Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Aguś, czy ten aparacik w najbliższy weekend to byś mi pożyczyła?
To bym porobiła zdjęcia i pomyślałybyśmy czy bazar na FB czy na Dogo po staremu.

Jak się teraz nazbiera na hotelik, chociaż na 2,3 miesiące to będzie trochę łatwiej.

Pewnie, umówimy się smskiem czy mailowo np. na piątej jak będziesz z pracy wychodzić. przyniosę Ci też trochę fantów. Zbieranie na hotel to teraz bardzo ważna sprawa,dni mijaja szybko,Więc trzeba się sporo napracować dla Ergunia. 

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM, KTÓRZY POMAGAJĄ ERGUSIOWI.  Ogromne buziaki, :) Erguś jest takim kochany, że pewnie chętnie nam wszystkim by dał po buziaku :)

Posted

Wczoraj wieczorem podałam przez TŻ-a Murki trochę szmatek dla psów, na pewno się przydadzą i fanty na bazarek, o których wcześniej pisałam.Chociaż tyle mogę pomóc.

Tak mi żal tego kundelka, nie powinno dochodzić do takich sytuacji, ale prawdą jest, że bicie jest powszechnie stosowaną metodą wychowawczą.Młodziutka goldenka była okładana smyczą, bo podbiegła do znajomej, ucieszyła się, że ją widzi.Zareagowałam, ale przecież do kogoś nie trafiają argumenty, wie lepiej, prawda? Czasem pada "to nie jest mój pierwszy pies, znam się na psach".Mały szczeniaczek nie mógł sam wejść do samochodu, kobieta więc podniosła go na smyczy.Miał obrożę, nie szelki.Nie zdążyłam interweniować, bo bym to zrobiła.Sporo tutaj zarzutów już padło pod adresem fundacji, wczoraj w telewizji podano informację o Annie K. z Krakowa, która dręczyła psy i koty, a była założycielką fundacji prozwierzęcej.Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale odnoszę wrażenie, że założyć fundację może każdy i nie ma nad nią żadnej kontroli.Każdy może prowadzić "radosną" twórczość, a kres temu kładzie się dopiero wtedy, kiedy media rozdmuchają sprawę.Dla mnie to chore.

• Upvote 3
Posted

real jest ciężki. "fundacje" łamią prawo o ochronie zwierząt, są tylko spodobem zarobkowania. nasza  w tym rola, żeby mieć oczy otwarte. nic innego nie da się zrobić.

AgaG, mocno trzymam kciuki za pobitego psiaka i za tych ludzi, co chca zeznawać, bo to niemal precedens w PL, żeby sąsiedzi otwarcie chcieli zeznawać w sądzie.

ergo wygląda świetnie, to szczęśliwy pies.

ewkar, jeśli masz do adopcji szylkretkę, to takiej szuka lunarmermaid. jakby co ;-).

Posted

Aga, napisz w wolnej chwili jak wyglądają finanse Ergusia.

Co do metod wychowawczych (dotyczących nie tylko psów ale i dzieci) to panuje u nas wciąż albo średniowiecze (bicie, wrzaski, przemoc) albo całkowity brak wychowania. Nasze społeczeństwo ma jeszcze wielką lekcję do odrobienia. Dzięki takim osobom, jak Agusia, Ewa, i każda reagująca na przemoc osoba, jest cień szansy ma zmianę, albo chociaż na początek zmiany.   

Dobrze, że jesteśmy razem i się wspieramy.

Posted

Co do metod wychowawczych (dotyczących nie tylko psów ale i dzieci) to panuje u nas wciąż albo średniowiecze (bicie, wrzaski, przemoc) albo całkowity brak wychowania. Nasze społeczeństwo ma jeszcze wielką lekcję do odrobienia. Dzięki takim osobom, jak Agusia, Ewa, i każda reagująca na przemoc osoba, jest cień szansy ma zmianę, albo chociaż na początek zmiany.   

Mało nie umarłam, kiedy młoda matka ostrym głosem wrzasnęła na dziecko, takie ze smoczkiem jeszcze " no i co się k...drzesz? ".Dzieci uczą się przez naśladownictwo, jak papugi.Same będą biły swoje dzieci, bo to wyniosą z domu.To jest przerażające.

A zwierzęta są często bite z powodu frustracji.Ktoś nie radzi sobie ze swoim życiem i wyładowuje złość na bezbronnych stworzeniach.Powinno się reagować, ale ludzie się boją.W autobusie miejskim grupa młodych ludzi zaatakowała niewidomego.Nikt nie zareagował, ludzie udawali, że tego nie widzą ( nomem omen).

