Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 947
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

haank napisał(a):
AJ aj aj .. wiadomo już coś.. ???
Aż mnie brzuch rozbolał. jeju. nie wiedziałam, że DT może wiązać sie z takim stresem :roll:

Prowadzę szczegółową ankietę. Zaraz wam streszczę wszystko.

Posted

haank napisał(a):
Tak mówisz?? Tu mi wszystko mówi ze to jest pies dla mnie .. :)
No ale czekajmy na wieści :)

Więc:
1. Dom z ogródkiem dobrze ogrodzonym. W domu są dzieci: 18 i 25- letnie... :razz:
2. Starszy pies, trochę schorowany, 14-latek. Opieka troskliwa.
3. Kastracja: tak.
4. Jedzenie: zgodne ze wskazaniami (to co przekazałam od Haank).
5. Zakaz wychodzenia psa bez opieki.
6. Psy były od zawsze. Alergii nikt nie ma.
7. Zdają sobie sprawę, że pies może coś zniszczyć. Już coś takiego przeżyli. ;)
8. Zgoda na wizyty przed (niedziela najbliższa) i poadopcyjne.
9. W domu raczej nie ma nikogo do 14, ale zdarza się też, że ktoś jest. Potem zawsze już ktoś jest.
10. Pies na wakacje jeździłby z właścicielami przyszłymi (domek na Mazurach, również dobrze ogrodzony)
11. Świadomi wydatków na psa (jedzenie, leczenie, prewencja, zabawki).
12. Jutro bez emocji (tzn po przespaniu się z tą decyzją wieczorem najprawdopodbniej decyzja ostateczna)
13. Pies obecny ma dobry kontakt z psami (byli nawet ostatnio znajomi ze szczeniakiem).
Nie wiedziałam o co jeszcze pytać. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę.

Hank, czy coś ci się nie podoba w tym? :D :]

Posted

Wszystko brzmi cudownie :-(

Mam tylko jedno pytanie. Schorowany pies- można wiedzieć co mu jest ??chodzi mi o to czy jest to coś zakaźnego czy nie, bo krakers nie moze jeszcze byc szczepiony ,,,

Posted

haank napisał(a):
Wszystko brzmi cudownie :-(

Mam tylko jedno pytanie. Schorowany pies- można wiedzieć co mu jest ??chodzi mi o to czy jest to coś zakaźnego czy nie, bo krakers nie moze jeszcze byc szczepiony ,,,

Pies ma czyraki. Zespół Cushinga tzw. To z tego co wiem nie jest zaraźliwe. Są to guzy.

Posted

Jest mały problem. Te czyraki.. One są pewnie gronkowcowe... i mały z tak biedna skórą może mieć problem. Moja mama mówi ze przy chorobie zespole cushinga występuje coś takiego jak skłonność do czyraków
Czy można sie dokładniej dowiedzieć o te czyraki ??

Posted

[quote name='haank']Jest mały problem. Te czyraki.. One są pewnie gronkowcowe... i mały z tak biedna skórą może mieć problem. Moja mama mówi ze przy chorobie zespole cushinga występuje coś takiego jak skłonność do czyraków
Czy można sie dokładniej dowiedzieć o te czyraki ??

O tym nie słyszałam. Ale dowiem się wszystkiego jutro, bo już poszli spać. Ale pies ma 14 lat i jest już dość poważnie schorowany.

Dopisane - cytat wypowiedzi prowitaminy2 z dogo z wterynarii:

