pepsicola Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 ja zakraplam co 3 tygodnie, myślę, że to nie zaszkodzi, przynajmniej mój wet tak twierdzi Quote
kingula Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 Do tej pory zabezpieczałam psy obróżką Preventic oraz Fiprexem spot on. Jako że Preventic zniknął zdurniałam i zakropiłam Advantixem. Niestety mój starszy psiak zachorował 2 tyg.temu na babeszję. Advantix tracił już swoją skuteczność więc popsikałam psy dodatkowo Fiprexem w sprayu. W przypadku samoyeda takie zabezpiecznie okazało się nieskuteczne. Teraz znów jesteśmy na Advantixie, ale chcę dokupić obróżkę, myślałam o Kiltix właśnie. Producent pisze, że "Nie są znane, jednak nie zaleca się jednoczesnego stosowania innych insektycydów.", nie mniej jednak obawiam się że dla włochatego samoyeda obróżka może być zbyt słaba :( Zatem czy Kiltix można połączyć ze spotem Fiprex? Quote
agenciara Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 ja połączyłam kiltixa z fiprexem w sytuacji, kiedy 3 dnia od zakropienia fiprexem (bezpośrednio na skórę, bardzo uważnie, 0 mokrej sierści 2dni przed i 2 dni po) znaleźliśmy 5 kleszczy :/ i nic się psiakowi nie stało od połączenia tych 2 specyfików, no ale to było jednorazowe. Generalnie czytałam, że kiltix najfajniej się sprawdza u psów bardzo ruchliwych, gdyż przez ruch, proszek z obroży najlepiej rozprowadza się po psie. u mnie nadal 0 kleszczy dzięki tej obroży. (owczarek niemiecki lekko długowłosy) Quote
kingula Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 moj samoyed to juz malo ruchliwy, prawie 11 letni weteran Quote
ewtos Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 [quote name='kingula']moj samoyed to juz malo ruchliwy, prawie 11 letni weteran[/QUOTE] Obrożę kiltixa, po około miesiącu noszenia należy oczyścić z wydzielin skóry i kurzu przecierając spirytusem , ponaciągać żeby ewentualnie zbrylony puder mógł swobodnie wydostawać sie przez otworki , przeciągnąć wzdłuż grzbietu psa ,pod włos i ponownie założyć. Sprawdza się jak narazie u nas doskonale , po 4 miesiącach noszenia obroży dokładam frontline albo exspot.Ruchliwość psa nie jest niezbędna do skuteczności obroży. [SIZE=1]Oczywiście przed założeniem obroży należy tak jak w instrukcji oderwać wyrostki z wewnętrznej strony.[/SIZE] Quote
kingula Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 Dzięki dziewczyny, zatem zamawiam Kiltixa a po kilku miesiącach dołożę Fiprex. Quote
Agnieszka K. Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 [quote name='kingula'] Teraz znów jesteśmy na Advantixie, ale chcę dokupić obróżkę, myślałam o Kiltix właśnie. Producent pisze, że "Nie są znane, jednak nie zaleca się jednoczesnego stosowania innych insektycydów.", nie mniej jednak obawiam się że dla włochatego samoyeda obróżka może być zbyt słaba :( Zatem czy Kiltix można połączyć ze spotem Fiprex?[/QUOTE] Można połączyc, ja baaardzo długo łączyłam z frontlinem. [quote name='filodendron']Co do ceny fiprexu i frontline wydaje mi się, że różnica wynika po prostu z faktu, że pierwszy jest produkcji polskiej - mniej pośredników, mniejsze koszty. Podobnie jest np. z lekami dla ludzi - polskie odpowiedniki są często o połowe tańsze od zachodnich.[/QUOTE] Nie do końca jest to to samo .... bo oprócz susbtancji czynnych (fipronil) są jeszcze sprstancje nośne, które moga być różne. Quote
Vasco Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 Poradźcie, co mogę dodatkowo zaaplikowąc poza obrożą Kiltix. Niestety wczoraj prawie spod samej obroży wyciągnęłam mojemu biedakowi kleszcza. Mam schize, że znów zachoruje... Quote
filodendron Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 [quote name='Agnieszka K.'] Nie do końca jest to to samo .... bo oprócz susbtancji czynnych (fipronil) są jeszcze sprstancje nośne, które moga być różne.[/QUOTE] Zgadza się, ale różne substancje nośne to za mało, żeby twierdzić, że frontline jest ok, zaś stosowanie fiprexu mija się z celem, a właśnie w takim kontekście była o tym mowa. Quote
Cockermaniaczka Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 Stosowal ktos moze krople Ektopar? Ja kropie Fiprexem i poki co nie bylo kleszczy ale slyszalam ostatnio ze Ektopar tez jest ok? Jak to sie sprawdza? Quote
evel Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 [quote name='Cockermaniaczka']Stosowal ktos moze krople Ektopar? Ja kropie Fiprexem i poki co nie bylo kleszczy ale slyszalam ostatnio ze Ektopar tez jest ok? Jak to sie sprawdza?[/QUOTE] Zuz mój zakrapiany jest Ektoparem. Jest OK - zdarzały się w marcu/kwietniu pojedyncze kleszcze wbite, ale zasuszone same zdychały i odpadały. [SIZE=1]Na futrze niestety przynosiła czasem żywe pełzające[/SIZE][SIZE=1] :roll:[/SIZE][SIZE=1], no ale żeby nie przynosiła wcale to bym musiała jej dobrać obrożę, a boję się, że któraś z nas może być na nią uczulona, bo i ja i Zu jesteśmy alergiczkami ;)[/SIZE] Quote
murakami Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 [quote name='Cockermaniaczka']Stosowal ktos moze krople Ektopar? [...] Jak to sie sprawdza?[/QUOTE] Niedługo będę zakraplać Ektoparem drugi raz. Skuteczność ok. Wcześniej używałam Frontline - też ok. Oba były skuteczne - jak dotąd. Quote
jiiuk Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 [quote name='filodendron']Co do ceny fiprexu i frontline wydaje mi się, że różnica wynika po prostu z faktu, że pierwszy jest produkcji polskiej - mniej pośredników, mniejsze koszty. Podobnie jest np. z lekami dla ludzi - polskie odpowiedniki są często o połowe tańsze od zachodnich.[/QUOTE] a frontline to jakiej produkcji jest? niemieckiej? w zjednoczonej europie :) jest az taka roznica na cenie? [quote name='Angelka']I jeszcze jedno muszę to zglebić ale wydaje mi się że frontline ma większe stężenie fipronilu niż fiprex.[/QUOTE] roznica w skladnie juz moze byc przelozeniem na cene, ale z drugiej strony skoro sa opinie ze dzialaja tak samo to i stezenie musza miec podobne Quote
jiiuk Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 [quote name='majena']Wczoraj zadzwoniłam do weta aby dowiedzieć się,czy mogę częściej zakrapiać psa i laska mi powiedziała,że frontline działa zapobiegawczo przed chorobami odkleszczowymi.Nie chce mi się wierzyć w to,że krople działają jak lek na wszelkie zło.Jeśli macie jakąś wiedzę na temat częstrzego zakrapiania psa,to dajcie znać.[/QUOTE] moze cos w tym jest, bo te srodki dzialaja na zasadzie usmiercenia kleszcza, jak sie juz wgryzie , wiec jakos musza zabezpieczyc tez przed ew zakazeniem zaraz po wgryzieniu [quote name='filodendron']Zgadza się, ale różne substancje nośne to za mało, żeby twierdzić, że frontline jest ok, zaś stosowanie fiprexu mija się z celem, a właśnie w takim kontekście była o tym mowa.[/QUOTE] wiesz, bo to trzeba byc jeszcze jakims chemikiem, zeby wiedziec cos o tych substancjach, bo zwyklemu czlowieczkowi to to nie wiele mowi, wiec ja bym sie w to nie wgryzal Quote
Agnieszka K. Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [quote name='jiiuk']moze cos w tym jest, bo te srodki dzialaja na zasadzie usmiercenia kleszcza, jak sie juz wgryzie , wiec jakos musza zabezpieczyc tez przed ew zakazeniem zaraz po wgryzieniu [/QUOTE] Kropelki / spot on'y nie zabezpieczaja w żadnym razie przed zakażeniem ... maja na celu zabicie kleszcza, który sie juz wbił - i to im szybciej kleszcz zostanie zabity tym większe prawdopodobieństwo, ze niczym psa nie zarazi. Mój pies miał babeszjoze już po ok. 20 godzinach od ostatniego spaceru z którego przyniósł kleszcza. Poza tym, kleszcz może zarazic nie tylko najczęściej babeszjoza (czy rzadziej borelioza), ale także innymi bakteriami - wówczas w miejscu wbicia sie kleszcza robi sie miejscowy stan zapalny (rośnie śliwa). Kleszcz może zarazic każda z tych chorób osobno, ale moze równiez jednocześnie. Quote
