nie siadał na środku jezdni a na chodniku...:mad:
a Fox wcale nie siada tylko sobie idzie, bo coś mu fajnie pachnie i idzie sobie tropem.
raz sie słuchają 2 razy nie. jak już się Ofik wyumie to z Foxiem też pójdę. obecnie częściej spacerują na smyczach.

wczoraj wredniak capnął Anię w rączke aż sie szczerze poryczała ale pokazała pieskowi, ze jest "nununu" i zaraz jej przeszło i znowu mu wkładała jedzenie do pyska i bawiłą siez nim jego maskotkami... i tak w kółko ;)
do ideału brakuje nam tlko, zeby Ofik nie był taki gruby :mad:
rozważam zabieranie misek z podłogi kiedy jestem w domu, bo wtedy Ofik też sie stołuje przy Foxowej misce. zresztą, nie tylko on, Ania też usilnie próbuje z niej jeść :diabloti:

Posted

Bardzo dobrze, ze go zabralas na szkolenie. Kazdy pies jednak cos niecos powinien umiec. Poza tym takie szkolenie bardzo psa rozwija, widzi inne psy, innych ludzi. No i wysilek umyslowy bardzo męczy, wiec taki kursant po szkoleniu duzo spi. Moze tez i schudnie, chociaz to niepewne, niektore psy tak po prostu maja ;)

Ania fajnie sobie spi z Amelia :loveu:

Posted

Ofkors jest śpiochem jak nie wiem co :evil_lol: wstaje ostatni i to po wielkich prośbach i namowach, cyrk poprostu :loveu:

Anka nadal chetnie częstuje sie psią karmą i psia wodą :diabloti: więc miski musiały zostać przeniesione w inne miejsce w domu

jutro idziemy sie dalej szkolić. ciekawe jaki Ofiś jutro będzie- czy w końcu pokaże swoją twarz, czy dalej będzie zgrywał niewiniątko ;)

pochorowaliśmy się wszyscy i nie miałam możliwości chodzic z nim na spacery i cwiczyć tego, co się nauczył, ale po niedzieli bierzemy sie do roboty :razz:

aha, Ania wymyśliła nową zabawę, podchodzi do Ofika, kiedy on leży na kanapie, nachyla sie, otwiera usta, wystawia jezyk i czeka aż Ofiś ją poliże!!! :crazyeye: a jak on już to zrobi to Ania się szalenie cieszy :lol:

Posted

dłonie śmierdzą mi parówką po szkoleniu! :lol: Ofik był grzeczny, ale musimy popracować nad leżeniem, wstaje z własnej woli a jak już posłucha to potem siąść nie chce :evil_lol:

• 3 weeks later...
Posted

odniosłam pewne sukcesy wychowawcze :evil_lol:
Ofik zaczął sam wchodzic pod prysznic!!! :multi: nie zeby robił to ot tak :) ale zawołany wchodzi! a musi bo się świntuch tarza w zwłokach czy cuś...
już 2 raz w tym tygodniu,a pan co to chadza z psiakami nic nie zauwazył :evil_lol:
Fox nie chce wchodzić sam a Ofik sie przełamał :multi:
Druga sprawa-Ofik zawsze głuchnie w chwili kiedy wołam go, żeby wyszedł na dwór bo akurat mam ochote sie z nim pobawić albo poprostu "wyrzucic" ich na słonko ( a swoją drogą to ja chyba nienormalna jestem- skoro pies nie chce wychodzić, bo lubi byc tylko w domu to nie powinnam go wyprowadzać [niektóre psy lubią doły, inne mieszkania :angryy: ] ja go chyba unieszczęśliwiam :angryy:) wracając do meritum- Ofik głuchnie...chyba ze zawołam-do mnie! i wtedy przychodzi :multi: a tego nauczył sie na szkoleniu

