Lili8522 Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 To i ja dziś wieczorem zaglądam do pięknego wielkopsa... Quote
IVV Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 wstawilam na FB na Romy strone i na strone Fundacji Bernardynow Quote
Rudzia-Bianca Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 plina napisał(a):Wiadomość do Biafry wysłana.... Rozsyłam wątek po ludziach, może ktoś wpadnie na pomysł gdzie go umieścić na zimę... Która już za pasem!!! No ja jestem właśnie z tego rozsyłania po ludziach ;) Niestety nie jestem w stanie pomóc , nie mam warunków na DT dla szczeniaka a co dopiero takiego wielkopsa :( Podniosę czasem ... Quote
Igiełka Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 Plina napisz do Szarotki -co prawda zajmuje się podhalanami ale może akurat pomoże i chociaż coś podpowie ;) Quote
IVV Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 dostalam taka odpowiedz od fundacji na zdjęciach kojec przyzwoity, pies leży na miękkim posłaniu, widać słomę przez pręty. My lepszych warunków nie dalibyśmy temu psu w tej chwili, u nas też kojec. Widać zanik mięśni i problemy ze stawaniem na prawą tylną. Jeśli uraz zadawnio...ny poczekalibyśmy do wiosny z jakimś skomplikowanym leczeniem, chyba, że świeże to może czas jest istotny. Ale wtedy pies musi być w cieple. Nie mamy lepszych warunków. Jeśli pies cierpi (boli) i nie ma możliwości z poziomu schroniska pomóc (lekarz na miejscu lub konsultacje wyjazdowe) lub nie znajdzie się dla niego lepsze miejsce to dajcie znać. Quote
ANETTTA Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 Plina dzięki za zaproszenie zagladam i brak mi słow co moge napisać brak mi pomysłu na pomoc a serce moje cierpi jak na wiekszości wątków pies piekny potrzebny dt ds na lepsze zycie Quote
zuzlikowa Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 IVV napisał(a):wstawilam na FB na Romy strone i na strone Fundacji Bernardynow ... jestem też. Quote
IVV Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 dziekuje Zuzliczku :) pies jest przepiekny ,strasznie go szkoda :( Quote
Biafra Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Dziękuję za zaproszenie. Niestety nie mam teraz ani centymetra wolnego miejsca :oops::oops::oops: Mam 6 kaukazów i sporo drobnicy :shake: 12 lat to dla kaukaza bardzo zaawansowany wiek. One krótko żyją. Większość umiera około 10 roku życia. Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa w tym wieku to niestety normalna sytuacja niewiele już da się zrobić. Zostaje leczenie objawowe - przeciwbólowe, przeciwzapalne plus preparaty nawilżające przestrzenie międzystawowe które ułatwiają poruszanie się psa. Niedowład tylnej łapy może wynikać z uszkodzenia stawu biodrowego lub kolana, ale może to być także efekt ucisku zwyrodniałych kręgów na rdzeń. Dla niego ważne jest żeby leżał na miękkim posłaniu i miał ciepło od ziemi, żeby nie kładł się na betonie czy deskach. Będę zaglądać. Wiem , że to żadna pomoc ale może chociaż coś doradzę :oops: Quote
plina Posted November 28, 2011 Author Posted November 28, 2011 IVV, dzieki za wiadomość od Fundacji... Na miejscu co prawda wet jest, ale taki jak to weci schroniskowi.... Wiadomo. Najważniejsze jest, żeby pies podczas leczenia nie przebywał w takim miejscu :( Jeszcze w takim wieku, w takim stanie. ANETTA, dziękuję że pojawiłaś się na wątku! Ja też już nie wiem kogo pytać o miejsce w DT! Biafra, kochana!! Dziękuję za rady! Jestem w szoku, że kaukazy tak krótko żyją.... W takim razie może szukamy Fletcherowi domu na ostatnie lata, miesiące?? Na dokładną diagnozę u schroniskowego weta chyba nie ma szansy. Jakie badania trzeba zrobić, żeby poznać przyczynę tej łapy na którą nie staje? Prześwietlenie? Na miękkim siedzi prawie ciągle, w boksie tylko czasem wstaje żeby poszczekać i się napić. Jestem ciekawa jak zachowuje się podczas spacerów, więc spróbuję wyciągnąć go chociaż na chwilę. Warto by założyć wydarzenie na FB, czasami zdarzają sie cuda... Umie ktoś zrobić takie cos? Ja nawet konta na FB nie mam... Quote
Biafra Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 plina napisał(a): Jakie badania trzeba zrobić, żeby poznać przyczynę tej łapy na którą nie staje? Prześwietlenie? Na miękkim siedzi prawie ciągle, w boksie tylko czasem wstaje żeby poszczekać i się napić. Trzeba przede wszystkim pooglądać tę łapę. Na leżącym psie poruszać w stawie kolanowym i biodrowym na boki. Lekarz będzie wiedział , słyszał i czuł, czy coś chrupie, przeskakuje czyy pies bardziej napina łapę bo go boli. No i zdjęcia RTG łapy i kręgosłupa. Gdybyście miały te zdjęcia i mogły przesłać to mogę dać mojemu wetowi żeby skonsultować. Może też być jakiś uraz wcześniejszy tej łapy i np jest problem ze ścięgnami. Trzeba by było na początku wykluczyć taką ewentualność. On na zdjęciah i filmiku wydaje się bardzo drobniutki i malutki. Takie pół kaukaza ;) Łapki i główka też drobne. Może lekarz zaleci jakiś środek przeciwzapalny i pies będzie dawał sobie radę. Musi tylko go ktoś zdiagnozować Quote
