Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='gusia0106']Szmatki zbierane powoli przestają mi się mieścić pod biurkiem ;)

25 lipca spora ilość posłanek dla Moona pojedzie od nas do Krakowa[/quote]

Jak już nie będą Ci się mieściły to znieś część do mnie na dół :p

Posted

Napisałam taki tekst do umieszczenia pod zdjęciem Moona.
Nie wiem czy to się nadaje do przetłumaczenia na angielski, ale może do czegoś się przyda.

Teraz nazywa się Moon...
Kiedyś był owczarkiem.
Miał właściciela, którzy ani żyć godnie, ani umrzeć mu nie pozwolił.
Wierzymy, że przeżył, aby nadać sens swojemu istnieniu. Poczuć smak prawdziwego jedzenia, poznać dotyk, który nie boli i zaznać przyjaźni, której nigdy nie doświadczył.

Może również po to, by dać świadectwo do czego zdolny jest człowiek....

Nie zobaczy swojego przyszłego opiekuna, bo jego oczy nie widzą..
Ale poczuje jego zapach.
Usłyszy jego głos.
Niech to łagodne i spragnione miłości stworzenie znajdzie najczulsze uczucie i opiekę, której nigdy nie miało.

Moon już nie jest sam. Są z nim serdeczne myśli setek osób wstrząśniętych jego losem.
Jeśli w Waszym sercu i w Waszym domu znajdzie się miejsce dla niego - on ofiaruje w zamian niespełnioną dotąd miłość. Wierną do końca.

Teraz nazywa się Moon.
Ale jeszcze o tym nie wie. Oby dane mu było jak najdłużej słyszeć to imię wymawiane z największą czułością.

Zanim ktoś przyjmie go do swojego domu - a wierzymy, że gdzieś jest taki Ktoś - chcielibyśmy zapewnić Moonowi wszystko, co potrzebne, aby odzyskał zdrowie --- karmę, opiekę weterynaryjną, leki, rehabilitację, później może również płatny dom tymczasowy.

Tych, którzy chcieliby pomóc prosimy o dokonywanie wpłat na konto.......

Posted

prawda, dobrze ze w naszym pieknym kraju, zamiast uspic czesc zwierzat, tak jak we wszystkich cywilizowanych krajach, skazuje sie je na zycie w ciasnych klatkach przez wiele lat.

Posted

Adam... tu sie z tobą nie zgodze. Owszem ,psy są może trzymane w nienajlepszych warunkach... ale każdy z tych biedaków ma szanse znleść idealny dom i być szcześliwym. A kiedy od razu zostanie uśpiony taka szansa przepada na wieki.I przepraszam cie bardzo ale na jakiej podstawie chcesz uśpić te "cześć" psów. Bo stare? Bo mają 3 łapy.I co ? Są gorsze ._. A jeśli uwazasz że usypianie psów bo warknął na Weta jest dobre to nie wiem w jakim świecie żyjesz :shake: Gdyby w Polsce było jak w Szwecji moje zwierzaki musiałyby zostać już ze 100 razy uśpione bo moja strasza sunia szczerzy sie na weta ciągle a kot parska i prycha. Tylko ze kiedy wychodza od weterynarza są szcześliwe i przyjazde xPP To całkiem normalne ze pies bedzie próbował sie bronić bo weterynarz mu sie z niczym dobrym nie kojarzy xP

Posted

[quote name='Katia94'] A jeśli uwazasz że usypianie psów bo warknął na Weta jest dobre to nie wiem w jakim świecie żyjesz :shake: Gdyby w Polsce było jak w Szwecji moje zwierzaki musiałyby zostać już ze 100 razy uśpione bo moja strasza sunia szczerzy sie na weta ciągle a kot parska i prycha. Tylko ze kiedy wychodza od weterynarza są szcześliwe i przyjazde xPP To całkiem normalne ze pies bedzie próbował sie bronić bo weterynarz mu sie z niczym dobrym nie kojarzy xP[/quote]

Nigdy nie byłam w Szwecji, ale byłabym ostrożna z powtarzaniem takich stwierdzeń. Jakoś mi ta kara śmierci za warknięcie wydaje się mocno nieprawdopodobna...

Wróćmy może lepiej do Polski....

Posted

[quote name='gibon301']ja już wcześniej pisałam, że zawiozłam do schroniska rzeczy, które odebrałam z apteki (zamówienie gamety i kaja i aza) i rzeczy od Reja i Asior, sama dorzuciłam jeszcze coś od siebie. piszę to jeszcze raz bo nie chciałabym, żeby po którymś poście podsumowującym, gdzie Asior i Reja zostały pominięte (nie przeze mnie) poczuły się one urażone.[/quote]

Jeśli ktoś został pominięty to przeze mnie :oops:. Lista darczyńców jest ważna, żeby kontrolować dostawy dla Moona. Wszystkim bardzo dziękujemy. Dziękujemy też za ogłoszenia, w tym Foksi za dzisiejsze ogłoszenie w Gazecie Krakowskiej. :Rose:

Achaja zawiozła Moonowi :Rose: przesyłkę od Mal:Rose:. W przesyłce jest też faktura z apteki. Mal, gdyby była Ci potrzebna daj szybko znać.

Posted

[quote name='adam']prawda, dobrze ze w naszym pieknym kraju, zamiast uspic czesc zwierzat, tak jak we wszystkich cywilizowanych krajach, skazuje sie je na zycie w ciasnych klatkach przez wiele lat.[/quote]

Koks z mojego avataru spędził w schronie ponad 4 lata. Gdyby go uśpili, nie mógłby teraz lezeć jajkami (czy też blizną po nich) do góry na mojej kanapie :cool1: To najcudowniejszy pies świata ...

Posted

Nie wiem czy ja mam pypcia na oku,czy Hygieja krakowska coś spartoliła,ale nijak nie moge dopatrzyć się mojego zamówienia:shake:
Zamówiłam z dostawą kurierską i zrobiłam przelew za następujące rzeczy;
3 op a 20szt podkładów 90x60 TENA BED
2 op Pigmentum Castell.
1op Manusan
1op rękawiczek diagnost.M
Jeśli nie dotarło-wolałabym,nie być w skórze kierownika apteki:mad:.
Bardzo proszę o info,bo nie chcę narozrabiac niepotrzebnie.
Przy okazji- moze jest też lista aktualnych potrzeb?Nie mogę przekopywać się przez 50stron wątku,przepraszam,ala

Posted

[quote name='Anuk']Wpisałam po prostu KTOZ (bez adresu) i dopisek: Na leczenie Moona
(Numer wzięłam z Miau, tam nie było podanego adresu)
Czy dojdzie?[/quote]

Tak ja mam te same obawy zamiast adresu umieściłam...........jesli można prosić o potwierdzenie wpłaty to byłoby fajnie bo chcę dalej wpłacać kaskę

Posted

[quote name='REJA']Chyba nikt kto tu pomaga nie czuje się urażony takimi rzeczami;)[/QUOTE]
DOKŁADNIE ;)
[quote name='jola_li']Nigdy nie byłam w Szwecji, ale byłabym ostrożna z powtarzaniem takich stwierdzeń. Jakoś mi ta kara śmierci za warknięcie wydaje się mocno nieprawdopodobna...

Wróćmy może lepiej do Polski....[/QUOTE]

[url]http://www.dogomania.pl/forum/f28/co-powinnismy-wiedziec-wyadoptowujac-poza-granice-polski-89321/[/url]
Polecam ten wątek.... długi, ale warto...

Posted

[quote name='al-ka']Nie wiem czy ja mam pypcia na oku,czy Hygieja krakowska coś spartoliła,ale nijak nie moge dopatrzyć się mojego zamówienia:shake:
2 op Pigmentum Castell.
1op Manusan
Przy okazji- moze jest też lista aktualnych potrzeb?Nie mogę przekopywać się przez 50stron wątku,przepraszam,ala[/quote]

Na jaki adres wysłałaś? Do mnie nie dotarło.

Posted

Jest taka strona, moze sie Wam przydac:

[url=http://www.giftag.com/]Giftag – Pick Anything | Welcome to Giftag[/url]

W takich sytuacjach najlepsze jest jesli ktos stworzy liste potrzebnych rzeczy a zainteresowani po prostu kupuja to co jest na tej liscie.

W ten sposob nie dochodzi do powielania przedmiotow.

Taka mala rada offtopic.

I jeszcze prosba o konkret. Adres. Adres pod ktorym przetrzymywany byl pies. Umowmy sie, nie ma nic nielegalnego w podaniu adresu, gdzie pies byl maltretowany... Adres bez danych osobowych nie jest objety ustawa o ochronie danych osobowych, byl juz wyrok w tej sprawie.

Ja ze swojej strony czekam na liste na giftagu i adres "wlascicieli"...

Posted

[quote name='Kaja i Aza']Ja bym sie tez nie odnosila z entuzjazmem do adopcji zagranicznych, ale jak ktos chce wspomoc zwierzeta w Polsce, to czemu nie. To mam cos tlumaczyc na angielski?[/quote]

[url=http://translate.google.com]Google Translate[/url]

To pozwala przesylac nawet cale linki przetlumaczone - ja tego uzywam do niemieckich sklepow internetowych.

Polecam :)

Posted

[quote name='admirabilis6']A masz jakies plany wzgledem "wlascicieli" :razz: ? bo po co Ci inaczej ich adres?[/quote]

Prawde mowiac, to mam plany :)

Istnieje bardzo duzo sposobow zeby komus uprzykrzyc zycie nie lamiac prawa - i mozna sprawic zeby ktos czul sie w domu jak na lancuchu nie przekraczajac pewnych granic.

Umowmy sie - Wy im zabraliscie psa. Wezma nowego. Moze juz go maja...

Za dwa lata bedziemy zakladac nowy watek? Nowe zdjecia? Nowe zbiorki? Kolejny pies na lancuchu? Popatrz sobie jeszcze raz na te zdjecia... Policja nic tym ludziom nie zrobi - skoro kurator moze przegapic dzieci w beczkach, to kto przejmie sie kolejnym psem?!

