Patsi Posted January 13, 2012 Share Posted January 13, 2012 Z tą kaczką to dziwnie jest, bo już dawno na wątku sporo osób pisało, że kaczki często psom nie podchodzą. Mojemu też nie smakowała, wtedy to była taka cała mrożona. Wczoraj odwiedziłam mięsny, w pobliżu Związku i kupiłam szyje z kaczki (niecałe 5zł za kg!). I o dziwo Cerber te szyje zjada ze smakiem :multi: Kupiłam tez taki "płat" flaków, co prawda wieprzowy ale pies zjadł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 13, 2012 Share Posted January 13, 2012 [QUOTE] Sachma, Lenny miał biegunki po wieprzowinie? Coś konkretnie podawałaś, czy w ogóle niezależnie od części go czyściło? [/QUOTE] On z wieprza dostawał żebra i kości... za każdym razem biegunka... chyba że ilości były minimalne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hallie Posted January 13, 2012 Share Posted January 13, 2012 [quote name='pędzelopka'] jeszcze powiedzcie mi proszę - czy taki zbilansowany tygodniowo jadłospis mozna podawać non stop, czy jednak lepiej ułożyc np. dwa i stosować naprzemiennie?[/QUOTE] u mnie jadłospis weryfikują zakupy, raz dostanę to raz to i tak podaję, staram się, żeby było różnie, ale bez przesady, jak coś podaję częściej to potem coś innego kupuję i tyle. W praniu wszystko ci wyjdzie. Jak sobie rozpisałam na początku tak dokładnie jakie mięso i kiedy to potem czegoś nie dostałam i klops, a teraz mam plan ogólny i tego się trzymam ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pędzelopka Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Drugie podejście do jadłospisu. Poszło podejrzanie za szybko. Czy ktoś z was zechciałby sprawdzić czy to ma ręce i nogi? Nie chcę tu zaśmiecać wątku, wysłałabym plik na maila.... :modla::modla: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 podaj ;) [email][email protected][/email] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pędzelopka Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Wysłałam ! Heh jestem koszmarem tego wątku, wiem. Ale wolę, żeby specjaliści mi pomogli zanim samodzielnie rozsadzę psu wątrobę. I inne narządy :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 ej ja żaden specjalista :P po prostu karmię i trochę poczytałam ;) no i obserwuje psa ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 ja może jestem jakaś mało podrobowa :P ale dla mnie podrobów tam jest dużo - zgadzają ci się ilości? pamiętaj że żwacz to też podroby ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pędzelopka Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 No właśnie. Więc jesteś doświadczonym Barfiarzem. Zauważyłam, że Pelka się nie najada swoimi porcjami. Zjada 100 g karmy dziennie , a tu dwa razy więcej jedzonka surowego będzie. W dodatku sucha karma się przyswaja słabo - kupki jak na 7 kilowego psa ogromniaste.Czyli wlatuje , poleży w żołądku i wylatuje. Albo ona jest po prostu mega żarłoczna. No właśnie dowaliłam tyle podrobów bo wątróbkę raz w tygodniu traktuję oddzielnie w małej porcji, no i do tej papki warzywno - owocowej spodziewam się, że będę musiała dodawać. Zmniejszyć ilość tych podrobów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 a może jest po prostu aktywna? ;) wczoraj Lenny zjadł 150g twarogu + 100g tuńczyka i było mu mało, więc dostał jeszcze 250g mielonego - a jego dawka dzienna to max 300g :P dopiero po 500g jedzenia był najedzony :P ale latał za piłką pół dnia :P a dziś za to od rana jeszcze nic nie jadł - najadł się wczoraj ;) aa Lenny waży 8,5kg i mimo że mu nie wydzielam jedzenia to nie tyje, je tyle ile aktualnie potrzebuje, nie ważne jak smaczne by nie było - dziś już mielonego nie chciał jeść :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 EVEL-jeden z moich psów ma :lakse"jak zje za dużo mięsa wieprzowego surowego-(zauważyłam że do 200g jest ok,ale jak od serca dam więcej ok400g to juz problem-pies waży 42 kg) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshinee Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Jak robicie papkę warzywną? Surowe dajecie do sokowirówki lub miksera, czy najpierw wszystko gotujecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 sun-barf to surowizna,więc.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 [quote name='Sunshinee']Jak robicie papkę warzywną? Surowe dajecie do sokowirówki lub miksera, czy najpierw wszystko gotujecie?[/QUOTE] Surowe, oczywiście surowe :) (Do gotowanych nie trzeba sokowirówki - wystarczy widelec ;)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 ja wrzucam do maszynki do mięsa albo lecę blenderem, w zależności od stopnia twardości składników :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 A tak zapytam z innej beczki - jakie oleje z łososia stosujecie, jakich firm i czy to nie są oleje produkcji chińskiej? Ostatnio przeczytałam, żeby omijać te ostatnie i dokładnie sprawdzać, skąd naprawdę olej pochodzi. Powinnam kupić nowe opakowanie, starego już nie mam, wyrzuciłam, no i chciałabym kupić nie chiński ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*Magda* Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Ja mam z firmy PetBalance, produkcja niemiecka ;) Człowiek powinnien omijać wszystko co chińskie ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 [quote name='magdabroy']Człowiek powinnien omijać wszystko co chińskie ;)[/QUOTE] To zależy od jakości produktu. Chińskie i tanie na pewno tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 ja kupiłam ostatnio tran w aptece :P nie wiem jakiej produkcji :P a teraz się rozglądam za jakimś z wątroby dorsza.. tylko ten miesiąc przytłoczył mnie finansowo, więc chyba pojedziemy na razie na oleju lnianym a ten rybny zamówię w przyszłym miesiącu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Mi chodzi o olej z łososia, nie o tran. Nie daję tranu w ogóle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 ja daję, bo mój ryb nie je ;) dla mnie olej z ryby to tran XD nic nie poradzę :P tak już z automatu :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 [quote name='sachma']ja daję, bo mój ryb nie je ;) dla mnie olej z ryby to tran XD nic nie poradzę :P tak już z automatu :P[/QUOTE] No ale to nie jest to samo :D Olej z ryby to olej z ryby (całej) a tran to olej z wątroby - i w tym tkwi pewne ryzyko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonsai Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Też mam niemiecki - Lunderland Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 A wiadomo skąd Niemcy mają łososia na olej? W sumie na chłopski rozum to pasowałoby kanadyjski chyba kupić, nie? Albo szwedzki czy norweski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 generalnie-skandynawia ma lepsze oleje rybne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.