Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W naszym gimnazjum młodzież organizuje co roku Dzień Seniora, piosenki, wiersze, kabarecik - i od kilku lat dostajemy z Tomkiem zaproszenie :oops:.
Głupio cholerka, ale się nie obrażamy i chodzimy....

• Replies 620
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O rety, ale atrakcje! Ja też chcę być babcią (za jakiś czas ;)).
A co uskuteczniała Bafi sama w domu? Płakała?...
A rola Wilka w TEJ bajce jest już przecież zajęta przez Maxa, więc się ciesz, że tytułową dostałaś, a nie np. gajowego (że o babci nie wspomnę :))

Posted

[quote name='konfirm13']Inka, wchodź, wchodź - bardzo Cię zapraszamy :) . My mamy jeszcze wiecej szacunku dla Ciebie i reszty "weteranek"( stażem!!!) z dogo :)
Ale ja nie jestem dogo-weteranką...! :crazyeye:
Przecież Ty jesteś od Dec 2006, a ja dopiero od Aug 2011... :roll:

No, chyba, że ten szacunek to za wejście tutaj... :evil_lol:

[quote name='konfirm13']Wróciłam rano z jednodniowego wyjazdu do Stolicy, na obchody Dnia Babci i Dziadka w Szkole wnuka. Reprezentowałam całe "Dziad(k)owstwo" , jako że męska połówka została z psami(sukami) w miasteczku....... Wszyscy przeżyli, chociaż niejakie kłopoty były, kiedy Tomek wyszedł na spacer z Bliss, zostawiając Bafi samą w domu. Ale następne wyjścia(z pozostawieniem samotnej Bafi), już były OK. Szybko się dziewczynka uczy, że pańciostwo i koleżanka zawsze po nieobecności wracaja do domu ;). Zabawa w szkole wnuka była przednia i nawet wystąpiłam w roli Czerwonego Kapturka, chociaż wolałam być wilkiem ;). A jakie piękne prezenty przygotowały dzieci dla babć i dziadków, jak pieknie śpiewały i tańczyły, jaki smaczny był poczęstunek.....cóż, żałujcie, że Was tam nie było ;)
Foch. :obrazic: :p

Spadam stąd - głodna jestem!!! :facelick:

Posted

[quote name='malagos']W naszym gimnazjum młodzież organizuje co roku Dzień Seniora, piosenki, wiersze, kabarecik - i od kilku lat dostajemy z Tomkiem zaproszenie :oops:.
Głupio cholerka, ale się nie obrażamy i chodzimy....

Kiedyś trzeba zacząć i przyznać się do seniorzenia ;). Z czasem - nabywa się wprawy ;)

[quote name='Nutusia']O rety, ale atrakcje! Ja też chcę być babcią (za jakiś czas ;)).
A co uskuteczniała Bafi sama w domu? Płakała?...
A rola Wilka w TEJ bajce jest już przecież zajęta przez Maxa, więc się ciesz, że tytułową dostałaś, a nie np. gajowego (że o babci nie wspomnę :))

Nie, nie płakała(chyba?), tylko trochę przemeblowała mieszkanie ;), bo koniecznie chciała zobaczyć, dokąd poszli bez niej :). Jak zauważyła, że jednak za każdym razem do niej wracają, to się uspokoiła, zwłaszcza, że w przedpokoju - dużo się nie da poprzestawiać :). A co do Wilka i Kapturka, to ja z tych, które wolą zjadać, niż być zjedzone ;)

[quote name='inka33']Ale ja nie jestem dogo-weteranką...! :crazyeye:
Przecież Ty jesteś od Dec 2006, a ja dopiero od Aug 2011... :roll:

No, chyba, że ten szacunek to za wejście tutaj... :evil_lol:

Foch. :obrazic: :p

Spadam stąd - głodna jestem!!! :facelick:

Byłam, ale jakoby mnie wcale nie było. Z pomaganiem(tymi ręcami;))psom - dopiero raczkujemy(nieustannie Was podziwiająć), chociaż zdecydowanie chcemy być właścicielami tylko jednego psa = suki o imieniu Bliss :).
Tyle, że tych biedaków jest tyle....... :( i zima jest taka zimna i okrutna dla słabych.... :(

