Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nutusia napisał(a):
I wcale nie musi tak być, że rezydentka będzie ważniejsza. Może w hierarchii człowiek-pies tak, ale pies-pies już niekoniecznie. No, to się wymądralowałam ;)

człowiek musi uznawać psią hierarchię,czyli najpierw karmi ważniejszego psa inaczej będą psie wojny

• Replies 408
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zawsze się tak starałam, ale był u nas latem uznany behawiorysta i powiedział, że ta teoria została obalona. Spróbowałam stawiać miski w przypadkowej kolejności i też działa. Mało tego, nowy zazwyczaj dostaje pierwszy, bo jeszcze nie umie czekać na swoją kolej!
Inna sprawa, że moje psy - jak powiedział behawiorysta - doskonale znają swoją "wartość", nie czują się w żaden sposób zagrożone ze strony "nowego", przyjmują go bez lęku, nie chcą go nigdy dominować, więc dostaliśmy laurkę jako idealny DT, jeśli chodzi o skład stada czworonożnego - z kotem włącznie, bo Hela się psów nie boi, nie ucieka przed nimi i zawsze pierwsza wyciąga łapę do zapoznania ;)

Posted

Bardzo dziękuję za rady. Noc minęła spokojnie Punia zachowuje czystość w domu, nic nie niszczy na spacerze nawet widziałam jakieś pierwsze próby wspólnej zabawy. Jednak jak wróciłyśmy do domu to jak tylko rozebrałam yorka i położyłam ubranko to Punia od razu je chwyciła i gryzła i wściekłością to chyba zazdrość. Nadal warczy na nią a mała się boi i nawet jak jest daleko od niej to przewraca się na plecy i się poddaje.

Posted

wilczy zew napisał(a):
nie które psy pozwolą sobie na wszystko i to nie dlatego,że "znają swoją wartość" tylko mają taki charakter ale większość psów jest inna,np.: zaborcza,terytorialna-to cechy charakteru

Większość? Większość psów WZ chyba :evil_lol:

To malutka pokazała pazurki :-o

Posted

Ziutka napisał(a):
To już Anja musi uczynić ;) więc czekamy na nią!

To ja jestem "właścicielką " wątku :crazyeye: Chyba za mało oststnio ogarniam bo nawet nie wiem kiedy go nabyłam :D

Już tytuł zmieniam .:)

Posted

Ciekawe jak dzisiaj Punia?... rozmawiałam z Anią i nie mogła uwierzyć :crazyeye:... u niej z kolei ,bawiła z psiakami jak szalona ,wręcz piszczała jak sąsiadka wyszła do domu... w pierwszym dniu ,zaraz po przyjeździe ,zrobiła... kupę w pokoju :cool3:.... to wszystko stres!!!...każdy reaguje inaczej!... człowiek czy pies!?.. w następnym dniu Punia już czuła się jak u siebie w domu... spała w łóżku... na dzień dobry tak wylizała Anię po twarzy ,że była cała mokra ...a jak Ania się na nią spojrzała ....to zawsze ,zawsze! machała ogonkiem :lol:...w domciu zachowywała już czystość i nauczyła się bawić piłką... bezproblemowa bardzo mądra i bardzo grzeczna sunia!.. taka jest opinia Anii po chwili nawet dodała... jak Punia odchodziła... to wskoczyłam do auta i ryczałam, ryczałam... i jak pomyślałam ,że sunia jedzie tylko DT ...to znowu ryczałam ,ryczałam!...

Posted

Anja2201 napisał(a):
To ja jestem "właścicielką " wątku :crazyeye: Chyba za mało oststnio ogarniam bo nawet nie wiem kiedy go nabyłam :D

A widzisz jaka niespodzianka :eviltong:

Posted

Dzisiaj jest już trochę lepiej nadal patrzy na nią krzywo i zdarza jej się ząbki pokazać ale nie atakuje Punia z moich obserwacji nie lubi suczek na dworze na niektóre suczki warczy i nawet się najeży jako bojowy pies bardzo śmiesznie wygląda. I to jest wszystko co mi się w Puni nie podoba i nad tym będziemy pracować żeby całkowicie to wyeliminować.A tak Punia jest kochana cały czas się przytula wskakuje na kolana faktycznie macha ogonkiem cały czas jak tylko się na nią popatrzy najważniejsze lubi dzieci, nie niszczy w domu i załatwia się tylko na dworze. Nie przepada za suchą karmą je gotowane i puszki muszę ją trochę podtuczyć bo straszny chudzielec.Punia dostała adresówkę nie będę jej spuszczać przez najbliższe tygodnie ale jak taki z niej uciekinier to lepiej niech chodzi z adresówką.

Posted

ocelot napisał(a):
Książeczka już wypisana, musze w niedziele odebrać i wysyłam....

w takim razie czekam na książeczkę Punia była odrobaczona? Mam prośbę może ktoś mógłby napisać jakiś fajny tekst do ogłoszeń Puni bo ja jakoś weny do pisania ogłoszeń nie mam.

Posted

Tylko Nutusia napisze jak trza:)
Nutusiu .... :eviltong::loveu:

Elza22 napisał(a):
w takim razie czekam na książeczkę Punia była odrobaczona? Mam prośbę może ktoś mógłby napisać jakiś fajny tekst do ogłoszeń Puni bo ja jakoś weny do pisania ogłoszeń nie mam.

Posted

[quote name='Nutusia']Mogiem się tekstowo zmóżdżyć, tylko prosiłabym o konspekt w punktach, jeśli chodzi o podstawowe dane, bo jak mnie wena poniesie, to psa w ogłoszeniu nie poznacie :)
:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Elza - masz może jakieś foteczki Puni ? Trzeba będzie porobić jakieś do ogłoszeń :lol: