Asior Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Nadzieja.. litości.. chapi i pedigree to syf straszny..... wet mi to nawet potwierdzał... kup cokolwiek innego, ale nie to... Quote
Zbójini Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Taka już dobrą karma a w miarę przystępna cenowo jest Bento ale nie ten syf z supermarketów. Nadzieja zlituj sie nad tym psem! Quote
NadziejaA Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 .................................... Quote
Zbójini Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 [quote name='NadziejaA'] Czyli co teraz mam wyrzucić 10 kg karmy? zdecydowanie tak. to nie nadaje się nawet dla swiń. Zdrowie Wery jest najwazniejsze. To Twój błąd a nie jej biednego żołądka... spróbuj tego. dobra i relatywnie tania. Bento Kronen HAPPY LIFE MULTI CROC 15kg - Onet.pl Zakupy albo gotuj. ryż/ kasza/makaron, warzywa, mieso wołowe. bez przypraw. Quote
NaamahsChild Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 NadziejaA napisał(a):eee no nie znam sie na karmach ii nikt mi nie powiedział że chappi to syf... Gdy pytałaś się mnie o opinię na temat karm, wypowiedziałam się i nie było tam słowa o Chappi, tylko o Purinie, Acanie, Nutra Nuggets. Przyniosę Ci dzisiaj na próbę w prezencie 0,7 kg 1st Choice'a, zobacz czy będzie jej smakować. Będę około 17. Quote
Zbójini Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 NaamahsChild napisał(a):Gdy pytałaś się mnie o opinię na temat karm, wypowiedziałam się i nie było tam słowa o Chappi, tylko o Purinie, Acanie, Nutra Nuggets. a już myślałem że ktos cos zaniedbal przy adopcji:diabloti: Nadziejaa niestety utrzymanie dużego psa to wydatek około 150 zł miesięcznie. Jak będziesz osczędzać to wydasz więcej na weterynarza albo zaniedbasz psa. Albo jedno i drugie. Tak jak z samochodem... Quote
NaamahsChild Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Nie ma problemu - nie czuję się, bym czegoś zaniedbała. A co do karm - moje koty tylko po Whiskasie nie mają biegunek, a RC czy NN lub Purina - powodują niestrawności - różnie z psami bywa. Spróbujemy z 1st choice'm dla Very. Quote
Zbójini Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Nadziejaa. Się nie unoś bo nie o to chodzi żeby Cię strofować tylko doradzić tak, żeby Wera była zdrowa. Nie rozmawiamy o zupkach dla dzieci, ja się na nich nie znam. Jak zdrowe dla dziecka to pewnie i zdrowe beda dla psa jako uzupełnienie diety. Podałem CI dla mnie jedyne 2 alternatywy żywieniowe dla psa a zupki to najwyzej jak Ci zostanie a nie jako bazę. Porównania do samochodów sa bardzo obrazowe i trafiają do wielu dlatego z powodzeniem je stosuję. Niezaleznie czy przy psach, czy pracy itd. Że pies to nie samochód to wiem:diabloti: TO że poprzednia włascicielka dawała Chappi to nie znaczy że dobrze robiła. Jakby byla takim super włascicielem to by się psa nie pozbywała a Wera nie musialaby liczyc na Twoje dobre serce..Poprzedni właściciel Juniora nie poszedł z nim do weta zanim ten zjadł sobie pół ogona. Przykłady można mnożyć. P.S. kiedys mnie podkusiło żeby kupic 2 worki pedigree takiego zwykłego. Było kiepsko z kasą, róznie ludzie gadają. Kupiłem. Pies po 2 tygodniach stracił cały swój piękny wygląd i kondycję. Szybko wrócilem do dobrej karmy. Quote
Zbójini Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 NadziejaA napisał(a):Sorki Zbójini, poprostu poczułam się trochę zaatakowana :( no problem. minus przekazu pisanego:) NadziejaA napisał(a): Poprzednia właścicelka Very musiałą ją oddać ze względu na astmę swojego 3 letniego dziecka. ja też mam astmę na tle alergicznym i jestem uczulony na sierść psa:diabloti: Nie wyobrazam sobie żeby oddac psa obcym ludziom bo dziecko ma alergię. Teraz są takie leki, które całkowicie praktycznie eliminują objawy tej choroby. Na marginesie są 2 teorie na wychodzenie z alergii. Całkowita rezygnacja z alergenu i druga tj. stopniowe do niego przyzwyczajanie. Wszystko zalezy od podejścia do problemu. Najłatwiej jest oddać psa. Co do świąt to witam w klubie:diabloti: Quote
NaamahsChild Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Podpisaliśmy umowę czasową - mam nadzieję, że doczytacie się z moich mikroskopijnych literek - na uczelni się śmieją, że piszę w języku zrozumiałym jedynie dla bakterii:diabloti: Blanche dzisiaj zawarczała na Maćka - bo wsadzał mi łapkę do torby, gdy na niej leżała:roll: myślę, że nie miała złych zamiarów - po prostu odpoczywała po spacerze na MOJEJ torbie - przedtem wylizała malucha od stóp do głów.. Quote
NadziejaA Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 ....................................... Quote
Zbójini Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 nadziejaa Chapi jest odpowiednio preparowane w ten sposób żeby psy to jadły. Podobno sa nawet jakies uzalezniacze. Spróbuj kilku karm. Zobacz to Bento które Ci podrzuciłem bo to fajna cenowo karma i smakowita. Jesli nie bedzie chciala jesć karmy a Ty się na nią zdecydujesz to niestety ale musisz zacisnąć zęby i ją przegłodzić. Po paru dniach jej zasmakuje. Albo dawac z gotowanym i stopniowo zwiększac stosunek karmy do gotowanego. Możesz tez polewac jakims sosem. Wszystko tylko nie to Chapi... Quote
Asior Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 [quote name='Zbójini'] albo gotuj. ryż/ kasza/makaron, warzywa, mieso wołowe. bez przypraw. kasze nie :eviltong: psom nie wolno dawać kaszy :diabloti: Nadziejo, ja myśle, że jak dodatkowo, do tych zupek dogotujesz trochę ryżu czy makaronu z jakimiś sercami, żołądkami , (udziki z kuraka, są też tanie) plus warzywa, to nie wyjdzie Ci zbyt drogo, a przynajmniej Wera się naje i wtedy wydasz mniej na suche.... Quote
Zbójini Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Asior napisał(a):kasze nie :eviltong: psom nie wolno dawać kaszy :diabloti: o to ja nie wiedziałem , przepraszam. Ja jestem fanatykiem karmy od kilknastu lat a kiedyś kasza była OK:) Kiedys bylo jeszcze coś takiego jak wypełniacz zbożowy P.S. ostanio się dowiedziałem że ziemniaki nie szkodzą i wieprzowina a to przez długi czas był dogmat. Quote
Asior Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 ziemniaki nie szkodzą, tylko pies ich poprostu nie trawi, przelatują przez niego.. a z wołowiny dlatego nie wolno bo tam są zarazki jakiejś tam choroby alujekszy czy jak to tam się zwie :roll: a kasza szkodzi bo pies nie trawi tych otoczek w której jest ziarno kaszy otoczone, i jakieś tam przez to się jaja psu dzieją... Quote
Zbójini Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 no własnie juz podobno trawią:evil_lol: ale oczywiscie ziemniak jak to ziemniak jest bezwartościowy rownież dla psa wołowiny nie wolno??? Quote
epe Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Zbójni! Nic nie wolno,tylko suchą karmę:diabloti: :evil_lol::evil_lol: Quote
Zbójini Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 ja tez jestem tego zdania:) Moja TZ pracowała ostatnio w hurtowni mięsa:diabloti: z mięsem to się takie cuda robi że nie tylko psu byscie tego nie dali ale i sami byscie nie zjedli:diabloti: Surowe mięso jest pompowane wodą za pomoca soli najogólniej mówiąc. Zresztą w TV też było. paróweczki dla dzeci to wymiona krowie itd itp. I później pies nagle dostaje uczulenia czy problemów gastrycznych a Ty nie wiesz od czego. A karma to karma-constans. Jak przypasi to jedziesz na niej bez problemów. To tak dla zwolenników naturalnego żywienia;) Quote
epe Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Zbójni! Ja i mój Krystian uważamy,że oprócz suchego,nie da się żyć bez kawałka wołowiny na surowo!:evil_lol: Oczywiście od prywatnego rzeźnika! Ja obywam się dżemem i serem,ale Krystuś taki szczęśliwy;) Wiem- masz dużo ONków!:lol: Quote
NaamahsChild Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Ja wolę kupić ogromny świński karczek z kością, albo pierś z kurczaczka, ewentualnie skrzydełka z indyczka. A ta choroba, to Ajueszkyego:diabloti: Quote
Asior Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Zbójini napisał(a): wołowiny nie wolno??? wieprzowiny.. porąbało mi sie :P NaamahsChild napisał(a): A ta choroba, to Ajueszkyego:diabloti: oo to to :diabloti: Quote
Recommended Posts