Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Olga, zakraplaj Fiprexem raz na 3, a max 3,5 tygodnia.
I starczy.

Wszystkie moje psy są na tym preparacie od 2,5 roku. Zero wbitych kleszczy. A po Frontlinie byl kleszcz i "babeszja" :angryy:

Posted

[quote name='SuperGosia']Olga, zakraplaj Fiprexem raz na 3, a max 3,5 tygodnia.
I starczy.

Wszystkie moje psy są na tym preparacie od 2,5 roku. Zero wbitych kleszczy. A po Frontlinie byl kleszcz i "babeszja" :angryy:[/quote]

no ale własnie zakraplam Fiprexem i po 3 dniach od zakroplenia pies miał 4 kleszcze !
dlatego zaczęłam się zastanawiac nad zmianą.
Juz sama nie wiem - a ile kleszcz musi byc wbity zeby zarazić babeszjozą?

Posted

[quote name='Olga132']ile kleszcz musi byc wbity zeby zarazić babeszjozą?[/quote]
zobacz tu wkleiłam wyjasnienie:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f1100/co-na-kleszcze-najlepsze-109836/index13.html#post12179219[/URL]

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']znalazlam
[URL="http://www.allegro.pl/item616852012_fiprex_l_3_tubki_po_4_ml_najtaniej_promocja.html"]Fiprex L 3 tubki po 4 ml. Najtaniej - Promocja!!! (616852012) - Aukcje internetowe Allegro[/URL]
jestem w szoku:crazyeye:
a powiedzcie mi jeszcze, bo tak sie ostatnio zastanawialam, czy skoro moj pies wazy 40 kg, to powinnam go zabezpieczac L-ką, czy już XL-ką?[/quote]
Ja zawsze robię zapas, tak mi doradził wet, to ponoć nie szkodzi. Mam suczkę, której waga oscyluje między 9,5 - 10,5 kg. i dostaje dawkę na 10-20 kg.

Posted

znalazlam
[url=http://www.allegro.pl/item616852012_fiprex_l_3_tubki_po_4_ml_najtaniej_promocja.html]Fiprex L 3 tubki po 4 ml. Najtaniej - Promocja!!! (616852012) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
jestem w szoku:crazyeye:
a powiedzcie mi jeszcze, bo tak sie ostatnio zastanawialam, czy skoro moj pies wazy 40 kg, to powinnam go zabezpieczac L-ką, czy już XL-ką?

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']Ja też używam Fiprexu już jakiś czas i jestem zadowolona. Kupuję w sklepie zoologicznym, za tubkę L płacę 28 zł.[/QUOTE]
W "moim" zoologu L-ka kosztuje 15 zł.
[url=http://psiraj.pl/index.php/sklep-zoologiczny-w-krakowie?category_id=90&page=shop.browse&limit=10&start=30]Przeciwpchelne[/url]

Anika - to był po prostu inny gatunek kleszcza. W Polsce jest ich chyba ok 20.

Posted

A taka sprawa: zaaplikowałam psiakowi Fiprex w zeszły czwartek.Dawka większa niż powinien dostać,ale nie zauważyłam,że wzięłam L a nie M.
Psiak nie wykazywał/nie wykazuje/ żadnej reakcji alergicznej,więc spoko.
I wczoraj zobaczyłam na nim wbitego kleszcza.
Pomyślałam-wbił się,ale Fiprex go "wysuszy".
Postanowiłam jednak nie czekać i wyjęłam gadzinę.Wyszedł szybko i nic w skórze nie zostało.I tylko jedna sprawa mnie zastanawia: gdy parę dni przed Fiprexem kleszcz wbił się w mojego malucha-był z ciemnym odwłokiem.Uznałam,że jest wypełniony krwią.
Teraz odwłok był szary,przy zmiażdzeniu była w nim szara substancja.
To norma po środkach chemicznych?

Posted

[quote name='taks']zobacz tu wkleiłam wyjasnienie:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f1100/co-na-kleszcze-najlepsze-109836/index13.html#post12179219[/URL][/quote]

[B]dzięki !!![/B]

[B]jeszcze znalazłam cos takiego:[/B]
[URL="http://www.ziz.psy24.pl/art.php?art=1429"]www.ziz.psy24.pl/art.php?art=1429[/URL]

Posted

A co sądzicie o sabunolu? Stosuję u swoich psów i na razie ok. Podobno nie dla kotów, ale pers dostał stosowną działkę i żaden kleszcz się go nie ima, a wcześniej zdjęłam 2 opite.

• 3 weeks later...
Posted

Do jasnej .... /ciasnej/...czego Wy Ludzie oczekujecie? Płacicie za LEK!Ktoś to opracował=wymyślił i wyprodukował. Odpowiada za bezpieczeństwo i skuteczność a Wy się targujecie o 5 zł. Głupie sznurówki kosztują 30 zł a to dwa kawałki sznurka.
Znając ceny hurtowe leków i ceny internetowe zastanawia mnie skąd pochodzą te preparaty.

Posted

Oj to bardzo przepłacasz za te sznurowadła - na allegro sa tańsze o 50% jak nie więcej ;)
a tak na poważnie to nie widze nic złego w tym, że ktoś stara sie kupić taniej prepearat.

Posted

[quote name='medvetka']Znając ceny hurtowe leków i ceny internetowe zastanawia mnie skąd pochodzą te preparaty.[/quote]

to JAKIE sa te ceny hurtowe?:cool1: bo ja wiem, ze wet sobie slono dolicza do kazdego produktu, do kazdej szczepionki, tabletki etc. To z jakiej racji ma nie byc taniej na allegro czyli u kogos kto prawdopodobnie nawet sklepu stacjonarnego nie prowadzi? Koszty utrzymania takiej "placowki" spadaja znacznie. To juz by byl szczyt wszystkiego gdyby bral tyle samo co wet;)

A skad ja kupuje? U weta - ale nie kolo siebie:evil_lol: i coz...cena duzo nizsza - boli? nie bardzo:eviltong:

Karmy u weta tez nigdy nie kupie - bo on i tu sobie dolicza %, to ja wole za to samo zaplacic mniej w sklepie net:evil_lol:

A sznurowki kupuje na bazarku - nie dalabym 30 zl:diabloti:

Posted

Każdy będzie kupował tam gdzie jest mu wygodniej, taniej itp. Sama biegam na drugi koniec miasta do sklepu w którym np. jest tańsze masło ale nie przeżywam tego faktu jak Wy przy zakupie "odkleszczaczy itp." i nie oskarżam właścicieli punktów usługowych, że są zdziercami.
Mam okropna cechę...jestem przewrażliwiona na punkcie marudzenia klientów ",że drogo" i wiecznego targowania się o każdą złotówkę. Czy kupując bułki i masło tez się tak targujecie? Znakomita większość ma chore wymagania ale najlepiej, żeby wszystko było za darmo.

PS. MAm dziś zły dzień i wyżywam sie na Was za popołudnie. Przynieśli mi dziś na dyżur (na 0,5h przed końcem) nieprzytomnego ONka z żółtaczką i krwiomoczem = podejrzenie babeszjozy. Pełne obsłużenie go zajęło mi ponad 3h = 3nadgodziny.Gdyby właściciele ruszyli DUPĘ kilka dni temu dziś byłoby po temacie a tak ma pewnie z 15% szans, że dożyje jutra. Oczywiście na koniec była awantura o kasę.

Posted

Medvetka, tez bym sie wsciekla na wlascicieli tego onka.. A wracajac do fiprexu, chodzi tylko o to, zeby kazdy mogl wybrac, gdzie kupuje, a nie, zeby mu narzucano.. Ja na przyklad wole oszczedzic kupujac fiprex niz na wizycie u specjalisty weta (nefrologa), badaniach co 2 miesiace i specjalistycznej karmie.. I nigdy sie tam nie targuje, bo szanuje prace innych. Poza tym, ludzie maja rozne sytuacje w zyciu, czasem te 5 zlotych to dla nich baaardzo duzo, np kilogram okrawkow miesnych do ryzu dla ich psa..

Posted

[quote name='medvetka']Każdy będzie kupował tam gdzie jest mu wygodniej, taniej itp. Sama biegam na drugi koniec miasta do sklepu w którym np. jest tańsze masło ale nie przeżywam tego faktu jak Wy przy zakupie "odkleszczaczy itp." i nie oskarżam właścicieli punktów usługowych, że są zdziercami.[/quote]

ale...sa;) bo jesli kupuje fiprex 50% taniej niz u weta? a kupuje nadal u weta? Malo tego - znajduja sie oni blisko siebie, to jak to nazwac inaczej, ze jeden z nich po prostu zdziera?

[quote name='medvetka']Mam okropna cechę...jestem przewrażliwiona na punkcie marudzenia klientów ",że drogo" i wiecznego targowania się o każdą złotówkę.[/quote]

to postaw sie w roli nie sprzedajacego a - klienta. Co w tym zlego, ze tam gdzie sie da mozna zaoszczedzic? Ja mam tak, ze jesli moge kupic taniej - cokolwiek to bedzie - ale nie gorzej (czyt. ten sam produkt, albo zastepczy) to kupie taniej i nic zlego w tym nie widze.

[quote name='medvetka']Czy kupując bułki i masło tez się tak targujecie? Znakomita większość ma chore wymagania ale najlepiej, żeby wszystko było za darmo.[/quote]

totalnie nietrafione porownanie

• 4 months later...
Posted

tymbardziej ze w roku trzeba kupic 12 takich dawek (przynajmniej 9), a zaoszczedzone pieniadze mozna przeznaczyc na cos innego rowniez dla psa, np gammolen czy rybi olej....

tak na marginesie fiprexa nie stosuje sie u szczeniat i suk ciezarnych, dla nich jest specjalny sabunol

Posted

Fiprex to nie jest preparat dla szczeniąt.
U jednej z moich suczek po Fiprexie stosowanym między łopatki sierść w miejscu podania stała się wysuszona, jakby spalona i zrobil loczek.
Więcej tego nie stosuję, tylko Frontline.
Pozdrawiam Hania

Posted

[quote name='saganka']Fiprex to polski odpowiednik frontline, ta sama substancja czynna..[/quote]
Tak, substancja czynna ta sama ale nośnik juz nie. A w szczegółach czasem diabeł siedzi;)

Posted

Ja twierdze, ze nalezy dostosowac preparat pod psa i pod kleszcze wystepujace w okolicy. Na moich dziala dobrze fiprex + preventic. Ale wiem, ze sa okolice, gdzie stosuja tylko advatix bo fiprex czy frontline nie dziala. U nas byl kiedys problem z advantixem. Po prostu trzeba dobrac i juz.