Za wejście tutaj, Ineczko, należy Ci sie medal za odwagę. Jak to było? Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate - czy jakoś tak ;)

Smacznego :)

A Bafi puściłam dzisiaj wolno ze zmyczy, razem z Bliss. Na takim polu osiedlowym, które jest z dala od ulic i samochodów. Dookoła, albo działki(obecnie pod śniegiem), albo - burzany(tez pod śniegiem). Snieg był puszusty i Bafi szalała w nim razem z Bliss Odszczekuję, co napisałam,że sznaucery nie lubią śniegu, bo okazało się, że lubią i to - bardzo :)). W czasie zabawy, dziewczyny kilka razy próbowały ustalic miedzy soba hierarchie. Najbardziej, awanturowała się Bliss(chciała pogonic przybłędę;)), ale i Bafi sroce spod ogona nie wypadła. Krew się nie polała, ale zęby obu panienek, na poważnie ostro kłapały i przewalanie po śniegu i odgryzanie się wyglądało momentami dosyć grożnie. Sprowadziłam do parteru obydwie. I tak kilka razy.
W naszym stadzie, jedyna która ma prawo gryżć - to ja ;). Reszta spaceru upłynęła w miłej i przyjaznej atmosferze, wróciliśmy do domu, dziewczyny zjadły obiad i spokojnie śpią. Znowu panuje zgoda i harmonia :)

Posted

[quote name='konfirm13']Byłam, ale jakoby mnie wcale nie było. Z pomaganiem(tymi ręcami;))psom - dopiero raczkujemy(nieustannie Was podziwiająć), chociaż zdecydowanie chcemy być właścicielami tylko jednego psa = suki o imieniu Bliss :).
Tyle, że tych biedaków jest tyle....... :( i zima jest taka zimna i okrutna dla słabych.... :(
Ano... :sad:

[quote name='konfirm13']Za wejście tutaj, Ineczko, należy Ci sie medal za odwagę. Jak to było? Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate - czy jakoś tak ;)
Je szprechasz w jakimś innostrannym lingłidżu... :shake:

A w którym miejscu ta odwaga ma się niby objawia, jeśli chodzi o wejście tu...? :hmmmm:

[quote name='konfirm13']Smacznego :)
Dziękuję! :)

[quote name='konfirm13']A Bafi puściłam dzisiaj wolno ze zmyczy, razem z Bliss. Na takim polu osiedlowym, które jest z dala od ulic i samochodów. Dookoła, albo działki(obecnie pod śniegiem), albo - burzany(tez pod śniegiem). Snieg był puszusty i Bafi szalała w nim razem z Bliss Odszczekuję, co napisałam,że sznaucery nie lubią śniegu, bo okazało się, że lubią i to - bardzo :)). W czasie zabawy, dziewczyny kilka razy próbowały ustalic miedzy soba hierarchie. Najbardziej, awanturowała się Bliss(chciała pogonic przybłędę;)), ale i Bafi sroce spod ogona nie wypadła. Krew się nie polała, ale zęby obu panienek, na poważnie ostro kłapały i przewalanie po śniegu i odgryzanie się wyglądało momentami dosyć grożnie. Sprowadziłam do parteru obydwie. I tak kilka razy.
W naszym stadzie, jedyna która ma prawo gryżć - to ja ;). Reszta spaceru upłynęła w miłej i przyjaznej atmosferze, wróciliśmy do domu, dziewczyny zjadły obiad i spokojnie śpią. Znowu panuje zgoda i harmonia :)
Gratuluję odwagi i spokoju! :cool3:

Posted (edited)

Niespodzianka! :grins:

. . ←podlinkowany pełnym adresem wątku

. . ←podlinkowany skróconym adresem wątku

Wyszedł taki sobie :oops:, więc na razie nie podlinkowałam...

Mogę zrobić drugą wersję z innym napisem (krótszym → lepiej widocznym?).
Nawet sobie zostawiłam wersję roboczą do przeróbek na wrazieco. :p

Edit:
Się cofnęłam w czasie i przestrzeni - przyszłam podlinkować, co też uczyniłam. :grins:

A wstawia się najprościej w świecie - kopiuj-wklej. :)

Edited by inka33
dopisek, podlinkowanie banerka
Posted

. Inka, tak być musi ;). Albo one mnie zjedzą(lub siebie), albo - ja je połknę. Lajf is brutal ; - zasadzkas póki co - pominę ;) Niespodzianka - TaK! Z banerkiem - polecam się i dziekuję bardzo :). Tylko mi napisz, proszę, jak toto sobie dokleić na dole? :). Nutusiu, my we trzy, som same alfy, ale jak zykle - równe i równiejsze ;)

Posted

[quote name='malagos']Banerek super, śliczna ta nasza Bafi! :)

A jak ;). Dzisiaj na spacerku z Bafi, spotkałyśmy małego, czarnego rozczochrańca - szczeniaka, który na widok Bafi, zaparł się wszystkimi czterema łapkami i koniecznie musiał ją powąchać. Jego Pani, młoda, ładna, wysoka dziewczyna. powiedziała - Popatrz, frędzelku, ty też pewnie taki będziesz, jak urośniesz, A mnie zapytała - czy to rasowy piesek? Powiedziałam, że przygarnięta spod biedronkowego śmietnika, ale piekna i mądra. I że szukamy dla niej domu - niech popyta wśród znajomych. Powiedziałam Do widzenia, a Rasowa Bafi, zamerdała ogonkiem i powędrowała dostojnie ze mną, lekko kręcąc kuperkiem ;).
A rasa szła przed nią i za nią.........;)
*

*M.Samozwaniec" Na ustach grzechu"

Posted

Kupiłam koszulke pooperacyją,na allegro - żeby była pod ręką. Wybrałam niebieską(lepiej widać ew
podkrwawienia -brrr:() w odpowiednim, wymierzonym rozmiarze.
http://allegro.pl/ubranka-dla-psow-koszulka-pooperacyjna-czerwona-r1-i3866726221.html

Jutro idę "wykłócać się" ;) z władzami miasta o refundację sterylki Bafi. Bądź co bądź, dwoma psami (dużymi), się za nich zajęłam i w ten sposób, poważnie odciążyłam finansowo :).
Jeśli nie - to ich oczernię pismem na piśmie :D, ale mam nadzieję, że sprawę załatwie polubownie :) Idę szukać w necie, jaką ustawę, mam na nich narychrować, którymi paragrafami sie podpierać. I zadzwonie do miłej Pani Opiekunki po namiary i z pytaniem, czy mnie wesprze, jeśli mąż w czasie rekonwalescencji Bafi, będzie musiał na pare dni wyjechać?
Spieszę się, bo czuję na plecach gorący oddech nadciągającej cieczki Bafulca, a nikt cieknącej suki - nie weźmie..............:shake:

Posted

Banerek podlinkowałam w tamtym poście - nawet w dwóch wersjach sznurka. :)

Jeszcze parę duperelek do załatwienia i idę próbować "rozdrabniać". ;)

Posted

[quote name='inka33']Niespodzianka! :grins:

. . ←podlinkowany pełnym adresem wątku

. . ←podlinkowany skróconym adresem wątku

Wyszedł taki sobie :oops:, więc na razie nie podlinkowałam...

Mogę zrobić drugą wersję z innym napisem (krótszym → lepiej widocznym?).
Nawet sobie zostawiłam wersję roboczą do przeróbek na wrazieco. :p

Edit:
Się cofnęłam w czasie i przestrzeni - przyszłam podlinkować, co też uczyniłam. :grins:

A wstawia się najprościej w świecie - kopiuj-wklej. :)

[quote name='inka33']Banerek podlinkowałam w tamtym poście - nawet w dwóch wersjach sznurka. :)

Jeszcze parę duperelek do załatwienia i idę próbować "rozdrabniać". ;)Ineczko, ja dalej nic nie wiem - wybacz :(. Rozumiem, że banerek jesr rodzajem sygnaturki, która bedzie sie pojawiac w moich wszystkich wypowiedziach - Ale!? jak mam ją dokleić do siebie na stałe?
Wybacz,pomóż niekumatej cioci ;)

Póki co, idę z psicami9najpierw z jedną, potem z drugą na spacerek zimowy :). Nauki będę przyswajac po powrocie - z góry za nie dziekuję :)

Posted

[quote name='konfirm13']Ineczko, ja dalej nic nie wiem - wybacz :(. Rozumiem, że banerek jesr rodzajem sygnaturki, która bedzie sie pojawiac w moich wszystkich wypowiedziach - Ale!? jak mam ją dokleić do siebie na stałe?

