Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

karolciasz28 napisał(a):
Dzisiaj:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:

no wreszcie...:multi:...juz myslałam że nic z tego....:loveu:
Karolciu przygotuj jej jakis gruby koc lub starą kołdrę na legowisko żeby od razu miała miękko i przytulnie.....żeby poczuła że jest wreszcie w domu !!!

Posted

Już jestem byłam całe święta u babci. Więc Shelty, teraz Łajka przyjechała i była troszkę zdezorientowana, ale gdy zobaczyła ilu ma ludzi do dyspozycji to od razu machała ogonkiem. Babcia jest bardzo zadowolona Łajka nie ucieka i sunia jest oazą spokoju:-o, nie prowokuje innych psów jak robił to Pikus ['].
Jednym słowem suńka idealna:loveu:

Posted

A i jeszcze chciałam dopisać,że podróż zniosła bardzo dobrze. A jak Pani Katarzyna Socha wyprowadziła ją z boksu to moja mama tak: ale ona grubiutka, może w ciąży:evil_lol: ja mówię no jak w ciąży przecież jest wysterylizowana. I na początku pani nie wiedziała o którego nam psa chodzi ale pani zadzwoniła do pana Kierownika i już wszystko było jasne:multi:

Posted

Świetne wieści Karolciu więc tera z niecierpliwością czekamy na dalsze relacje i sesję zdjęciową. mam nadzieje że się Shelty szybko zaklimatyzuje i zostanie ukochanym pieskiem babci. Przygotowałaś jej jakies miłe legowisko ?
Napisz cos więcej, gdzie mała śpi no i jak z jedzonkiem? :lol:

Posted

Legowisko ma przy drzwiach domu , ganek( ale nie za często tam śpi) wujek ma taką przybudówkę i tam ma słomę, sianko i poduszkę ( a w sobotę przywiozę jej koszyk żeby miała luksus:loveu:) I mało je nie wiem jak była karmiona w schronisku, czy też mało jadła, suchej karmy tak je po dwie granulki wraca i znowu dwie granulki:evil_lol: nie wiem kupię jej mokrą. Dostała kości z żeberka to zjadła wszystkie. A jak dostała skóre z boczku to poszła zakopała:evil_lol:. Jeszce musimy ją wykąpać ale to jak się zrobi cieplej. A i jeszcze umowę adopcyjną normalnie nam wypisała pani a karty suczki nie mogła znaleźć i pan kierownik ma nam przysłać pocztą.

Posted

karolciu nie wolno dawać psu kości z żeberka ani z drobiu bo sa bardzo niebezpieczne dla psiaków.......Są twarde, ostre i mogą stanąc w gardle, wbić się gdziekolwiek w drogach pokarmowych bądż przebić jelito i śmierć w męczarniach. Prosze poinformuj babcie i wujka żeby nie dawali jej takich kości. Bezpieczne sa kości duże ale też w niewielkich ilościach od czasu do czasu.
Shelty miała w schronisku coodziennie gotowane jedzenie - mięsko z kaszą lub makaronem więc nie ma sie co dziwić że nie chce jeśc chrupek. Martwi mnie to, że bedzie teraz gorzej żywiona.....:roll:

Posted

Zaraz dostanę po uszach:eviltong:, ale jakbym Ci beciu napisała co Bruńcio wcina to byś się zdziwiła, że nadal żyje:diabloti: Wiedza to jedno, a umiejętności opiekuna drugie;)

[quote name='becia66']karolciu nie wolno dawać psu kości z żeberka ani z drobiu bo sa bardzo niebezpieczne dla psiaków.......Są twarde, ostre i mogą stanąc w gardle, wbić się gdziekolwiek w drogach pokarmowych bądż przebić jelito i śmierć w męczarniach. Prosze poinformuj babcie i wujka żeby nie dawali jej takich kości. Bezpieczne sa kości duże ale też w niewielkich ilościach od czasu do czasu.
Zgadza się- łamią się na bardzo ostre kawałki, które mogą uszkodzić ściany przewodu pokarmowego, ale...

...niektóre psiaki świetnie radzą sobie z nimi- znaczy umieją je jeść i ostre wypluwają. A tym, które z jakichś powodów- np. nadmierne żarłoki- nie powinny same takowych zjadać trzyma się w ręku i tylko obgryzają główki, ktore są niesamowitą odżywką dla kosteczek naszych milusińskich.

[quote name='becia66']Shelty miała w schronisku coodziennie gotowane jedzenie - mięsko z kaszą lub makaronem więc nie ma sie co dziwić że nie chce jeśc chrupek. Martwi mnie to, że bedzie teraz gorzej żywiona.....:roll:
Ależ beciu kochana- chrupki to nie jest gorsze jedzenie od gotowanego- ono jest inne. Fakt, że zależy jeszcze jakiej marki/producenta te "chrupki" są.

A jeżeli bohaterka wątku nie chce jeść samego suchego to należy jej to czymś okrasić: np. białym serkiem, olejem, jajeczkiem (gotowanym lub surowym żółtkiem), surowym mięskiem itp.;)

Posted

no to Koperku dostaniesz po uszach !!!...:mad::evil_lol: Wiem że rózne psy różnie jedzą ale co tu porównywać łagodną i delikatną Shelty do twojego Bruńcia...:eviltong: Moja koleżanka ma 2 briardy które ugotowane kurczaki zżerają w całości nawet bez dotknięcia miski....no z powietrza..:eviltong:.....ale mam też koleżankę której sznaucer miniaturowy dostał zapalenia otrzewnej po przebiciu jelita ostrą kością z indyka. Lepiej dmuchać na gorące, a skoro weci zabraniają kości z drobiu to tak trzymać. Wziąć też trzeba pod uwagę że Shelty mieszka na wsi i ma utrudniony dostep do weta w razie czego.
Tak więc Koperku nie siej tu niezdrowej propagandy....:mad::diabloti:

Posted

Ależ gdzie np. łopatki z kurczaka porównywać do kości indyczych?!?!:shake: Osobiście z indykiem już bardzo dawno temu się pożegnałam.

A właśnie, że można porównać Shelticzkę do Bruńcia bo oba mają bardzo delikatne brzuszki! Niestety będę zmuszona polatać trochę z grubciem po prześwietleniach, usg i badaniach:-(, bo coś się tam porobiło od "zdrowego, orzechowskiego karmienia w wieku szczenięcym":angryy: I z tego też powodu gotuję małemu codziennie lekkostrawne jedzonko+ ścieram marcheweczkę i jabłuszko i tak jakoś żyjemy.

No i żeby nie offować za bardzo to polecam wołowe kości! Najlepiej te z chrząstkami na końcach i przepołowione- wtedy psiak wyjada szpik, który jest nie do przecenienia! :)

Pozdrowionka dla pięknej Shelcikowej damessy od Bruńcia z tego samego schroniska!:loveu: