Kejciu Posted February 24, 2016 Posted February 24, 2016 Jest dobrze jak już bez smyczy chodzi :) ja to bym umarła ze strachu :D ale widać że mordka wesoła :) Quote
Marysia R. Posted February 24, 2016 Author Posted February 24, 2016 On się bardzo pilnuje, stale sprawdza czy Państwo są w pobliżu (to taki typ, ma mały "zasięg" :)) i przychodzi na wołanie dlatego Państwo zdecydowali się go puszczać. A do tego jak szaleje z psimi kolegami to nie w głowie mu gdziekolwiek się oddalać bo po co ;) No i ten "psi placyk" jest w sporej części ogrodzony. Też myślę, że wygląda na zadowolonego :D Quote
DoPi Posted February 25, 2016 Posted February 25, 2016 no chłopak po prostu szaleje. Ma super charakter. No i ma fajnego kolegę do zabaw :) szczęściarz :) Quote
Kejciu Posted February 26, 2016 Posted February 26, 2016 O 2016-02-24o19:22, Marysia O. napisał: On się bardzo pilnuje, stale sprawdza czy Państwo są w pobliżu (to taki typ, ma mały "zasięg" :)) i przychodzi na wołanie dlatego Państwo zdecydowali się go puszczać. A do tego jak szaleje z psimi kolegami to nie w głowie mu gdziekolwiek się oddalać bo po co ;) No i ten "psi placyk" jest w sporej części ogrodzony. Też myślę, że wygląda na zadowolonego :D ja wiele lat temu jak przygarnęliśmy Cygana pierwszy raz puścić go ze smyczy zdecydowaliśmy się po około 3 tygodniach :) po prostu za mało odwagi we mnie aby zrobić to z jakimkolwiek psem po kilku dniach :) Quote
Poker Posted February 26, 2016 Posted February 26, 2016 Po 3 tygodniach???? Dla mnie to odwaga niebywała. Ja Dolara puściłam po 3 latach.Loczka jest u nas 13 miesięcy i jeszcze nie puszczam. Quote
Kejciu Posted February 26, 2016 Posted February 26, 2016 44 minut temu, Poker napisał: Po 3 tygodniach???? Dla mnie to odwaga niebywała. Ja Dolara puściłam po 3 latach.Loczka jest u nas 13 miesięcy i jeszcze nie puszczam. Pokerku - po 3 tyg gdzie wcześniej były próby no stop na 15 metrowej smyczy gdzie koncówka była zawsze trzymana :) i gdy był w pełni odwoływalny ( a był od początku ) to został spuszczony :) to było 10 lat temu :) więc i człowiek nie miał takiej wiedzy jak dzisiaj :) Obawiam się że czas spuszczenia Pepsi ze smyczy jak już zacznie na niej chodzi może być dłuższy niż Twoje 3 lata z Dolarem :) Quote
konfirm31 Posted February 26, 2016 Posted February 26, 2016 Nie pamiętam, jak było u mnie, ale w sumie, w zależności od przywoływalności psa, kontaktu z nim i warunków zewnętrznych. Najlepiej, na polu/łące i w towarzystwie Bliss i TZta. Najczęściej, po 2-3 tygodniach, co pewnie źle świadczy o mnie i moim rozsądku, ale nigdy(inna sprawa, że mało miałam tymczasów i wszystkie były łatwe w prowadzeniu), nie spotkała mnie porażka. Bliss po wzięciu ze schroniska, zabrałam bez smyczy na spacer po lesie(!) po mniej, niż 2 tygodniach - nie mogłam iść, tak mi skrobała marchewkę i przyklejała się do nóg, ale ona od początku nas wybrała i pilnowała się ogromnie, żeby nas nie zgubić. Tak jest do dzisiaj 1 Quote
Marysia R. Posted February 26, 2016 Author Posted February 26, 2016 Moim zdaniem dużo zależy od konkretnego psa. Są takie, które niemalże od pierwszego dnia są jak na niewidzialnej smyczy (jak Bliss) a są i takie, które całe życie mają "słuch wybiórczy" i jak coś poczują/usłyszą to pójdą w długą, średnio zwracając uwagę na to, gdzie jest właściciel i czy przypadkiem nie woła. Sama też jestem ostrożna ze spuszczaniem nowych psów ze smyczy ale myślę, że nie można określić "sztywnego" terminu kiedy można to zrobić, bo każdy pies jest inny. Inna sprawa jest z takimi psami jak np. Pepsi czy inne dzikuski. Ja Fasoli też bym się nie odważyła puścić bez smyczy na otwartym terenie bo wiem, że w razie "w" miałabym ogromny problem ze złapaniem jej. Możliwe, że by się pilnowała i trzymała blisko człowieka ale nie będę tego sprawdzać ;) Quote
Mattilu Posted February 26, 2016 Posted February 26, 2016 Tak jest, zgadzam się z Marysią, że to zależy od psa. Hopkę spuściliśmy po 6 miesiącach, najpierw były spacery na długasnej smyczy i próby na ogrodzonym terenie - Hopka też się bardzo pilnuje i wraca (chyba, że jakiś kretyn ją kopnie...ale i wtedy wróciła...) natomiast Poli nie spuszczę chyba nigdy, bo zupełnie się nie słucha i przychodzi, gdy ona tego chce, a nie my. Jak dobrze widzieć Rudzielca szczęśliwego! Quote
Marysia R. Posted February 28, 2016 Author Posted February 28, 2016 Agresora ciąg dalszy :D Tym razem z innym kolegą ;) 1 Quote
jola_li Posted February 28, 2016 Posted February 28, 2016 Jak widać życie towarzyskie nad Bałtykiem kwitnie :). Quote
DoPi Posted February 29, 2016 Posted February 29, 2016 Rudzik-Kubuś jest po prostu bardzo towarzysko nastawiony do wszystkich. Super, że dogaduje się z innymi psiakami. Co do spuszczania ze smyczy, to faktycznie zależy od psa. Popatrzcie na moją Milcię (ta ruda sunia tymczaska ze szczeniakami) po jednym dniu u mnie chodziła przy mojej nodze wpatrzona we mnie. Jak się na chwilkę dalej oddaliła , to zaraz wracała albo się oglądała czy idę za nią. Oczywiście najpierw po ogrodzie chodziłyśmy tak. Potem jak czmychnęła pod brama do lasu, a ja zawołałam ją, to wracała od razu. Swoją drogą to jak zwiała pierwszy raz , to dostałam palpitacji, bo nie wiedziałam, czy wróci zawołana. Quote
Marysia R. Posted March 10, 2016 Author Posted March 10, 2016 Rudzielec Kuba odbywa sjestę razem z Panią Babcią :) 1 Quote
konfirm31 Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 Dobrze ci, Rudasku :). Strrrasznie się cieszę :) Quote
DoPi Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 ale fajne wieści Rudzielec już całkiem się zadomowił, :) choć czy mi się wydaje, czy leżakować średnio lubi? zdecydowanie chyba woli "walki" w terenie :D. Quote
Nutusia Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Czuwać musi ktoś, żeby ktoś inny mógł sjestować! ;) :D Quote
Mattilu Posted March 13, 2016 Posted March 13, 2016 Sie poryczalam. Nareszcie prawdziwy, swoj dom! Quote
jola_li Posted March 16, 2016 Posted March 16, 2016 Fajnie mu :). Ale chyba na pierwszy sygnał pobiegłby na spacer z kolegami :). Quote
DoPi Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Jolu mamy podobne odczucia co do sjesty Kuby :D Quote
Marysia R. Posted March 22, 2016 Author Posted March 22, 2016 To prawda, ma trochę taką minę jakby mówił "To co, mogę już iść?" ;) Ostatnio znowu dostałam zdjęcia z zabawy na "psiej łączce", jak zgram z telefonu to wrzucę :) Quote
Mattilu Posted March 29, 2016 Posted March 29, 2016 Jedrek dopytywal wczoraj o Rudka i strasznie sie ucieszyl, ze tak mu dobrze w nowym domu :) Czekamy na kolejne zdjecia :) Quote
Recommended Posts