W przypadku tego bitego kundelka było inaczej i nieco mnie to podbudowało.

Nie, nie mam szylkretki, ale dziękuję bardzo.

• Upvote 1
Posted

real jest ciężki. "fundacje" łamią prawo o ochronie zwierząt, są tylko spodobem zarobkowania. nasza  w tym rola, żeby mieć oczy otwarte. nic innego nie da się zrobić.

AgaG, mocno trzymam kciuki za pobitego psiaka i za tych ludzi, co chca zeznawać, bo to niemal precedens w PL, żeby sąsiedzi otwarcie chcieli zeznawać w sądzie.

ergo wygląda świetnie, to szczęśliwy pies.

ewkar, jeśli masz do adopcji szylkretkę, to takiej szuka lunarmermaid. jakby co ;-).

Nareszcie ktos mial odwage napisac prawde o fundacjach !   

Posted

Oczywiście jest wiele fundacji utworzonych w celu zarobkowania, ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora. Są jeszcze (choć w mniejszości) szlachetni ludzie.

Dzięki dziewczyny, że wsłałyście e-maile do senatorów. Kto jeszcze nie wysłał niech wysyła. Pamiętajcie o podpisaniu się!!!

Posted

Oczywiście jest wiele fundacji utworzonych w celu zarobkowania, ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora. Są jeszcze (choć w mniejszości) szlachetni ludzie.

Tylko gdzie one są? Nie znam ani jednej, zawiodłam się na tych kilku, z którymi miałam do czynienia.Często chyba jest i tak, że na początku jest "wow", wszystko działa, jest entuzjazm, a potem jakoś nie wiadomo, o co chodzi, czyli jak zwykle o pieniądze.To wredne.Na FB same zaś sukcesy, a jak ktoś napisze coś niewygodnego, to wpis znika.

Rozmawiałam z Murką, naprawdę aż serce się raduje, kiedy człowiek słyszy, że ten biedak bryka, już nie ma urobku w boksie, jest wesoły, łagodny, naprawdę dostał od życia szansę i niech tak będzie nadal, niech ją wykorzysta i znajdzie domek jak marzenie.U Murki jest też mój znajomy Demon/Doman i jestem taka szczęśliwa, że mam też o nim wieści z pierwszej ręki.Cudnie! 

Posted

wszyscy wyślijmy. Ja wyślę jeszcze dziś w nocy. Ratujmy zwierzęta doświadczalne. Gosiapk świetnie, że  swoim podpisem przypominasz o problemie i zachęcasz do działań!

Oby to pomogło Aga!!! Dzięki, że napisałaś.

Posted

Na pierwszej stronie robię aktualizację, Wczoraj wysłałam do Murki 460 złotych:) Zaraz zerknę na konto, czy jakieś nowe wpłaty są, :)

Są nowe wpłaty.Potwierdzam tu i na pierwszej stronie kolejne wpłaty z bazarku ewy gonzales:

+ 10 od dorcia 2

+ 15 od magolek

+ 10 od Mysza2

Bardzo dziękuję za pomoc dla psiaka. :) Obecnie saldo to + 231 złotych

Posted

Wczoraj wieczorem podałam przez TŻ-a Murki trochę szmatek dla psów, na pewno się przydadzą i fanty na bazarek, o których wcześniej pisałam.Chociaż tyle mogę pomóc.

Tak mi żal tego kundelka, nie powinno dochodzić do takich sytuacji, ale prawdą jest, że bicie jest powszechnie stosowaną metodą wychowawczą.Młodziutka goldenka była okładana smyczą, bo podbiegła do znajomej, ucieszyła się, że ją widzi.Zareagowałam, ale przecież do kogoś nie trafiają argumenty, wie lepiej, prawda? Czasem pada "to nie jest mój pierwszy pies, znam się na psach".Mały szczeniaczek nie mógł sam wejść do samochodu, kobieta więc podniosła go na smyczy.Miał obrożę, nie szelki.Nie zdążyłam interweniować, bo bym to zrobiła.Sporo tutaj zarzutów już padło pod adresem fundacji, wczoraj w telewizji podano informację o Annie K. z Krakowa, która dręczyła psy i koty, a była założycielką fundacji prozwierzęcej.Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale odnoszę wrażenie, że założyć fundację może każdy i nie ma nad nią żadnej kontroli.Każdy może prowadzić "radosną" twórczość, a kres temu kładzie się dopiero wtedy, kiedy media rozdmuchają sprawę.Dla mnie to chore.

