Jump to content
Dogomania

Wera, zjawiskowy mix ONka i retrievera- Znowu szuka domu !!!

Recommended Posts

• Replies 588
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

NadziejaA napisał(a):
eee no nie znam sie na karmach ii nikt mi nie powiedział że chappi to syf...

Gdy pytałaś się mnie o opinię na temat karm, wypowiedziałam się i nie było tam słowa o Chappi, tylko o Purinie, Acanie, Nutra Nuggets.

Przyniosę Ci dzisiaj na próbę w prezencie 0,7 kg 1st Choice'a, zobacz czy będzie jej smakować. Będę około 17.

Posted

NaamahsChild napisał(a):
Gdy pytałaś się mnie o opinię na temat karm, wypowiedziałam się i nie było tam słowa o Chappi, tylko o Purinie, Acanie, Nutra Nuggets.

a już myślałem że ktos cos zaniedbal przy adopcji:diabloti:

Nadziejaa niestety utrzymanie dużego psa to wydatek około 150 zł miesięcznie. Jak będziesz osczędzać to wydasz więcej na weterynarza albo zaniedbasz psa. Albo jedno i drugie. Tak jak z samochodem...

Posted

Nie ma problemu - nie czuję się, bym czegoś zaniedbała.
A co do karm - moje koty tylko po Whiskasie nie mają biegunek, a RC czy NN lub Purina - powodują niestrawności - różnie z psami bywa.
Spróbujemy z 1st choice'm dla Very.

Posted

Nadziejaa. Się nie unoś bo nie o to chodzi żeby Cię strofować tylko doradzić tak, żeby Wera była zdrowa.

Nie rozmawiamy o zupkach dla dzieci, ja się na nich nie znam. Jak zdrowe dla dziecka to pewnie i zdrowe beda dla psa jako uzupełnienie diety.
Podałem CI dla mnie jedyne 2 alternatywy żywieniowe dla psa a zupki to najwyzej jak Ci zostanie a nie jako bazę.

Porównania do samochodów sa bardzo obrazowe i trafiają do wielu dlatego z powodzeniem je stosuję. Niezaleznie czy przy psach, czy pracy itd. Że pies to nie samochód to wiem:diabloti:

TO że poprzednia włascicielka dawała Chappi to nie znaczy że dobrze robiła. Jakby byla takim super włascicielem to by się psa nie pozbywała a Wera nie musialaby liczyc na Twoje dobre serce..Poprzedni właściciel Juniora nie poszedł z nim do weta zanim ten zjadł sobie pół ogona. Przykłady można mnożyć.

P.S. kiedys mnie podkusiło żeby kupic 2 worki pedigree takiego zwykłego. Było kiepsko z kasą, róznie ludzie gadają. Kupiłem. Pies po 2 tygodniach stracił cały swój piękny wygląd i kondycję. Szybko wrócilem do dobrej karmy.

Posted

NadziejaA napisał(a):
Sorki Zbójini, poprostu poczułam się trochę zaatakowana :(

no problem. minus przekazu pisanego:)

NadziejaA napisał(a):

Poprzednia właścicelka Very musiałą ją oddać ze względu na astmę swojego 3 letniego dziecka.

ja też mam astmę na tle alergicznym i jestem uczulony na sierść psa:diabloti:
Nie wyobrazam sobie żeby oddac psa obcym ludziom bo dziecko ma alergię. Teraz są takie leki, które całkowicie praktycznie eliminują objawy tej choroby. Na marginesie są 2 teorie na wychodzenie z alergii. Całkowita rezygnacja z alergenu i druga tj. stopniowe do niego przyzwyczajanie. Wszystko zalezy od podejścia do problemu. Najłatwiej jest oddać psa.

Co do świąt to witam w klubie:diabloti:

Posted

Podpisaliśmy umowę czasową - mam nadzieję, że doczytacie się z moich mikroskopijnych literek - na uczelni się śmieją, że piszę w języku zrozumiałym jedynie dla bakterii:diabloti:
Blanche dzisiaj zawarczała na Maćka - bo wsadzał mi łapkę do torby, gdy na niej leżała:roll: myślę, że nie miała złych zamiarów - po prostu odpoczywała po spacerze na MOJEJ torbie - przedtem wylizała malucha od stóp do głów..

Posted

nadziejaa Chapi jest odpowiednio preparowane w ten sposób żeby psy to jadły. Podobno sa nawet jakies uzalezniacze. Spróbuj kilku karm. Zobacz to Bento które Ci podrzuciłem bo to fajna cenowo karma i smakowita.
Jesli nie bedzie chciala jesć karmy a Ty się na nią zdecydujesz to niestety ale musisz zacisnąć zęby i ją przegłodzić. Po paru dniach jej zasmakuje. Albo dawac z gotowanym i stopniowo zwiększac stosunek karmy do gotowanego. Możesz tez polewac jakims sosem.
Wszystko tylko nie to Chapi...

Posted

[quote name='Zbójini']
albo gotuj. ryż/ kasza/makaron, warzywa, mieso wołowe. bez przypraw.

kasze nie :eviltong: psom nie wolno dawać kaszy :diabloti:

Nadziejo, ja myśle, że jak dodatkowo, do tych zupek dogotujesz trochę ryżu czy makaronu z jakimiś sercami, żołądkami , (udziki z kuraka, są też tanie) plus warzywa, to nie wyjdzie Ci zbyt drogo, a przynajmniej Wera się naje i wtedy wydasz mniej na suche....

Posted

Asior napisał(a):
kasze nie :eviltong: psom nie wolno dawać kaszy :diabloti:

o to ja nie wiedziałem , przepraszam. Ja jestem fanatykiem karmy od kilknastu lat a kiedyś kasza była OK:)
Kiedys bylo jeszcze coś takiego jak wypełniacz zbożowy

P.S. ostanio się dowiedziałem że ziemniaki nie szkodzą i wieprzowina a to przez długi czas był dogmat.

Posted

ziemniaki nie szkodzą, tylko pies ich poprostu nie trawi, przelatują przez niego.. a z wołowiny dlatego nie wolno bo tam są zarazki jakiejś tam choroby alujekszy czy jak to tam się zwie :roll:
a kasza szkodzi bo pies nie trawi tych otoczek w której jest ziarno kaszy otoczone, i jakieś tam przez to się jaja psu dzieją...

Posted

ja tez jestem tego zdania:)
Moja TZ pracowała ostatnio w hurtowni mięsa:diabloti:
z mięsem to się takie cuda robi że nie tylko psu byscie tego nie dali ale i sami byscie nie zjedli:diabloti: Surowe mięso jest pompowane wodą za pomoca soli najogólniej mówiąc. Zresztą w TV też było.
paróweczki dla dzeci to wymiona krowie itd itp.
I później pies nagle dostaje uczulenia czy problemów gastrycznych a Ty nie wiesz od czego.
A karma to karma-constans. Jak przypasi to jedziesz na niej bez problemów.
To tak dla zwolenników naturalnego żywienia;)

Posted

Zbójni!
Ja i mój Krystian uważamy,że oprócz suchego,nie da się żyć bez kawałka wołowiny na surowo!:evil_lol:
Oczywiście od prywatnego rzeźnika! Ja obywam się dżemem i serem,ale Krystuś taki szczęśliwy;)
Wiem- masz dużo ONków!:lol:

Posted

Zbójini napisał(a):

wołowiny nie wolno???

wieprzowiny.. porąbało mi sie :P
NaamahsChild napisał(a):

A ta choroba, to Ajueszkyego:diabloti:

oo to to :diabloti: