paros Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Otrzymałam maila z prośbą o pomoc w bardzo pilnym znalezieniu domu :-( dla suni o imieniu Wera. Cytuję istotne fragmenty listu: Wera to suczka, mieszaniec golden retriever (matka) z owczarkiem niemieckim(ojciec). Suczka ma 3 lata, posiada aktualną książeczkę zdrowia i jest regularnie odrobaczana. Psinka ma bardzo przyjacielskie usposobienie, jest bardzo ufna, uwielbia się zabawy. Wera ponadto jest bardzo czujnym psem co prawdopodobnie odziedziczyła po owczarku niemieckim. Jednak najwięcej ma cech goldena. Ponadto ma niespożyte pokłady energii. Jest strasznym pieszczochem, wymaga naprawdę wiele uczucia i poświęcenia jej czasu. Sunia wychowywała się z małym dzieckiem-dziewczynką, którą otaczała opieką, traktowała ją czasem jak własnego szczeniaka. Wera jest bardzo przyjacielsko nastawiona do wszystkich zwierząt, chętnie się z nimi bawi, nie przejawia agresji wobec żadnej rasy. Psinka nigdy nie zachowywała się agresywnie w stosunku do kotów, królików. Nieraz chętnie je goni, lecz gdy uda jej się doścignąć któregoś z nich, czeka na dalszy etap pogoni. Jest wychowywana w bloku. Jest przyzwyczajona, że sama przebywa w mieszkaniu przez okres ok 6-9godz. Podczas nieobecności domowników, pies nie niszczy przedmiotów w mieszkaniu. Nie wiem na ile to jest potrzebna informacja, ale zawsze pozostawiam jej włączony telewizor. Wera jest bardzo czujna i często szczeka, kiedy słyszy obce odgłosy i kroki na klatce schodowej. Jeśli chodzi o stan zdrowia psinki, to jedynie okresowo zapada na zapalenie ucha. Ogólnie jest w bardzo dobrej kondycji. Wercia jest naszą ulubienicą i z bólem serca jesteśmy zmuszeni pilnie szukać dla niej nowego domu, ze względu na naszą sytuację rodzinną….. Sprawa jest bardzo pilna, psina przebywa obecnie u rodziny, lecz nie ma takiej możliwości żeby została tam na stałe. Poszukujemy dobrych i kochających ludzi zwierzęta, osoby odpowiedzialnej, która zapewni jej dobry i ciepły dom, oraz troskliwą opiekę. Kontakt w sprawie adopcji suni: Małgorzata 609 776 794 [email protected] Quote
beka Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 Jaka piękna sunia . Domek pilnie potrzebny.. Quote
przyjaciel_koni Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 Sprawa adopcji Wery jest pilna... Wiem, że wszystkie adopcje na Dogo są pilne tak samo, ale ... Zupełnie bez sensu wyjęto nam ponad dwa tygodnie czasu na poszukiwanie domu dla Wery... Opis i zdjęcia dotarły z takim właśnie opóźnieniem. Ta sunia jest w bardzo trudnym położeniu. Od dłuższego już czasu wciąż przechowywana jest w różnych domach. Rodzina, u której obecnie Wera przebywa nie chce już psinki przetrzymywać... Alternatywy się skończyły... Niestety postępująca choroba dziecka (leczenie nie przynosi oczekiwanego skutku, jest gorzej...) wyklucza nawet krótkotrwałą obecność psiaka w tym samym mieszkaniu... Dotychczasowa Opiekunka Wery prosząc o pomoc dla suni błagała o szybkie znalezienie domu... Rozważane było też schronisko, bo Wera nie może nawet na chwilę wrócić do domu. Niestety stwierdzam, że ludzie naprawdę mają błędne przekonanie, że schron to miejsce gdzie psiakom zapewnia się doskonałe warunki i odpowiednią opiekę... Starałam się wytłumaczyć, co stanie się z psinką w schronie. Uzyskałam "odroczenie". Mamy jednak dosłownie chwilę... I to jest straszna prawda o sytuacji tej pięknej suni !!! Błagamy o cokolwiek dla niej !!!! DT ? Psina nie jest wysterylizowana... To też mnie martwi... Prosiłam o dodatkowe zdjęcia. Czekam na odpowiedź. Czy Ktoś miły może ją wstawić na jakieś goldenowe forum ? A może na naszą klasę ? Parosku - zrób Allegro - bardzo proszę - tu każda chwila się liczy !!! Quote
beka Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 Podnoszę. Jak ona da sobie radę w schronisku???????????? Tragedia Quote
przyjaciel_koni Posted October 7, 2008 Posted October 7, 2008 Wera nie poradzi sobie w schronisku. Zbyt była dopieszczana... Od szczenięcia... Jest młoda, pełna życia... Dla takich psów to katastrofa !!! Dodatkowe info - jakoś nie było podane w podstawowym opisie... (Parosku - uzupełnij proszę w ogłoszeniu !) Wera mieszka w Toruniu !!!! A ja mam wielką prośbę - szukam Osoby, która dokona wizyty przedadopcyjnej w Kłobucku k. Częstochowy !!! Quote
beka Posted October 7, 2008 Posted October 7, 2008 Jolu dopisz w tytule że poszukiwana osoba do sprawdzenia domu.. Quote
paros Posted October 9, 2008 Author Posted October 9, 2008 Poprosiłam o pomoc w sprawdzeniu domku :roll: Quote
paros Posted October 9, 2008 Author Posted October 9, 2008 beka napisał(a):I jak idzie sprawdzanie domku? Kiepsko :shake: Na razie czekam na odzew Quote
przyjaciel_koni Posted October 10, 2008 Posted October 10, 2008 Nie wiem od czego zacząć… Tak popapranej sytuacji chyba jeszcze nie miałam… Biedna Werunia… Martwi mnie jej los... Postaram się opisać krótko, na ile to możliwe. Potencjalny, chętny na wzięcie Wery dom (ten, który jest w Kłodzku, niedaleko Radomska, jeszcze nie odwiedzony bo nie mamy odzewu…) posiada psiaka jajecznego (niestety…). Jak wiadomo ta adopcja jest b. pilna ! Wstępne ustalenia mówiły, że Wera przed wydaniem będzie wysterylizowana. Tak miało być… Ale… No właśnie – Wera za moment dostanie cieczki, już ma pierwsze objawy. Wet powiedział, że najbliższy możliwy termin sterylki dopiero jakiś czas po cieczce… Czyli minimum miesiąc od rozpoczęcia cieczki ! I to też wg mnie nieco za wcześnie… Sytuacja jest patowa… Nie mam pojęcia jak z tego wybrnąć ! Z jednej strony dla Wery bardzo liczy się czas (bardzo mało go dostała może jeszcze tydzień…), z drugiej nie można sterylizować !!! Do kompletu ewentualny domek boi się problemu dot. przyjęcia suni z cieczką (i pewnie ma swoje racje…). Duży wpływ ma tu nieznajomość postępowania z suczką po sterylce, to owocuje zwiększonymi obawami tegoż domku, że czegoś nie dopilnuje… Moje „instrukcje” i wyjaśnienia nie są niestety wystarczające dla potencjalnego domu. Państwo sa bez „praktyki w takim przypadku”. Wspominałam w rozmowie o rozwiązaniu typu - kastracja psiaka, ale nie mam możliwości narzucenia nikomu takiego postępowania. I nie zmienia to wymagań dot. sterylizacji… No i w tym momencie powstaje również problem finansowy… Sterylizacja kosztuje, kastracja też, a tu dochodzi spora odległość od Torunia do Kłodzka, czyli koszty transportu Wery… Jak zaczęłam to wszystko liczyć… To nie wygląda dobrze… Za dużo przeszkód… Nie wiem, co teraz, nie potrafię znaleźć dobrych uzasadnień dla tych wszystkich wymagań stawianych przyszłemy domowi… Nie mam już pozytywnych argumentów… Czekam na wiadomość, ale nie mam już chyba złudzeń… Szkoda, bo domek nieźle się zapowiadał… Chyba tylko cud wchodzi tu w grę… Potrzebna nam pomoc i rada, co robić !!! Jakieś inne pomysły ? Pomóżcie !!!! To wspaniała sunia, bardzo kocha ludzi !!! Może Torunianki by dały radę Werci nieco pomóc…? Jakiś domek tam na miejscu ? Lub chociaż DT na ten czas do sterylki...? Ja sama nie dam rady… Za daleko to wszystko… Quote
paros Posted October 13, 2008 Author Posted October 13, 2008 Biedna Wera :-(:-( bardzo potrzebuje pomocy :cool3: Quote
paros Posted October 13, 2008 Author Posted October 13, 2008 Wera jest w Toruniu!! Toruń - potrzebna jest pomoc kogoś z Torunia!!:modla::modla::modla::modla: Quote
pixie Posted October 13, 2008 Posted October 13, 2008 [quote name='paros']Wera jest w Toruniu!! Toruń - potrzebna jest pomoc kogoś z Torunia!!:modla::modla::modla::modla: paros chyba sie na mnie obrazilas :-(, :mad:zapomnialas o mapie pomocy.:mad:.wolanie w watku hmmm nie przynosi wiele rozwiazanie hmmm chyba najlepiej hotelik na czas do sterylki a potem do Radomska kolo Klodzka o ile domek dobry moze na czas sterylki / czekania na....albo Mefimej jakiegos cudu dokona i znajdzie dom albo inne dogo z torunie..jest jeszcze viva i anula..zaraz poszperam jeszcze albo...hmmmm dowiedzialam sie dzisiaj np ze jest otwarty hotelik w Uciechowie..tzn przy schronisku Robert i Justyna i rotka- zawiaduja nim warunki hmmm no boksy ale z paprociami...fotki sa w watku Hammerka..beka wrzuci link to zobaczycie jak cudnie....cieplo sucho, kolorowo:eviltong: ale jesli juz nic a nic w Toruniu to z pewnoscia by sie dla niej znalazlo miejsce do czasu sterylizacji sterylizowal tem miejscowy weterynarz juz niejedna sunie:roll:wiec i te pewnie by wysterylizowal a jesli domek dobry kolo Klodzka to warto o tym dalekim transporcie pomyslec moze la pegaza nadal kursuje z Poznania do Wroclawia, jak kiedys regularnie i moze z Torunia do Poznania sunia by pojechala ale moze viva zamioast do Ciechocinka zawiozla by sunie do Uciechowa lub la pegaza..hmmm zaraz wrzuce temat dla Justynavege...niech sie wypowie niezaleznie od tego co myslicie na ten temat 1/telefon namiary do mefimej /Torun/ podalam juz beka na pw 2/Torun to takze a/ viva vivi /Ania/ Lokalizacja: Toruń/Ciechocinek (kujawsko-pomorskie) Kontakt: ....... PW na Dogomanii, GaduGadu, Oferowana pomoc: - auto: Toruń i okolice, w razie pilnej potrzeby dlugie trasy / !!! to cos dla suni!/ - towarzystwo w podrozy - transporter: dla kota - pomoc fizyczna - wizytacja domow - nocleg: w Toruniu lub Ciechocinku oczywiscie zwierzęta rownież b/ _anula_ Lokalizacja: Toruń (kujawsko-pomorskie) Kontakt: ........ PW na Dogomanii, Oferowana pomoc: - transporter: mały dla kota lub malutkiego psa - dom tymczasowy awaryjny - wizytacja domow - foto c/ w-lenka Informacje o uzytkowniku w-lenka Magdalena Gręźlikowska Lokalizacja: Toruń (kujawsko-pomorskie) Kontakt: ....... PW na Dogomanii, GaduGadu, ......... /przeslalam do beka dane kontaktowe/ Komentarz: Pomoge ile mogę Oferowana pomoc: - dom: zapewne dom tymczasowy - dom tymczasowy awaryjny - plakaty, ulotki - petsitter, opieka, spacery - nocleg - robotki reczne - stowarzyszenia i fundacje jest wiecej jeszcze ofert z kujawsko-pomorskiego i transport takze z Bydgoszczy... staram sie zagladac do wielu watkow by latwo bylo kliknac w moj podpis i znalezc sie w mapie...pamietajcie o niej tutaj juz tydzien krazy temat...hmmm szkoda tyle czasu juz mozna bylo cos wykombinowac np DTA w Bydgoszczy na 2 dni..zawsze to cos gdyby musiala poczekac na transport oferuje izmir dla duzych lagodnych psow... wloclawek tez kilka osob z roznymi propozycjami w tym w osrodku TOZ DT wprawdzie buda ocieplana i opieka ale tez juz cos... naprawde warto zagladac do mapy pomocy:razz: kazdy moze tam zajrzec tylko trzeba sie zalogowac, nawet ci ktorzy nie sa wpisani jako oferujacy pomoc..wszyscy maja do niej dostep, jednak dane osobowe musza byc chronione stad koniecznosc zalogowania csie/ rejestracji, nawet bez ofert pomocy... mam nadzieje ze jakos uda sie pomoc suni wysylam link na gg do viva i do w-lenka, maja gg Quote
paros Posted October 15, 2008 Author Posted October 15, 2008 [quote name='pixie']paros chyba sie na mnie obrazilas :-(, :mad:zapomnialas o mapie pomocy.:mad:.wolanie w watku hmmm nie przynosi wiele ............... Pixie, :lol: nie obraziłam się i pamiętam o mapie pomocy i dzięki Tobie :Rose: istnieje mapa i znalazłam namiary. Ale wiele osób na Dogo nie zgłosiło się na DogoMapę i stąd apel. Quote
pixie Posted October 15, 2008 Posted October 15, 2008 [quote name='paros']Pixie, :lol: nie obraziłam się i pamiętam o mapie pomocy i dzięki Tobie :Rose: istnieje mapa i znalazłam namiary. Ale wiele osób na Dogo nie zgłosiło się na DogoMapę i stąd apel. paros juz dobrze dobrze..udobruchalas mnie...tym usmiechem:eviltong: ale dlaczego taka cisza tutaj? nikt z torunia nie napisal? co sie dzieje? co z sunią? czy ktoś coś wie? Quote
