Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem, czy mogę wkleić linka, ale dzisiaj przypadkiem natrafiłam na takie ogłosznie i byłam w szoku:crazyeye:. Mieszaniec chihuahua i yorka na sprzedaż(za 600zł). Oczywiście pieski były skrzyżowane "na umyślnie". I jeszcze na końcu [SIZE=3]"[/SIZE][I][SIZE=4][COLOR=#b10047]MIESZANCE TYCH RAS SA DOPUSZCZONE DO SPRZEDAZY W POLSCE[/COLOR][/SIZE][/I][SIZE=3] ". [/SIZE]
No brak słów! Czy mogłabym wkleić linka?

P.S.Szukałam takiego tematu wyszukiwarką, ale nie znalazłam, więc proszę nie krzyczeć:oops:.

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moja droga ostatnio na PLANETE lecial reportaz dokumentalny ze stanow nt tworzenia nowych ras psow wlasnie przez tzw krzyzowki.

I tam za takie psy serio ludzie placa jak za psy rasowe z rodowodem np przebojem do fllyball jest rasa borderjack mieszaniec border collie i jack russel terriera. planuja skrzyzowanie bordera z whipetem bo ponoc pokazywalo baardzo obiecujace wyniki a nawet z pitem.......

Niestety w Polsce przyjmujse sie wiekszosc pomyslow Amerykannow :shake::shake: i nie zdziw sie ja niedlugo bedzie wysyp takich cudek..

Posted

[quote name='Guffi']Nie wiem, czy mogę wkleić linka, ale dzisiaj przypadkiem natrafiłam na takie ogłosznie i byłam w szoku:crazyeye:. Mieszaniec chihuahua i yorka na sprzedaż(za 600zł). Oczywiście pieski były skrzyżowane "na umyślnie". I jeszcze na końcu [SIZE=3]"[/SIZE][I][SIZE=4][COLOR=#b10047]MIESZANCE TYCH RAS SA DOPUSZCZONE DO SPRZEDAZY W POLSCE[/COLOR][/SIZE][/I][SIZE=3] ". [/SIZE]

.[/quote]

Linka może lepiej nie, bo chociaż to antyreklama, to na Dogo zabronione jest umieszczanie ofert typu "sprzedam psy". Może opisz swoimi słowami ten przypadek?

Posted

[quote name='Behemot']Linka może lepiej nie, bo chociaż to antyreklama, to na Dogo zabronione jest umieszczanie ofert typu "sprzedam psy". Może opisz swoimi słowami ten przypadek?[/quote]
Nie, tylko tyle tam było, co napisałam. Nic więcej. Szczeniak 6 tygodniowy, mieszanic Chihuahua i yorka, tylko tyle, więc w takim razie link niepotrzebny. Ale jak tak można, biedny ten piesek, ile o może mieć chorób:shake:.

Posted

[quote name='Madzika']Moja droga ostatnio na PLANETE lecial reportaz dokumentalny ze stanow nt tworzenia nowych ras psow wlasnie przez tzw krzyzowki.
[/quote]
To nie tak powstała połowa ras aktualnie istniejących?
;)

Posted

No nie połowa ale właściwie wszystkie powstały przez krzyżowanie i dobór .Tyle, że to nie takie proste i nie polega na strzelaniu w ciemno.

Posted

Inaczej oni krzyzuja psy pod zamowienia np do sportu. raczej nowe rasy rzadziej, tworza poprostu chodzi o konkretny miot po takim psie (konkretnej rasy) i suce odpowiednije rasy. Raczej zadko potem krzyzuja owoce tego mioty :P

Ale tez tworza nowe rasy miniaturowe malamuty, takie do kolanka bo ludziom sie podobaja:eviltong: Albo mieszaja pudle z innymi psami aby nie wywolywaly alergii siersciowej ale to juz inny dzial gdzies tu omawiany

Owszem tak rasy powstaja ale wedlug polskiego prawa mieszanka yorka np z maltanczykiem to i tak kundel :PPP

Posted

Ale wiesz, ludzie głupi, to we wszystko uwierzą i wszystko (wszytkich) kupią, jak mają pieniądze:/

Szkoda tylko, że znowu psy będą cierpieć - bo co, jak się taki borderbull czy borderwhippet w sporcie nie sprawdzi? Fajt, na ulicę czy do lasu...

Posted

[quote name='Guffi']Nie wiem, czy mogę wkleić linka, ale dzisiaj przypadkiem natrafiłam na takie ogłosznie i byłam w szoku:crazyeye:. Mieszaniec chihuahua i yorka na sprzedaż(za 600zł). Oczywiście pieski były skrzyżowane "na umyślnie". I jeszcze na końcu [SIZE=3]"[/SIZE][I][SIZE=4][COLOR=#b10047]MIESZANCE TYCH RAS SA DOPUSZCZONE DO SPRZEDAZY W POLSCE[/COLOR][/SIZE][/I][SIZE=3] ". [/SIZE]

P.S.Szukałam takiego tematu wyszukiwarką, ale nie znalazłam, więc proszę nie krzyczeć:oops:.[/quote]
Polecam do przeczytania regulamin Allegro...
Nazwa
Zwierzęta
Wymagane elementy opisu:
[B]Oświadczenie o dopuszczeniu do obrotu w Polsce[/B] oraz zapewnieniu bezpiecznych i humanitarnych warunków transportu

Posted

[quote name='Sonix']Polecam do przeczytania regulamin Allegro...
Nazwa
Zwierzęta
Wymagane elementy opisu:
[B]Oświadczenie o dopuszczeniu do obrotu w Polsce[/B] oraz zapewnieniu bezpiecznych i humanitarnych warunków transportu[/quote]
Tylko, że tu nie chodzi o zgodność z regulaminem, ale o fakt, że ktoś krzyżuje ze sobą dwie różne rasy i to może nieść za sobą choroby genetyczne=męczarnię piesków:-(.

Posted

Jak ktoś skrzyżuje dwie rasy to po prostu wychodzi kundel, co mają do tego choroby? Pytanie brzmi: co za idioci dają za to kilkaset zł zamiast brać za darmo ze schroniska?
;)

Posted

[quote name='M10M']Jak ktoś skrzyżuje dwie rasy to po prostu wychodzi kundel, co mają do tego choroby? Pytanie brzmi: co za idioci dają za to kilkaset zł zamiast brać za darmo ze schroniska?
;)[/quote]
Dokładnie, ale ludzie takie psy kupują... jak można już pieska z rodowodem kupić za te pieniądze(nakolankowego, ale zawsze).

Posted

A dlaczego krzyzowki i eksperymenty prowadzone przez dawnych hodowcow byly moralne i calkiem ok a jesli dzis ktos krzyzuje dwie rasy to jest zle? Czytal z Was ktos o tym jak powstawaly rasy psow? Wiele mialo malo wspolnego z humanitaryzmem. Np niektore rasy mysliwski byly w mlodym wieku probowane na zwierzeciu na ktory mialy polowac i jesli sie nie sprawdzily - kulka w leb. Wiekszosc tych hodowcow tak czy inaczej pozbywala sie zwierzat nie spelniajacych oczekiwan. Proponuje 2 tomowa encyklopedie psow, mozna poczytac, jak to sie odbywalo...

Argument o chorobach tez malo trafiony. Choroby genetyczne psow rasowych wynikaja przede wszystkim z zawezonej puli genowej a mieszanka z inna rasa ta pule rozszerza. W sportach zaprzegowych tez biegaja hybrydy - ras zaprzegowych i chartow.

Z hybrydami jest o tyle dobrze, ze sa modne i placi sie za nie jak za psy rasowe wiec tak samo jak w przypadku psow rasowych jest mniejsze ryzyko, ze taki pies trafi na ulice. Rejestruja je nawet w jakims zwiazku czy klubie hybryd (oczywiscie w USA). Ogladalam zdjecia i czesc z tych psiakow bardzo mi sie podobala a inne w ogole - taka mieszanka to zupelny totolotek - nie wiadomo ktore cechy odziedziczy pies, jak bedzie wygladal. Moze to byc 8 cud swiata a moze byc brzydalek.

