Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kociokwik II czyli zymsta na Napoleonie
Louvre
Komka: Niby jest tak samo ale nie tak samo! Czegoś mi tu brakuje?
Ale czego?

Wiem! Gdzie są koty, strażnicy Muzeum? Muszę to wyniuchać!

cdn
20-01
Zdrówko
Sorry drodzy widzowie za formę wpisu ale niestety większość funkcji edycyjnych nie chce mi działać.

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bastet zabrała wszystkie koty na generalną naradę w sprawie zagłady gryzoniego rodu :evil_lol:. Tylko niech nie przesadza - parę szczurków zawsze się przyda dla utrzymania równowagi w przyrodzie......

Baskomaniaku
- miejsce jeszcze mam a w razie czego mam w zapasie stronę na całkiem innym serwerze (http://60free.ovh.org/pl), obrazki zmniejszam przy pomocy nvu a napisy "cdn" dodają tylko autentyczności całej zabawie :lol:. Ale cieszę się, że w razie czego mogę na Was liczyć.
;)

Posted

[quote name='Baskomaniak']Evelina i ja chętnie pomożemy w dostosowaniu wybranych przez Ciebie scenek na potrzeby strony
Potwierdzam. :)

M10M, Twoj zwierzyniec swobodnie wystarczylby za obsade jakiegos serialu :evil_lol:
Oj ... by sie dzialo :evil_lol:

Posted

[quote name='Evelina']
M10M, Twoj zwierzyniec swobodnie wystarczylby za obsade jakiegos serialu :evil_lol:
Oj ... by sie dzialo :evil_lol:
Mam ten "serial" na co dzień. Oj, dzieje się.....:evil_lol:
;)

Posted

Prawdę mówiąc jest jedna fajna scena, z której zrezygnowałam, bo trwa dość długo a chodzi mi głównie o Koteckę :lol:
Gdyby można ją skrócić, to byłoby wspaniale...... (i zmniejszyć do 300 pikseli)

;)

Posted

[quote name='M10M']...obrazki zmniejszam przy pomocy nvu ...

Z tym zmniejszaniem to do końca nie jest tak... :roll:
W edytorze NVU (jak i w każdym innym) można zdefiniować wielkość obrazka, który w przeglądarce odwiedzającego podlega przeskalowaniu do podanych parametrów. Jego pierwotny rozmiar i ciężar się nie zmienia. Takie przeskalowanie stosowane jest bardzo często ale ma ono sens jedynie wówczas, gdy jest możliwość otwarcia tej grafiki w oryginalnym wymiarze. Jeśli zaś docelową i jedynym grafiką jaką zobaczy odwiedzający będzie ten przeskalowany obrazek to zdecydowanie polecam zmniejszenie jego rozmiarów i dopiero wstawienie do projektu strony.

Spróbuję to wyjaśnić to na przykładzie naszych scenek, które jako animowane GIF-y 500x400 pcs. zajmują nawet do 1,5 MB:
Otóż przeglądarka odwiedzającego stronę internetową musi wczytać do pamięci pełną wersję grafiki, a więc całe 1,5 MB. Następnie obraz jest przeskalowany do rozmiaru podanego w kodzie HTML. Załóżmy, że na stronie ta grafika ma być wyświetlana jedynie w rozmiarze 250x200. Przykładowy obraz po zmniejszeniu do rozmiaru 250x200 waży jedynie ok. 500 KB, a zatem wczyta się 3x szybciej i tyleż samo mniej miejsca zajmie na serwerze. Oszczędność miejsca i prędkość ładowania strony jest oczywista, zwłaszcza dla użytkowników o małej szybkości łącza.

[quote name='M10M']...Gdyby można ją skrócić, to byłoby wspaniale...... (i zmniejszyć do 300 pikseli)

300 pikseli... ale szerokości czy wysokości?
W zależności od wyboru rozmiar scenki będzie odpowiednio 300x240 i 375x300 pcs. oczywiście przy zachowaniu proporcji obrazu.
Natomiast z tym skróceniem to mam pewien dylemat... :roll: :cool1:
Na razie proponuję jedynie zmniejszenie rozmiaru i wstawienie bez skracania, i...
...trochę cierpliwości ;)

Pozdrawiam.

