Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Dla mnie to on teraz jak dyrygent wygląda :lol:. Tylko jeszcze, żeby mu te włoski na główce urosły to by był już całkiem super psiak :).

Posted

Poznałam dzisiaj Baranka - to sympatyczny i pogodny psiak. Baranek nie jest gruby. Ma tylko powiększony, obwisły brzuch. U starszych psów może pojawić się wodobrzusze, które jest związane z chorobą serca, wątroby lub nerek. Może powinien go zobaczyć wet?

Posted

bela51 napisał(a):
Zmartwiłaś mnie. Ale, o ile pamietam, Baranek był badany przez weta własnie pod tym kątem? Nie wiem jak dokładnie, co prawda. Może ktos mnie uspokoi?:-(

Baranek miał robione USG, właśnie pod katem tego brzuszka. Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że wykazałoby ewentualne problemy.

Z powodu tego badania pies miał opóźniony wyjazd do jamora, bo dziewczyny nie chciały go puszczac nie będąc pewne, co moze mu być.

Znów sie pomadrze;), ale trzeba pamiętac, że Baranek miał bardzo mało ruchu w schronisku i brzuszysko moze byc efektem nadmiaru kalorii z powodu braku odpowiedniej dawki ruchu.

Posted

MakS napisał(a):
A czy Baranek/ Baca ma do kompletu również melonik i laseczkę?;)

A tego nie wiem, trzeba by jamora o to zapytać :lol:. Już go widzę (Baranka oczywiście, nie jamora) w czarnym eleganckim meloniku na głowie, czerwoną kokardą/muchą pod szyją, tylko co z laseczką :)? A może jeszcze by taki czarny surducik do kompletu ;).

Posted

elmira napisał(a):
Baranek miał robione USG, właśnie pod katem tego brzuszka. Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że wykazałoby ewentualne problemy.

Z powodu tego badania pies miał opóźniony wyjazd do jamora, bo dziewczyny nie chciały go puszczac nie będąc pewne, co moze mu być.

Znów sie pomadrze;), ale trzeba pamiętac, że Baranek miał bardzo mało ruchu w schronisku i brzuszysko moze byc efektem nadmiaru kalorii z powodu braku odpowiedniej dawki ruchu.

Teoretycznie USG powinno wykazać problemy.
Rozmawiałam dzisiaj z wetką, żeby się upewnić. Pies z nadwagą ma równomiernie rozłożoną tkankę tłuszczową. Jeżeli cały jest szczupły, a brzuch ma powiększony, to trzeba to sprawdzić.

Posted

Mój borys jeszcze nie tak dawno też miał taki opuszczony brzuch i wklęsły kręgosłup...:oops: i było to, niestety, spowodowane nadwagą:oops:
od połowy kwietnia jest na karmie dla psów otyłych ('obesity') i efekt jest zadziwiający:crazyeye: brzuch nie wisi i kręgosłup lepiej wygląda
Jeżeli Baranek miał usg i nic nie wykazało, to może to jednak tłuszczyk?
Na osiedlu też widzę takiego psa - chude łapki, chuda główka a brzuch tłusty ciąga prawie po chodniku...

Posted

Skoro USG nie wykazało nic, to jak inaczej sprawdzić co z tym brzucholem ? Może narazie poczekamy i zobaczymy, czy jak Baranek troszkę się rozrusza u jamora to mu brzuszek się zmniejszy czy nadal będzie taki sam.

Posted

A z innej beczki to coś mi się wydaje, że Baranek vel Baca nie ma allegro aktualnego, i nie wiem może by jakiś super tekst mu strzelić, bo chyba nie było w jego sprawie żadnych telefonów. No i podawać te dwa numery tel.. jamora i Iwonki.

Posted

zuzia63 napisał(a):
Mój borys jeszcze nie tak dawno też miał taki opuszczony brzuch i wklęsły kręgosłup...:oops: i było to, niestety, spowodowane nadwagą:oops:
od połowy kwietnia jest na karmie dla psów otyłych ('obesity') i efekt jest zadziwiający:crazyeye: brzuch nie wisi i kręgosłup lepiej wygląda
Jeżeli Baranek miał usg i nic nie wykazało, to może to jednak tłuszczyk?
Na osiedlu też widzę takiego psa - chude łapki, chuda główka a brzuch tłusty ciąga prawie po chodniku...

Zuziu, a mogę wiedzieć, jaką karmę podawałaś?

Posted

Dziewczyny , Baranek miał nie tylko robione USG brzuszka, ale wcześniej badania krwi, które tez nic nie wykazały. O wynikach badan informowała Hania na tym wątku. Mnie ten brzuchol wydawał się podejrzany i pies był zawieziony do jednej z łódzkich lecznic na USG, które nie wykazało, żadnych zmian. Podobno to otyłość.

Allegro Baranek miał i ma cały czas, odnawiam mu regularnie, ale nie wymieniam linku. Za każdym odnowieniem jest nowy link. Wczoraj mu sie skonczyło kolejne allegro i wczoraj mu odnawiałam kolejny raz

Łagodny Baranek nie radzi sobie w schronisku (710181891) - Aukcje internetowe Allegro

Zuziu, ja też bym chciała wiedzieć jaką stosujesz karmę?

Posted

szajbus napisał(a):
Zuziu, ja też bym chciała wiedzieć jaką stosujesz karmę?

dokładnie to 'Royal Canin Obesity Menagement'

mojemu psu bardzo pomogła:roll: teraz sie wstydzę, że z miłości chciałam utuczyć zwierza:oops: dobrze, że się wreszcie posłuchałam weta, bo jak na mnie krzyczał to ja uparcie twierdziłam, że on tyle sierści ma...:evil_lol: