Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ulana']No, to całe szczęście. To niemili goście. W przeciwieństwie do tych:
http://img94.imageshack.us/i/dsc0028001.jpg/ :)

noo ci nam ostatnio narobili spustoszenia w ogródku :D przygotowują się do zimy już

czy ktoś z Was robił tortille? wiem, że to banał... ale robiłam ostatnio i nie wiem co zrobiłam nei tak, że wyszły mi sztywne :roflt: i jak tu coś w nie zawinąć... była mąka, woda, odrobina oleju, smażone na suchej patelni

Posted

No, bo to tak trudno okreslić ile to powinno być - u jednego mniej niż minuta,a u innego, na innym gazie i patelni 2 minuty.
Ja dawnymi czasy złościłam się na babcię, że nie potrafi mi podać dokładnych czasów i temperatur. A dziś sama robię "na oko". No, chyba, że zaczynam coś nowego...
Tortille zaczynałam z tego:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe27373.html :)
Tam gdzieś w komentarzach jest drugi przepis i potem przerzuciłam się na niego.
A jak w maju kupiłam nową patelnię - mamma mia! Nawet naleśniki mi nie wychodziły...

Posted

ooo tamte bardziej skomplikowane przepisy, wypróbuję :D ja to w kuchni jestem taka noga, że nawet jak robiłam tortille z 3 składników to 10 razy sprawdzałam w przepisie ile czego ma być :errrr: pomijam, że jak pojechałam do sklepu to dzwoniłam do siostry z pytaniem o składniki do... tarty :errrr:
Haha i jeszcze wałkowanie... pierwszego musiałam zeskrobać z wałka i deski bo zapomniałam posypać mąką :roflt:

Posted

[quote name='ulana']
A jak w maju kupiłam nową patelnię - mamma mia! Nawet naleśniki mi nie wychodziły...[/QUOTE]

A mi wrecz przeciwnie ;)

Tj nalesniki to m inigdy wyjsc nie chcą;) ale moja stara patelnia to już taka do doopy była, że nic sie nie dało...

A na nowej wsio cud miod i malyna;)
[quote name='malawaszka']jest malutka - może odrobinkę wyższa od Furki, ale cięższa o 3 kg :mdleje:[/QUOTE]

Eyyy nie wiem co odpowiedziec na to... hm

Posted

[quote name='malawaszka']

noo inwazja obcych zwalczona na szczęście, brrrr koszmar[/QUOTE]jejku, parę dni mnie tu nie było a widzę, że też miałaś "wesoło". ja się strasznie obawiałam, że się paskudztwo u nas rozlezie ale póki co jest spokój.

Posted (edited)

moja stara patelnia to już taka do doopy była, że nic sie nie dało...A na nowej wsio cud miod i malyna;-)

Ja się zawsze muszę "zapoznać z Panną Patelnią" - tak się śmieje mój mąż :)
Na nowiutkich raczej słabo mi się smaży.
Kuzynki TZ - kucharz - mówi to samo, co moja babcia kiedyś - że patelnia musi swoje popracować i dopiero pokazuje na co ją stać.

Haha i jeszcze wałkowanie... pierwszego musiałam zeskrobać z wałka i deski bo zapomniałam posypać mąką

Jak się uczyłam smażyć naleśniki to jeszcze chciałam podrzucać i obracać je na drugą stronę w powietrzu. Cała kuchnia była w cieście :) Mama przyszła z pracy i tak na mnie spojrzała...:mad:
Nie dziwię się - jeden placek był na suficie :))))

Łoł - to byl mój setny post :multi:

Edited by ulana
Posted
Posted

fajna fota :)
http://img707.imageshack.us/img707/1577/dsc0122wg.jpg

[quote name='malawaszka']ja to w kuchni jestem taka noga, że nawet jak robiłam tortille z 3 składników to 10 razy sprawdzałam w przepisie ile czego ma być :errrr: pomijam, że jak pojechałam do sklepu to dzwoniłam do siostry z pytaniem o składniki do... tarty :errrr:
Haha i jeszcze wałkowanie... pierwszego musiałam zeskrobać z wałka i deski bo zapomniałam posypać mąką :roflt:

to po co się za to bierzesz :hmmmm: