Basenji Posted September 30, 2005 Author Posted September 30, 2005 bellatriks napisał(a):czo to szeplenienie??? to wyjątkowa czecha, która wyrósznia Komczę z innnych pszów :lol: Wreście Ktosz to szroszumiał! Sztrófko Quote
baskomaniak Posted September 30, 2005 Posted September 30, 2005 Pamiętacie jak niedawno napisałem: "Szykujcie sprzęt do kryptografii..." Już jutro udostępniony zostanie "czytelny" obraz papirusu... 8) ... to będzie coś, dla szczególnie dociekliwych widzów naszego serialu. :wink: Pozdrawiam :D Quote
Basenji Posted October 1, 2005 Author Posted October 1, 2005 Dawaj ten tekst. Muszę pomóc Inspektorowi w pracy..... Zdrówko :lol: Quote
baskomaniak Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Co wiemy o tajemniczym papirusie? Z ostatniego odcinka wiemy, że papirus został udostępniony mediom. Jednak jego treść nie została ujawniona i jak dotąd pozostaje znana tylko nielicznym... Możemy domyślić się, że zawiera wskazówki, śladem których Inspektor Piesiak właśnie udał się do Egiptu, a co go tam czeka... zobaczycie w następnych odcinkach. ALE... Tym razem uchylę rąbka tajemnicy... 8) Papirus zawiera coś więcej... Oprócz wskazówek i przepowiedni znajduje się w nim niezmiernie ważny zapis decydujący o powodzeniu całej operacji... 8) Kryptografowie, do dzieła... :user: :user: :user: :user: :user: :user: Pozdrawiam :D Quote
bellatriks Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 baskomaniak napisał(a):Co wiemy o tajemniczym papirusie? Z ostatniego odcinka wiemy, że papirus został udostępniony mediom. Jednak jego treść nie została ujawniona i jak dotąd pozostaje znana tylko nielicznym... Możemy domyślić się, że zawiera wskazówki, śladem których Inspektor Piesiak właśnie udał się do Egiptu, a co go tam czeka... zobaczycie w następnych odcinkach. ALE... Tym razem uchylę rąbka tajemnicy... 8) Papirus zawiera coś więcej... Oprócz wskazówek i przepowiedni znajduje się w nim niezmiernie ważny zapis decydujący o powodzeniu całej operacji... 8) Kryptografowie, do dzieła... :user: :user: :user: :user: :user: :user: Pozdrawiam :D Basko, uchyl jeszcze jeden rąbek i daj jakąś wskazówkę do szyfru, plisssssss!!! 8) Quote
Basenji Posted October 1, 2005 Author Posted October 1, 2005 Drodzy Widzowie! Jeżeli twórczo nie włączycie się w proces dekryptażu to może dojśc do opóźnień w serialu. zdrówko Quote
bellatriks Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Daj jakąś podpiwiedź, a rozwiążę ten papirus!!! Quote
Guest bernulka Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Chyba wiem gdzie szukać :evilbat: ale nie jeste pewna, wiec ide... 8) paździoszki Quote
baskomaniak Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Ponieważ rozwiązanie tego tekstu może okazać się zbyt trudne, będę co jakiś czas podawał pewne wskazówki. Niektóre mogą być również ukryte w kolejnych odcinkach serialu. Na tą chwilę powiem Wam, że: gdyby każdy występujący znak ukrywał wyraz, to rozwiązanie tej zagadki byłoby praktycznie niewykonalne. Pozdrawiam :D Quote
baskomaniak Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 agabass napisał(a):ja nie jestem dobra w zagadkach :( Agabass, nie przejmuj się. To jest zabawa dla Tych, którzy lubią rozwiązywać zagadki. Treść papirusu z pewnością poznamy w dalszych odcinkach serialu, jeśli oczywiście ktoś wcześniej go nie rozwiąże. A dziś... Wskazówka 2: w tekście nie występują polskie znaki diakrytyczne, a co za tym idzie litery z kropką, kreską lub ogonkiem czy też bez nich reprezentowane są przez ten sam znak graficzny. To chyba nie ułatwia rozwiązania. Tak samo jak nie ułatwi go następna część wskazówki, mówiąca że: WIELKIE i małe litery nie są identycznymi znakami graficznymi. ...ale przecież dobrze jest o tym wiedzieć, nie prawdaż ? ;) Pozdrawiam :D Quote
bellatriks Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 ach.... coś mi nie idzie rozszyfrowywanie tego papirusu.. :-? Quote
baskomaniak Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 Jeszcze dziś będzie kolejna wskazówka. 8) Pozdrawiam :D Quote
Basenji Posted October 2, 2005 Author Posted October 2, 2005 To czekamy, Baskomaniaku! Zdrówko :lol: Quote
bellatriks Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 No to dawaj wskazówkę, koffany, czekam!!! :wink: Quote
baskomaniak Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 Wskazówka 3: WIELKIE i małe litery nie są identycznymi znakami graficznymi. Jednak jest między nimi pewne podobieństwo. pokażę to na przykładzie: ale nie szukajcie tego znaku w tekście papirusu... Pozdrawiam :D Quote
bellatriks Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 aaaa!!!!! Basko jesteś kochany :buzi: teraz będzie duźżo łatwiej :D :D :D :angel: :angel: :angel: Quote
gugu Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 hmmmm...bell moze i łatwiej ale dla ciebie,ja nie moge tego rozgryzc... :( Quote
bellatriks Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 ja też nie.. :-? Ale próbuję, nie poddaję się. Na razie wykombinowałam tylko, że 2 słowo w 2 linijce to chyba "od" Quote
baskomaniak Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 Z każdą nową wskazówką będzie łatwiej. Jutro kolejna wskazówka i następny odcinek serialu, w którym pieski.... 8) Pozdrawiam :D Quote
bellatriks Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 Ale powiedz mi czy to słowo to jest od?? Quote
baskomaniak Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 bellatriks napisał(a):Ale powiedz mi czy to słowo to jest od?? Ani "od", ani "do" ... ...powiedziałem Ci więcej niż się spodziewałaś... 8) Pozdrawiam :D Quote
baskomaniak Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 Podaję link do wyraźniejszej wersji hieroglifu. Wygląda trochę inaczej, bo jest po renowacji :wink: 8) PAPIRUS 1000x2000 pcs Pozdrawiam :D Quote
Basenji Posted October 3, 2005 Author Posted October 3, 2005 Kociokwik II czyli kątwa Napoleona Dzięki ci Al-Nuko, że umożliwiłaś nam wizytę w Gizie i zwiedzenie piramid. Nie ma sprawy, ale proponuję, abyście się pośpieszyli bo mamy samo południe a poza tym nie macie żadnej ochrony przed słońcem. To pędzimy! .................. Ufff, ledwie żyję. I jeszcze coś mnie gryzie. To pewnie alergia na piasek! Piesiaczku, chodź już! Hm, idę! Tyle tu wspanialości, ale Gizę możemy zwiedzić później. Coś niucham, że nie tutaj jest rozwiązanie zagadki. Ciekawe, jak tam deszyfranci :wink: dają sobie radę. Bo ja już chyba coś rozumiem.... Może jakieś lody? O tak! Z przyjemnością. W pobliżu jest lodziarnia "Pies Faraona" cdn 08-07 zdrówko Quote
Recommended Posts