filodendron Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [quote name='jiiuk']a frontline to jakiej produkcji jest? niemieckiej? w zjednoczonej europie :) jest az taka roznica na cenie? roznica w skladnie juz moze byc przelozeniem na cene, ale z drugiej strony skoro sa opinie ze dzialaja tak samo to i stezenie musza miec podobne[/QUOTE] No widać jak się podliczy marże importerów i jakichś tam podmiotów odpowiedzialnych to nie aż taka zjednoczona ;) Stężenie chyba akurat faktycznie jest inne, co mogłoby tłumaczyć, że u jednego psa działa to, a u drugiego tamto, zwłaszcza gdy pies jest na pograniczu danej kategorii wagowej. Quote
Middledream Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 Teraz powoli się szykuję do powrotu do domu z psem na wakacje...obecnie jestem u siebie i wiadomość spadła na mnie jak grom z jasnego nieba: BABESZJOZA! Tylko dwa psy na moim osiedlu żyją, wcześniej było ich tu naprawdę dużo...jeden już jest po leczeniu, drugiego jeszcze nic nie złapało, na szczęście. Mój przyjechał zabezpieczony tylko obróżką kiltixa i wyciągnęłam już mu 3 sztuki, ledwo zaczęły się wbijać...co robić? Czym go jeszcze zabezpieczyć? Jestem przerażona :( Quote
Middledream Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 Nie, w Łodzi jest ok...kiltix sam na luzie tam wystarcza. Ja mieszkam w Piotrkowie Trybunalskim, właściwie już pod miastem. W mieście też oki, kleszczy nie ma, ale u mnie na obrzeżu zatrzęsienie... Quote
pepsicola Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 uff, to mnie uspokoiłaś, bo właśnie do Łodzi jadę Quote
Middledream Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 W Łodzi w mieście to generalnie kleszczy nie ma wcale, więc spokój. Zamówiłam właśnie jeszcze frontline spray do tej obróżki, może coś pomoże... masakra. Quote
jiiuk Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 [quote name='Agnieszka K.']Kropelki / spot on'y nie zabezpieczaja w żadnym razie przed zakażeniem ... maja na celu zabicie kleszcza, [/QUOTE] zabicie to jedno, choc czytalem tez ze maja jakies srodki odkazne, nie mysli z surowica czy szczepionka, i w jakis sposob chronia przed zakazeniami Quote
jiiuk Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 [quote name='filodendron'] że u jednego psa działa to, a u drugiego tamto, zwłaszcza gdy pies jest na pograniczu danej kategorii wagowej.[/QUOTE] to moze tez byc zwiazane z rasa psa, jego zdrowiem, sila, niekoniecznie rodzajem srodka [quote name='Middledream']Nie, w Łodzi jest ok...kiltix sam na luzie tam wystarcza. Ja mieszkam w Piotrkowie Trybunalskim, właściwie już pod miastem. W mieście też oki, kleszczy nie ma, ale u mnie na obrzeżu zatrzęsienie...[/QUOTE] a co maja mowic ludzie ktorzy mieszkaja na wsiach, czy pod lasami, tam kleszczy jest jeszcze wiecej, i psy tez swobodniej biegaja Quote
Middledream Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 [quote name='jiiuk'] a co maja mowic ludzie ktorzy mieszkaja na wsiach, czy pod lasami, tam kleszczy jest jeszcze wiecej, i psy tez swobodniej biegaja[/QUOTE] mieszkam właśnie pod miastem, na wsi, obok lasu. Quote
Agnieszka K. Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 [quote name='jiiuk']zabicie to jedno, choc czytalem tez ze maja jakies srodki odkazne, nie mysli z surowica czy szczepionka, i w jakis sposob chronia przed zakazeniami[/QUOTE] Niby przez zakażaniem czym miałyby chronić i w jaki sposób?? Quote
Recommended Posts