Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Fantastyczne wiadomości, że Coco tak dzielnie zniosła rodzinny "nalot" ;)
Za równie wspaniałe DT dla pozostałych dwóch strachulców kciuki trzymam, bo tylko tyle na razie mogę...

• Replies 947
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

I ja też tylko - wirtualnie. Niestety :(. Byłam we wtorek w Kruszewie, zawiozłam karmę cukrzycową, którą mi pomyłkowo przysłano dla Bliss(zamiast zwykłej, "odchudzającej").
Widziałam dwa piękne i słodkie szczeniaczki. Odszukałam je na stronie Schroniska.....
[url]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.481835925252435.1073742032.117175221718509&type=1[/url]
Smutno :(. Ale właśnie przeczytałam, że już mają dom. Uffff.............

Posted (edited)

Dobrze, że maluszki mają już dom:)

Coco jest specyficznym psem jeśli chodzi o kontakty z ludźmi. Mnie traktuje jak swoją Panią - łazi za mną po całym domu, na mój widok strasznie się cieszy, daje się głaskać, liże mnie po twarzy. Natomiast wszystkich innych traktuje z rezerwą. Ale to nie jest jakiś paniczny strach, raczej po prostu niechęć do nawiązywania kontaktu. Od paru dni wszyscy domownicy karmią ją w ramach "terapii" parówką. Bez problemu bierze ją od wszystkich, zawołana nawet podchodzi po smakołyk, potrafi podejść i obwąchać kogoś, nie ucieka kiedy ktoś idzie w jej stronę ale unika wszelkiego bliższego kontaktu. Czasem da się pogłaskać ale bardzo niechętnie, tylko po brodzie, broń Boże po głowie i grzbiecie. Zdarza jej się ciągle warknąć na małą Krysię, głównie kiedy próbuje ją pogłaskać i zapomni żeby nie patrzeć bezpośrednio na Coco.
Jest zdecydowanie lepiej niż na początku ale wydaje mi się, że Coco raczej nie zacznie traktować innych tak jak mnie w tej chwili. Może gdyby w domu było więcej osób od początku to było by inaczej ale też nie jestem pewna. Może też wybrałaby sobie jedną osobę na swojego Pana/Panią a resztę traktowałaby z rezerwą. Ciężko w tej chwili to stwierdzić. Wygląda na to, że jest typem "psa jednego Pana".
Tak czy siak napisałam wstępny tekst do ogłoszeń i proszę o waszą opinię:) Może ktoś ma pomysł na jakiś fajny tytuł?

[I][B]Kremowa, młoda suczka Coco do adopcji[/B]
Coco jest średniej wielkości (ok. 15kg), młodą (1,5 roku) suczką, która przypomina mieszańca labradora z bassetem:) Ma miękką kremowo-białą sierść, śliczne jasnobrązowe oczy i różowy nosek.
Coco jest psem bezproblemowym - załatwia się na zewnątrz, grzecznie zostaje sama w domu, umie chodzić na smyczy, jeździ samochodem. Jest nieufna w stosunku do obcych, szczególnie mężczyzn ale bardzo mocno przywiązuje się do swojego opiekuna, nie spuszcza go z oka i z radością mu towarzyszy. Wyraz radości na jej pyszczku i entuzjastyczny taniec powitalny po powrocie do domu wywołuje mimowolny uśmiech na twarzy.
Coco dogaduje się z pobratymcami, zarówno psami jak i suczkami. Toleruje koty. Raczej nie nadaje się do domu w którym są malutkie dzieci.
Sunia jest zaszczepiona, odrobaczona i wysterylizowana. Przebywa w domu tymczasowym w okolicach Warszawy.
Warunkiem adopcji jest zgoda na wizytę przedadopcyjną oraz podpisanie umowy adopcyjnej.[/I]

Edited by Marysia O.
Posted

Bardzo ładny tekst! A tytuł? Może Coco - niskopdłogowy labek albo Labrador dla niewysokich. Eeeee, głupoty same mi do głowy przychodzą. Wpadnij do nas w sobotę na mały dogo-zlocik - razem coś wymyślimy :)

