Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, konfirm31 napisał:

Uważam, że za posiadanie psa zdolnego do reprodukcji ( obojętne rasowy, czy nie) powinny być wysokie opłaty (za kastratów nie), a za szczeniaki realne podatki od ich sprzedaży i prowadzenia hodowli. Obecnie, za psa/ sukę z uprawnieniami hodowlanymi, roczny podatek wynosi 9 zł, a dochód liczony jest ryczałtowo 46, 31 zł za rok

Dokładnie tak -  przy wyższym opodatkowaniu hodowli pies będzie droższy, więc szanowany, chodzi nam o to samo, dziś szczeniaki z hodowli poza ZKwP można kupić za 200 i 300 zl, podatki, jeśli gdzieś są, to symboliczne, i nie uzależnione od tego, czy zwierzę jest zdolne do rozrodu.  W szkołach dzieci uczą się przekroju liścia,  a o psach czerpią wiedzę z sentymentalnych filmów lub reklamówek w internecie. W Niemczech - przynajmniej w landzie, gdzie mieszka znajoma, podatek od psa jest nieunikniony i zwiększa się jeśli masz np dwa psy.  We Francji hodowca miał obowiązek chipowania   każdego szczeniaka, potem zarejestrowania na nabywcę. To wszystko - oprócz cen za psa i odpowiedzialności za to, co pies robi, ogranicza produkcję.  U nas hulaj dusza, piekła nie ma - a przepraszam, jest, ale dla psów. I nie tylko u nas.

Nie wiem, jak skończyła się w niektórych stanach USA batalia o likwidację komór gazowych dla psów  - jeszcze osiem lat temu psy uśmiercano w tych komorach masowo, bo tak oszczędniej. 

Posted
17 godzin temu, kiyoshi napisał:

Wstawiam jeszcze link do Szymona :) od 6:30 mówi o wczorajszej interwencji

Tak? To dopiero przy okazji kampanii przedwyborczej pan Hołownia dowiedział się o tym?? Przepraszam, ale to jest dla mnie zagrywka dla zdobywania głosów. 

• Like 1
  • Upvote 2
Posted
10 godzin temu, konfirm31 napisał:

[...]

Powiedziałam sobie - STOP Radysy i zrobiłam wszystko ( oczywiście, nie sama) żeby moje miasto przestało wysyłać psy do Radys. To się nam udało. Wybrano inne, całkiem niezłe, pobliskie schronisko. 

[...]

W  mojej gminie była podobna sytuacja - zebrała się prężna grupa mieszkańców, która postanowiła przekonać gminę do zaprzestania podpisywania umów na odłów psów z Radysami. I choć nie było to łatwe, bo urzędnicy nie mieli do tego schroniska zastrzeżeń to udało się i od dwóch lat gmina podpisuje umowę z pobliskim schroniskiem prowadzonym przez Fundację (skąd swoją drogą sporo psów jest odbieranych przez właścicieli, co na pewni nie miało miejsca w przypadku Radys...). Więc to nie jest do końca tak, że nie ma alternatywy dla umowy z Radysami. Tylko Radysy były dla wielu gmin najwygodniejszą, najtańszą opcją - po najmniejszej linii oporu.

Mam obawy jak to wszystko się w Radysach potoczy, ale mam też wielką nadzieję i bardzo mocno trzymam kciuki, żeby ta interwencja była początkiem drogi do dobrych zmian w temacie Radys i innych tego typu miejsc.

• Like 3
Posted

To powstaną inne Radysy, moim zdaniem tylko obowiązkowe chipowanie szczeniaków, z przypisaniem psa do właściciela i opodatkowanie niewysterylizowanych psów, także na wsi, może coś zmienić.

• Upvote 1
Posted

Pamiętam, Marysiu :). Oglądałam Wasze zebrania w internecie. Na tym to polega, żeby uświadomić włodarzom i współobywatelom, jakie naprawdę jest schronisko, które wydaje się być najtańsze i kogo i co finansujemy naszymi podatkami. I dlaczego zawsze należy wybierać schroniska, które są blisko nas. Czyli, konieczna jest oświata, bo ludzie często nie są ani obojętni i nieczuli, ani źli, tylko niedoinformowani. A informacji w necie na każdy temat, jest mnóstwo, tylko nie każdy chce/ potrafi ją znaleźć. 

Trzeba mu to ułatwić. 

• Like 4
Posted
1 minutę temu, Sowa napisał:

To powstaną inne Radysy, moim zdaniem tylko obowiązkowe chipowanie szczeniaków, z przypisaniem psa do właściciela i opodatkowanie niewysterylizowanych psów, także na wsi, może coś zmienić.

Jak najbardziej się zgadzam, że to bardzo potrzebne, szczególnie jeśli chodzi o obowiązek czipowania psów (nie tylko szczeniaków, wszystkich psów) - to podstawa. Ale moim zdaniem wszelkie pozytywne zmiany i działania w kierunku poprawienia sytuacji psów bezdomnych w Polsce to dobry krok i może w końcu uda się również dojść do wprowadzenia regulacji dotyczących czipowania (nad którymi, o ile wiem trwają pracy od wielu lat, tylko z marnym skutkiem...).

Posted
1 godzinę temu, Marysia R. napisał:

W  mojej gminie była podobna sytuacja - zebrała się prężna grupa mieszkańców, która postanowiła przekonać gminę do zaprzestania podpisywania umów na odłów psów z Radysami. I choć nie było to łatwe, bo urzędnicy nie mieli do tego schroniska zastrzeżeń to udało się i od dwóch lat gmina podpisuje umowę z pobliskim schroniskiem prowadzonym przez Fundację (skąd swoją drogą sporo psów jest odbieranych przez właścicieli, co na pewni nie miało miejsca w przypadku Radys...). Więc to nie jest do końca tak, że nie ma alternatywy dla umowy z Radysami. Tylko Radysy były dla wielu gmin najwygodniejszą, najtańszą opcją - po najmniejszej linii oporu.

Mam obawy jak to wszystko się w Radysach potoczy, ale mam też wielką nadzieję i bardzo mocno trzymam kciuki, żeby ta interwencja była początkiem drogi do dobrych zmian w temacie Radys i innych tego typu miejsc.

jeśli chodzi o takie gminne alternatywy, to same wiecie, że potrzebni są wolontariusze na miejscu- by świadome i mądrze rozmawiać z gminami ale też dbać o "punkty przetrzymań"...BO - bez wolo- takie punkty staną się szybko kolejnymi piekiełkami....:(

130 gmin na już nie stworzy dobrych punktów przetrzymań z wolontariatem....nie dadzą rady tez wszyscy podpisać umów z dobrymi schroniskami, bo zwyczajnie nie ma tylu schronisk z tyloma miejscami....

Posted

Też myślę, że Radysy nadal będą, ale wierzę, że będą inne. Że psy będą szczepione, leczone, kastrowane, czipowane i z pełną dokumentacją i stroną fb/www, na której będą zdjęcia wszystkich przyjętych psów, wraz z ich  danymi identyfikacyjnymi. Że będzie prawdziwy wolontariat i że adoptujący, będą mogli wejść na teren schroniska i wybrać psa do adopcji, bo nic nie będzie do ukrycia. Że psy będą prawidłowo karmione i utrzymywane. Że będzie większa liczba pracowników obsługi i przynajmniej dwóch lekarzy weterynarii na stałe. Czyli, że będzie normalnie. Ta normalność będzie kosztować, więc cena oferowana za odłowienie i utrzymanie psa, przestanie być ceną dumpingową. 

I oczywiście, że organizacje i osoby, które rozpoczęły walkę o psy z Radys, będą to schronisko mieć pod nadzorem, żeby zło nie wróciło

• Like 4
  • Upvote 1
Posted
17 minut temu, konfirm31 napisał:

Też myślę, że Radysy nadal będą, ale wierzę, że będą inne. Że psy będą szczepione, leczone, kastrowane, czipowane i z pełną dokumentacją i stroną fb/www, na której będą zdjęcia wszystkich przyjętych psów, wraz z ich  danymi identyfikacyjnymi. Że będzie prawdziwy wolontariat i że adoptujący, będą mogli wejść na teren schroniska i wybrać psa do adopcji, bo nic nie będzie do ukrycia. Że psy będą prawidłowo karmione i utrzymywane. Że będzie większa liczba pracowników obsługi i przynajmniej dwóch lekarzy weterynarii na stałe. Czyli, że będzie normalnie. Ta normalność będzie kosztować, więc cena oferowana za odłowienie i utrzymanie psa, przestanie być ceną dumpingową. 

I oczywiście, że organizacje i osoby, które rozpoczęły walkę o psy z Radys, będą to schronisko mieć pod nadzorem, żeby zło nie wróciło

i doszłyśmy do jednego punktu. Ja też o tym marze...puki co lepszym rozwiązaniem byłoby wyegzekwowanie tego o czym napisałaś...bo te psy z podlasia muszą się gdzieś podziać :( w dalszej perspektywie budowa mniejszych międzygminnych schronisk z prawdziwym wolontariatem.... no ale tutaj celem tej interwencji jest zamknięcie radys...wiec nie wiem, czy te organizacje mają juz plan z kim gminy podpiszą zastępcze umowy? czy plan jest tylko na zamknięcie i to jest misja sama w sobie...nigdzie tego nie ma, pytałam już na grupach..ale nigdzie nic nie wiadomo  :(

Posted

Odludzie, ale dzisiaj sporo osób jest zmotoryzowanych. Wolontariuszy nie będzie jak na Paluchu, ale może tylu, jak np w Kruszewie ( też poniekąd odludzie). Chodzi o nadzór społeczny, spacery z psami, oswajanie psów z człowiekiem i smyczą, z otoczeniem, robienie zdjęć, ogłaszanie psów do adopcji, a nie o darmową codzienną pracę na rzecz schroniska. 