Póki co, idę z psicami9najpierw z jedną, potem z drugą na spacerek zimowy :). Nauki będę przyswajac po powrocie - z góry za nie dziekuję :)[/QUOTE]

piękna dziewczynka - ma szczęście że na Was trafiła :)

banerek - wchodzisz w ustawienia (na górze jest klik) potem po lewej stronie masz menu: wiadomości, subskrybcje, ustawienia

w ustawieniach klikach edytuj sygnaturę i otwiera się okienko jak do posta - tam wklejasz skopiowany banerek, zatwierdzasz i woila! :)

Posted

No to na bazie Twojego tekstu, wykombinowałam (uprościłam w zasadzie tylko) taki:

MŁODA GRZECZNA BAFFI a'la SZNAUCER ŚREDNI

Baffi ma ok. 2 lat i piękne brązowe oczy, patrzące z miłością.

Zabrana z prowizorycznego schronienia, w którym koczowała tygodniami pod sklepem, dokarmiana przez Dobrych Ludzi do domu tymczasowego, gdzie szybko się zaaklimatyzowała i teraz czeka na swój prawdziwy dom.

Nie sprawia żadnych problemów: potrafi chodzić na smyczy, posłusznie wraca na zawołanie opiekuna, zachowuje czystość w domu, niczego nie niszczy. Nie jest szczekliwa, jedynie daje głos w razie potrzeby. Jest przyjacielska wobec ludzi dorosłych i dzieci oraz innych psów, prawdopodobnie także wobec kotów. Uwielbia być głaskana, a nade wszystko - drapana pod kudłatą brodą.

Baffi będzie wspaniałą towarzyszką zarówno dla osoby samotnej, jak i rodziny z dziećmi.

Jest zdrowa, odrobaczona, odpchlona i zaszczepiona p/wściekliźnie.
Przed wydaniem do adopcji zostanie wysterylizowana.

Nie oddamy Baffi do budy ani na łańcuch.
Z nowym opiekunem podpiszemy umowę adopcyjną.

KONTAKT:

Krystyna ...
tel. ... ... ...

Podwójne "f" jest celowo - dla zmylenia "przeciwnika". ;)

[quote name='konfirm13']Ineczko, ja dalej nic nie wiem - wybacz :(. Rozumiem, że banerek jesr rodzajem sygnaturki, która bedzie sie pojawiac w moich wszystkich wypowiedziach - Ale!? jak mam ją dokleić do siebie na stałe?

Póki co, idę z psicami9najpierw z jedną, potem z drugą na spacerek zimowy :). Nauki będę przyswajac po powrocie - z góry za nie dziekuję :)[/QUOTE]

[quote name='JankaBezZiemii']piękna dziewczynka - ma szczęście że na Was trafiła :)

banerek - wchodzisz w ustawienia (na górze jest klik) potem po lewej stronie masz menu: wiadomości, subskrybcje, ustawienia

w ustawieniach klikach edytuj sygnaturę i otwiera się okienko jak do posta - tam wklejasz skopiowany banerek, zatwierdzasz i woila! :)[/QUOTE]

A wklejasz w ten sposób:
- zaznaczasz myszą banerek (od kropki do kropki albo bez kropek, jak wolisz)
- naciskasz ctrl+c (kopiuj)
- ustawiasz myszę we wcześniej otwartym okienku edycji sygnatury
- naciskasz ctrl+v (wklej)

:)

Posted

Dzięki za instrukcje :) Inka, pieknie pozmieniałaś - zaraz zapiszę - dzieki :)
No, to teraz zobaczę co zdziałałam i czy mam sam obrazek, czy ze sznurkiem ;)

Ale - ad rem :) .
Czas przyspiesza. Z jednej strony - nadciągajaca cieczka Bafi, z drugiej - wyjazdy(niesprecyzowane do końca czasowo) Tomka, celem bliższych kontaktów ze Służbą Zdrowia w metropoli.............

Poczytałam o ustawach, uchwałach i pełna zapału, zadzwoniłam do dotychczasowej Pani Opiekunki zajmującej się Bafi, że pójdę walczyć o sterylkę i że (z różnych prywatnych powodów) - im szybciej, ta sterylka - tym lepiej. Jest mi bardzo przykro, że teraz jak Bafi mi/nam zaufała - musze ją skrzywdzić - ale niestety - tak musi być :(

Ale........... co będzie, jeżeli Bafi będzie po operacji, TŻ na wyjeździe, a ja w domu sama z dwiema sukami?I Bafi po sterylce lepiej samej (w czasie mojego spaceru z Bliss) - nie zostawiać, bo może sobie zaszkodzić :(.

Pani powiedziała, że - załatwi wszystko!!! I - załatwiła :)

Bafi będzie wysterylizowana w przyszłym tygodniu na koszt miasta (250 zł) w lecznicy, mającej umowę z miastem. Pojedziemy (jak Tomka nie będzie), miejską taksówką ze znajomym kierowcą, a po zabiegu, pan Doktór ją odwiezie do mnie. Pani (i Jej koleżanki), będą do mnie przychodzić na wspólne wyjścia z psami, o ile mąż będzie na wyjeździe! :)

No, nie ma to, jak małe miasteczka i dobrzy, wspaniałi Ludzie. Życzliwi i dla innych ludzi i dla psów Niech żyje Maków !

Bafi dzisiaj pomimo śniegu i zawiei, biegała(luzem!) w kopnym śniegu za rzucanym patyczkiem , przybiegała na wołanie i była przeszczęśliwym psem. Nie wie, biedulka, co na nią szykuję :(

Posted

Super wiadomości! Cieszę się, ze ug czy um nie wypiął się na was i pokryje koszty. Tak powinno zawsze być no ale niestety często są z tym komplikacje. Fajnie, ze dotychczasowe opiekunki będą pomagać! To teraz już tylko fajny domek trzeba znaleźć.

Posted

Ojej, aż jestem zaskoczona tą zyczliwością Makowian i stanowiskiem UG, brawo!
Krysiu, nie potrzebie się chyba martwisz o zostawianie Bafi samej po sterylizacji - tyle suczek u mnie to przeszło, kilka rocznie i nie brałam urlopu itp. Często były po kilka godzin same. Grunt, to ubranko.

Posted

[quote name='ania0112']Super wiadomości! Cieszę się, ze ug czy um nie wypiął się na was i pokryje koszty. Tak powinno zawsze być no ale niestety często są z tym komplikacje. Fajnie, ze dotychczasowe opiekunki będą pomagać! To teraz już tylko fajny domek trzeba znaleźć.

tylko.....;)

Posted

Dokładnie tak - sterylka to nie koniec świata, a sunia - nie ludzka kobita ;) Dzień po jest trochę nie halo, a potem zazwyczaj gdyby nie ubranko, nie byłoby wiadomo, że sucz zabieg przeszła!
A jak Maków taki fajowy jest, to ja może jakąś fajną miejscóweczkę tam sobie na emeryturkę powinnam wypatrzeć? :)

Posted

[quote name='malagos']Ojej, aż jestem zaskoczona tą zyczliwością Makowian i stanowiskiem UG, brawo!
Krysiu, nie potrzebie się chyba martwisz o zostawianie Bafi samej po sterylizacji - tyle suczek u mnie to przeszło, kilka rocznie i nie brałam urlopu itp. Często były po kilka godzin same. Grunt, to ubranko.[/QUOTE]
bojam sie, bo bez sterylki i kubraczka, zostawiona SAMA w domu, kiedy Tomek poszedł z Bliss na spacer, a ja gościłam w Warszawie, Bliss co nieco przemeblowała mieszkanie :( i włożyła w to sporo wysiłku ;).
Lepiej, żeby tego nie robiła zaraz PO sterylce :(