Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem za tym, żeby rozmowy o "ukaraniu" sąsiadów przenieśc na PW.
Nie zapominajmy, że przez m.in. zbyt otwarte rozmowy na forum, nie udało się pomóc Gromowi.

Na wątku skupmy się na szukaniu pomocy dla... dla... może Pestki?????

• Replies 327
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ARKA napisał(a):
Ja moge zglosic na policje ale musze miec adres ich oraz policja musi zobaczyc suczke i musi byc obdukcja suczki zrobiona...moge powiadomic tez powiatowego i UM.
Czuja sie bezkarni, będą kolejne psy katowane i glodzony..a gdyby to bylo dziecko sąsiada tez bys nie zglosila nigdzie?

Romek Zamośc wykorzystaj to- ci zwyrodnialcy nie muszą wiedzieć ze to wy.....

Posted

athlonea napisał(a):
Mi sie wydaje, ze to chodzilo o wszystkich innych sasiadow w tej okolicy... :|

ilu by ich nie było to, na szczęście, nie oni stanowią o normach moralnych i prawie

Posted

[quote name='ocelot']Mam pytanie, nie znam się na prawnych aspektach. Czy TOZ, Straż dla Zwierząt, bądź jakaś inna fundacja przyjeżdżając na interwencję musi ujawniać od kogo dostała zgłoszenie? jak ma się do tego ustawa o ochronie danych osobowych?

NIE,NIE MUSI....

Posted

Nie mozna tego tak zostawić, będą mieli następne psy i następne i następne. Jedne przeżyją, inne umrą z głodu a jeszcze inne zostaną zakatowane.

Nie rozumiem strachu przed sąsiadami (może dlatego, że nigdy nie pozwoliłam się zastraszyć, a działo się wiele), mieszkam w mieście gdzie szybko się wszystko roznosi, ale nie pozwoliłabym, żeby za ścianą ktoś się znęcał nad zwierzakiem, a ja siedziałabym cicho bo np. mogą mi samochód za karę spalić, albo czaić się gdzieś za rogiem.
Zamość nie jest przecież małym miasteczkiem, przecież wet może zgłosić na policję, że ktoś sie znęca nad psem. Romek zróbcie coś!!! Jeśli Arka chce działać, to pozwólcie jej na to. Błagam nie zostawcie tak tej sprawy, bo to sie nigdy nie skończy.
Trzymam kciuki za nowy domek dla suni i za ukaranie właścicieli.

Romek, nie dajcie się zastraszyć!!!

Posted

Jeszcze raz proszę rozmowy na temat zgłoszenia zwyrodnialców, przenieść na priva. W okolicy Romków wszyscy wiedzą, że zajmują się psiakami i jeśli ewentualne zgłoszenie ma być "anonimowe", to nie rozmawiajmy o nim na oficjalnym forum.

Posted

W zasadzie , to rozumiem Romków . U mnie na ulicy dwóch sąsiadów z jednego bliżniaka pobiło się o gryzące się psy . Ktoż wezwał policję . Wszystkich nas przesłuchiwali , była telewizja , sprawa jest w sądzie . Sąsiedzi ciągle na wojennej ścieżce . Jeden drugiemu wydrukował klepsydre i porozwieszał . No istny dom wariatów . Tak nie da się żyć :shake: Oni boją się dziecka samego wypuścić na podwórko . Psom nic się nie stało :cool1:
To trudna sprawa , bo Romkowie znają swoich sąsiadów i wiedzą , do czego tacy ludzie mogą się posunąć w odwecie za doniesienie przy cichym pozwoleniu reszty sąsiadów , bo cóż się w końcu stało . Mało to psów ?" Psia mać nie zgineła " jak mawiają pewnie .

Nie mam pomysłu jak z tego wybrnąć , żeby było dobrze . Porwanie psa , wywiezienie z tej okolicy żeby nikt niczego nie widział . To dorażna pomoc temu jednemu .
Jeśli zupełnie niczego nie znajdziecie , to na trochę mogę ją przetrzymać .
Wiem , że to świat drogi , a u mnie zapsienie i zakocenie totalne , ale jeśli nikt nie pomoże , to jestem do dyspozycji .

