Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='agaga21']w życiu! nie dałabym rady tak sztywno trzymać się planu. moje dostają codziennie mięso z kością(najczęściej drób) i warzywka z nabiałem. co kilka dni podroby zamiast mięska z kością.
myślę że te plany żywieniowe są po to by załapać o co chodzi i wyczuć swojego psa a nie by się sztywno ich trzymać. ostatnio robiłam mojej etnie rozszerzone badania krwi i mocz i wyniki wszystkie wyszły bardzo dobre :)[/QUOTE]
to tak jak i u nas. Plany sa po to aby były i aby mozna się z nich nauczyć czegos a potem dostosowac to do życia i psa.

Posted

Lenny jest średniakiem ale waży 8,5kg. Ma rok i 8 miesięcy..
Zjada dziennie coś koło 350-400g... powinien 270g.. ale mam nadzieję że jak wyczyści się po suchej karmie to zacznie jeść mniej.. na razie daje ile on chce, są dni kiedy zjada 250g, a są takie kiedy 400g idzie lekką ręką..
do ogonów Lenny ma ambiwalentny stosunek.. niechętnie je, kość zostawia..
schab to przecież wieprzowina, podobno nie można dać?
On w ogóle twardych kości nie chce jeść.. może to przez lenistwo? :shake: ja byłam święcie przekonana że jak pies nie je to nie dlatego że nie chce, ale dlatego że nie daje rady pogryźć..

Posted

[quote name='sachma']
On w ogóle twardych kości nie chce jeść.. może to przez lenistwo? :shake: ja byłam święcie przekonana że jak pies nie je to nie dlatego że nie chce, ale dlatego że nie daje rady pogryźć..[/QUOTE]
Musi się przyzwyczaić. To dla niego nowość. Zaczynaj od najdelikatniejszych kości, stopniowo przechodząc w twardsze. Sporo psów na poczatku dziwnie patrzy się na takie kości, nie wie jak się do tego zabrać. Kwestia wprawy po prostu.

Posted

[quote name='ladySwallow']Myśmy też mieli problem, mimo dużego miasta, ze znalezieniem dostępu do mięsa. Poszukaj w necie, popytaj ludzi, może ktoś by Ci np. raz w miesiącu przywoził większą ilość do mrożenia? My tak mamy z kaczką i kurą, czasem też z gęsią. A pan z mięsnego odkłada dla nas mostki wołowe.[/QUOTE]

Biorę mięso z Aspolu w Katowicach. Prowadzą sprzedaż internetową. Nigdy nie miałam zastrzeżeń.

Posted

[quote name='Bączek']Biorę mięso z Aspolu w Katowicach. Prowadzą sprzedaż internetową. Nigdy nie miałam zastrzeżeń.[/QUOTE]

Mi zależy na tym, żeby było to takie "świeże" mięsko od "biegającego luzem" drobiu ;) Poza tym, Aspol sprzedaje w dużych ilościach, jeśli chodzi o kg, a my mamy maleńką zamrażareczkę dzieloną na pół na psa i na nas :lol:

Posted

[quote name='ladySwallow']Mi zależy na tym, żeby było to takie "świeże" mięsko od "biegającego luzem" drobiu ;) Poza tym, Aspol sprzedaje w dużych ilościach, jeśli chodzi o kg, a my mamy maleńką zamrażareczkę dzieloną na pół na psa i na nas :lol:[/QUOTE]

W dużych ilościach sprzedają tanie mięso:wołowina, indyk. Paczki po 2,50 kg min 30 kg. Ale kurierem możesz zamówić dowoly asortyment i wielkość opakowania. Kurier niestety kosztuje. Lepiej chyba zainwestować w zamrażarkę.

Posted

[quote name='Bączek']W dużych ilościach sprzedają tanie mięso:wołowina, indyk. Paczki po 2,50 kg min 30 kg. Ale kurierem możesz zamówić dowoly asortyment i wielkość opakowania. Kurier niestety kosztuje. Lepiej chyba zainwestować w zamrażarkę.[/QUOTE]
albo w dobre kontakty z panią/panem na miejscowym bazarku gdzie sprzedaje sie mięso lub w pobliskim mięsnym.

Posted

Bonsai, mam do Ciebie pytanie. :) Ty swojemu 20kg psu dajesz porcję 350g dziennie? Ja mam psa, też 20kg, i daje mu 500- 600g dziennie. Wyliczyłam to z tego wzoru, który ktoś podawał w wątku o jadłospisach chyba. : 20kg * 0.02 * 1.5 = 600g.
Nie oskarżam Cię, że głodzisz psa ani nic w tym rodzaju, broń Boże! Tylko zastanawiam się, jak to w końcu ma być? Ja jak mojemu dam te 500g to wydaje się jeszcze strasznie głodny.

Posted

A czemu taki wzór? Bo ja dotąd czytałam wszędzie, że wzór powinien wyglądać - wyliczone 2-3% masy ciała w przypadku psa dorosłego i 7-10% masy ciała w przypadku szczeniąt.

Posted

[U]dorosły, niewykastrowany aktywny pies: mc x 0,02 x 1,25
[/U]przykład pies 20kg: 20kg x 0,02 x 1,25=0,5kg=500g

Pierwsza strona tematu barf jadłospisy. W tym poprzednim poście trochę pokręciłam, ale wychodzi na to samo.