Kolejna sprawa-Ania wie, ze do ofika mozna podejść i pogłąskać a do Foxa podchodzi sie z opuszczoną rączką i z dłonią tak, zeby pies mógł powąchać, zeby sie nie bał! mądra dziewczynka, tylko pies niemądry :mad: nie umiem go oduczyc nerwowej reakci na Anię, póki nie chodziła to sam sie usuwał, ale teraz nawet jak odchodzi to ona za nim idzie. no i teraz ja sie nabiegam :razz:

Posted

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Paweł wczoraj zapytał co robię ( w momencie, kiedy pisałamm, ze jest gapa i nie wie w czym tarzają się psy) :evil_lol: i dziś namierzył ich "cel"- rybia głowa :mad: ciekawe kto takie cuda wywala na ulicę.... oczywiście usunął to świństwo

Posted

Ryby to ulubione tarzanka dla psiaków, wszystkie mi znane to uwielbiają hehe;) Ale z myciem rzeczywiście różnie bywa:).

A Anusię masz cudną, bardzo mądra dziewczynka. Mam nadzieję, że moja córcia jak kiedyś ją będę miała, będzie reagowała podobnie.

Pozdrawiam.

Posted

Ofiś zdurniał do reszty :cool3: rano, jak wracał ze spaceru, to sobie przypomniał dopiero pod furtką, ze koo nie zrobił, wiec ją walnął na samym wejściu :lol: :lol: :lol: żeby chociaż na trawę pod płotem,to nie, na sam środek drogi :evil_lol:
a teraz wariat porwał całą tubkę linomagu, rozgryzł i próbował zjeść ale naszczęście zauważyłam czego się dopuścił i zapobiegłam :evil_lol: przypuszczam, ze nic by mu po tym nie było, ale nie chcę próbować ;)

Posted

no jasne ;) zaraz poszukam i pokażę. Ania wygląda jak chłopiec, szybko rosną jej włoski i musimy jej obcinać, bo nie da sobie wpiąć spinki ani założyc gumki :cool3: czapki też nie :mad:
ja Wam jeszcze pokażę Ofika :oops: jaki jest gruby:oops: ale ruchliwy i szalony jak zawsze :evil_lol:
wczoraj przez godzinę biegał z Anią za kotem, wszyscy mieli ubaw, kot sie z nich pośmiał, bo i tak im zawsze zwiała, Ania sie śmiała na cały głos, Ofek trochę pobiegał :lol: ostatnio w trakcie polowania na kota Ofik potrącił Anię, walnął czachą w policzek a Ania co na to? uśmiała sie jak to Ania i biegała dalej, ze śliwą pod okiem ;)

oraz panna Anna ze zdartą brodą- wynik zderzenia z chodnikiem

wagowo Ania jest w dolnych granicach a wzrostem- idealnie w normie. Dla mnie to lepiej, że mniej waży ;)

Posted

jogi napisał(a):
Potwierdzam maluch jest rewelacyjny :D
Tylko mu figle w glowie i nie zauwazyl jak dotad ze nie ma czesci lapki :lol:

maluch nadal rewelacyjny i nadal nie zauważył swojej ułomności :loveu:

Posted

na poprawę humoru :)

Paweł-zimno tu, chyba jakieś okno jest otwarte
ja- zimno ci bo siedzisz w miejscu :lol: (jakby były inne opcje siedzenia ) :evil_lol:
nie mogę przestać się śmiać :)

• 3 weeks later...
Posted

moje psy i dziecko kochają mnie tak mocno, że nawet do toalety chodzę w towarzystwie :diabloti: są też bardzo rozrywkowi. Ania z Ofikiem nadal uprawiają polowania na kota a kot nadal ucieka albo nie, w zależności od nastroju ;)

Amelia znowu kicha. nie stale, ale co jakiś czas słyszę jak pokichuje. Jak jutro będzie to samo to do weta :shake:

Wczoraj chłopcy się na siebie boczyli, bo Ania jadła kuleczki nesquik i kłócili się o te, które upadały na ziemię. Ofik był taki niedobry, że wieczorem złapał Anię za rączkę z ogromną złością w głosie. Do tej pory nawet jak ją łapał, to delikatnie i ostrzegawczo, a wczoraj to złośliwie to zrobił, bo na Foxa był zły :mad:

a teraz obiecane kilka słów o moim wolontariacie

od 5 lat udzielam się jako tłumacz na misjach ewangelizacyjnych. Obecnie tylko na takich stacjonarnych, ze względu na Anię ale wcześniej jeździłąm w różne miejsca w Polsce. Zawsze w wakacje.

