Basenji Posted December 31, 2006 Author Posted December 31, 2006 Kociokwik II czyli zymsta na Napoleonie Louvre Komka: Niby jest tak samo ale nie tak samo! Czegoś mi tu brakuje? Ale czego? Wiem! Gdzie są koty, strażnicy Muzeum? Muszę to wyniuchać! cdn 20-01 Zdrówko Sorry drodzy widzowie za formę wpisu ale niestety większość funkcji edycyjnych nie chce mi działać. Quote
M10M Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 Bastet zabrała wszystkie koty na generalną naradę w sprawie zagłady gryzoniego rodu :evil_lol:. Tylko niech nie przesadza - parę szczurków zawsze się przyda dla utrzymania równowagi w przyrodzie...... *** Baskomaniaku - miejsce jeszcze mam a w razie czego mam w zapasie stronę na całkiem innym serwerze (http://60free.ovh.org/pl), obrazki zmniejszam przy pomocy nvu a napisy "cdn" dodają tylko autentyczności całej zabawie :lol:. Ale cieszę się, że w razie czego mogę na Was liczyć. ;) Quote
Evelina Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 [quote name='Baskomaniak']Evelina i ja chętnie pomożemy w dostosowaniu wybranych przez Ciebie scenek na potrzeby strony Potwierdzam. :) M10M, Twoj zwierzyniec swobodnie wystarczylby za obsade jakiegos serialu :evil_lol: Oj ... by sie dzialo :evil_lol: Quote
M10M Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 [quote name='Evelina'] M10M, Twoj zwierzyniec swobodnie wystarczylby za obsade jakiegos serialu :evil_lol: Oj ... by sie dzialo :evil_lol: Mam ten "serial" na co dzień. Oj, dzieje się.....:evil_lol: ;) Quote
M10M Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 Prawdę mówiąc jest jedna fajna scena, z której zrezygnowałam, bo trwa dość długo a chodzi mi głównie o Koteckę :lol: Gdyby można ją skrócić, to byłoby wspaniale...... (i zmniejszyć do 300 pikseli) ;) Quote
baskomaniak Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 [quote name='M10M']...obrazki zmniejszam przy pomocy nvu ... Z tym zmniejszaniem to do końca nie jest tak... :roll: W edytorze NVU (jak i w każdym innym) można zdefiniować wielkość obrazka, który w przeglądarce odwiedzającego podlega przeskalowaniu do podanych parametrów. Jego pierwotny rozmiar i ciężar się nie zmienia. Takie przeskalowanie stosowane jest bardzo często ale ma ono sens jedynie wówczas, gdy jest możliwość otwarcia tej grafiki w oryginalnym wymiarze. Jeśli zaś docelową i jedynym grafiką jaką zobaczy odwiedzający będzie ten przeskalowany obrazek to zdecydowanie polecam zmniejszenie jego rozmiarów i dopiero wstawienie do projektu strony. Spróbuję to wyjaśnić to na przykładzie naszych scenek, które jako animowane GIF-y 500x400 pcs. zajmują nawet do 1,5 MB: Otóż przeglądarka odwiedzającego stronę internetową musi wczytać do pamięci pełną wersję grafiki, a więc całe 1,5 MB. Następnie obraz jest przeskalowany do rozmiaru podanego w kodzie HTML. Załóżmy, że na stronie ta grafika ma być wyświetlana jedynie w rozmiarze 250x200. Przykładowy obraz po zmniejszeniu do rozmiaru 250x200 waży jedynie ok. 500 KB, a zatem wczyta się 3x szybciej i tyleż samo mniej miejsca zajmie na serwerze. Oszczędność miejsca i prędkość ładowania strony jest oczywista, zwłaszcza dla użytkowników o małej szybkości łącza. [quote name='M10M']...Gdyby można ją skrócić, to byłoby wspaniale...... (i zmniejszyć do 300 pikseli) 300 pikseli... ale szerokości czy wysokości? W zależności od wyboru rozmiar scenki będzie odpowiednio 300x240 i 375x300 pcs. oczywiście przy zachowaniu proporcji obrazu. Natomiast z tym skróceniem to mam pewien dylemat... :roll: :cool1: Na razie proponuję jedynie zmniejszenie rozmiaru i wstawienie bez skracania, i... ...trochę cierpliwości ;) Pozdrawiam. Quote
M10M Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 [quote name='baskomaniak'] W edytorze NVU (jak i w każdym innym) można zdefiniować wielkość obrazka, który w przeglądarce odwiedzającego podlega przeskalowaniu do podanych parametrów. Jego pierwotny rozmiar i ciężar się nie zmienia. Wiem o tym :lol: [quote name='baskomaniak'] 300 pikseli... ale szerokości czy wysokości? W zależności od wyboru rozmiar scenki będzie odpowiednio 300x240 i 375x300 pcs. oczywiście przy zachowaniu proporcji obrazu. Na razie mam sceny ustawione "pojedynczo" - razem z podpisami i te mają docelowo rozmiar 350x350 (kotzabka2563id.gif, 18pieshamlet2569ua.gif, ks0401panorama5jz.gif) i 2 razy Bastet sąsiadująca ze sobą na stronie (1802zpibastetcz2wj0.gif oraz 0602opowiadaniemumiicz25kt.gif) i tu wyszła mi wysokość 270, żeby były jednakowe a szerokość każdej zmieniła się proporcjonalnie. Wielkość tego ze znikającą Kotecką na razie chyba będzie 350 wysokości. [quote name='baskomaniak'] Na razie proponuję jedynie zmniejszenie rozmiaru i wstawienie bez skracania, i... ...trochę cierpliwości ;) Co do cierpliwości to mam mieszane podejście do sprawy. Początkowo miałam zamiar całą stronę zmienić dopiero po zakończeniu serialu ale ostatnio zaczynam zwracać się ku opcji wrzucenia na serwer tego, co jest, z napisem "Serial trwa, zobaczymy, co jeszcze się w nim sensacyjnego zdarzy" a potem uzupełniać. Zobaczę w przyszłym tygodniu. A jeśli chodzi o Waszą pomoc, to przecież nie pali się. Jak będziecie mieli wolną chwilę, to możecie się pobawić. Natomiast poważnie obawiam się, czy czasem nie za wiele sobie obiecujecie po tej mojej stronce......:razz: Obawiam się też, że za chwilę wkroczy Basenji i groźnym boldem napisze: "Tu jest serial, pogaduszki prowadźcie sobie na offie" :eviltong: ;) Quote
