Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='agaga21']no przecież jak pies znalazłby jajko to nikt by mu go nie drobił. roztłukł by je i zjadł ;)[/QUOTE]

Też o tym pomyślałam, ale to była Tory pierwsza skorupka w życiu i chciałam, żeby to jakoś w miare "delikatnie" przeszło przez jej żołądek ;)

Posted

Jak daję same jajka, to daję w całości - rozgryzają i wyjadają środek, a potem chrupią skorupkę - albo i nie :eviltong: Ale w papce żółtko i białko mieszam, więc skorupkę zgniatam i też mieszam :)
[quote name='filodendron']Nie wiem jednak, czy ze sproszkowanej skorupki nie przyswoi się więcej wapnia?[/QUOTE]
Myślę, że to są nieznaczne różnice...

Posted

dzisiaj dałam suce 8 kurzych łapek , po 4 na posiłek ,jak widzę jak ona chętnie je to ciągle się zastanawiam czy nie wrócić do barfowania całkowitego , tylko ciężko u nas znaleźć coś innego niż kurczak w normalnej cenie :roll:
a skorupki od jajka zgniatam łyżeczką mała i dosypuję do jajka, a że jajko samo nie przejdzie ,polewam tym mięso .

Posted

A ja dziś po powrocie ze szkoły dałam Nuce 3 skrzydełka kurczaka. Nuka zachwycona, zjadła wszystko i prosiła o więcej :multi: Zrezygnuję chyba z podawania suchej karmy skoro i tak je ją tylko tak, żeby zjeść, a surowe to jest jedyne jedzenie, koło którego nie przejdzie obojętnie :-)

Posted

Jakbym dała psu jajko w całości, to by na mnie spojrzał jak na idiotkę "co Ty kamień mam jeść??". Daję w formie częściowo rozłupanej, w papce - jak się skorupka napatoczy to przez przypadek zje, ale raczej omija. Muszę mu kupić jaja przepiórcze, ciekawe czy będą bardziej zjadliwe.

Posted

Ja skorupki miele z mlynku do kawy. Probowalam wieksze kawalki i jakims cudem praktycznie wszystko zostawalo w misce, choc papka znikala... Zreszta duzo skorupek nie daje, bo mysle sporo kosci ma (glownie drobiowe - kurze korpusy, szyjki, skrzydelka (ostatnio takze z kaczki), z wiekszych nogi indycze, a tazke zeberka i inne plaskie cielece i wolowe).
Juz o tym pisalam, ciagle za malo warzyw, no i podrobow przy okazji tez.

Powodzenia z Nuka :) Na pewno poczatkowo bedzie wszystkim zchwycona, a potem wyrobi sobie preferencje i czasem bedzie dumac nad miska, ale to dobrze, w koncu kazdy lubi niektore porawy bardziej inne mniej, a tu kazdy posilek inny w przeciwienstwie do suchego zarcia.

Posted

[quote name='Bonsai']Jakbym dała psu jajko w całości, to by na mnie spojrzał jak na idiotkę "co Ty kamień mam jeść??". Daję w formie częściowo rozłupanej, w papce - jak się skorupka napatoczy to przez przypadek zje, ale raczej omija. [B]Muszę mu kupić jaja przepiórcze, ciekawe czy będą bardziej zjadliwe[/B].[/QUOTE]
Kupuję przepiórcze dość regularnie. Mają bardziej elastyczną, miękką skorupkę - wydaje mi się, że dla niewybrednego psa będą bardziej zjadliwe ot tak, w całości.

Posted

[quote name='Wigor']
Powodzenia z Nuka :) Na pewno poczatkowo bedzie wszystkim zchwycona, a potem wyrobi sobie preferencje i czasem bedzie dumac nad miska, ale to dobrze, w koncu kazdy lubi niektore porawy bardziej inne mniej, a tu kazdy posilek inny w przeciwienstwie do suchego zarcia.[/QUOTE]
Dzięki :-) Nuka raczej jeśli chodzi o surowe to wgl nie wybrzydza. Zawsze jak mama kroiła na obiad jakieś mięso, czy to schab czy pierś z kurczaka lub jeszcze co innego to Nuka dzielnie pilnowała miejsca obok mamy z nadzieją, że może coś spadnie mimo, że zawsze na koniec jak mama pokroiła wszystko to dostawała swoją część, wybrzydza tylko jak mielonego trochę kiedyś dostała ;)