Posted

[quote name='baskomaniak']
W edytorze NVU (jak i w każdym innym) można zdefiniować wielkość obrazka, który w przeglądarce odwiedzającego podlega przeskalowaniu do podanych parametrów. Jego pierwotny rozmiar i ciężar się nie zmienia.
Wiem o tym :lol:

300 pikseli... ale szerokości czy wysokości?
W zależności od wyboru rozmiar scenki będzie odpowiednio 300x240 i 375x300 pcs. oczywiście przy zachowaniu proporcji obrazu.
Na razie mam sceny ustawione "pojedynczo" - razem z podpisami i te mają docelowo rozmiar 350x350 (kotzabka2563id.gif, 18pieshamlet2569ua.gif, ks0401panorama5jz.gif) i 2 razy Bastet sąsiadująca ze sobą na stronie (1802zpibastetcz2wj0.gif oraz 0602opowiadaniemumiicz25kt.gif) i tu wyszła mi wysokość 270, żeby były jednakowe a szerokość każdej zmieniła się proporcjonalnie. Wielkość tego ze znikającą Kotecką na razie chyba będzie 350 wysokości.
Na razie proponuję jedynie zmniejszenie rozmiaru i wstawienie bez skracania, i...
...trochę cierpliwości ;)

Co do cierpliwości to mam mieszane podejście do sprawy. Początkowo miałam zamiar całą stronę zmienić dopiero po zakończeniu serialu ale ostatnio zaczynam zwracać się ku opcji wrzucenia na serwer tego, co jest, z napisem "Serial trwa, zobaczymy, co jeszcze się w nim sensacyjnego zdarzy" a potem uzupełniać. Zobaczę w przyszłym tygodniu. A jeśli chodzi o Waszą pomoc, to przecież nie pali się. Jak będziecie mieli wolną chwilę, to możecie się pobawić. Natomiast poważnie obawiam się, czy czasem nie za wiele sobie obiecujecie po tej mojej stronce......:razz:
Obawiam się też, że za chwilę wkroczy Basenji i groźnym boldem napisze: "Tu jest serial, pogaduszki prowadźcie sobie na offie" :eviltong:
;)

Posted

Wielkie dzięki :buzi:
Jeśli masz czas, to poproszę (wcale nie "na zaraz") obie Bastet na wysokość 270 a sceny z castingu na 350 (one są w kwadracie).

A na razie życzę wszystkim dobrej zabawy sylwestrowej :BIG::cunao:
;)

Posted

Cisza, spokój... Ci co już nie odsypiają, bawią się wystrzeliwaniem ostatnich zapomnianych wczoraj fajerwerków :evil_lol:
Dopiero od jutra wracamy do normalności.
;)

Posted

No dobrze - poczekam. A na razie wrzuciłam na serwer moją stronkę w nowej szacie graficznej i z uzupełnioną treścią - uzupełnioną m.in. o Kociokwik :lol:
Zrobię Wam konkurencję.....:evil_lol:
;)

Posted

[SIZE="4"]Byłem, widziałem i czytałem. :Cool!:

Pierwsze co od razu rzuciło mi się w oczy, to oczywiście troszkę zmieniona szata graficzna strony. Nie ukrywam, że pierwsze kroki skierowałem do nowego rozdziału, „filmowego” oczywiście ;)
Ślicznie zredagowany, obejrzałem go dokładnie i z wielką przyjemnością :multi:
to chyba pierwsze wyjście Kociokwika poza ramy Dogomanii
:laola: :laola:

Odwiedziłem oczywiście i pozostałe działy. Jeśli mnie pamięć nie myli to doszło jedno opowiadanie :lol:
Szkoda, że nie ma nowych fotek, zwłaszcza aktorów kociokwikowych, bo...
...jakieś stojąco-chodzące Pinkiego i Koteckiej by mi się jeszcze przydały... :razz: :cool1:

Pozdrawiam.