Jump to content
Dogomania

Wera, zjawiskowy mix ONka i retrievera- Znowu szuka domu !!!

Recommended Posts

Posted

[quote name='NaamahsChild']Asior teoretycznie można, ale 3 m-ce po ustaniu krwawienia są optymalnym momentem, w którym warto sukę wysterylizować - zabieg jest dla niej najmniej męczący i goi się najszybciej..[/quote]
Tak i nam doradzono. Moja córka wzięła w marcu dużą onkowatą suke z Ostródy -klarę. Dostała od razu cieczkę. Wet stanowczo odradził zastrzyk jako mogący powodować ropomacicze. Wysteryzowalismy ją dopiero w sierpniu.
Czym innym natomiast jest sterylka aborcyjna gdy jest pewne na 100 %, że suka jest w ciąży.
Nikt nie sterylizuje suki w czasie cieczki !!!
Dodam, że moja córka jest studentką weterynarii i korzystała z porad najlepszych wetów bo z kliniki przy uczelni. Dla studentów weterynarii za darmo :multi: Nie sądzę aby tam pracowały niedouki.

• Replies 588
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Saphira']Tak i nam doradzono. Moja córka wzięła w marcu dużą onkowatą suke z Ostródy -klarę. Dostała od razu cieczkę. Wet stanowczo odradził zastrzyk jako mogący powodować ropomacicze. Wysteryzowalismy ją dopiero w sierpniu.
Czym innym natomiast jest sterylka aborcyjna gdy jest pewne na 100 %, że suka jest w ciąży.
Nikt nie sterylizuje suki w czasie cieczki !!!
Dodam, że moja córka jest studentką weterynarii i korzystała z porad najlepszych wetów bo z kliniki przy uczelni. Dla studentów weterynarii za darmo :multi: Nie sądzę aby tam pracowały niedouki.[/quote]

Kochana, ja też studiuję weterynarię. No i swoją teorię podpieram już czteroletnią praktyką. Jeśli nie ma pewności co do ciąży - warto poczekać i monitorować sytuację pod okiem weterynarza.

Posted

Też jestem tego zdania i nie sądzę, żeby którykolwiek weterynarz, chyba, że kompletny niedouk, sterylizował sunię w czasie cieczki. Trzeba poczekać, nie panikować i obserwować. Kto powiedział, że ona musi mieć ropomacicze, czy być w ciąży. Może to nie znaczy musi.
Zachowanie w czasie cieczki u suki też nie jest normalne. To burza hormanów więc moze w tym czasie np. nie jeść, czy też odczuwać wzmożona potrzebę spacerków. To wszystko minie. Spokojnie, bez paniki.
Wszystko będzie dobrze. Po cieczce, najlepiej po 3 m-cach, jeżeli nie zaciążyła, trzeba zrobić sterylkę. A jak zaciążyła to mozna zrobić sterylkę aborcyjną. Przede wszystkim poszukaj kompetentnego weta.

Posted

nie mowie nic o cięciu suki w czasie cieczki.Tylko ostrzegam,ze suka prawdopodobnie jest w ciazy i czekanie 3 miesiace po cieczce ,moze sie zakończyc niefajnie.No,ale skoro badania krwi sa takie wiarygodne,to nie pozostaje nic,tylko po skonczonej cieczce je wykonac.

Posted

[quote name='NadziejaA'] Skłamała bym gdybym powiedziała ze się nie boję, bo o młodego bać się bedę do puty dopuki nie bedę miała stuprocentowego zaufania do VERY (a raczej 99% zaufania bo ten jeden procen wolę zatrzymać na zapas dla siebie)
[/quote]

Nie masz jej ufać. To tylko pies. Nie wolno CI zostawiac psa samego z dzieckiem. Nie pozwalaj tez żeby mały tarmosił za bardzo Werę. Żaden pies za bardzo tego nie lubi. Wypadki sa tam gdzie ludzie ufają psom.

Posted

Nadziejo - mam nadzieję, że wciąż dobrze idzie... I oby nadal...
Bardzo piękne zdjęcia ! Dziękuję !

Co do kwestii technicznych - czyli sterylka itp...
Wszystko staramy się mieć pod kontrolą.

NaamahsChild - czy mogę Cię prosić o adres mailowy na PW ?

Posted

NaamahsChild napisał(a):
Identyfikator dla psa. Na allegro można załatwić naprawdę ładne po niskiej cenie.

Moja córcia zamówiła wszystkim naszym kundlom na internecie. Mogę zapytać gdzie.

Posted

Tu masz identyfikatory do wyboru do koloru :multi:Najlepsze są grawerowane, bo się nie ścierają (mój Hektor ma taki już 3 lata i ani śladu uszkodzeń). Odpuść sobie zakręcane tubki, bo te niestety często się rozkręcają i pies gubi karteczkę ze środka.