Radys nie da się zamknąć, ale trzeba zmienić. 

Posted
1 godzinę temu, Sowa napisał:

Tak? To dopiero przy okazji kampanii przedwyborczej pan Hołownia dowiedział się o tym?? Przepraszam, ale to jest dla mnie zagrywka dla zdobywania głosów. 

Hołownia od dawna o tym mówił. Pisał nawet o tym w swoich książkach na dlugo zanim ktokolwiek myślał o wyborach w 2020 roku. Byłam na spotkaniu autorskim z nim jakieś 3 lata temu. Temat zwierząt i ich traktowania przez ludzi jest dla niego ważny od dawna. 

• Like 4
  • Upvote 1
Posted
2 minuty temu, agat21 napisał:

Hołownia od dawna o tym mówił. Pisał nawet o tym w swoich książkach na dlugo zanim ktokolwiek myślał o wyborach w 2020 roku. Byłam na spotkaniu autorskim z nim jakieś 3 lata temu. Temat zwierząt i ich traktowania przez ludzi jest dla niego ważny od dawna. 

Też uważam, że to najbardziej prozwierzęcy kandydat na prezydenta o bliskich mi poglądach na sprawy zwierząt i środowiska. I od dawna te poglądy ma i głosi :). O Radysach mówił w związku z aktualną interwencją. Sam ma dwa psy  że schroniska - Żelkę i Grafita. 

Posted

Przepraszam w takim razie - jestem podejrzliwa i nieufna wobec wszystkich wypowiedzi wszystkich kandydatów na prezydenta w czasie kampanii wyborczej. W takim razie, jeśli nie wygra w tych wyborach, dobrze byłoby, gdyby znalazł się w przyszłym Sejmie. To także szansa na zmianę obecnie obowiązujących praw.

• Like 3
  • Upvote 2
Posted

https://ro.com.pl/wlasciciel-schroniska-w-radysach-uslyszal-zarzuty-prokuratura-wnioskuje-tez-o-tymczasowe-aresztowanie/01515290?fbclid=IwAR2LnYSQnxJCPfwz1ybuI2rFSOgPqogBbOPfjEwT-QhIM75gTO0MVy_29dk#.Xu0DdCobKhB.facebook

ponad 130 gmin zostaje więc bez umowy na min miesiąc...organizacje prowadzące interwencje zakładają, że przez ten czas nie pojawią się tam żadne potrzebujące zwierzęta??? nie wiem...nie wiem....

Posted
6 minut temu, Olena84 napisał:

PDZ podało że 2500

oni tam byli, mają zdjęcia wszystkich więc są w stanie dokładnie policzyć..na pewno więc ich wskazanie jest prawdziwe

Posted
1 minutę temu, kiyoshi napisał:

oni tam byli, mają zdjęcia wszystkich więc są w stanie dokładnie policzyć..na pewno więc ich wskazanie jest prawdziwe

ale też mogłam coś pokręcić, jednak wydaje mi się że tak mówił ten Grzegorz, nazwiska zapomniałam, z pdz, chyba że mówił przed spisaniem. 

Posted
2 minuty temu, Olena84 napisał:

ale też mogłam coś pokręcić, jednak wydaje mi się że tak mówił ten Grzegorz, nazwiska zapomniałam, z pdz, chyba że mówił przed spisaniem. 

wydaje mi się, że oficjalnego spisu jeszcze nie ma...to jest bardzo dużo pracy...a dopiero 2 doby minęły...ale też nie jestem pewna, nie sposób tego wszystkiego śledzić

Posted

GMINY MAJĄ CZAS DO 10 LIPCA BY ODEBRAĆ SWOJE PSY Z RADYS...

DO TEGO DNIA TEZ RADYSY MAJĄ ZAKAZ PRZYJMOWANIA ZGŁOSZEN...

Co będzie z psami ze 130 gmin...które akurat w ciągu tego miesiąca wylądują na ulicy?? gdzie gminy je wyślą? skoro umowy ze schroniskami zwykle podpisuje się na początku roku...a schroniska nie sa z gumy....nie znajdzie sie na już żaden podmiot który podpisze nową umowe ze 130 gminami!!! co będzie z psami?