Grażka123 Posted October 5, 2022 Posted October 5, 2022 Na razie może powstrzymaj się z wieszaniem firanek do których Luncia zdecydowanie czuje wstręt. Jak podasz mi wymiary coś może uda mi się wybrać z zapasów pozostawionych przez moją Mamę. Ceny na wszystko są odstraszające i trzeba sięgnąć do tego co jest a czuję, że należy Ci się jakieś zadośćuczynienie. Jaaga podziwiam Twoje zaangażowanie, poświęcenie a przede wszystkim wiedzę i chęć pomocy tym biednym zwierzakom. Podziwiam. 1 Quote
Poker Posted October 5, 2022 Posted October 5, 2022 Ja też mam zapas różnych firanek. W moim domu nie ma ani jednej firanki, z wyboru. Quote
Jaaga Posted October 6, 2022 Posted October 6, 2022 Wczoraj wyszla z psami i z nimi wróciła na smaczki. Bardzo się cieszę, że tak się udaje. 5 Quote
Moli@ Posted October 6, 2022 Posted October 6, 2022 Przy nowych psach wieszam krótkie firanki..., nie zerwą a przyzwyczają się do wiszących "szmat" wyższe mają podgląd na świat ..., jedynie na drzwiach tarasowych długa zacieniająca zasłona - których nigdy nikt nie zniszczył (odsuwają nosem). Okna dachowe - odbicia są fascynujące... tylko jak tam się dostać 😉 Quote
Grażka123 Posted October 6, 2022 Posted October 6, 2022 Dnia 6.10.2022 o 08:30, Jaaga napisał: Wczoraj wyszla z psami i z nimi wróciła na smaczki. Bardzo się cieszę, że tak się udaje. 🙂☺️😃 Quote
Jaaga Posted October 6, 2022 Posted October 6, 2022 Dzis Luna juz wychodzi i wchodzi. Nawet treaguje na wołanie, nie sprawdza szczelności ogrodzenia i zaglada gdzie ja jestem. Nie goni kur, zaakceptowała swinię, bez problemu jest z psami. Alatwia się na zewnątrz. Dzięki niej rozruszała się Wena, bo jednak się rozpoznały. Wena jest bardziej aktywna i szuka jej towarzystwa. 8 Quote
limonka80 Posted October 6, 2022 Posted October 6, 2022 Dnia 6.10.2022 o 19:50, Jaaga napisał: Dzięki niej rozruszała się Wena, bo jednak się rozpoznały. Wena jest bardziej aktywna i szuka jej towarzystwa. To pięknie, jeszcze się Wencia rozkręci 🙂 1 Quote
Tola Posted October 6, 2022 Posted October 6, 2022 Bardzo się cieszę z postępów Luny i z nowej aktywności Weny, może w schronisku też trzymały się razem. Quote
Isiak Posted October 7, 2022 Posted October 7, 2022 Dnia 6.10.2022 o 19:50, Jaaga napisał: Dzis Luna juz wychodzi i wchodzi. Nawet treaguje na wołanie, nie sprawdza szczelności ogrodzenia i zaglada gdzie ja jestem. Nie goni kur, zaakceptowała swinię, bez problemu jest z psami. Alatwia się na zewnątrz. Dzięki niej rozruszała się Wena, bo jednak się rozpoznały. Wena jest bardziej aktywna i szuka jej towarzystwa. Jeszcze będzie z niej super pies. Taka zrównoważona, spokojna towarzyszka dla starszej pani, takiej jak ja, hi hi hi 😄 1 Quote
Grażka123 Posted October 7, 2022 Posted October 7, 2022 Dnia 6.10.2022 o 19:50, Jaaga napisał: Dzis Luna juz wychodzi i wchodzi. Nawet treaguje na wołanie, nie sprawdza szczelności ogrodzenia i zaglada gdzie ja jestem. Nie goni kur, zaakceptowała swinię, bez problemu jest z psami. Alatwia się na zewnątrz. Dzięki niej rozruszała się Wena, bo jednak się rozpoznały. Wena jest bardziej aktywna i szuka jej towarzystwa. Super wiadomości, bardzo się cieszę że udało jej się. Cudna sunia😊😊😊 Quote
Grażka123 Posted October 8, 2022 Posted October 8, 2022 Jagna, czy próbowałaś ją pogłaskać? Daje się dotknąć? Quote
Jaaga Posted October 8, 2022 Posted October 8, 2022 Dnia 8.10.2022 o 21:01, Grażka123 napisał: Jagna, czy próbowałaś ją pogłaskać? Daje się dotknąć? Nie daje się dotykać ręką. Quote
Poker Posted October 8, 2022 Posted October 8, 2022 Dnia 8.10.2022 o 22:48, Jaaga napisał: Nie daje się dotykać ręką. A czym? Quote