Posted

[quote name='KtosTam'] Policja nic tym ludziom nie zrobi - skoro kurator moze przegapic dzieci w beczkach, to kto przejmie sie kolejnym psem?![/quote]
i tu się zgadzam:angryy:
jak dostaniesz adres to "dokop" im po swojemu również ode mnie.

Posted

Oj Asiorku! Jakbyście sprawy mogli wygrywać,tak jak byscie chcieli,to zrozumiała bym Twoje zdanie.
Wiesz co znaczą słowa "uprzykszać życie,nie łamiąc prawa"?:evil_lol: Możliwości jest wiele,a skoro wymiar sprawiedliwości nie potrafi lub wręcz nie chce skorzystać ze swych uprawnień jak należy - to ja jestem za opcją "uprzykszania zgodnego z prawem":evil_lol:

Posted

Na pierwszej stronie pisze iz pies ma grzybice, swierzb, nuzyce. Czy na to wskazaly wyniki zeskrobin skory? Jak dlugo ten pies musial cierpiec i jak dluga droge musi przejsc by wyzdrowiec ...:-(

Posted

[quote name='adam']prawda, dobrze ze w naszym pieknym kraju, zamiast uspic czesc zwierzat, tak jak we wszystkich cywilizowanych krajach, skazuje sie je na zycie w ciasnych klatkach przez wiele lat.[/quote]

Moja Bromba siedziała w ciasnej klatce jakieś 6- 8 lat. Od blisko 3 lat jest u mnie i nieskromnie powiem.......robię wszystko co w mojej mocy, żeby teraz to był JEJ czas. Najlepszy jaki w życiu miała.
Gdyby wszyscy myśleli tak jak Ty Adam, Bromby by nie było.

Podobnie jak Trusta ( polecam jego wątek) .....w schronie podpisano na niego wyrok - pies miał nie przeżyć 2 miesięcy. Znalazłam mu hospicjum u Anioła. I żyje już 2 lata. Chciałabym znać wiecej tak zywotnych trupów.

Trust jest dla mnie namacalnym dowodem na to, ze cuda się zdarzają.
Nigdy nie zgodzę się na zabijanie zwierząt tylko dlatego, ze ich właścielami byli pozbawieni uczuć kretyni.

Czemu mają za to płacić zwierzęta???

Posted

[quote name='KtosTam']Prawde mowiac, to mam plany :)

Istnieje bardzo duzo sposobow zeby komus uprzykrzyc zycie nie lamiac prawa - i mozna sprawic zeby ktos czul sie w domu jak na lancuchu nie przekraczajac pewnych granic.

Umowmy sie - Wy im zabraliscie psa. Wezma nowego. Moze juz go maja...

Za dwa lata bedziemy zakladac nowy watek? Nowe zdjecia? Nowe zbiorki? Kolejny pies na lancuchu? Popatrz sobie jeszcze raz na te zdjecia... Policja nic tym ludziom nie zrobi - skoro kurator moze przegapic dzieci w beczkach, to kto przejmie sie kolejnym psem?![/quote]

NIe ma nic nielegalnego w powtarzaniu za znanymi ludzmi, nieprawdaż?

Wiec powiem krótko YES YES YES.

Pamiętam jak ktoś kiedyś ( po obejrzeniu filmu z Krzyczek ) napisał.....ze skoro sądy nie mogą, to może mała zrzuta na hmm odpowiedni cel by pomogła.....

Bardzo by to było pouczające......

Posted

[quote name='al-ka']Nie wiem czy ja mam pypcia na oku,czy Hygieja krakowska coś spartoliła,ale nijak nie moge dopatrzyć się mojego zamówienia:shake:
2 op Pigmentum Castell.
1op Manusan
Przy okazji- moze jest też lista aktualnych potrzeb?Nie mogę przekopywać się przez 50stron wątku,przepraszam,ala[/quote]

"[I]Dzwoniła do mnie apteka. Wieczorem dostarczą przesyłkę od Kaji i Azy :Rose:. Potwierdzę odbiór na wątku. Kaju, powiedz proszę czy mam tę przesyłkę przekazac do schroniska czy trzymać jako wyprawkę dla nowego domu."[/I]

[B]To jest post #392 Frotki, potem pisze, ale juz nie mialam sily przedzierac sie przez watek, ze pomylila mnie z al-ka. Przesylke ode mnie odebrala gibon z apteki, tak, ze podejrzewam, ze telefon z apteki byl w sprawie przesylki al-ka i najprawdopodobniej zostala ta przesylka dostarczona.
Frotka, moze ktos, kto ma wiecej czasu by uaktualnial informacje na biezaco na pierwszej stronie, bo sie zaczyna lekki balagan robic. [/B]

Posted

Frotka ....a ja?:-( nie ma w ogłoszeniach wątku który założyłam ...

[URL="http://forum.muratordom.pl/post3495098.htm#3495098"]By� kiedy� owczarkiem!!! - Zobacz temat :: Murator[/URL]