Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kasumi']a co tutaj taka cisza? :)

ja muszę się pochwalić, że ta micro sunia
[url]http://tablica.pl/oferta/micro-sunia-mlodziutka-szuka-domu-IDDfKX.html[/url]

dzisiaj pojechała do DS, do Warszafki :) domek bardzo fajny, osobiście przekazywałam niuńkę :)[/QUOTE]
Gratulacje :)

Posted

Melduje że karma dla kociastych dotarła :) DZIĘKUJĘ!!!!!!

Poza tym Lena po operacji- ufff....

I jeszcze chciałam zaprosić:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/222085-Weterynarz-Riwana-Antczak-zachęca-do-rozmnażania-nierasowych-kotów-SKANDAL!!?p=18516511#post18516511[/URL]
Weterynarz pisze sobie radośnie w gazecie o tym, jak rozmnożyła swoją nierasową kotke- zamierzam zrobić tej babie taką antyreklamę, że hej!!!

Posted

Cioteczki, przebywa u mnie na BDT Migotka( Gruba Berta) Sunia jest wysterylizowana z pół roku temu. Była to zgrabna suńka. Od tygodnia jest u mnie To jej wątek. [URL]http://www.dogomania.pl/threads/221896-Gruba-Berta-brzydula-też-chce-być-kochana[/URL]. Jak ja opiekun przytuliska mi wydawał to nie wierzyłam, ze to ten sam psiak. Zatłuczona, tłusta foka. Zdjecia tego nie oddają. Cały tłuszcz skupiła sie na klatce piersiowej. Zaczyna dziwnie chrząkać i troszeczke pokasływać. Boje sie o serduszko. Musze ją odchudzić, ale niestety koszt karmy na obecną chwile mnie przerasta ( 129 zł). Mając tymczasowiczki, zawsze sobie radziłam finansowo, ale nietety nie dam rady kupic jej tak drogiej karmy. Wiem, że na tej karmie mozna osiągnąć dobre efekty. Wiem,że jest masa psiaków w pilniejszej potrzbie. Jednak szkoda mi strasznie Migotki.

Posted

[quote name='ulvhedinn']
I jeszcze chciałam zaprosić:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/222085-Weterynarz-Riwana-Antczak-zachęca-do-rozmnażania-nierasowych-kotów-SKANDAL!!?p=18516511#post18516511[/URL]
Weterynarz pisze sobie radośnie w gazecie o tym, jak rozmnożyła swoją nierasową kotke- zamierzam zrobić tej babie taką antyreklamę, że hej!!![/QUOTE]

Durny babsztyl, niby wykształcona a też ciemnogród ... :(

Posted

[quote name='Pyrdka']Cioteczki, przebywa u mnie na BDT Migotka( Gruba Berta) Sunia jest wysterylizowana z pół roku temu. Była to zgrabna suńka. Od tygodnia jest u mnie To jej wątek. [URL="http://www.dogomania.pl/threads/221896-Gruba-Berta-brzydula-te%C5%BC-chce-by%C4%87-kochana"]http://www.dogomania.pl/threads/221896-Gruba-Berta-brzydula-też-chce-być-kochana[/URL]. Jak ja opiekun przytuliska mi wydawał to nie wierzyłam, ze to ten sam psiak. Zatłuczona, tłusta foka. Zdjecia tego nie oddają. Cały tłuszcz skupiła sie na klatce piersiowej. Zaczyna dziwnie chrząkać i troszeczke pokasływać. Boje sie o serduszko. Musze ją odchudzić, ale niestety koszt karmy na obecną chwile mnie przerasta ( 129 zł). Mając tymczasowiczki, zawsze sobie radziłam finansowo, ale nietety nie dam rady kupic jej tak drogiej karmy. Wiem, że na tej karmie mozna osiągnąć dobre efekty. Wiem,że jest masa psiaków w pilniejszej potrzbie. Jednak szkoda mi strasznie Migotki.[/QUOTE]
Jezeli prosisz o pomoc finansowa to max 100zl zgodnie z regulaminem:)
[SIZE=3][COLOR=red][B]Wysokość finansowej pomocy:[/B][/COLOR][/SIZE]
[SIZE=2]-leczenie do 200zł[/SIZE]
[SIZE=2]-transport do 100zł[/SIZE]
[SIZE=2]-karma do 100zł

[/SIZE][SIZE=2]-[COLOR=darkorchid]Klubowicze posiadający stałą deklarację (wpłacający od minimum 4miesięcy) na Skarpetę Baloniarską mogą wnioskować o przyznanie wyższej kwoty pieniędzy a także raz w miesiącu mogą otrzymać pomoc bez konieczności zwrotu 25%

[COLOR=black]Teraz tylko potrzeba zgoda Igielki, mmd,Nutusi.
Nie wiem czy mmd juz wyjechala? Bo to Ona teraz trzyma kase.Ale na pewno Igielka i Nutusia napisza tutaj.[/COLOR]
[/COLOR][/SIZE]

Posted

Przyszłam na chwilę trochę sobie ponarzekać. Powoli już ręce opadają. Mamy aktualnie pod opieką: kota Prezesa (był przez dwa tygodnie zamknięty w piwnicy i z głodu zjadł trutkę. Był w stanie prawie agonalnym, cały sztywny i krwawiący z pyska. Na drugi dzień transfuzja. Mimo wszystkich przeciwności żyje i ma coraz lepsze wyniki, zachowuje się jakby nigdy nic. Leczenie będzie jeszcze dość długie), kotkę z białaczką (złapana jako dziki kot do sterylki, okazało się, że jest oswojona. Wczoraj zrobiłyśmy testy i niestety jest białaczka), moja cavalierkę Madzię (w trakcie leczenia uszu, niedługo sterylka), sukę z 3 szczeniakami (po długich negocjacjach została nam wydana z małymi. Ludziom było jej szkoda, bo ona taka odchowana, a szczeniakami mamy się nie martwić, bo było ich 8, ale oni zabierają po kolei i zabijają żeby straciła mleko. Maluchy miały już otwarte oczy, mamuśka cały czas je zakrywa, pilnuje.) oraz teraz się okazało, że mamy kolejne miejsce z dzikimi kotami i od dziś wyłapujemy i sterylizujemy koty. Jest tam ok. 12 kotów, kawałek dalej kolejne 6. Na szczęście schronisko pożycza nam klatkę-pułapkę. Uff to się wyżaliłam. Powoli brak nam miejsca, czasu no i pieniędzy. Za to pozytywne jest to, że moja Madzia w końcu się przełamała i już chodzi po domu. Wcześniej nie wstała nawet przy człowieku, a każdy dotyk powodował drżenie. Dodatkowo o dziwo na razie moja kaleka czuje się dobrze, a było już kiepsko. Z jej powodu byłam zmuszona zrezygnować z wymarzonego szczeniaka z hodowli. Frajerka jest najważniejsza i jej komfort życia. Dobra już nie zanudzam.
Jeśli, by ktoś chciał mam w domu:
5 tabletek Enroxil 50 mg
całe opakowanie tabletek na stawy (weterynaryjnych) później podam nazwę
2 bandaże Flexa, jeden długi, drugi mniejszy [URL]http://sklep.sigmed.pl/product_info.php?products_id=7356[/URL] jeden taki żółty, drugi w łapki. Są genialne jeśli chodzi o usztywnienia, zakrycie wenflonu itp.
1 lub 2 opakowania maści ochronnej do łap
Na razie tyle później jeszcze przejrzę szafki.

