Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 999
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

maggiejan napisał(a):
Dajesz jej jakieś lekarstwa na wątrobę? Czy można bezpiecznie zwiększyć dawkę?

Szyszka dostaje encorton 0,5 tabl rano
wszystko było ok , od dwóch godzin jest bardzo źle, ciasto ukradła wczoraj, nic nie było jak głaszczę po brzuchu stęka

mi net w domu chodzi tak że mnie szlak trafi:angryy:

Posted

Nie znam sie niestety na lekarstwach...
Jeśli ciasto wczoraj (tzn. w piątek) to chyba od czegoś innego...
Mi dogo też siada bez przerwy...
Pisałaś do ulv?
Jedziesz jednak do weta?

Posted

a może poprostu się przejadła, ja z moją sunią,która była szczeniakiem jak przejadła się łapkami kurzymi,dzień wcześniej[opędzlowała porcję swoją i Demona] leciałam biegiem do weta, mała się przewracała,miała objawy podobne do tych babeszjozie ,na szczęście okazało się że to tylko przejedzenie, jeden zastrzyk, głodówka i ok.
Jak smierdzi oddech,jeżeli amoniakiem/siskami to może mieć coś z nerkami
mam nadzieję że wszystko będzie dobrze,trzymam kciuki

Posted

maggiejan napisał(a):
Nie znam sie niestety na lekarstwach...
Jeśli ciasto wczoraj (tzn. w piątek) to chyba od czegoś innego...
Mi dogo też siada bez przerwy...
Pisałaś do ulv?
Jedziesz jednak do weta?

taka rozsądna bardzo koleżanka mi napisała a co oni tam jej pomogą i chyba ma racje
teraz Szyszunia śpi i nawet szalejące boksery jej nie przeszkadzają
do ulv pisałam może zajrzy

JA DZIŚ ZWARIUJE:shake:

Posted

jutro będę dzwonić, Szyszce chyba coś przeszło bo spokojnie leży , ale węzły pod pachami ma takie że tragedia a wczoraj na pewno takich nie miała i bardzo bolą:shake:

Posted

maggiejan napisał(a):
Co to może znaczyć, te węzły? Czy to może jakoś być powiązane z wątrobą?

nie wiem, wezły to wywalają jak jest stan zapalny ale może i przy wątrobie też , chyba jej przechodzi bo zaczyna warczeć na psy

Posted

Jutro jechać do weta i zrobić DOKŁADNE badania morfologię i wyniki wątrobowe- takie jęczenie i ból to może byc zapalenie watroby... Pałke miał np. po urazie takie zapalenie watroby, że z bólu nie stał na łapach :-(

Moja sucz dostaje essentiale forte, albo esseliv i bardzo sobie chwalimy, a przy poprzednim sieroctwie wątrobowym jechałyśmy na ziołach, jak będą wyniki Szychy, to może coś wymyślę.

Warto by mieć w domu środek rozkurczowy, niech wam wet powie jaki może być u Szyszunie stosowany, wydaje mi sie że no-spa by mogła, to zawsze jest doraźna ulga przy skurczach (jesli to skurczowe).

Jeszcze mi przyszło do głowy- u ludzi stosuje się w podobnych stanach raphacholin... nie wiem, czy u psów można...:roll::oops:

Posted

Szyszka tak jakby miała atak który przeszedł, dziś jest dobrze, niestety tu mogę zacząć wszystko od poniedziałku u dobrego i sprawdzonego wet ale przebadam ją od stóp do głów
mam no-spa cholera mogłam jej podać to by tak nie cierpiała ale za diabła nie wiedziałam czy mogę
Szyszka mi się zgięła w pół głową do ogona tak jakby kręgosłupa nie miała co ją podniosłam to większy skowyt, szok a ja nie wiedziałam jak pomóc ale przeszło dziś normalnie nawarczała na Nukę poszła na ogródek, zjadła i piła wodę, dużo śpi ale to jest też tak że one śpią jak mnie nie ma jak wracam to są żywsze a Szyszunia jest bardzo zaborcza bo to ona przecież jest teraz ta najchorsza i to jej się wszystko należy - najbardziej to uważa że się jej jedzenie należy dużo dobrego i nic psiego

czuje się dobrze na ile to możliwe ale ona jest mocno chora i cierpiąca
Ulv dzięki już sobie zapisałam co i jak i będę domagać się tych badań no i jeszcze sprawdzimy nerki bo taką ilość wody jaką wypija to szok i ten odór z buzi, ja nie jestem nadwrażliwa - boksery bąkale puszczają wiecznie - ale odór od Szyszki powala

Posted

Ulga, że przynajmniej już tak straszliwie nie cierpi. To, że bałaś się dać lek bez pewności, że nie zaszkodzi to rozsądnie. Trzeba się przygotować na takie historie w przyszłości i dowiedzieć co robić.
A odór z pycha niepokojący...

Posted

Ola - jak Szyszka jest na diecie - to nie wolno jej jeść żadnych innych rzeczy, nawet nie wiem czy powinna ten ryż z kurczakiem jeść. Ale jutro wet ci wszystko powie. Jak będzie chciał ci karmę sprzedać - Intensinal będę miała w poniedziałek to dostaniesz, chociaż ona to chyba Hepatic powinna dostawać. Zapytaj czy może jeść rozgotowane ziemniaki z rybą, samą rybę ugotowaną, pierś ugotowaną
Widziałam badania krwi Szyszki, niczego nie wykazują. Ale przy diagnozowaniu schorzeń wątroby - krew to nie wszystko. I nie ma co wymyślać, tu nawet telefoniczne konsultacje weterynaryjne nic nie dadzą - musi być wet prowadzący ze sprzętem diagnostycznym, żeby z Szyszką po całym mieście nie latać.
Z wątku ani naszych domysłów - nie potrafimy odpowiedzieć sobie na pytanie: na co Szyszce podawano encorton? Ja podaję przy schorzeniach nadnerczy - psy są wtedy opuchnięte jak batony.
U Czakrusi, która miała nadciśnienie wątrobowe - podawałam właśnie essentiale forte, neopanrcatyninę - ale leki zależą od weta prowadzącego. Czakrusia miała też wodobrzusze pochodzenia wątrobowego. A kłopoty z wątrobą wystąpiły po podaniu sterydów hamujących schorzenia trzustki. Pewnie wątroba była już wcześniej zaatakowana, ale strydy przyspieszyły rozwój. Watrobę diagnozowałam na Kaprów i na SGGW, trzustkę leczyłam u lekarza Oli.