Posted

[quote name='ladySwallow']A czemu taki wzór? Bo ja dotąd czytałam wszędzie, że wzór powinien wyglądać - wyliczone 2-3% masy ciała w przypadku psa dorosłego i 7-10% masy ciała w przypadku szczeniąt.[/QUOTE]
ja tez znam ten wzór. i sobie rozkładam procenty sucz po sterylce z tendencją do tycia ok 1.5 % , psy samce 2,5 - 3% . I jeśli zauważam jakies problemy to od razu albo zwiększam albo zmniejszam. (oj gdybym stosowała do siebie takie widełki na talerzu, oj bylo by super!)

Posted

[quote name='Sunshinee']Bonsai, mam do Ciebie pytanie. :) Ty swojemu 20kg psu dajesz porcję 350g dziennie? Ja mam psa, też 20kg, i daje mu 500- 600g dziennie. Wyliczyłam to z tego wzoru, który ktoś podawał w wątku o jadłospisach chyba. : 20kg * 0.02 * 1.5 = 600g.
Nie oskarżam Cię, że głodzisz psa ani nic w tym rodzaju, broń Boże! Tylko zastanawiam się, jak to w końcu ma być? Ja jak mojemu dam te 500g to wydaje się jeszcze strasznie głodny.[/QUOTE]

Liczę wzorem 2-3% masy ciała. 20 kg - czyli 400g-600g. Ale on jest kastrat i jak dostawał za dużo, to tył, więc zmniejszałam mu dawkę. Obecnie dostaje jakieś 400g, choć był moment, kiedy dostawał jedynie 300g.

Posted

[quote name='Bonsai']Liczę wzorem 2-3% masy ciała. 20 kg - czyli 400g-600g. Ale on jest kastrat i jak dostawał za dużo, to tył, więc zmniejszałam mu dawkę. Obecnie dostaje jakieś 400g, choć był moment, kiedy dostawał jedynie 300g.[/QUOTE]

Rozumiem, tutaj chodzi o kastrację i tendencję do tycia.

Posted

[quote name='Sunshinee'][U]dorosły, niewykastrowany aktywny pies: mc x 0,02 x 1,25

Pierwsza strona tematu barf jadłospisy. W tym poprzednim poście trochę pokręciłam, ale wychodzi na to samo.[/QUOTE]

W sumie pierwszy raz się z takim przelicznikiem spotykam - wszyscy mówili mi, żeby obliczać % masy ciała psa i patrzeć, czy porcja jest za duża (pies tyje) czy za mała (pies za chudy) oraz dostosować odpowiednio.

Posted

[quote name='ladySwallow']W sumie pierwszy raz się z takim przelicznikiem spotykam - wszyscy mówili mi, żeby obliczać % masy ciała psa i patrzeć, czy porcja jest za duża (pies tyje) czy za mała (pies za chudy) oraz dostosować odpowiednio.[/QUOTE]
Może czegoś nie rozumiem, ale wydaje mi się, że to jedno i to samo. Jeden "wzór" mówi o widełkach 2-3% masy ciała, a drugi wstrzela się dokładnie w środek tych widełek, czyli 2,5% masy ciała. Wiadomo, że jak pies będzie na tym chudł, to każdy podniesie porcję do tych 3%, a jak tył, to odwrotnie.

Posted

[quote name='filodendron']Może czegoś nie rozumiem, ale wydaje mi się, że to jedno i to samo. Jeden "wzór" mówi o widełkach 2-3% masy ciała, a drugi wstrzela się dokładnie w środek tych widełek, czyli 2,5% masy ciała. Wiadomo, że jak pies będzie na tym chudł, to każdy podniesie porcję do tych 3%, a jak tył, to odwrotnie.[/QUOTE]
No dokładnie. Moje dostają 2% mc i to jest trochę mniej niż wyszłoby z tego wzoru.

Posted

Nawet nie próbowałam liczyć, bo nam się to nie przyda póki co, po prostu pierwszy raz na oczy taki wzór widziałam. Natomiast co do tego, że wiadomo, to bym pewna nie była po tym, co niektórzy hodowcy uważają o BARFie - i uważają, że mają ogromną wiedzę :roll:

Posted

[quote name='Sunshinee'][U]dorosły, niewykastrowany aktywny pies: mc x 0,02 x 1,25
[/QUOTE]
To jest po prostu wzór na obliczenie 2,5% masy ciała. Nie wiem tylko dlaczego 0,025 jest rozbite na 0,02 x 1,25.
0,025 (procent wyrażony w ułamku) x 20 000 (masa ciała w gramach) to 500.

Posted

ja nie wiem juz jak z tymi huskimi jest w praktyce. Moja Tizzy dostaje tyle samo co Tosca i wcale nie tyje... czyli wazy ok 23kg jak Tosca i obie maja porcje 40-45dkg , czasem do pol kilo. Moze to tez zależy od tego ze ma sporo ruchu i mieszka na zewnatrz? przez ponad rok karmienia odkąd u nas jest n ie przytyla choc sie o to bałam wczesniej ;)

Posted

[quote name='filodendron']To jest po prostu wzór na obliczenie 2,5% masy ciała. Nie wiem tylko dlaczego 0,025 jest rozbite na 0,02 x 1,25.
0,025 (procent wyrażony w ułamku) x 20 000 (masa ciała w gramach) to 500.[/QUOTE]

Już rozumiem. Nie wiem skąd taki wzór, ja po prostu go znalazłam i liczyłam z niego. Czyli jaki by wzór wymyślono, to i tak wychodzi na te 2-3% dziennie.