justynavege Posted October 15, 2007 Posted October 15, 2007 ux :evil_lol: a spręzyną została skacze jak szalona czesto przed spacerkiem a ja za radą mądrych ksiazek staram sie to zachowanie ignorować ale przyznam ze ledwo sie moge powstrzymać od smiechu gdy takie małe coś wywija w górze na wysokosci moich oczu Quote
uxmal Posted October 15, 2007 Posted October 15, 2007 Agility :) Albo taniec z psem :) albo inne sztuczki:) Quote
Radek Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 justynavege napisał(a): dziniak od dziśspaceruje w szelkach co prawda poczatkowo jakos dziwnie jej to szło ale mysle ze sie przyzwyczai Na pewno się przyzwyczai, szczególnie gdy zobaczy, że na szelkach jest wygodniej się ciągnąć na smyczy :evil_lol: Quote
rotek_ Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 dawno mnie tu nie było...a widze ze dzina ma sie w najlepsze;):loveu: Quote
justynavege Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Dzina juz się zadomowiła :multi: Moj fotel stal się jej posłankiem :evil_lol: w szeleczkach chodzi bo nie ma innego wyjscia :evil_lol: Pańcia zalozy pies musi a powiem wam po cichutku ( żeby nie zapeszać ) ze metoda tzw drzewa daje efekty juz w trzeci dzień :multi: teraz tylko gdy się zapomni ciągnie na smyczy a początkowo stawałam co dwa trzy kroki............. a tak w ogóle to jest ukochanym moim okruszkiem :loveu: jedno co mnie dziwi to niechęć Dziny do zawierania psich znajomości czy mozna jakoś temu zaradzić ?:crazyeye: Quote
uxmal Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Jak totalnie olewa to bym siętym nie martwiła. Mój Dyzio jest zbytnio wylewny leeeeci z buta, bez psiej kultury. I nie wiem jak jego oduczyć. Normalnie płacze po pisemu jak widzi psa. To chyba nienormalne? Olewa psy tylko wtedy kiedy widzi piłeczkę:) A jak Dżinka reaguje kiedy do niej podchodzi pies? Quote
yewcia1 Posted October 16, 2007 Author Posted October 16, 2007 [quote name='justynavege']Dzina juz się zadomowiła :multi: Moj fotel stal się jej posłankiem :evil_lol: w szeleczkach chodzi bo nie ma innego wyjscia :evil_lol: Pańcia zalozy pies musi a powiem wam po cichutku ( żeby nie zapeszać ) ze metoda tzw drzewa daje efekty juz w trzeci dzień :multi: teraz tylko gdy się zapomni ciągnie na smyczy a początkowo stawałam co dwa trzy kroki............. a tak w ogóle to jest ukochanym moim okruszkiem :loveu: jedno co mnie dziwi to niechęć Dziny do zawierania psich znajomości czy mozna jakoś temu zaradzić ?:crazyeye: a co ona taka mało towarzyska?w uciechowie tez taka była? Quote
justynavege Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 uxmal napisał(a):Jak totalnie olewa to bym siętym nie martwiła. Mój Dyzio jest zbytnio wylewny leeeeci z buta, bez psiej kultury. I nie wiem jak jego oduczyć. Normalnie płacze po pisemu jak widzi psa. To chyba nienormalne? Olewa psy tylko wtedy kiedy widzi piłeczkę:) A jak Dżinka reaguje kiedy do niej podchodzi pies? widac ze nie jest zadowolona burczy ale nei rzuca sie z agresją tak jakby mowila odejdz mam cie gdzieś........ powarkuje kurcze przeciez powinna miec jakies psie znajmoosci a w Uciechowie laskawie tolerowalą obecnosc innych suczek a np Dinga cieszącego sie do niej olewała zupelnie Quote
uxmal Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 justynavege napisał(a):widac ze nie jest zadowolona burczy ale nei rzuca sie z agresją tak jakby mowila odejdz mam cie gdzieś........ powarkuje kurcze przeciez powinna miec jakies psie znajmoosci a w Uciechowie laskawie tolerowalą obecnosc innych suczek a np Dinga cieszącego sie do niej olewała zupelnie Aaa to szkoda ze burczy.:( Może się boi albo jeszcze mysli ze jest szefową. Nie znam się az tak na psychice. Może to wynik jej przeszłosci. Z tego co czytałam i stosowałam u Dyzia to szczekanie. Jak sczekal w okresie dorastania to go olewałam. Nic nie mowiałam. A jak przeszedl normalnie to mówiłam "Dobrze" lub Super. A jak się czegos konkretnego bał to podchodziąłm i macałam. Bał sie kiedys paprotki, ale tylko wtedy kiedy podnosiłam ja do podlewania. Nie odzywaj sie jak burczy Dżinka. Idz w druga strone. ZAwołaj niech przyjdzie i daj ciastko. Molkas jak myślisz? Quote
justynavege Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 ux sprobuję :) faktycznie ignorowanie niepozadanych zachowań przynosi skutki Dzina boi si eroznych rzeczy odkurzacz Pan Wróg ucieka wtedy do kuchni deska do prasowania rownież mop na kiju - juz jej nie ma............... Quote
uxmal Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 ja Dyziowi dawałam powąchać. Kłdłam np rurę od odkurzacza. powąchał i już. Czasami zampoina sie i lata za nim. Ale jak mu powiem "chłopie no co Ty" to przestaje. Wogóle zauważyłam ze jak mu np dam grzebien do powachania to potem mogę z nim tym grzebieniem sztuki robić. Tymer i inne dziadostwo też nie jest mu straszne pod warunkiem ze powącha.:) Quote
justynavege Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 ux masz czarodziejskie słowo :loveu: Chlopie no co ty ;) jutro dzinu obwącha wszystkie swoje lęki dziękuję :multi: Quote
Molkas Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Dziewczyny fazę "na odkurzacz" ma chyba większość psów. Doggi też miał i wystarczyło tylko położyć warczącą rurę pare raz na ziemi przydepnąć ją kapciem. Tak żeby zobaczył, że to Pani ma władzę nad tym czymś. Dzisiaj w zależności od dnia i humoru Doggi albo zupełnie nie reaguje na odkurzacz, albo skacze dookoła niego i próbuje zjeśc (ale w formi zabawy) rurę. Nie widać u niego, żadnego strachu. Podobnie było z wielkim głazem w parku...jak był nmały szedł i jak tylko go widział to piszczał, warczał i szczekał...widać było, że się boi w końcu któregoś dnia wziełam i siadłam na tym głazie. Od tej pory nie zwraca na niego uwagi. Ważne jest też to, żeby w sytuacjach lękowych nie głaskać psa, nie mówić do niego czule tylko ignorować...bo wtedy w psie nie włącza się mechanizm "szczekam, boję się = Pani mnie przytula i poświęca uwagę". A co do szczekania i wylewności w stosunku do innych psów to Doggi ma to samo. malutkie owszem zauważa ale nie reaguje głosem. Natomiast po ostatniej przygodzie z Huskim, który bawił się z nim od maleńkości a ostatnio się go przestraszył bo chwilkę go nie widział - wziął i go zaatakował Doggi na psy wielkości huskiego na wszelki wypadek najpierw strasznie szczeka ale tylko do momentu kiedy nie zauważy, że nie mają w stosunku do niego, żadnych zamiarów ataku. Wtedy zaczyna się najlepsza pod słońcem zabawa. Ale i za te zachowania zostaje skarcony. Zawsze słyszy, jak warczy "nie wolno". Quote
justynavege Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 no włąsnie czy reagować na warczenie mowiac np nie wolno czy ignorować jako zachowanie niepozadane...... Dzinka Was pozdrawia z mojego fotela ;) Quote
uxmal Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 ja olewam szczekanie. A jak sie zdarzy ze pies obcy podejdzie do Dyzia i warczy a Dyzio sztywnieje. To mowie "Dyzio idziemy" Zostaw. Quote
Radek Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Czasem ignoruję "niepoprawne" zachowania Saruśki, czasem jednak nie pozostaje nic innego jak zabrać małpiszonka, szczególnie gdy z przeciwka idzie ONek, a moje cztery łapy zaczynają kłapać szczęką :evil_lol: Quote
yewcia1 Posted October 18, 2007 Author Posted October 18, 2007 Siostra Ty obiboku dawaj foty:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
zdrojka Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 No właśnie, bo tu niby pozdrawia z fotela, a my chcemy zobaczyć, jak pozdrawia :evil_lol: Quote
yewcia1 Posted October 18, 2007 Author Posted October 18, 2007 zdrojka dzięki za poparcie bo ja o foty żebram już od 2 dni - a teraz to ma wymówkę pewnie ze ma łapkę nie sprawną i cykać fot się nie da:evil_lol: Quote
justynavege Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 foty postaram sie jutro dzis palec auc:placz: dzinu zlekcewazyla na spacerze boksera - huraaaaaaa wczesniej by warczala spokojnie acz dystansem czekala gdy rozmawialam z sasiadka ktora byla z suczka kaja i mredaniem ogonka zareagowala na malenka sunie pseudoyorka-sasiadke Quote
justynavege Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 cały czas pracujemy wg metod z ksiazki 'zapomniany jezyk psow":lol: Quote
uxmal Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 no no no, No to jesteście pilne uczennice. :) A stosujesz metode "niby-jem z miski"? Quote
justynavege Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 oczywiscie :lol: a dzinu wtey patrzy jak zamurowana :evil_lol: dobrzeze nie wie ze ja tego suszu do geby bym nie wziela ale od czego pozoracja :evil_lol: przyznam ze metoda drzewa zaczyna przynosic efekty.......... choc to dopiero chyba piaty dzien....... Quote
Recommended Posts