Posted

[quote name='jaszczurka']Czytal z Was ktos o tym jak powstawaly rasy psow? Wiele mialo malo wspolnego z humanitaryzmem. (...) Proponuje 2 tomowa encyklopedie psow, mozna poczytac, jak to sie odbywalo...
[/quote]
To akurat trudno uznać za argument - kiedyś złodzieja karano obcięciem ręki, dzisiaj stosuje się inne metody. Mówienie, że coś jest dobre tylko dlatego, że kiedyś było jeszcze gorzej raczej nie prowadzi do poprawy sytuacji....
;)

Posted

[quote name='Madzika']

Niestety w Polsce przyjmujse sie wiekszosc pomyslow Amerykannow :shake::shake: i nie zdziw sie ja niedlugo bedzie wysyp takich cudek..[/quote]
W parku do ktorego chodze jest sunia ze schronu ,ktora zostala odebrana jakiemys "hodowcy" -jest ona mieszanka owcz.niem w whippetem... podobno byla trzymana w straszbych warunkach9a tkze bita itd)-ludzie bywaja straszni...:angryy:

Posted

M1OM chodzi mi o to, ze na dogomanii jest czesto czarno-biale widzenie swiata. Psy z rodowodem sa piekne, zdrowe, zadbane, zsocjalizowane a bez rodowodu chore, z wadami itd Hodowcy zreszeni w zwiazku hoduja z milosci i nic nie zarabiaja na psach a wrecz dokladaja a nie zreszeni robia kokosy. Dawni hodowcy sa godni szacunku bo stworzyli nasze ukochane rasy a dzisijsi hodowcy psow innych niz z rodowodem FCI to zwyrodnialcy itd itp - nie mozna tak schematycznie myslec...

Posted

[quote name='jaszczurka']M1OM chodzi mi o to, ze na dogomanii jest czesto czarno-biale widzenie swiata. Psy z rodowodem sa piekne, zdrowe, zadbane, zsocjalizowane a bez rodowodu chore, z wadami itd Hodowcy zreszeni w zwiazku hoduja z milosci i nic nie zarabiaja na psach a wrecz dokladaja a nie zreszeni robia kokosy. Dawni hodowcy sa godni szacunku bo stworzyli nasze ukochane rasy a dzisijsi hodowcy psow innych niz z rodowodem FCI to zwyrodnialcy itd itp - nie mozna tak schematycznie myslec...[/quote]
W pełni się zgadzam z Twoimi słowami.
Wygląda to tak, że psy rasowe to arystokracja, a mieszanki to psy nie godne uwagi. A ja mam wspaniałą mieszankę najprawdopodobniej owczarka collie z owczarkiem niemieckim i jest najpiekniejszą psią arystokratką :loveu: Mało tego uważam, że mieszanka collie z ON byłaby piękną nową rasą :)

Posted

jestem jak najbardziej za krzyżówkami!!

...ale tylko jeśli krzyżówka między dwoma rasami byłaby odpowiednio nadzorowana i miała za zadanie powiększenie puli genetycznej danej rasy i/lub poprawienie zdrowia danej rasy [ja najchętniej skrzyżowałabym te biedne kaleki zwane ONami z Wostocznikami albo CzW...]

inne krzyżówki,które są produkowane jedynie po to by, ktoś kto lubi malamuty, mógł mieć jego mniejszą wersję w mieszkaniu w bloku są pozbawione jakiegokolwiek sensu...

Posted

[quote name='Lucyja']
Wygląda to tak, że psy rasowe to arystokracja, a mieszanki to psy nie godne uwagi. [/quote]
Pokaz mi choc jedną wypowiedź na tym forum która swiadczyłaby o takim podejściu do psów.
Ja tu widze armie ludzi którzy własny czas,siły i pieniadze przeznaczaja na ratowanie psów niezaleznie od ich pochodzenia. (I przede wszystkim sa to kundelki bo rasowe w potrzebie zdarzaja sie wiele rzadziej).
Niemal wszyscy tutaj uwazają za krańcowa,bezmyślność rozmnazanie psów niehodowlanych podczas gdy tyle innych umiera w koszmarnych warunkach.
I o to chodzi a nie o jakąś wydumana dyskryminację.

A jezeli chodzi o wąska pule genetyczna rasowców, i o problemy zdrowotne z tym związane,to u kundelków jest podobnie. Na wsiach leżących na uboczu wszystkie psy sa ze soba spokrewnione. Ten który lata luzem kryje swoja babkę, matke, siostry i kuzynki. Inbred na inbredzie. Przeżywaja te, które nie skończa w szambie i nikt sie nie przejmuje dysplazjami,alergiami itd. Jak sam nie zdechnie, to mu sie skraca cierpienia łopata. A i te zdrowe rzadko dozywaja późnego wieku.....

Posted

[quote name='jaszczurka']M1OM chodzi mi o to, ze na dogomanii jest czesto czarno-biale widzenie swiata. Psy z rodowodem sa piekne, zdrowe, zadbane, zsocjalizowane a bez rodowodu chore, z wadami itd Hodowcy zreszeni w zwiazku hoduja z milosci i nic nie zarabiaja na psach a wrecz dokladaja a nie zreszeni robia kokosy. Dawni hodowcy sa godni szacunku bo stworzyli nasze ukochane rasy a dzisijsi hodowcy psow innych niz z rodowodem FCI to zwyrodnialcy itd itp - nie mozna tak schematycznie myslec...[/quote]
Nareszcie ktoś tu tak stwierdził. Ostatnio napisałam o tym w innym temacie, to się na mnie rzucili. Ja nie jestem przeciwna hodowli psów bez rodowodu i nigdy nie będę. Oni też wiele kasy na to wykładają i nic, kompletnie nic na tym nie zarabiają(o ile nie są pseudohodowcami=rozmnażaczami). Hodowcy psów rodowodowych sprzeciwiają się hodowli psów bez rodowodu(przypuszczam, że większość przez stratę klientów), a tych rasowych bez rd nie, no powinna być sprawiedliwość... Ale to nie zmienia faktu, ze wg mnie już jest wystarczająco dużo ras i można znaleść idealną dla siebie, więc po co tworzyć kolejne:roll:.

Posted

Guffi - ja jestem pewna ze zarabiaja i Ci ktorzy hoduje bez rodowodu jak i Ci ktorzy hoduja z tymze. Nie etycznym jest nie dbac o zwierzeta i zle je traktowac a nie zarabiac pieniadze na legalnej hodowli.

Puli, jesli chodzi o amerykanskie hybrydy to nie wydaje mi sie zeby mozna je rozpatrywac w kategori typowych misz-maszow. Maja one udokumentowane pochodzenie, sa rejestrowane w klubie hybryd, placi sie za nie nie najmniejsze pieniedze wiec chyba mozna byc o tyle spokojnym o ich los jak o los psow rasowych.

Posted

Z tymi zarobkami to różnie bywa i byłabym ostrożna w takich kategorycznych osądach. Hodowla to nie zaliczenie trzech wystaw i pokrycie suki.(Niestety,bywa i tak :shake:). Jest mnóstwo ludzi,którzy wkładaja w to tyle pieniedzy,ze nigdy nie wyjda nawet na zero,chocby suka miała 10 szczeniąt rocznie).

Jaszczurka - moze ja nienormalna jestem,ale przerażaja mnie takie mody. Modna fura, modna fryzura, modna psiura. A co w następnym sezonie?? Wszyscy wiemy co sie działo z dalmatami, "lassie" itd.
Puli to w USA niezbyt czesto spotykana rasa. Wydawałoby się że maja sie dobrze u swoich miłosników.Mam kontakt z osoba,która w tamtejszym klubie rasy zajmuje sie puli w potrzebie i ma co robic!!
[B]Dlaczego do diabła nikt na swiecie nie chce lansowac mody na psy ze schronisk?![/B]