Basenji Posted December 31, 2006 Author Posted December 31, 2006 Cóż za naukowa dyskusja o tych pixelach. Niech się więc Wam jak najlepiej pixeli w 2007 roku. Zdrówko:cool3: Quote
baskomaniak Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 M10M, proszę wedle życzenia wysokość 350 http://img165.imageshack.us/img165/9244/0202wnetrzeluwrulwyh350xq8.gif Czy pozostałe z wymienionych przez Ciebie zmniejszyć na 270? Pozdrawiam. Quote
M10M Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 Wielkie dzięki :buzi: Jeśli masz czas, to poproszę (wcale nie "na zaraz") obie Bastet na wysokość 270 a sceny z castingu na 350 (one są w kwadracie). A na razie życzę wszystkim dobrej zabawy sylwestrowej :BIG::cunao: ;) Quote
baskomaniak Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 Nie będę z tym czekał do przyszłego roku :razz: M10M, oto całe Twoje „zamówienie”: http://img489.imageshack.us/img489/7100/0602opowiadaniemumiih27mi4.gif http://img489.imageshack.us/img489/4972/1802zpibasteth270sl3.gif http://img288.imageshack.us/img288/7272/kotkoteckah350as8.gif http://img288.imageshack.us/img288/3281/kotpinkih350dz4.gif http://img456.imageshack.us/img456/2650/kotzabkah350pj2.gif http://img372.imageshack.us/img372/8449/pieshamleth350hk9.gif http://img288.imageshack.us/img288/8963/panorama02h350dp0.gif Pozdrawiam. Quote
baskomaniak Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 SZAMPAŃSKIEJ ZABAWY SYLWESTROWEJ I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU [SIZE="7"]2 0 0 7 Quote
M10M Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 Bardzo dziękuję za noworoczny prezent i dołączam się do życzeń ;) Quote
Basenji Posted January 1, 2007 Author Posted January 1, 2007 Ńajlepszego wszystkim widzom i autorom.:lol: A ci, którzy nie ogladają - nie wiedzą co tracą:shake: Zdrówko Quote
baskomaniak Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 No proszę, od zeszłego roku nie nadaliśmy ani jednego odcinka serialu i jakoś nikt się nie dopomina o kolejne :evil_lol: ;) Pozdrawiam. Quote
M10M Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 Cisza, spokój... Ci co już nie odsypiają, bawią się wystrzeliwaniem ostatnich zapomnianych wczoraj fajerwerków :evil_lol: Dopiero od jutra wracamy do normalności. ;) Quote
M10M Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 OK - wróciłam (do normalności :evil_lol:) To gdzie ten odcinek inaugurujący nowy rok? I gdzie są wszyscy? ;) Quote
Basenji Posted January 3, 2007 Author Posted January 3, 2007 Będziesz musiała poczekać trochę. Ekipa jest zawiedziona klapą serialu Światecznego, więc będzie bardziej cenić swoje produkcje. Zdówko:angryy: Quote
Patka Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 M10M ja też z przyjemnoscia ogladam ale najczęsciej po kilka odcinków bo jakos sie ostatnio nie składa ... ale jestem wierna :cool3: Quote
M10M Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Powiedz to Basenji i Baskomaniakowi - nie ma komentarzy - nie ma odcinków... :shake: A ja naprawdę jestem ciekawa co też oni wymyślili. ;) Quote
Basenji Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 To ta ciekawość będzie Cię dłużej kręcić! Zdrówko:evil_lol: Quote
M10M Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 No dobrze - poczekam. A na razie wrzuciłam na serwer moją stronkę w nowej szacie graficznej i z uzupełnioną treścią - uzupełnioną m.in. o Kociokwik :lol: Zrobię Wam konkurencję.....:evil_lol: ;) Quote
baskomaniak Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 [SIZE="4"]Byłem, widziałem i czytałem. :Cool!: Pierwsze co od razu rzuciło mi się w oczy, to oczywiście troszkę zmieniona szata graficzna strony. Nie ukrywam, że pierwsze kroki skierowałem do nowego rozdziału, „filmowego” oczywiście ;) Ślicznie zredagowany, obejrzałem go dokładnie i z wielką przyjemnością :multi: to chyba pierwsze wyjście Kociokwika poza ramy Dogomanii :laola: :laola: Odwiedziłem oczywiście i pozostałe działy. Jeśli mnie pamięć nie myli to doszło jedno opowiadanie :lol: Szkoda, że nie ma nowych fotek, zwłaszcza aktorów kociokwikowych, bo... ...jakieś stojąco-chodzące Pinkiego i Koteckiej by mi się jeszcze przydały... :razz: :cool1: Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts