ANETTTA Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 dziewczyny zainteresowałyscie juz może tv celowink ekspres reoprterów tvn 24 [email protected] uwaga moze tu tez trzeba cos zrobić w tym kierunku Quote
__Lara Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 ANETTTA napisał(a):dziewczyny zainteresowałyscie juz może tv celowink ekspres reoprterów tvn 24 uwaga moze tu tez trzeba cos zrobić w tym kierunku Pisz o tym w drugim temacie. z Tego co wiem to już ktoś informował, ale nic nie szkodzi jak ktoś znowu napisze! tym lepiej, nie będzie to wtedy jednostkowy apel! Dziewczyny co do tego transportu to szukałyście na mapie dogo? Ja spróbuję poszukać...nie można zmarnować takiej okazji!!! Quote
__Lara Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 [quote name='malagos']Czy jest jakiś plan interwencji w tym schronisku? Pytanie to jest skierowane do osób, które wypowiadaja sie najczęsciej na tym watku. Moze nie mozna odpowiedzieć z detalami, ale wystarczy słowo "tak". Malagos co rozumiesz przez "plan interwencji"? ;) jakiś najazd, wiec, pikieta ??? Quote
ANETTTA Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 puście mi linka na ten 2 temat nie mam siły go tu szukac na tym watku zle sie czuje od kilku dni padam z wysokiego cisnienia ... Quote
__Lara Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Na mapie dogo znalazłam np.: KRAKOW Ela i Krzysiek Krzys tel. 606-231-201 (Ela - kom. służbowa ) [email protected] / [email protected] NET DT AUTO x 2 mały i większy, do 100 km – wieczory/we, dłuższe trasy do uzgodnienia WET/ FINANS OPIEKUN WATKOWY DOGO AUKCJE/Allegro i inne FOTO WIZ/DOM - Kraków i okolice WIZ/POADOPCYJNA - j.w. XERO [SIZE=5]Pisze, że dłuższe trasy do uzgodnienia, może warto napisać? Quote
__Lara Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 [quote name='ANETTTA']puście mi linka na ten 2 temat nie mam siły go tu szukac na tym watku zle sie czuje od kilku dni padam z wysokiego cisnienia ... Proszę: http://www.dogomania.pl/forum/f402/olkusz-oboz-zaglady-zwierzat-wyslij-list-127970/ Quote
E-S Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Postanowiłam jednak publicznie, może Państwo Hrabiostwo czytać potrafią ze zrozumieniem, skoro tak szparko i po trupach do celu im idzie zarabianie kasiory i budowa nowych dorobkiewiczkowskich "gargamelów", to da Bóg ich co nieco oświeci: Odmowa wydania psa ze schroniska prowadzonego przez PRZEDSIĘBIORCĘ, a nie organizację zajmującą się statutowo ochroną i opieką nad zwierzętami bezdomnymi jest bezprawna i nie znajduje żadnego oparcia w przepisach prawa. Wskazać należy, że przedsiębiorca NIE NABYWA WŁASNOŚCI bezdomnego zwierzęcia, które nadal przecież właściciela nie ma (przebywa pod czasową opieką prowadzącego schronisko), a realizując na podstawie odpłatnego kontraktu z organem administracji ustawowe własne zadanie gminy czy kilku gmin - OPIEKI czasowej nad bezdomnym zwierzęciem i OCHRONY PRZED BEZDOMNYMI ZWIERZĘTAMI - jest zobowiązany ustawowo i na mocy zawartego kontraktu do zmniejszania liczebności bezdomnych zwierząt w sposób zgodny z przepisami - a więc poprzez wydawanie zwierząt do adopcji. Przedsiębiorca - jako że nie jest organizacją pożytku publicznego i nie działa w/g statutu, a na zasadach k.c. - NIE MA PRAWA wybierania sobie osób, które mogą adoptować psy i eliminować innych kandydatów do adopcji. cdn. bo nie chcę, żeby było za długie i mam teraz ważny telefon. Ewa Quote
__Lara Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Napiszę jeszcze raz, bo tam może zaginąć, na poprzedniej stronie: Na mapie dogo znalazłam np.: KRAKOW Ela i Krzysiek Krzys tel. 606-231-201 (Ela - kom. służbowa ) [email protected] / [email protected] NET DT AUTO x 2 mały i większy, do 100 km – wieczory/we, dłuższe trasy do uzgodnienia WET/ FINANS OPIEKUN WATKOWY DOGO AUKCJE/Allegro i inne FOTO WIZ/DOM - Kraków i okolice WIZ/POADOPCYJNA - j.w. XERO [SIZE=5]Pisze, że dłuższe trasy do uzgodnienia, może warto napisać? Quote
Dorothy Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 E-S napisał(a):Postanowiłam jednak publicznie, może Państwo Hrabiostwo czytać potrafią ze zrozumieniem, skoro tak szparko i po trupach do celu im idzie zarabianie kasiory i budowa nowych dorobkiewiczkowskich "gargamelów", to da Bóg ich co nieco oświeci: Odmowa wydania psa ze schroniska prowadzonego przez PRZEDSIĘBIORCĘ, a nie organizację zajmującą się statutowo ochroną i opieką nad zwierzętami bezdomnymi jest bezprawna i nie znajduje żadnego oparcia w przepisach prawa. Wskazać należy, że przedsiębiorca NIE NABYWA WŁASNOŚCI bezdomnego zwierzęcia, które nadal przecież właściciela nie ma (przebywa pod czasową opieką prowadzącego schronisko), a realizując na podstawie odpłatnego kontraktu z organem administracji ustawowe własne zadanie gminy czy kilku gmin - OPIEKI czasowej nad bezdomnym zwierzęciem i OCHRONY PRZED BEZDOMNYMI ZWIERZĘTAMI - jest zobowiązany ustawowo i na mocy zawartego kontraktu do zmniejszania liczebności bezdomnych zwierząt w sposób zgodny z przepisami - a więc poprzez wydawanie zwierząt do adopcji. Przedsiębiorca - jako że nie jest organizacją pożytku publicznego i nie działa w/g statutu, a na zasadach k.c. - NIE MA PRAWA wybierania sobie osób, które mogą adoptować psy i eliminować innych kandydatów do adopcji. cdn. bo nie chcę, żeby było za długie i mam teraz ważny telefon. Ewa to jest znakomite. Proponuje dolaczyc dokladnie jaki reguluje to akt prawny z dnia itd... i na probe nie-wydania psa ze schroniska (tylko dziewczyny musza chodzic we dwie zeby byl swiadek) za kazdym razem walic skarge do organu nadrzednego wzgledem schroniska, i wyzej, i jeszcze wyzej, powolujac sie na przepis. z tego co wiem teren tam nie jest utwardzony. Jak to sie ma do przepisow sanitarnych? Quote
gonia66 Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Link do nowych cegiełek na Allegro- roześlijcie cioteczki gdzie się da... POMOCY!!! Ofiary schroniska- JAK ŻYWE TRUPY! 5zł (521471947) - Aukcje internetowe Allegro Quote
__Lara Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Powysyłałam gdzie się da, do znajomych, link do aukcji cegiełkowej. Quote
E-S Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Dorothy napisał(a): Proponuje dolaczyc dokladnie jaki reguluje to akt prawny z dnia itd... i na probe nie-wydania psa ze schroniska (tylko dziewczyny musza chodzic we dwie zeby byl swiadek) za kazdym razem walic skarge do organu nadrzednego wzgledem schroniska, i wyzej, i jeszcze wyzej, powolujac sie na przepis. z tego co wiem teren tam nie jest utwardzony. Jak to sie ma do przepisow sanitarnych? Podstawa prawna obowiązku wydawania bezdomnych zwierząt ze schronisk do adopcji: art. 11 pkt 1, 2 i 3 Ustawy o ochronie zwierząt (Dz.U. z dnia 23.IX. 1997 r., nr 111 poz. 724 z późn. zm.) w zw. z paragrafem 6 ust. 3 rozporządzenia M. RiRW z 23. VI. 2004 r.(Dz.U. nr 158, poz. 1657) w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt. Mało tego - schronisko ma obowiązek posiadania specjalnego pomieszczenia przeznaczonego wyłącznie do wydawania zwierząt ze schroniska adoptującym - par. 2 ust. 2 pkt 2w/w rozporządzenia. Nie mam pojęcia bladego jakie przepisy sanitarne i wymogi ochrony środowiska regulują rodzaj podłoża w schroniskach - ale wiem, że niezależnie od rodzaju - nieczystości nie mogą wylewać się z posesji i nawet nie znając podstawy prawnej - proponuję znaleźć maila do właściwej inspekcji ochrony środowiska i sanitarnej i mailem wysłać zgłoszenie -np. na zamojszczyźnie i Roztoczu reagują bez problemu i efektywnie, ale tu był zabór austriacki (tak, tak, o dziwo) to może stąd taki zamordyzm, ten Olkusz taki lajtowy jakiś. Tyle tytułem odpowiedzi. Ewa PS. co wiem - rodzaj podłoża reguluje rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt - musi być utwardzony i ogrodzony - par. 1 ust. 2. Nie zmienia to jednak mej niewiedzy co do korelacji tego przepisu z przepisami sanitarnymi i ochrony środowiska, gdyby coś było, to chyba bym zapamiętała, ale przewalenie wszystkiego z przepisami wykonawczymi i konwencjami ratyfikowanymi przez Kaczyland zajmie pół roku. Quote
Ada-jeje Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 E-S czekamy na ciag dalszy :crazyeye::crazyeye::crazyeye: Quote
Ulaa Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 E-S to jest rewelacja!!! Podaj mi proszę przepis, a wydrukuję jak pojadę znowu po pieski, gdy jakoś dojdę do siebie po poprzednich wizytach. Chyba, że już nie będzie takiej potrzeby :cool3::evil_lol: Quote
gameta Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 E-S napisał(a):Podstawa prawna obowiązku wydawania bezdomnych zwierząt ze schronisk do adopcji: art. 11 pkt 1, 2 i 3 Ustawy o ochronie zwierząt (Dz.U. z dnia 23.IX. 1997 r., nr 111 poz. 724 z późn. zm.) w zw. z paragrafem 6 ust. 3 rozporządzenia M. RiRW z 23. VI. 2004 r.(Dz.U. nr 158, poz. 1657) w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt. Mało tego - schronisko ma obowiązek posiadania specjalnego pomieszczenia przeznaczonego wyłącznie do wydawania zwierząt ze schroniska adoptującym - par. 2 ust. 2 pkt 2w/w rozporządzenia. Nie mam pojęcia bladego jakie przepisy sanitarne i wymogi ochrony środowiska regulują rodzaj podłoża w schroniskach - ale wiem, że niezależnie od rodzaju - nieczystości nie mogą wylewać się z posesji i nawet nie znając podstawy prawnej - proponuję znaleźć maila do właściwej inspekcji ochrony środowiska i sanitarnej i mailem wysłać zgłoszenie -np. na zamojszczyźnie i Roztoczu reagują bez problemu i efektywnie, ale tu był zabór austriacki (tak, tak, o dziwo) to może stąd taki zamordyzm, ten Olkusz taki lajtowy jakiś. Tyle tytułem odpowiedzi. Ewa PS. co wiem - rodzaj podłoża reguluje rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt - musi być utwardzony i ogrodzony - par. 1 ust. 2. Nie zmienia to jednak mej niewiedzy co do korelacji tego przepisu z przepisami sanitarnymi i ochrony środowiska, gdyby coś było, to chyba bym zapamiętała, ale przewalenie wszystkiego z przepisami wykonawczymi i konwencjami ratyfikowanymi przez Kaczyland zajmie pół roku. Ewo, dziękuję Ci bardzo :loveu: Cieszę się, że jesteś wśród nas :multi: Quote
ARKA Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 ja to juz raz gdzies wstawialam ale powtorze: http://www.krakow.pios.gov.pl/kontakt.php Quote
E-S Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 ciąg dalszy: W związku z faktem, iż ta kura znosząca złote jaja, czyli geszeft, inaczej: działalność gospodarcza państwa Hrabiostwa polegająca na czerpaniu dochodów z tytułu prowadzenia "schroniska" dla BEZDOMNYCH (a więc - nie będących niczyją, także Hrabiostwa - własnością) zwierząt z jednoczesnym nierealizowaniem przepisów Ustawy o ochronie zwierząt oraz rozporządzenia w spr. szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt - wymaga zezwolenia - wszystkie nieprawidłowości, a mianowicie: - epidemię parwowirozy, nosówki, nużycy wśród zwierząt przebywających w schronisku, - nieutwardzenie terenu stwarzające zagrożenie epidemiologiczne z powodu wylewania się błota zmieszanego z kałem, krwią i częściami organicznymi martwych i żywych psów na zewnątrz, - nie zapewnienie wszystkim psom: legowiska, stałego dostępu do wody zdatnej do picia, wybiegu dla zwierząt - który byłby przez te zwierzęta wykorzystywany, a nie stanowił ekspozycję dla fotografa, - brak izolatek dla psów chorych lub podejrzanych o chorobę, - brak wyodrębnionego pomieszczenia do wykonywania zabiegów leczniczych i chirurgicznych, - brak pracowników przeszkolonych w zakresie: postępowania ze zwierzętami oraz przepisami dot. ochrony zwierząt, - nie zapewnienie zwierzętom: opieki weterynaryjnej w zakresie: kontroli stanu zdrowia, profilaktyki i leczenia, zwalczania pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych (uchybienia z rozporządzenia) - utrzymywanie zwierząt w niehumanitarnych i niewłaściwych warunkach bytowania, w tym: utrzymywanie ich w stanie rażącego niechlujstwa i świadome dopuszczanie do cierpień kilkuset zwierząt wskutek złych warunków bytowania, zmuszania zwierząt poprzez stosowną ich selekcję w boksach - do walk między sobą o pokarm, wodę i legowisko, świadome dopuszczanie do bólu i okrutnej śmierci zwierząt wskutek przemieszania zwierząt nieszczepionych, zdrowych - ze zwierzętami chorymi na choroby pasożytnicze (nużyca, pchły, wszy, świerzb, robaki) oraz wirusowe (parwowiroza i nosówka) - podstawa prawna: art. 5 i 6 ust. 2 i 10 Ustawy o ochronie zwierząt kompetentna organizacja pożytku publicznego - stowarzyszenie lub Fundacja, która na mocy zadań statutowych ma obowiązek ochrony zwierząt i opiekowania się nimi - winna pisemnie opisać i zgłosić wraz z wystąpieniem do wójta, burmistrza lub Prezydenta Miasta (Olkusz ma chyba prezydenta?) - na podstawie art. 7 ust. 1 Ustawy o ochronie zwierząt - o czasowe odebranie Hrabiostwu zwierząt i przekazanie ich innemu schronisku lub organizacji pod opiekę, decyzja ta podlega natychmiastowemu wykonaniu a kosztami transportu, utrzymania i KONIECZNEGO LECZENIA zwierzęcia obciąża się jego dotychczasowego opiekuna, przy czym egzekucja podlega przepisom k.p.a., żegnaj willo albo dwie. Podstawa prawna dot. kosztów: art. 7 pkt 2, 4 i 5 w/w Ustawy. BARDZO WAŻNE: art. 7 pkt 3 Ustawy o ochronie zwierząt (przepisuję dosłownie) "W przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, policjant, a także inspektor TOZ lub UPOWAŻNIONY PRZEDSTAWICIEL INNEJ ORGANIZACJI SPOŁECZNEJ O PODOBNYM STATUTOWYM CELU DZIAŁANIA może odebrać mu zwierzę zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta), celem podjęcia przez ten organ decyzji w przedmiocie odebrania zwierzęcia". cdn. Ewa Quote
Itinea Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 no i z taką argumentacją to można działać :diabloti: E-S chylę czoła :happy1: Quote
dorixx Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 art.11 & 3 ustawy o ochronie zwierząt mówi: " Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z nimi może odbywać się wyłącznie na mocy uchwały właściwej rady gminy, podjętej po uzgodnieniu z państwowym lekarzem weterynarii" natomiast na stronie schroniska gargamela jest tylko info , iż działa ono w oparciu o uchwałę Rady Miejskiej w Olkuszu XXXVI/315/2000 w sprawie wymagań wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe.... szukałam tej uchwały olkuskiej ale nie mogę nigdzie znaleźć, ktos pomoże? jeśli schronisko odmawia wydania psa, powinno chyba dysponować taką uchwałą i ją przedstawić, gdzie jest zapis, że gargamel może odmówić wydania psa. Quote
E-S Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 [quote name='dorixx']art.11 & 3 ustawy o ochronie zwierząt mówi: " Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z nimi może odbywać się wyłącznie na mocy uchwały właściwej rady gminy, podjętej po uzgodnieniu z państwowym lekarzem weterynarii" źródło: [url=http://www.dogs.pl/prawo/ustawa_o_ochronie_zwierzat_2.php3]Dogs.pl - Prawo - Ustawa o ochronie zwierz A zdaje się, że uchwała jest taka, żeby celem realizacji zadań ustawowych gminy w postaci opieki nad bezdomnymi zwierzętami - zorganizować przetarg na ich wyłapanie i opiekę. Inaczej przetargu co rok by nie było. Ani tego "schroniska" w konsekwencji. Czy się mylę ??? ES Quote
polciuaa Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 E-S - normalnie chyle czola! takich argumentow nam brakuje! Quote
E-S Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Ale nie, nooo A gdzie co najmniej 300 cegiełek i info o podatkowych odliczeniach ??? Czy Wy sobie zdajecie sprawę jak bardzo pozytywnie motywujące jest uszczerbienie największemu wrogowi człowieka czyli Skarbowi Państwa (drugi jest ZUS) w rocznym PICie dzięki darowiznom ??? Dzie Wam będzie allegrowicz szukał informacji czy te cegiełki se może wrzucić w stosowną rubryczkę formularza, czy jednak nie. Dwója z biznesu. Będziecie zaraz leczyć, wozić, szczepić i obróżki przeciwpchelne kupować z własnej kieszeni 200 psom i 100 kotom. Ewa Quote
E-S Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Czy organizacja statutowo zajmująca się ochroną i opieką nad zwierzętami złożyła już pisemne, oficjalne zawiadomienie o przestępstwie do Prokuratury Rejonowej w Olkuszu, ul. F.Nullo 6 ? Ewidentne i udokumentowane zdjęciami, dokumentacją weterynaryjną naruszenie przepisu art. 6 ust. 2 - stanowi przestępstwo z art. 35 ust. 1 Ustawy o ochronie praw zwierząt, zagrożone grzywną, karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Co miłe, w razie skazania sąd może m.in. orzec zakaz prowadzenia działalności określonego rodzaju lub wykonywania czynności wymagających zezwolenia oraz nawiązke do kwoty 2.500 zł na rzecz TOZ albo inny cel związany z ochroną zwierząt, wskazany przez sąd. Ewa Quote
iwona_k1 Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 W takim razie to głównie i przede wszystkim Fundacje wszelkie muszą słać pisma do urzędasów?A ten pan skoro wziął już za odłowione psiaki kasę niech użyczy teraz tego miejsca nieodpłatnie do momentu wyleczenia wszystkich psiaków i wyadoptowania ich!Przecież gminy mu za to zapłaciły i gminy powinny wyegzekwować! Quote
Recommended Posts