auraa Posted September 29, 2015 Author Posted September 29, 2015 Jest to wielka tragedia ludzi i psa. Bezik to młody energiczny pies po przejściach. Pani z poważnym uszkodzeniem kręgosłupa poruszająca się o kulach i Pan czekający na operację. Państwo bardzo kochają Bezika (którego nazywaja Lizakiem) jednak nie dają sobie z nim rady. Bezik w domu jest wspaniałym spokojnym psem zakochanym zwłaszcza w panu, na spacerze zmienia się o 180 stopni. Jest nie do opanowania, ciągnie i ujada aż do utraty głosu. Rzuca się na inne psy. Bezik ma również lęk separacyjny. Kiedy Pani wychodzi z domu słychać go w drugim końcu bloku, co kończy się awanturą z sąsiadami. Interweniowała już straz miejska. Zachowanie psa obserwowały behawiorystki. Udzieliły państwu kilku wskazówek jednak chyba ze względu na stan zdrowia państwo niezbyt konsekwentnie je realizowali. Do tego dochodzą konflikty z sąsiadem alkoholikiem, który zaatakował psa i go zaczął kopać. Państwo są zrozpaczeni ale nie dają już rady. Wiedzą, że psu trzeba pomóc ale nie sa w stanie. Bezik do czasu zwolnienia się miejsca w hotelu u P. Pawła i papryki w wewnetrznych boksach zostanie w domu, potem go zabieramy. .... Quote
Gabi79 Posted September 29, 2015 Posted September 29, 2015 Faktycznie tragegia dla obu stron. Niestety nie każdy pies nadaje się do każdej rodziny. Do Państwa raczej by pasował jakiś niewielki, starszy piesek, mało energiczny. Bedę zaglądać i kibicować Bezikowi. Quote
Mazowszanka13 Posted September 29, 2015 Posted September 29, 2015 Jestem i ja. Jest mi bardzo przykro, tylko tyle mogę powiedzieć. Może on do domu z ogrodem by się nadał ? Bez spacerów, tylko ogród musiałby być spory. Quote
Nutusia Posted September 29, 2015 Posted September 29, 2015 Bez pracy nad nim z adopcją może być ciężko :( Quote
Poker Posted September 29, 2015 Posted September 29, 2015 Ojej, a to się porobiło. Wszyscy biedni. Quote
konfirm31 Posted September 29, 2015 Posted September 29, 2015 Jestem. Bardzo współczuję Bezikowi i jego Ludziom. Quote
Mazowszanka13 Posted September 29, 2015 Posted September 29, 2015 Bez pracy nad nim z adopcją może być ciężko :( Czyli przydałby się hotel, który współpracuje z psami. Quote
auraa Posted September 29, 2015 Author Posted September 29, 2015 Pani Kasia opowiadała mi o Beziku ze złamanym głosem. To wielki przytulak i pieszczoch. W domu idealny i bardzo spokojny. Nie reaguje nawet na dzwonek do drzwi a wszyscy goście są jego przyjaciółmi. W nocy po cichutku wychodzi ze swojego posłania i rano leży w łóżku między państwem. Gdyby dało się coś zrobić z zachowaniem na zewnatrz, nigdy by go nie oddali. Quote
auraa Posted September 29, 2015 Author Posted September 29, 2015 Trzeba ruszyć z ogłoszeniami. Mam stare zdjęcia a tekst po korekcie też będzie się chyba nadawał.. Quote
auraa Posted September 30, 2015 Author Posted September 30, 2015 Bezik potrzebuje pomocy ! Trzeba zacząć zbierać fundusze na hotel.............. Quote
malagos Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Szkoda, wielka szkoda.... Ale i takie scenariusze pisze życie... Quote
Nutusia Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Cholerka, może jeszcze coś dałoby się zrobić?... Jakoś nie mogę uwierzyć, że z Bezika taki dr Jekyl i mr Hyde :( Quote
konfirm31 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Mnie się wydaje, że jak do tej pory się nie udało........ :(. Nasza poprzednia sunia, Buka, to też był taki dr Jekyl i mr Hyde, ale - odwrotnie. Ona nikogo oprócz nas i najbliższej rodziny nie chciała tolerować w domu, a na spacerze, każdy mógł ją pogłaskać. No, to nie przyjmowaliśmy gości, lub ktoś wyprowadzał Bukę na dłuuugi spacer. I tak było przez wiele lat :) Quote
auraa Posted September 30, 2015 Author Posted September 30, 2015 Mi się wydaje, ze na spacerze Bezik nie ma poczucia bezpieczeństwa. Jemu się wydaje, że musi ich bronić. Quote
Poker Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Czy państwo w razie hotelu mogliby dołożyć tyle ile kosztuje utrzymanie Bezika u nich w domu? A może dać Bezika do hotelu ze szkoleniowcem np.Jamora ,żeby go ustawił i wróciłby z powrotem do właścicieli ? Quote
konfirm31 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 To też możliwe, auro. Buka broniła "domu", Bezik broni "stada". Nie wiem, czy bez szkolenia u dobrego behawiorysty, można go obecnie wyadoptować do innego "zwykłego" domu. I pewnie Bezik, nie jest psem do bloku, do miasta, podobnie jak (na dzień dzisiejszy) mój Ares, czy Frodo Xibalby Quote
agat21 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Jamor rzeczywiście fajnie pracuje z psami, tylko czy bez udziału Państwa udałoby się Bezika "ustawić" tak, żeby był spokojny na spacerach? Z drugiej strony serce mi pęka na myśl co on przeżyje.. Przecież już długi czas u ncih jest, pokochał ich, przywiązał się, broni swojego stada.. echh do doopy z tym wszystkim :( Quote
auraa Posted September 30, 2015 Author Posted September 30, 2015 Ja sama nie wiem. Państwo chyba nie dadzą rady. To dobrzy ludzie ale los ich nie szczędzi, pani ma rentę inwalidzką, pan tez nie ma najlepszego zdrowia. Mają 11-letniego syna i w domu się nie przelewa. Quote
Poker Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Ja sama nie wiem. Państwo chyba nie dadzą rady. To dobrzy ludzie ale los ich nie szczędzi, pani ma rentę inwalidzką, pan tez nie ma najlepszego zdrowia. Mają 11-letniego syna i w domu się nie przelewa. Rozumiem ,ale w końcu dawali mu jeść.To niechby chociaż równoważną kwotę wpłacali na niego. Quote
konfirm31 Posted October 1, 2015 Posted October 1, 2015 Pewnie dużo na psiaka nie wydawali - może był na gotowanym jedzeniu? Znalazłam w necie informację, że jest w Skierniewicach szkoła dla psów https://www.facebook.com/PrzyjacielPiesAleksandraCherek Może zacząć od zasponsorowania szkolenia tam Bezika, a jego przewodnikiem mógł by być ten 11 letni syn Państwa? "szkolenie dla psów powyżej 6 miesiąc życia to 14 spotkań i koszt 450 PLN." - cytat Co o tym myślisz, auro? Quote
Nutusia Posted October 1, 2015 Posted October 1, 2015 To byłoby rozwiązanie IDEALNE! Skóra mi cierpnie na myśl, że pies, który już wie co to dom, ciepło, kanapa i własny człowiek wyląduje w boksie :( Quote
konfirm31 Posted October 1, 2015 Posted October 1, 2015 A tacy 11 letni chłopcy, są wspaniałymi przewodnikami dla wyszkolonego przez siebie(ale pod kierunkiem specjalisty :) )psa . Quote
Recommended Posts