IVV Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 najlepiej jak wydarzenie robi ktos kto ma dostep bezposredni do psa lub chociaz do bezposrednich informacji o nim . Bardzo wazne na fb jest codzienne uaktualnianie ,to utrzymuje zainteresowanie ludzi . Quote
ANETTTA Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 szkoda ze takiego nieszczęśnika nikt nie moze zabrac na te osostnie chwile życia Quote
necianeta89 Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Mam zamówiony banerek, allegro ostatnio umierało mi i nie mogłam tu wejść :( Quote
plina Posted November 28, 2011 Author Posted November 28, 2011 Dzięki necianeta!! Już się poczęstowawłam Quote
plina Posted November 28, 2011 Author Posted November 28, 2011 Biafra napisał(a):On na zdjęciah i filmiku wydaje się bardzo drobniutki i malutki. Takie pół kaukaza ;) Łapki i główka też drobne. Może lekarz zaleci jakiś środek przeciwzapalny i pies będzie dawał sobie radę. Musi tylko go ktoś zdiagnozować Właśnie też myślę, że on taki jakiś mniejszy ;) Mieliśmy kiedyś w Tczewie Miśka, kaukaza z krwi i kości... Olbrzymi, w wielkim boksie ledwo się mieścił, a kiedy kucałam, miałam wrażenie że jestem jakaś dziwnie mała :D Na spacer w sumie Misiek wyprowadzał mnie, nie ja jego :) Quote
necianeta89 Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 [quote name='necianeta89']Mam zamówiony banerek, allegro ostatnio umierało mi i nie mogłam tu wejść :( tfu, miało być dogo!! a nie allegro. jakaś nie dzisiejsza jestem. Quote
Drzagodha Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Biafra napisał(a): Niestety nie mam teraz ani centymetra wolnego miejsca :oops::oops::oops: To może trzeba Ci dostawić kojec? :diabloti: Posłużyłby nie jednemu psiakowi, więc dogomaniacy na pewno by pomogli ;) Pytanie tylko o Twoje "moce przerobowe" :cool3: Quote
Biafra Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Drzagodha napisał(a):To może trzeba Ci dostawić kojec? :diabloti: Posłużyłby nie jednemu psiakowi, więc dogomaniacy na pewno by pomogli ;) Pytanie tylko o Twoje "moce przerobowe" :cool3: Właśnie o te moce chodzi :oops: Poza kaukazami to ja mam głównie konie. 21 staruszków emerytów, które wymagają dużo opieki zwłaszcza w zimie. Każdy na coś chory :shake: Te 6 kaukazów też raczej wiekowe i chore I stajenne koty, których na zimę przybyło trochę chorych, muszę podleczyć i wydać ...jakieś 25 sztuk :oops: Miejsca mam bardzo dużo,można by nawet stodołe postawić , ale wiem że nie dam rady uczciwie zająć się kolejnym staruszkiem, który potrzebuje troski :oops: Quote
IVV Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 to raczej nie chodzi chyba o moce przerobowe tylko finansowe .... moze uzbieraloby sie troche pieniedzy chociaz na karme i leki dla niego ? to sa straszne koszty utrzymanie tylu chorych zwierzat ,wiec nie dziwie sie ,ze zabranie nastepnego staruszka zaczyna byc poprostu nierealne . Quote
plina Posted November 29, 2011 Author Posted November 29, 2011 Dzisiaj zabrałam Fletchera na spacer. Z całą mocą stwierdzam, że to bardzo ufny i delikatny pies.... Mimo wszystkiego, co go spotkało. Przekonałam się, że dłuższe spacerki nie są dla niego, przynajmniej nie w tym stanie. Co prawda co kilkanaście metrów żądał przerwy, ale świetnie wykorzystaliśmy to, żeby się lepiej poznać ;) Przydałoby mu się porządne czesanie, bo sierść jest w masakrycznym stanie, ale chyba nikt nie chce go dotykać po 'tych' miejscach. Ja też wolałam to zostawić na później, więc skończyło sie na wyskubywaniu tych największych kołtunów martwej sierści. Fletcher ma problem z trzymaniem moczu- całe posłanie musi być często wymieniane, a na spacerze non stop robi siqu. Może to być spowodowane starością, ale wolałabym się upewnić robiąc badanie moczu pod kątem zapaleń i innych schorzeń pęcherza... Jestem uczulona na tym punkcie po chorobie swojego psa. Jak coś mi się jeszcze przypomni, dam znać. Na razie cieszcie się zdjęciami :) Jemu smaczka :loveu: Odpoczynek Quote
obraczus87 Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 PLINA zdjęcia są super :) A Fletcher jest the best :) Quote
plina Posted November 29, 2011 Author Posted November 29, 2011 Fletcher na spacerze http://www.youtube.com/watch?v=vzH7xW-Farc Chodziło mi głównie o pokazanie tej łapy.... jest jakoś tak dziwnie wygięta... Quote
ewajanka Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 Piękny jest. Uwielbiam wielkopsy a szczególnie kaukazy. One mają takie głupkowate oczka, takie maślane:evil_lol: Czy on ma cięte uszy? Quote
Recommended Posts