Posted

Fusica napisał(a):
Jeszcze raz proszę rozmowy na temat zgłoszenia zwyrodnialców, przenieść na priva. W okolicy Romków wszyscy wiedzą, że zajmują się psiakami i jeśli ewentualne zgłoszenie ma być "anonimowe", to nie rozmawiajmy o nim na oficjalnym forum.

Ja tez o to bardzo proszę.Sprawa nie wyglada tak prosto - zawiadamiamy policje i koniec problemu. W rzeczywistosci to Asia i jej rodzina będzie miały kłopoty...
W tej chwili trzeba jak najszybciej pomóc suni, bo U Romków wielkie zapsienie.

Posted

Romek, mam nadzieję, że się przełamiesz i zrobisz, co trzeba. W końcu znęcanie się nad zwierzęciem to przestępstwo zagrożone karą więzienia do lat 2. To poważne przestępstwo!

A tak na marginesie, to nie rozumiem takiej obojętności i znieczulicy. :angryy: A jeśli ci sąsiedzi biliby dziecko? Czy też byście nie zareagowali?

Romek, zrobiłeś pierwszy krok w dobrym kierunku... napisałeś na dogo o problemie. Nie wahaj się zrobić drugiego i pozwolić działać dogomaniakom.

PS - Jeśli nawet otarcia powstały od łańcucha, to obowiązkiem właściciela jest zapewnienie suni opieki weterynaryjnej. Jej zaniechanie, jest przestępstwem.
Jeśli sunia była bita i głodzona. To też przestępstwo.

Fragment Ustawy o Ochronie Zwierząt:
Art. 5.
Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania.
Art. 6.
1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się
nad nimi jest zabronione.
2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień.
Art. 7.
1. Zwierzę, które jest rażąco zaniedbywane lub okrutnie traktowane, może być odebrane, czasowo lub na stałe, właścicielowi{ }bądź innej utrzymującej je osobie, na podstawie decyzji wójta (burmistrza, prezydenta miasta) podjętej z urzędu lub na wniosek organu Policji, lekarza weterynarii albo inspektora Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub upoważnionego przedstawiciela innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania i przekazane do schroniska dla zwierząt albo pod opiekę innej osoby lub instytucji.

2. Decyzja, o której mowa w ust. 1, podlega natychmiastowemu wykonaniu.

Rozdział 11
Art. 35.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.

Posted

Cała ta sprawa z psiakami strasznie rozłościła mojego TZ. Jak mu pokazałam posty na wątku przyznał rację i właśnie poszedł do sąsiadów. Mój mąż nie jest ułomkiem, już kiedyś ostrzegł w innej sprawie sąsiadów i od tamtej pory był spokój ( a była to ich sprawa rodzinna). Myślę, że sobie poradzi, jak tylko przyjdzie to napiszę.

Posted

Romek-Zamość napisał(a):
Cała ta sprawa z psiakami strasznie rozłościła mojego TZ. Jak mu pokazałam posty na wątku przyznał rację i właśnie poszedł do sąsiadów. Mój mąż nie jest ułomkiem, już kiedyś ostrzegł w innej sprawie sąsiadów i od tamtej pory był spokój ( a była to ich sprawa rodzinna). Myślę, że sobie poradzi, jak tylko przyjdzie to napiszę.

:happy1: czekamy.....

Posted

[quote name='GrubbaRybba']Romek, mam nadzieję, że się przełamiesz i zrobisz, co trzeba. W końcu znęcanie się nad zwierzęciem to przestępstwo zagrożone karą więzienia do lat 2. To poważne przestępstwo!

A tak na marginesie, to nie rozumiem takiej obojętności i znieczulicy. :angryy: A jeśli ci sąsiedzi biliby dziecko? Czy też byście nie zareagowali?

Romek, zrobiłeś pierwszy krok w dobrym kierunku... napisałeś na dogo o problemie. Nie wahaj się zrobić drugiego i pozwolić działać dogomaniakom.

