Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 446
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

on jest cudowny nie moge sie na niego napatrzec

obym sie tylko w rasie nie zakochala bo w przyszlosci w moim domu bedzie : dalmatymczyk, pudel, weimar iiii dogo argentino :lol:
to dopiero bedzie stado :evil_lol:

Posted

Jaka nieznośna cisza..która może swiadczyć:
-że mossi zostala połknięta przez Torresa
-że Torres juz poprostu znalazł domek-enigmatyczny
Brak jakichkolwiek wiesci jest w obu przypadkach niepokojący.
Czy KTOŚ może coś skrobnąć na temat co się dzieje z psem????????????????

Posted

spokojnie;) nikt nikogo nie połknął( jeszcze;) ) chłopak ma się świetnie, jesteśmy po długich spacerach i łapankach( bo Torresik lubi sobie czmychnąć, różki też pokazuje, np. ma problem z zostawaniem sam... totalnie podarł swoje posłanie, daje wtedy tez niezły koncert, no i przypuszczam ze potrafi przeskoczyć przez płot, ma bardzo silny instynkt myśliwski, w lesie traci rozum. Psów nie atakuje ale nie bedzie sie przyjażnił....z suniami owszem. Potrzebuje bardzo doświadczonego przewodnika, i znawcy rasy... ale charakter jak najbardziej prawidłowy, zero agresji do ludzi.
mam podejrzenia, że cierpi na dysplazję...

Posted

Uff,jesteś:lol::lol:
No tak,instynkt myśliwski u niektórych osobników tej rasy-faktycznie jest silny,ale przecież w tym kierunku zostały wyhodowane.
Wyobrażam sobie tą łapankę:):):)
Miałam pod opieką D.A.którego jak wypuszczałam na spacerkach w lesie ,na mazurach-to odnajdywałam go przeważnie na wiosce , pod stodołą-gdzie ślinił się na miejscowe krowy..
Stado liczące 15 sztuk,potrafił zagnać w 10 min do domu-istne safari.
Buziaczki dla waszego stadka,i cieszę się bardzo na świeże wiadomości:calus:

Posted

Mosii - to tak, jak mój dogo. Z psami nieszczególnie się lubi (ale nie morduje każdego napotkanego :) ), a suce nie zrobi nic, nawet jak ta będzie go chciała zeżreć.
Instynkt myśliwski często jest dosyć mocny u DA, na czym cierpią koty (i czasami właściciele wleczeni po ziemi przez psa, który goni kota ;) ) Moje Bazylątko jak zwęszy jakiś trop albo goni kota, to ni cholery nie można go odwołać :mad:
A z zostawaniem samemu w domu to też miałam przejścia wszelakie. Dziury w kanapach (swojego posłania nie będzie niszczył... po co? lepiej państwa :) ), pogryzione meble... A wszystko to jak "uzyskał' zęby stałe. Jako szczeniak nie zniszczył NIC! Teraz zostaje w przedpokoju i ma jeszcze dostęp do kuchni i łazienki. Wszystkie pomieszczenia mają się - odpukać - dobrze :lol:
I choć to, co powyżej brzmi może :diabloti:, to oczywiście jest to najwspanialszy i najukochańszy pies świata. I wiem, że Torres też taki jest !!!! Dlatego trzeba mu znaleźć super dom. Chyba, że Mosii się w nim zakocha... :loveu:

Mosii, co z tą dysplazją? Będziesz to jakoś sprawdzać?

Posted

A jakie ma objawy? Może to np "tylko" zapalenie główki kości udowej? Często się zdarza u dużych szybko rosnących psów (zwłaszcza przy złej diecie)...

Posted

ulaa miałam niedawno na tymczasie bordoga z dysplazją, przeszłam błyskawiczny kurs na ten temat, leczenie bonharenem itp. U Torresa głównym objawem to spionowane tylne łapy, szczudłowaty chód, i nienaturalne kręcenie dupką, po długim spacerze wczoraj kiedy sie zatrzymał stał na zewnętrznej stronie łapy, tak jak przy zaburzeniach neurologicznych. zobaczymy.

To obtarcie na kłębie to prawdopodobnie od wchodzenia do budy, już zbladło, mimo wszystko dostaje karme dla alergików,
Apetyt ma przeogromny, pochłania OGROMNE ilosci karmy, dostaje trzy razy dziennie bo mam wrazenie ze pęknie;)
musiał bardzo długo niedojadać....

jeśli chodzi o stosunek do psów to zaatakowany będzie sie zaciekle bronił i atakował ale nie rzuca sie na każdego psa, miał miejsce taki przypadek, ze bedąc na swoim wybiegu, był bez przerwy obszczekiwany przez małego pimpka, mojego tymczasowego Filipka, ja przygotowywałam żarło a mój TZ uparł sie ze bedzie szedł do Torresa, no i oczywiście ten mu miedzy nogami i juz biegał po ogrodzie i fruuuuuu na Filipka, ja zbladłam.... przywalił go do ziemi i nic:)

Posted

Spionowany tył niekoniecznie musi oznaczać HD... Berneńczyki np tak rosną - samce czasami do 3 roku życia mają nogi jak "patyki" i luźny grzebiet. Moja sunia z kolei ma wręcz przekątowany tył i chodzi jak jaszczurka (a dysplazja jak wół :-()
Sorry, że tak się uczepiłam tego tematu, ale bardzo nie chciałabym żeby Torresik miał dysplazję :shake: jak wszyscy zresztą...