Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

malagos napisał(a):
ale na razie jedzie do Ciebie, tak? Na dt?

Taki był plan, nie do końca do mnie, tylko do PDT w Warszawie, który ja polecam i mam z nim ścisły kontakt ....
ale chyba jest ktoś, kto chce ją poznac osobiście i może zrodzi się uczucie ;) ... kto to wie???

W każdym razie miejsce na malutką sunię czeka, smaczki i zabawki też ;)

• Replies 333
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Akrum napisał(a):
a do tego PDT nie jedzie??

Kłopot w tym, że był problem ze złapaniem suni i Pan (potencjalny DS) nie mógł się z nią zapoznać.

To PDT, które ja polecałam, jest w centrum Warszawy i suczka, tak bardzo bojąca się ludzi, nie dająca się złapać nawet osobie, która ją karmi od wielu dni, całkowiecie się tam zestresuje ... spacery będą dla niej koszmarem, wśród wielu ludzi i samochodów.

Trzeba dla niej innego DT lub najlepiej cierpliwego DS :)

Posted

Ewanka napisał(a):
Kłopot w tym, że był problem ze złapaniem suni i Pan (potencjalny DS) nie mógł się z nią zapoznać.

To PDT, które ja polecałam, jest w centrum Warszawy i suczka, tak bardzo bojąca się ludzi, nie dająca się złapać nawet osobie, która ją karmi od wielu dni, całkowiecie się tam zestresuje ... spacery będą dla niej koszmarem, wśród wielu ludzi i samochodów.

To fakt - taka sytuacja moze tylko pogłębic traumę suni.
Z DS będzie trudno:roll:
Mamy podobną sytuacją z sunia z Zamościa; tylko Nuka jest juz w DT i cos jakby drgnęło w zachowaniu suni...
http://www.dogomania.pl/threads/209101-Nuka-weteranka-w-BDT-potrzebne-kciuki-za-aklimatyzację-dzikuska!

Posted

Ewanka napisał(a):

Ta sunia to nie jest staruszka, żeby zmiana miejsca życia była dla niej wielką traumą. Teraz sunia pójdzie do DT/hotelu na wsi, a potem będzie problem, bo jak zobaczy samochód/ulicę/dużo ludzi, to wpadnie w panikę - a nie każdy DS zniesie takie zachowanie u psa. Jak dla mnie - to, ze PDT jest w centrum miasta nie powinno go skreślać, a wręcz jest bardziej pożądane. Wiem to po tym, jak miałam u siebie sunię podobnej wielkości, bardzo wycofaną, bojącą się samochodów, ruchu ulicznego, ludzi, socjalizacja na poziomie zerowym - a była u mnie na DT, gdy mieszkałam w centrum miasta. Wyszło jej to na dobre, przy odpowiedniej pracy z psem - obecnie mieszka w centrum miasta (należy też dodać, ze znalazła DS, który jest w stałym kontakcie z behawiorystką, z którą pracowałyśmy od początku). Trzeba mieć na uwadze, że nie zawsze znajdzie się wymarzony dom stały z ogródkiem, a jak suka będzie dzika, to trafi na łańcuch (np. jak będzie uciekinierką). Psów do adopcji jest tyle, że nie można sobie odpuszczać, bo pies ucieka czy się boi - trzeba z nim pracować. Takie jest moje zdanie ;)

Posted

Akrum napisał(a):
też mi się wydaje, że to nie powinno być przeszkodą do tego, by jechać do DT...
jeśli tylko DT zabezpieczy ją dokładnie na pierwsze spacery (obroża, szelki i dwie smycze) to nie powinno być problemu.

Chcesz kupić fajną książkę na prezent świąteczny?? Zapraszam do nas!

Dokładnie tak ;)
U nas sunia wychodziła tak:

Czyli dwie smycze + obroża i szelki.

Ale decyzja należy oczywiście do osób odpowiedzialnych za suńkę.

Posted

Coś wiadomo? Lady Swallow ma rację, Tika u mnie była na wsi tymczasowo, super sunia, pojechała do domu w mieście i się bała ruchu ulicznego itp. Czy jak stres, to stres - dt moze być w centrum Warszawy, niech pies od razu sie uczy nowości.

• 2 weeks later...
Posted

Becia Lublin napisał(a):
właśnie napisałam do Ciebie z prośbą o ogłoszenia :) jest potencjalny DT we Wrocławiu ale nie ma jej jak tam dowieść :(

Napiszcie do działu transportowego, może ktoś jeżdzi na tej trasie (?)

... i konieczne nowe fotki suni do ogłoszeń, najlepiej na smyczy, przy człowieku, przy dzieciach. Do tej pory była tylko infrmacja, że sunia jest łagodna i lękliwa , no i w sumie niewiele więcej.