Posted

[quote name='vege*']Dzięki :-) Nuka raczej jeśli chodzi o surowe to wgl nie wybrzydza. Zawsze jak mama kroiła na obiad jakieś mięso, czy to schab czy pierś z kurczaka lub jeszcze co innego to Nuka dzielnie pilnowała miejsca obok mamy z nadzieją, że może coś spadnie mimo, że zawsze na koniec jak mama pokroiła wszystko to dostawała swoją część, wybrzydza tylko jak mielonego trochę kiedyś dostała ;)[/QUOTE]

to tak jak nasze koty :D jedna prosi, a druga nie umie, więc czeka aż tamta wyprosi :lol: a trzecia to nie wiem, za mało ją znam ;)

Posted

ja się muszę pochwalić że wczoraj zapodałam mielony żołądek z odrobiną mięska no i rano nie obudziliśmy się wysmarowani psimi kupami, to chyba dobry znak :) (fruzia sama się nie wypróżnia chyba że ma biegunke i nie czuje kiedy leci )

Posted

Ale sie tu cicho zrobilo! U mnie sezon pomaranczowy w pelni, zaczynaja sie truskawki - Wigor sie nimi zajada :) Kurze lapki zagoscily na stale w naszym - jego znaczy sie, jadlospisie. Chrupie je jak chipsy :P

Posted

[quote name='motyleqq']a ja mam teraz nieco większą zamrażarkę, więc przytargałam do domu jakieś 7-8kg mięcha i cieszę się wygodą wyjmowania do rozmrożenia, zamiast kupowania co drugi dzień! ;)[/QUOTE]

dokladnie, popieram :D w mojej sie miesci do 15kg i na miesiac spokoj, lub ponad miesiac :)

Posted

a ja dzisiaj zrobiłam eksperyment z tartymi buraczkami. Sonia powąchała, ale jak jej nałożyłam to wcinała, ale oczywiście z jakimś dodatkiem :)

a u mnie krzywo patrzą w domu, bo pół zamrażarki to jedzenie dla psów :D

i ma pytanie co najlepiej dawać psu na BARFie jako przysmaki? np. przy uczeniu czegoś nowego?

Posted

na smakołyki cos naturalnego najlepiej np gotowane jajko w kostce, gotowana pierś z kurczaka , indyka itp czy tez sa takie przysmaki pełnomięsne firmy perrito (mnóstwo smaków i rodzajów do wyboru), rinti, lub z macedu suszone paski mięsne. Coś zawsze się znajdzie :)

Posted

[quote name='kalyna']
i ma pytanie co najlepiej dawać psu na BARFie jako przysmaki? np. przy uczeniu czegoś nowego?[/QUOTE]

suszone mięso, albo własnej roboty ciastka, przepisy są do dogo :)
polecam też to:
[URL]http://sklep.modernpet.pl/main/category.php?id_category=8[/URL]
drogie, ale naprawdę fajne, no i pies kocha ;)

Posted

[quote name='betty_labrador']na smakołyki cos naturalnego najlepiej np gotowane jajko w kostce, gotowana pierś z kurczaka , indyka itp czy tez sa takie przysmaki pełnomięsne firmy perrito (mnóstwo smaków i rodzajów do wyboru), rinti, lub z macedu suszone paski mięsne. Coś zawsze się znajdzie :)[/QUOTE]

[quote name='motyleqq']suszone mięso, albo własnej roboty ciastka, przepisy są do dogo :)
polecam też to:
[URL]http://sklep.modernpet.pl/main/category.php?id_category=8[/URL]
drogie, ale naprawdę fajne, no i pies kocha ;)[/QUOTE]
dzięki :loveu:
no bo nie wiedziałam za bardzo czy takie jedzonko mogą :D a teraz się upewniłam i czas wybrać się na zakupy ;)

Posted

kurcze, a ja mam całą wielką zamrażarkę tylko dla psów, taką olbrzymią.... I mam zamiar zakupić jeszcze jedną, chyba większą. Bo mieszkamy na totalnym zatylu cywilizacyjnym i nawet zwykłego spożywczego tu nie ma...
no bo przeciez trzeba gdzieś trzymać i dla ludzi mrożonki (chleb na przyklad :diabloti: )