A od 3 lat współpracuję z Warszawską Misją Ochotniczą. Fundacją, która pomaga biednym rodzinom, zwykle są to rodziny, których dzieci są lub były pod opieką hospicjum, i które mają ciężką sytuację materialną :( a w Polsce wiecie jak działa pomoc państwa dla chorych :( masakra :shake:
Fundacja zajmuje się też ewangelizacją w więzieniach. Ja osobiście jestem wielką optymistką i wierzę w resocjalizację i uważa, ze każdemu należy się druga szansa. Dlatego uwielbiam jeździć na spotkania do wiezień. Spotkania są zarówno w zakładach dla mężczyzn i dla kobiet.
Nie wnikam w to, czy część z nich uczęszcza na spotkania, bo będą mieli wpis w papierach, może ale część przychodzi i szuka w tych spotkaniach Boga. Spotkania są ekumeniczne. Nie ma przymusu należenia do żadnego kościoła

Posted

Wow Eloise :crazyeye: Podziwiam za Twoje zaangazowanie :fadein: Szczegolnie za tą resocjalizacje wiezniow, jakos blizej by mi bylo do tych dzieci chorych i ich rodzin, chociaz to tez niezmiernie trudny temat. Jak wyglada opieka nad chorymi wiemy wszyscy, ostatnio np. na podkarpaciu (celowo malą) kloca sie kto ma placic pielegniarkom za prace w osrodkach opieki spolecznej czy samorzady czy NFZ, to jest chory kraj, naprawde.

Moze Anusia powinna na jakis czas sama jesc smakolyki, a Off czekac i sie nie doczekac, moze wtedy ranga Ani urosla wyzej? Jak bedzie widzial, ze nie dostanie przysmakow od Ani, to zmięknie na pewno.

Posted

Ofik jest do Ani przekochany i ona wcale nie zawsze mu daje smakołyki. On zawsze czeka cierpliwie na to, co Ania mu zostawi. A zwykle kiedy chcę, żeby Ania coś zjadła, a nie jest to proste, bo ona nic nie chce, to chłopcy są wypraszani, bo ją zwyczajnie ją rozpraszają no i ona chce się dzielić :roll: A wczoraj poprostu im odbiło, zresztą do dziś nie jest lepiej, Ofek ciągle się szczerzy na Foxa :mad: a wczoraj to sie nawet Amelii biednej dostało, pogonił ją po całym mieszkaniu

Posted

ze względu na Anię niewiele mam czasu na spotkania w zakładach, bo zwykle są w tygodniu,a ja nie mam z kim jej zostawić. Biorę udział w weekendowych. Najlepsze w tych spotkaniach jest to, że część uczestników pozostaje w kontakcie z fundacją po wyjściu na wolność. Wracają do rodzin, albo zakładają rodziny, przestają pić. I świadomość, że miało się w tym udział jest cudowna. A widok kilkunastu wydziaranych, napakowanych facetów , którzy pochylają głowy w modlitwie jest bezcenny.

Ofik z miłości prawie zrzucił Anię z nocnika :lol:

Posted

Niesamowite jest to o czxym piszesz, ja bym miala stracha pracowac z wiezniami, zalezy jaki kaliber przestepstwa. To sie nazywa dobra robota, szkoda, ze takich udzielajacych sie jest za malo w naszym kraju.

Posted

Eloise, podziwiam i szczerze gratuluję. Naprawdę niewiele jest osób, które stać na taki gest. Za mało jest wolontariuszy, wszędzie.
Mnie nie byłoby na takie coś stać, zresztą odwrotnie - nie wierzę w żadne nawrócenia i resocjalizację, ale to z gruntu prywatnego doświadczenia.