Tylko gdzie one są? Nie znam ani jednej, zawiodłam się na tych kilku, z którymi miałam do czynienia.Często chyba jest i tak, że na początku jest "wow", wszystko działa, jest entuzjazm, a potem jakoś nie wiadomo, o co chodzi, czyli jak zwykle o pieniądze.To wredne.Na FB same zaś sukcesy, a jak ktoś napisze coś niewygodnego, to wpis znika.

Rozmawiałam z Murką, naprawdę aż serce się raduje, kiedy człowiek słyszy, że ten biedak bryka, już nie ma urobku w boksie, jest wesoły, łagodny, naprawdę dostał od życia szansę i niech tak będzie nadal, niech ją wykorzysta i znajdzie domek jak marzenie.U Murki jest też mój znajomy Demon/Doman i jestem taka szczęśliwa, że mam też o nim wieści z pierwszej ręki.Cudnie! 

Całkowicie się z tobą zgadzam. Mam takie same przekonania i niestety poparte również doświadczeniem z tego typu fundacją. 

• Upvote 1
Posted

są sensowne fundacje. co nie znaczy, że nie potrzebuja kasy, na działalność i na pensje, jeśli ktoś pracuje na ich rzecz, a nie np tak jak ja, jako wolontariat.

co tez nie znaczy, że są aniołami w każdej innej sprawie. dopoki robia, co do nich należy i co w statusie oraz misji stoi - to ok. można się wzajemnie nie lubić, bo cos tam, ale jeśli to "coś tam" nie jest łamaniem prawa dot zwierząt albo nieetyczne zachowanie, to najwyżej z takimi nie współpracuję. nie zawsze "pyka" między nami jako ludźmi, no nie? niestety, tej roboty wystarczy jeszcze na długo i dla wielu.

Posted

Dzięki dziewczyny, że wsłałyście e-maile do senatorów. Kto jeszcze nie wysłał niech wysyła. Pamiętajcie o podpisaniu się!!!

Ja też bym chciała wysłać!  .. i jeszcze bym'' poroznosiła'' ...nie dokopoałam się jeszcze jak to trzeba zrobić?  proszę napiszcie mi jak trzeba wysłać tego mejla?  myślę to że ważne ,żeby było ich jak najwięcej!

Posted

Masz absolutnie racje , nie powinno sie generalizowac.

Chetnie bym sie dowiedziala, i mysle ze inni tez,  ktora fundacje mozesz z reka na sercu polecic.

Posted

Ja też bym chciała wysłać!  .. i jeszcze bym'' poroznosiła'' ...nie dokopoałam się jeszcze jak to trzeba zrobić?  proszę napiszcie mi jak trzeba wysłać tego mejla?  myślę to że ważne ,żeby było ich jak najwięcej!

Aniu,wchodzisz na pocztę,dajesz ją do paska (schowka),wchodzisz na wątek kopiujesz pierwszego maila,chowasz wątek do paska,wstawiasz na poczcie gdzie ma być mail następnie chowasz pocztę do paska,kopiujesz tekst z wątku,chowasz do paska,znów otwierasz pocztę z paska,wstawiasz tekst z tym,że dopisujesz swoje imię i nazwisko i wysyłasz.Następne wysłanie maila jest o wiele łatwiejsze,ponieważ wchodzisz na wysłanego już maila i w nim jest pasek na którym pisze wyślij dalej (czy coś w tym stylu zależnie od poczty),klikasz na to i tylko wpisujesz następnego maila skopiowanego z wątku,tekst i tytuł już powinien być widoczny i klikasz wyślij.

Posted

Doprawdy nie mogę uwierzyć, że w 21 wieku coś takiego chcą zrobić w kraju ponoć nowoczesnym, ponoć w Unii Europejskiej, w kraju ponoć ceniącym anjwyżej przykazania dekalogu itp.

Można przekopiować całą listę adresów do swojego e-maila (wszystkie razem jak leci), treść przekopiuj lub wpisz własną, podpisz się i wysyłasz.

Mam większą listę adresatów:

[email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]

Mam jeszcze inny tekst, krótki gdyż obawiam się, że ten dłuższy może przejść bez czytania:

"Szanowna Pani Senator/Szanowny Panie Senatorze,

Jako wyborca, składam niniejszym sprzeciw próbom wprowadzenia zmian w ustawie o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych!

Zwracam się do z prośbą o odrzucenie poprawek do ustawy, które obniżą ochronę zwierząt doświadczalnych w Polsce.

Wprowadzenie ich jest nie tylko sprzeczne z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/63/UE, sprzeczne z wolą narodu, którą wielokrotnie wyrazili Polacy podpisując petycje w tej sprawie, manifestując swą wolę na ulicach i wypowiadając się w internecie, ale i sprzeczne z obowiązującymi w naszym kraju od wieków zasadami miłosierdzia, zakazu zabijania i zadawania cierpienia. Jestem przeciwna wprowadzaniu tylnymi drzwiami, po cichu, za plecami społeczeństwa, zmian narażających nas Polaków na kpinę (i słuszną) na arenie międzynarodowej i tworzących z Polski kraju zaściankowego z przestarzałymi prawami.

Dokonano już tylu eksperymentów, że czas najwyższy, aby w dobie internetu naukowcy, zamiast zadawać znowu nieuzasadniony ból, usiedli przed komputerem i poszukali prac naukowych, w których identyczne eksperymenty są już opisane. W dobie internetu jest to zabawnie proste, wystarczy tylko chcieć.

Z poważaniem,"

• Upvote 2
Posted

dziewczyny, jakbyście chciały licytować coś na facebookowym bazarku, to możecie robić to na wątku, czy ja czy cancer43 wrzucimy to na FB

Posted

Maile wysłane.
Co tam nowego u Ergo? Czego się słodziak nauczył?

A no nauczył się, że może sięgnąć do parapetu i strącić pudełeczko ze smaczkami. Dzisiaj dokonał grabieży kiedy gadałam przez tel. z ewkar :) pożarł niemal wszystko w oka mgnieniu.

Musiałam przełożyć pudełko na wyższy pułap. Tak więc zdolny jest chłopak i bardzo szybko się uczy :) I co prawda wczoraj było po nocy trzy koopki, to dzisiaj nie było żadnej :) Także powoli do przodu.

Zaczyna niestety Ergo płakać w boksie za człowiekiem, spodobało mu się na wolności. Myślę, że faktycznie może być młodszy niż te 8 lat, bo coraz bardziej przypomina rozbrykanego szczeniaka a nie seniora ;)

ewkar, bardzo dziękujemy za przekazane rzeczy :)

Specjalnie dla Ciebie wczorajszy Doman (żeby nie zaśmiecać wątku Ergowego, to wrzucam linki):

http://images70.fotosik.pl/496/fb5713c590403f3fgen.jpg

http://images66.fotosik.pl/497/6671f1814b1e034egen.jpg

http://images68.fotosik.pl/497/c7adc32bbe12b098gen.jpg

http://images69.fotosik.pl/497/21386d51836e01e1gen.jpg

http://images69.fotosik.pl/497/93963a72b1fed956gen.jpg

• Upvote 1
Posted

Dzięki bardzo.Jak miło czytać i oglądać szczęśliwe psy, zwłaszcza gdy się wie, jak wcześniej było.

Rozmawiałam z Murką o Ergo.Murka przypuszcza, że te jego opadające uszy mogą być wynikiem niedożywienia, braku czegoś, może wapnia? Pożerałby smaczki w ilościach hurtowych, więc to całkiem logiczne.Musi uzupełnić niedobory.Super, że ząbki ma bardzo ładne, prawda? Wzruszyło mnie to, że tak bardzo potrzebuje człowieka, dobrze mu się kojarzy.To fantastyczna wiadomość.

Posted

A no nauczył się, że może sięgnąć do parapetu i strącić pudełeczko ze smaczkami. Dzisiaj dokonał grabieży kiedy gadałam przez tel. z ewkar :) pożarł niemal wszystko w oka mgnieniu.
Musiałam przełożyć pudełko na wyższy pułap. Tak więc zdolny jest chłopak i bardzo szybko się uczy :) I co prawda wczoraj było po nocy trzy koopki, to dzisiaj nie było żadnej :) Także powoli do przodu.
Zaczyna niestety Ergo płakać w boksie za człowiekiem, spodobało mu się na wolności. Myślę, że faktycznie może być młodszy niż te 8 lat, bo coraz bardziej przypomina rozbrykanego szczeniaka a nie seniora ;)

A więc sobie sięgnął po smaczki, zdziwiłabym się, gdyby nie ;)
Myślę, że jemu intensywna nauka manier potrzebna, on nie wie jak żyć w stadzie psio ludzkim.
Posted

Erguś zaczyna się czuć pewnie i bezpiecznie w nowym miejscu, to i zaczyna testować na ile może sobie pozwolić ;) Mądralinek jeden..

Wysłałam kolejnego maila do tej większej ilości senatorów i znowym tekstem, ale mi do niektórych nie dotarł :( Dostałam info zwrotne, że do kilku nie doszło.