Jaaga Posted October 9, 2022 Posted October 9, 2022 Dnia 9.10.2022 o 00:37, Poker napisał: A czym? Pisalam o tym, że staję koło niej czy przechodzę i dotykam ją nogami, przystaję do niej przyciśnięta. Na to nie reaguje. Czyli nie bliskość człowieka ją stresuje, a to co czlowiek robi. Moge nieść pranie w koszu, miske z jedzeniem i chodzi przy mnie lub zaraz za mną. Jednak wystarczy ręce skierować w jej stronę, to odskakuje. A przy dalszych próbach gmerania reaguje zębami i ma odlot w oczach. Quote
Jaaga Posted October 9, 2022 Posted October 9, 2022 Dnia 9.10.2022 o 11:09, Poker napisał: A może metodą na kocyk ? Mam ją łapac w koc? To spora sunia, udało się nam ją tak z ledwością w aucie przytrzymać, żebym założyłam obrożę. Tak wynoszę Amely, ale to całkiem inny i 11 kg pies. W ten sposób szczepiliśmy Melę i jest taki regres, ze praktycznie przebywa teraz tylko na piętrze; schodzi jedynie żeby wyjść do ogrodu. Tez gryzie przy próbach dotknięcia i to był jedyny sposób, żeby w końcu ją zaszczepić. Chyba, ze chodzi o coś innego z kocykiem? Nie bardzo widzę sens w wymuszaniu dotyku. Ona swoje chyba przeszła, kiedy była łapana do szczepienia. Nie bez powodu pracownicy przy wydaniu ze schroniska odmówili założenia smyczy i bez obroży przenieśli ją w klatce do auta. Moim zdaniem i tak robi spore postępy. Jest zrównoważoną sunią, super sobie radzi w domu. Teraz juz normalnie wychodzi i wchodzi. Po 4,5 roku życia w kojcu i tak doskonale radzi sobie z tyloma nagłymi zmianami. Nawet na imię teraz zawsze reaguje, taka mądralińska dziewczyna 😀 2 Quote
Poker Posted October 9, 2022 Posted October 9, 2022 O jakim łapaniu w koc myślisz??? To nieporozumienie. Metoda na kocyk polega na tym, że zwiniętym w rulon miękkim kocykiem głaszczesz psa po boku. Jak się przyzwyczai do dotyku kocyka, to zaczynasz równocześnie z kocykiem dotykać go palcami . A potem coraz częściej samymi palcami pod osłoną kocyka. A potem dłonią. Metoda wypróbowana. Rozumiem, że możesz nie mieć czasu. 1 1 Quote
Nadziejka Posted October 11, 2022 Posted October 11, 2022 Dnia 26.09.2022 o 17:58, Nadziejka napisał: Sercem Dla Czarnuszki Od Jo I Grażynki 10.10 Zajrzyj Dobrodzieju Dla czarnuszki pierwszy kramik zapraszam goraco zapraszam Joasiu 145 zl poslalam dla Lunieczki z modlitwa wszelka i ja prosze o modlitwę za nas za Nadziejkowo calunie Quote
Grażka123 Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 Dnia 11.10.2022 o 09:18, Nadziejka napisał: Joasiu 145 zl poslalam dla Lunieczki z modlitwa wszelka i ja prosze o modlitwę za nas za Nadziejkowo calunie Bardzo dziękujemy Ewo, to dla nas wielka pomoc, Lunka ma mało deklaracji i wszelka pomoc jest cenna. Na razie nie jest adopcyjna, wiem że Jagna robi co może ale to może potrwać. 1 Quote
Jo37 Posted October 13, 2022 Author Posted October 13, 2022 Na konto Luny wpłynęło 145,00 z bazarku Nadziejki. Bardzo dziękujemy. Quote
agat21 Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 Cieszą postępy Luny. Kolejny pies straumatyzowany schronem dochodzi do siebie w normalnych warunkach. 🙂 Quote
Nadziejka Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 Książki..Drugi Malenki Dla Lunki Zajrzyj Dobrodzieju 20.10 🍀🍀🍀 Quote
Jaaga Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 Dnia 13.10.2022 o 15:22, agat21 napisał: Cieszą postępy Luny. Kolejny pies straumatyzowany schronem dochodzi do siebie w normalnych warunkach. 🙂 Dzis mnie Luna wzruszyla, bo wybiegła do mnie z domu przywitać się ze mną. Cieszy taka reakcja, mimo że dotykać się nie daje. Widać jednak, że nie jestem jej obojętna już. 3 Quote
Jo37 Posted October 13, 2022 Author Posted October 13, 2022 Dnia 13.10.2022 o 21:44, Nadziejka napisał: Książki..Drugi Malenki Dla Lunki Zajrzyj Dobrodzieju 20.10 🍀🍀🍀 Bardzo dziękujemy. Quote
Recommended Posts