pixie Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 [quote name='pixie']paros juz dobrze dobrze..udobruchalas mnie...tym usmiechem:eviltong: ale dlaczego taka cisza tutaj? nikt z torunia nie napisal? co sie dzieje? co z sunią? czy ktoś coś wie? i co z tym watkiem? paros dlaczego nic nie piszesz torun- czy wszystko w porzadku? Quote
beka Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 TORUŃ czy ktos może pomóc??? ta sunia wyląduje w schronie...... Przyjaciel Koni ma problemy w wejściem na dogo, ale wiem że sunia nie ma czasu..... kto z Torunia lub okolic moze pomóc?????? Quote
pixie Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 [quote name='beka']TORUŃ czy ktos może pomóc??? ta sunia wyląduje w schronie...... Przyjaciel Koni ma problemy w wejściem na dogo, ale wiem że sunia nie ma czasu..... kto z Torunia lub okolic moze pomóc?????? beka nie udalo ci sie skontaktowac z Mefimej? i innymi mieszkancami z Torunia z mapy pomocy dogo nic nie rozumiem, to przez tyle czasu nikt i nic nie zadzialal? to jak jest z ta sunia? bylam pewna ze juz na dobrej drodze, Ciebie tez nie bylo w tym watku jakis czas....hmmmm myslalam ze sprawa sie potoczyla dobrze a tu zle, katastrofa! napisz prosze krociutko co jest do zrobienia natychmiast !!! Quote
pixie Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 [quote name='beka']Nikt się nie odezwał :(:(:( beka czy nie podawalam ci numeru telefonu do Mefimej? hmmm nie chce mi sie wirzyc ze osoby z Mapy Pomocy Dogo nie pojawily sie w watku i inni tez dogomaniacy..z Torunia Ja mialam odpowiedz od torunianki na GG ktora nie ma dojscia do netu prosila o link do watku smsem..pomyslalam ze juz kilka osob tutaj dziala ....a tu nic? zaraz do niej odpisuje, ze pilnie jest potrzebna!!!!! moj Boze...czy ten pies nadal jest do adopcji a moze juz w schronisku? jestes pewna ze jest jeszcze w tym domu? czy mozesz napisac pokrotce o co chodzi/ o DT ? chocby na "chwile" a potem co dalej ?/ ..mam juz taki zamet tyle subskrybcji wszedzie wolanie o pomoc... zaraz tez napisze do Saphiry ktora jest z Chelmzy i wylowilam wczoraj w jakms watku, ze bywa w Toruniu bardzo czesto. Jest bardzo aktywna w watku kieleckim, moze tutaj tez pomoze! Quote
Saphira Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Poczytałam trochę i muszę coś wyjaśnić. Ja suni nie przygarnę bo mam 5 psów w domu z czego 4 przygarnięte ze schronisk. Najlepszym wyjściem jest danie ogłoszenia w miejscowych "Nowościach" i naprawdę nie rozumiem dlaczego tego do tej pory tego nie zrobiono. Często ogłaszają tam psiaki z torunskiego schronu i z tego co wiem odnosi to skutek. Wypowiedzi na forum, ze sunia w schronie nie ma szans, świadczą o tym, ze osoba pisząca ma na myśli chyba jakis inny schron niż toruński. Mnie zdarza się bywać w toruńskim schronisku i zapewniam was, że jest to jedno z nielicznych schronisk w Polsce , które respektuje w pełni przepisy unijne. Proponuję pojechać i zobaczyć bo tak powinno wyglądać każde polskie schronisko. Z tego co widzę jest duża rotacja psów, a jak kiedyś znalazłam bezdomniaka i zawiozłam to do adopcji cytuję panią z portierni : "długo siedział bo chyba całe pół roku " Tak więc nie wrzucajcie wszystkich schronisk do jednego wora, bo jest to krzywdzące. Trzeba poprosić Betel z wątku kieleckiego o zrobienie plakatów. Ja mogę wydrukować i rozwiesić w Chełmży i Toruniu. Nie ma sprawy. Przykro mi, ale szóstego psa nie wezmę. Quote
beka Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Nikt nie dał ogłoszenia do gazety toruńskiej bo osoba która dowiedziała się o psie nie zna Torunia, stąd prośba o pomoc osób z Torunia... A co do schronu, to nawet przy super warunkach suczka z domu w schronisku pewnie bedzie miała problemy z odnalezieniem.... Quote
Recommended Posts