Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 654
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Elżbieta481
Posted

Znalezione informacje:
Cartrophen jest juz dostepny w Polsce.

Jego dystrybutorem jest firma FORTE

telefon do przedstawiciela: 602819515

i email:[email protected]

CARTROPHEN VET jest juz rowniez dostêpny w hurtowniach:

Centrovet Bydgoszcz
tel. 052/37 98 284

Polypharm Warszawa
tel. 022/ 823 34 78

Kolme Warszawa
tel. 022/845 14 51

Medico-vet Warszawa
tel. 022/66914 27

Równowaznym lekiem jest Rimadyl w tabletkach.Tu własnie podano,że w składzie Rimadylu jest carprofen.Jest tez informac ja,że przy zastosowaniu Rimadylu może wystapic krwawienie z jelit,ale o tym napewno uprzedzi i wyjaśni sprawę kazdy weterynarz.
W składzie pierwszego z lekarstw wymieniany jest kwas hialuranowy oraz wielosiarczan sodowy pentazonu.Natomiast w wykazie lekarstw dopuszczonych do stosowania w Polsce w składzie podany jest NATRII POLYPENTASULFONAS.Niestety,nie wiem co to oznacza.
Znalazłem równiez informacje,że efekt stosowania widoczny jest po podaniu 4 zastrzyku.W hurtowni cena wynosi 171 zł +40 zł dostawa poniewaz dostarczony byc powinien w specjalnej temperaturze.
Waldek

Posted

wszystko się zgdadza, lacznie z cena -ale nie zgodzę się,że rimadyl to zamiennik!!!!!!!!!! carthropen vet to najnowczsniejszy lek, ale o kompletnie innym dzialaniu.Jego efektem ma byc odbudowa mazi w uszkodzonych chrzastkach a nie łagodzenie stanów zapalnych i bólu.Rimadyl to lek niesterydowy przeciwzapalny i po nim czesto następuje krwotok-tu nie ma mowy o tym.
Tylko przez pierwsze godziny moze byc zminiejszona krzepliwosc krwi i sprawdza się to przed podaniem leku przez nakłucie wewnetrznej strony pyska!!!!
faktem jest ze efekt ma byc po 4 dawce-my jestesmy po drugiej i juz jest poprawa.
na angielskiej stronie znalazlam natomiast info-o czym w polskiej ulotce nie ma ani slowa-ze po 1 zastrzyku pies do 48 godzin moze byc otępiały i niekontaktowy i w przypadku mojej suni tak bylo.Po 2 zastrzyku natomiast jest juz dobrze.
W pzryapdku Dory odpukac-ale reakcja tez moze byc taka-bo jest w podobnym wieku jak moja i podobnym stanie.

Posted

Neris napisał(a):
Wyzdrowieje maleńka, na pewno! Po tym strasznym losie należy jej się trochę słońca w życiu...

Oby tego slonca bylo jak najwiecej a nie chmur... to sie jej nalezy!!!

Posted

:-( czy mozna prosic o jakies fotki suni? to straszne!!!!!!! co ja spotkalo w zyciu!!!!:placz: Zycze jej z calego serca duzo milosci i spokoju!!!!!!!!

Posted

Dorka spaceruje na 1wszą , a ciotkę Tiger pragnę pocieszyć , że już od jutra poprawa pogody , będzie mogła zamienić sztormiak i kalosze na ...bikini:lol:

Posted

waldi481 napisał(a):

Równowaznym lekiem jest Rimadyl w tabletkach.Tu własnie podano,że w składzie Rimadylu jest carprofen.Jest tez informac ja,że przy zastosowaniu Rimadylu może wystapic krwawienie z jelit,ale o tym napewno uprzedzi i wyjaśni sprawę kazdy weterynarz.

Waldek

Niezupełnie. Rimadyl to CARPROPHEN (nazwa substancji czynnej) a CarTrophen Vet to nazwa handlowa leku wspomagającego odbudowę mazi stawowej. Nie są zamienne, choć nazwa bywa myląca. Bezpieczniejszy (mniej efektów ubocznych) jest Cartrophen Vet choć ma działania uboczne i przeciwskazania a jeszcze mniej problematyczny jest Bonharen.