Posted

Już myślałam o tym "labku dla niewysokich" bo strasznie mi się to określenie podoba ale myślę, że nie wiele osób ma na tyle dystans do siebie, żeby zainteresować się adopcją takiego psa;)

Posted (edited)

[quote name='Mattilu']Tekst fajny, szkoda ze Coco taka malo towarzyska, chyba w ogole nie nadaje sie do domu, w ktorym sa jakiekolwiek dzieci, nie tylko male...[/QUOTE]

To zależy co rozumiemy przez "nie nadaje się". Do małych dzieci raczej się nie nadaje ze względu na ich bezpieczeństwo bo takim maluchom ciężko czasem wytłumaczyć jak się z takim psem obchodzić. Natomiast z starszymi dziećmi (powiedzmy powyżej 10 lat) spokojnie możne mieszkać. Ale nie będzie raczej dla nich dobrą towarzyszką i w tym sensie faktycznie nie bardzo się nadaje do jakichkolwiek dzieci. To po prostu nie jest typ psa rodzinnego.

Edited by Marysia O.
Posted

[quote name='Marysia O.']To zależy co rozumiemy przez "nie nadaje się". Do małych dzieci raczej się nie nadaje ze względu na ich bezpieczeństwo bo takim maluchom ciężko czasem wytłumaczyć jak się z takim psem obchodzić. Natomiast z starszymi dziećmi (powiedzmy powyżej 10 lat) spokojnie możne mieszkać. Ale nie będzie raczej dla nich dobrą towarzyszką i w tym sensie faktycznie nie bardzo się nadaje do jakichkolwiek dzieci. To po prostu nie jest typ psa rodzinnego.[/QUOTE]
To mialam na mysli. Patrze na swoja 7 letnia Zoske i widze, jak dla niej wazne jest, ze sie moze do psa czasem przytulic, czy wziac na kolana. Coco zupelnie do tego by sie nie nadawala...

Posted

[quote name='Nutusia']Chyba, że wyjdzie z niej "chmurkowatość" i swoje dziecko w końcu zaakceptuje. Ale do tego trzeba mądrości i cierpliwości i rodziców i dziecka...[/QUOTE]

No tak, choć obawiam się, że takie rodziny nie trafiają się często. A może rodzina Chmurki chciałaby się dopsić?;)

Coco robi postępy. Zaakceptowała moją siostrę (tą starszą) i brata co oznacza, ze pozwala im się głaskać [U]prawie[/U] bez ograniczeń:) Na widok innych członków rodziny nawet się cieszy ale dalej nie przepada za głaskaniem przez nich. No i przestała warczeć na Krysię. Więc postępy są tylko potrzebny jest czas (i parówki;)).
Wczoraj wysłałam dane do wykupionego przeze mnie dla Coco pakietu Ziutce.
A i bym zapomniała, Coco (i ska;)) ślicznie dziękują kejciu za ciasteczka wątróbkowe, wszystkim bardzo smakują:)

Posted

[quote name='kejciu']Ciacha ode mnie i Ziutki :)smacznego :)[/QUOTE]

Fajne te nasze ciotki-klotki!
no ciekawe, czy ktoś się odezwie z ogłoszeń...

Posted

[quote name='malagos']Fajne te nasze ciotki-klotki!
no ciekawe, czy ktoś się odezwie z ogłoszeń...[/QUOTE]
My też Cie Kochamy malagosie :) :D

Posted

Dostałam takiego maila z ogłoszenia Coco na gumtree, oczywiście nie odpisuje :D

[FONT=arial]Witaj! Poniżej znajduje się odpowiedź na Twoje ogłoszenie "[/FONT][URL="http://www.gumtree.pl/cp-psy-i-szczenieta/srodmiescie/przemila-mlodziutka-kremowa-coco-szuka-domu-609121306"]Przemiła, młodziutka, kremowa Coco szuka domu[/URL][FONT=arial]" na Gumtree: [/FONT]

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD][TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="width: 100%, bgcolor: #eeeeee, align: left"][B]Od:[/B] [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]tak ma ślicznie , nie wiem czy będzie Mu lepiej w stodole[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[B]Możesz odpowiedzieć „[EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]”, odpowiadając na ten e-mail..[/B][FONT=arial] [/FONT]