[quote name='prowitamina2']Zespół Cushinga to nadczynność kory nadnerczy, jest to jedna z najczęściej występujących endokrynopatii u psów. Zespół Addisona to ich niedoczynność, występuje bardzo rzadko.
Objawy nadczynności nadnerczy to najczęściej nadmierne pragnienie, nadmierne oddawanie moczu, często olbrzymi apetyt. Takie psy mają skłonność do nadwagi, a niezależnie od tego czy ją mają czy nie zwykle występuje u nich powiększenie obrysu brzucha (przez powiększenie wętroby, osłabienie mięsni i dosć specyficzny sposób gromadzenia tkanki tłuszczowej). Bardzo częstym objawem są też zmiany skórne:skóra jest cienka, wystepuję wyłysienia na tułowiu, zaskórniki, przebarwienie skóry, czasami trądzik i zwapnienia. Psy z nadczynnością nadnerczy szybko się męczą, niechętnie chodzą na dłuższe spacery czy biegają, często mają problem z przeskakiwaniem przez przeszkody (osłabienie mięśni), często dyszą. Może wystąpić nietolerancja ciepła, zaburzenia cyklu płuciowego u suk oraz zanik jąder u psów.
Objawy niedoczynności nadnerczy są niestety niespecyficzne i łatwo je pomylić z wieloma innymi chorobami. Do tego objawy te narastają bardzo powoli i często właściciele ich nie zauważają czy traktują jako normę. Do najczęściej opisywanych objawów zalicza się słaby apetyt, skłonność do utraty masy ciała czy wręcz wychudzenie, osowiałość. U niektórych psów wystepują zaburzenia żołądkowo jelitowe: wymioty, ulewanie, biegunki. Pies może mieć lepsze i gorsze dni. Przy bardzo zaawansowanej chorobie mogą wystapić omdlenia czy wręcz wstrząs.
W diagnostyce problemów z nadnerczami przydatne są wyniki ogólnych badań krwi rozszerzonych o jonogram oraz moczu. Jesli na podstawie objawów i wyników badań lekarz podejrzewa problem z nadnerczami konieczne jest wykonanie bardziej specyficznych testów. W celu wykluczenia (ale nie potwierdzenia) nadczynności nadnerczy można oznaczyć stosunek kortyzolu do kreatyniny w moczu. Jeśli ten stosunek jest prawidłowy pies nie ma nadczynności nadnerczy. Jesli jest podniesiony może ją mieć, ale do ostatecznego rozpoznania konieczne są dalsze testy. Podstawowym testem słuzącym do potwierdzania nadczynnosci nadnerczy jest test hamowania niskimi dawkami dexametazonu. Później w celu bliższego okreslenia przyczyny nadczynności można wykonac test hamowania wysokimi dawkami dexametazonu lub test stymulacji ACTH. Ten ostatni test nadaje się też do kontrolowania terapii.
W przypadku podejrzenia niedoczynności nadnerczy pierwszym testem diagnostycznym powinien być test stymulacji ACTH.
W leczeniu nadczynności nadnerczy stosuje się leki ktróe zmniejszają wydzielanie hormonów z nadnerczy trilostan, mitotan, ketokonazol (przy tym ostatnim hamowanie czynności nadnerczy jest jego efektem ubocznym, działa najsłabej, ale jego wielką zaleta jest dostępność i niska cena). Te leki stosuje się najczęściej, są też pojedyncze doniesienia o stosowaniu innych preparatów. W niektórych przypadkach nadczynności nadnerczy możliwe jest też leczenie chirurgiczne (kiedy przyczyną jest guz nadnerczy lub przysadki), ale jak na razie jest ono obarczone dużym ryzykiem powikłań i niewielu jest specjalistów którzy się na nie decydują.
W leczeniu niedoczynności nadnerczy stosuje się mineralo- i glikokortykoidy. W przypadku psów doprowadzonych we wstrząsie (wynika ze znacznego spadku ciśnienia krwi i poważnych zaburzeń elektrolitowych) pierwszym krokiem jest wyprowadzenie psa ze wstrząsu (najważniejsze jest podanie odpowiednich płynów).
BeataSabra na temat niedoczynnosci i nadczynności można napisac książkę. Informacje które tutaj podałam sa bardzo skrócone, ale sądze, że powinny Ci wystarczyć.
Pozdrawiam

Posted

Jeszcze raz powtórzę. Z tego co wyczytałam wszelkie zmiany prz tej chorobie wynikają ze zmiany w gospodarce hormonalnej organizmu, a nie z zakażenia bakteryjnego. No i ostatnio chory pies miał kontakt ze szczeniakiem. Weterynarz nie zalecił izolacji od innych psów w obawie o zarażenie.

Posted

HURA!!!
Akitko - dzięuje!!! Super domek wynalazłaś.

Co do zespołu cushinga - to tak jakby powiedziec ze nadczynnośc tarczycy jest zakaźna....

Bedzie dobrze - mam takką nadzieję ze Jamniorek Krakersim juzniebawem bedzie czyjś......