PS - Jeśli nawet otarcia powstały od łańcucha, to obowiązkiem właściciela jest zapewnienie suni opieki weterynaryjnej. Jej zaniechanie, jest przestępstwem.
Jeśli sunia była bita i głodzona. To też przestępstwo.
GrubbaRybbo, nie przeginaj... Romkowie uratowali już wiele zwierząt i jeszcze wiele uratują. I chociaż nie znoszę takich stwierdzeń, myślę, że w licytacji byś przegrała.
Sytuacja jest delikatna i jeśli przeczytałaś uważnie wątek, to wiesz dlaczego. Prosiłam o nie bicie piany na oficjalnym forum, bo można tylko zaszkodzić suni i Romkom (przeczytaj wątek Groma - ludzie, kóry mieli się Gromem opiekować, weszli na forum, poczytali i po psie słuch zaginął).
I nie cytujmy ustawy, bo Romkowie ją znają.
Błagam skupmy się na tym wątku na szukaniu dla Pestki schronienia...
GrubbaRybbo, jeśli oferujesz małej DT, to w weekend mogę ją podrzucić.

Posted

Asiu, jeśli nie znajdzie się dobry DT lub jeszcze lepszy stały to dziewczyny z Niepołomic mogą wziąć suczkę do hoteliku. Irenka napisała, ze boksy zewnetrzne mają być w najbliższym tygodniu zaopatrzone w lampy grzewcze. A jeśli właścicielka tego nie dopełni to można suczkę dołożyć do któregoś psa, który jest w cieplym pomieszczeniu. Cena do negocjacji i zależy od wielkości i stanu zdrowia suczki. jak pisalam Ci 300 zl daję i wiem, ze to maleństwo znajdzie szybko domek, bo jest naprawdę słodka. tylko musiałybyśmy ją poogłaszać!!!
Na PW wyślę Ci cały list od Irenki:)

Posted

Witam Wszystkich ponownie, niestety sąsiedzi przyjadą za ok. dwa tygodnie. Ich ojciec ma powiadomić gdy wrócą, ale on już dostał ostrzeżenie, że każde kolejne stworzenie w złym stanie na ich podwórku będzie wiązało się z zawiadomieniem policji i Straży dla zwierząt w Lublinie. Ojciec obiecał, że porozmawia „z młodymi”. Myślę, że to powinno załatwić temat ale zobaczymy. Możecie być spokojne nie zostawimy tej sprawy.

Posted

[quote name='Romek-Zamość']Cała ta sprawa z psiakami strasznie rozłościła mojego TZ. Jak mu pokazałam posty na wątku przyznał rację i właśnie poszedł do sąsiadów. Mój mąż nie jest ułomkiem, już kiedyś ostrzegł w innej sprawie sąsiadów i od tamtej pory był spokój ( a była to ich sprawa rodzinna). Myślę, że sobie poradzi, jak tylko przyjdzie to napiszę.
No wiemy, wiemy... Zawsze miałyśmy do niego słabość :cool3:
Już tyle razy go podrywałyśmy, za twoim pośrednictwem... Ehhh, na bank sobie poradzi...

Posted

Fusica napisał(a):
GrubbaRybbo, nie przeginaj... Romkowie uratowali już wiele zwierząt i jeszcze wiele uratują. Myślę, że w licytacji byś przegrała.
Sytuacja jest delikatna i jeśli przeczytałaś uważnie wątek, to wiesz dlaczego. Prosiłam o nie bicie piany na oficjalnym forum, bo można tylko zaszkodzić suni i Romkom (przeczytaj wątek Groma - ludzie, kóry mieli się Gromem opiekować, weszli na forum, poczytali i po psie słuch zaginął).
I nie cytujmy ustawy, bo Romkowie ją znają.
Błagam skupmy się na tym wątku na szukaniu dla Pestki schronienia...
GrubbaRybbo, jeśli oferujesz małej DT, to w weekend mogę ją podrzucić.

Popieram, Romki mają serce dla zwierząt i pomagają jak mogą, wiem, bo za ich posrednictwem i Marty miałam dwie sunie z Zamościa na tymczasie, więc rozmowy prawne prowadźcie na PW. Teraz kombinujmy jak pomóc suczce, chyba bedzie Pestka?

Posted

oby zawsze wszystko szło tak sprawnie:loveu: Myslę, że jak "młodzi" przyjadą to można im powtórzyć to co zostało powiedziane tatusiowi, który ponoć w róznym stanie bywa. Ale to chyba dobrze wiecie.
pozdr.