Saphira Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 [quote name='NaamahsChild']Asior teoretycznie można, ale 3 m-ce po ustaniu krwawienia są optymalnym momentem, w którym warto sukę wysterylizować - zabieg jest dla niej najmniej męczący i goi się najszybciej..[/quote] Tak i nam doradzono. Moja córka wzięła w marcu dużą onkowatą suke z Ostródy -klarę. Dostała od razu cieczkę. Wet stanowczo odradził zastrzyk jako mogący powodować ropomacicze. Wysteryzowalismy ją dopiero w sierpniu. Czym innym natomiast jest sterylka aborcyjna gdy jest pewne na 100 %, że suka jest w ciąży. Nikt nie sterylizuje suki w czasie cieczki !!! Dodam, że moja córka jest studentką weterynarii i korzystała z porad najlepszych wetów bo z kliniki przy uczelni. Dla studentów weterynarii za darmo :multi: Nie sądzę aby tam pracowały niedouki. Quote
NaamahsChild Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 [quote name='Saphira']Tak i nam doradzono. Moja córka wzięła w marcu dużą onkowatą suke z Ostródy -klarę. Dostała od razu cieczkę. Wet stanowczo odradził zastrzyk jako mogący powodować ropomacicze. Wysteryzowalismy ją dopiero w sierpniu. Czym innym natomiast jest sterylka aborcyjna gdy jest pewne na 100 %, że suka jest w ciąży. Nikt nie sterylizuje suki w czasie cieczki !!! Dodam, że moja córka jest studentką weterynarii i korzystała z porad najlepszych wetów bo z kliniki przy uczelni. Dla studentów weterynarii za darmo :multi: Nie sądzę aby tam pracowały niedouki.[/quote] Kochana, ja też studiuję weterynarię. No i swoją teorię podpieram już czteroletnią praktyką. Jeśli nie ma pewności co do ciąży - warto poczekać i monitorować sytuację pod okiem weterynarza. Quote
Saphira Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Też jestem tego zdania i nie sądzę, żeby którykolwiek weterynarz, chyba, że kompletny niedouk, sterylizował sunię w czasie cieczki. Trzeba poczekać, nie panikować i obserwować. Kto powiedział, że ona musi mieć ropomacicze, czy być w ciąży. Może to nie znaczy musi. Zachowanie w czasie cieczki u suki też nie jest normalne. To burza hormanów więc moze w tym czasie np. nie jeść, czy też odczuwać wzmożona potrzebę spacerków. To wszystko minie. Spokojnie, bez paniki. Wszystko będzie dobrze. Po cieczce, najlepiej po 3 m-cach, jeżeli nie zaciążyła, trzeba zrobić sterylkę. A jak zaciążyła to mozna zrobić sterylkę aborcyjną. Przede wszystkim poszukaj kompetentnego weta. Quote
NaamahsChild Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Dokładnie. Aniu, namiary na lecznicę już masz:cool3: A tymczasem czekamy na wiadomości, jak Verze minęła pierwsza noc w nowym domku:loveu: Quote
brazowa1 Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 nie mowie nic o cięciu suki w czasie cieczki.Tylko ostrzegam,ze suka prawdopodobnie jest w ciazy i czekanie 3 miesiace po cieczce ,moze sie zakończyc niefajnie.No,ale skoro badania krwi sa takie wiarygodne,to nie pozostaje nic,tylko po skonczonej cieczce je wykonac. Quote
NadziejaA Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 ...................................... Quote
NaamahsChild Posted November 11, 2008 Posted November 11, 2008 Ależ bokserki, Vera:razz: Dobrze, że będę miała okazję zobaczyć to cudo na własne oczy:razz: Quote
Asior Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 eeeehehhhehhe jakie majciory :diabloti: Quote
Zbójini Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 [quote name='NadziejaA'] Skłamała bym gdybym powiedziała ze się nie boję, bo o młodego bać się bedę do puty dopuki nie bedę miała stuprocentowego zaufania do VERY (a raczej 99% zaufania bo ten jeden procen wolę zatrzymać na zapas dla siebie) [/quote] Nie masz jej ufać. To tylko pies. Nie wolno CI zostawiac psa samego z dzieckiem. Nie pozwalaj tez żeby mały tarmosił za bardzo Werę. Żaden pies za bardzo tego nie lubi. Wypadki sa tam gdzie ludzie ufają psom. Quote
przyjaciel_koni Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 Nadziejo - mam nadzieję, że wciąż dobrze idzie... I oby nadal... Bardzo piękne zdjęcia ! Dziękuję ! Co do kwestii technicznych - czyli sterylka itp... Wszystko staramy się mieć pod kontrolą. NaamahsChild - czy mogę Cię prosić o adres mailowy na PW ? Quote
Asior Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 przyjaciel_koni napisał(a):Nadziejo - mam nadzieję, fajnie brzmi :diabloti: Quote
przyjaciel_koni Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 Dałam ciała... Nadziejo - czy masz gdzie zrobić Werze adresówkę ? Moja skleroza zapomniała poprosić o to, a ważne... Quote
NaamahsChild Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 NadziejaA napisał(a):eeeee:roll: a co to adresówka? Identyfikator dla psa. Na allegro można załatwić naprawdę ładne po niskiej cenie. Quote
Saphira Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 NaamahsChild napisał(a):Identyfikator dla psa. Na allegro można załatwić naprawdę ładne po niskiej cenie. Moja córcia zamówiła wszystkim naszym kundlom na internecie. Mogę zapytać gdzie. Quote
Mefi Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 Tu masz identyfikatory do wyboru do koloru :multi:Najlepsze są grawerowane, bo się nie ścierają (mój Hektor ma taki już 3 lata i ani śladu uszkodzeń). Odpuść sobie zakręcane tubki, bo te niestety często się rozkręcają i pies gubi karteczkę ze środka. Quote
Saphira Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 Właśnie takie grawery oja córcia zamówiła, ale niestety część zagubiły razem z obrózkami :evil_lol: Quote
NadziejaA Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 Metalowy identyfikator dla psa lub kota - gwiazdka (477990191) - Aukcje internetowe Allegro Ten mi się podoba zamawiam go :) dl amjej gwaiazdy :razz: Quote
Saphira Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 Nadziejo ! Zajrzyj na wątek Poziomki. Quote
Recommended Posts