Posted (edited)

[quote name='Pyrdka']Cioteczki, przebywa u mnie na BDT Migotka( Gruba Berta) Sunia jest wysterylizowana z pół roku temu. Była to zgrabna suńka. Od tygodnia jest u mnie To jej wątek. [URL]http://www.dogomania.pl/threads/221896-Gruba-Berta-brzydula-też-chce-być-kochana[/URL]. Jak ja opiekun przytuliska mi wydawał to nie wierzyłam, ze to ten sam psiak. Zatłuczona, tłusta foka. Zdjecia tego nie oddają. Cały tłuszcz skupiła sie na klatce piersiowej. Zaczyna dziwnie chrząkać i troszeczke pokasływać. Boje sie o serduszko. Musze ją odchudzić, ale niestety koszt karmy na obecną chwile mnie przerasta ( 129 zł). Mając tymczasowiczki, zawsze sobie radziłam finansowo, ale nietety nie dam rady kupic jej tak drogiej karmy. Wiem, że na tej karmie mozna osiągnąć dobre efekty. Wiem,że jest masa psiaków w pilniejszej potrzbie. Jednak szkoda mi strasznie Migotki.[/QUOTE]

Pyrdka czy wyrażasz zgodę jako Osoba nie mające stałej deklaracji na zwrot 25% kwoty otrzymanej pomocy? :)
Ja wstępnie jestem za udzieleniem wsparcia jednak gdy nie będzie tutaj Twojej zgody to sama rozumiesz jedno wyklucza drugie

[quote name='Ellig']Jezeli prosisz o pomoc finansowa to max 100zl zgodnie z regulaminem:)
[SIZE=3][COLOR=red][B]Wysokość finansowej pomocy:[/B][/COLOR][/SIZE]
[SIZE=2]-leczenie do 200zł[/SIZE]
[SIZE=2]-transport do 100zł[/SIZE]
[SIZE=2]-karma do 100zł[/SIZE]

[SIZE=2]-[COLOR=darkorchid]Klubowicze posiadający stałą deklarację (wpłacający od minimum 4miesięcy) na Skarpetę Baloniarską mogą wnioskować o przyznanie wyższej kwoty pieniędzy a także raz w miesiącu mogą otrzymać pomoc bez konieczności zwrotu 25%[/COLOR][/SIZE]

[SIZE=2][COLOR=darkorchid][COLOR=black]Teraz tylko potrzeba zgoda Igielki, mmd,Nutusi.[/COLOR][/COLOR][/SIZE]
[COLOR=darkorchid][SIZE=2][COLOR=darkorchid]Nie wiem czy mmd juz wyjechala? Bo to Ona teraz trzyma kase.Ale na pewno Igielka i Nutusia napisza tutaj.[/COLOR][/SIZE]
[/COLOR][/QUOTE]

Ellig dzięki za czujność :) a tymczasem poczekamy na aktywność Zarządu :lol:

[quote name='Macia']Przyszłam na chwilę trochę sobie ponarzekać. Powoli już ręce opadają. Mamy aktualnie pod opieką: kota Prezesa (był przez dwa tygodnie zamknięty w piwnicy i z głodu zjadł trutkę. Był w stanie prawie agonalnym, cały sztywny i krwawiący z pyska. Na drugi dzień transfuzja. Mimo wszystkich przeciwności żyje i ma coraz lepsze wyniki, zachowuje się jakby nigdy nic. Leczenie będzie jeszcze dość długie), kotkę z białaczką (złapana jako dziki kot do sterylki, okazało się, że jest oswojona. Wczoraj zrobiłyśmy testy i niestety jest białaczka), moja cavalierkę Madzię (w trakcie leczenia uszu, niedługo sterylka), sukę z 3 szczeniakami (po długich negocjacjach została nam wydana z małymi. Ludziom było jej szkoda, bo ona taka odchowana, a szczeniakami mamy się nie martwić, bo było ich 8, ale oni zabierają po kolei i zabijają żeby straciła mleko. Maluchy miały już otwarte oczy, mamuśka cały czas je zakrywa, pilnuje.) oraz teraz się okazało, że mamy kolejne miejsce z dzikimi kotami i od dziś wyłapujemy i sterylizujemy koty. Jest tam ok. 12 kotów, kawałek dalej kolejne 6. Na szczęście schronisko pożycza nam klatkę-pułapkę. Uff to się wyżaliłam. Powoli brak nam miejsca, czasu no i pieniędzy. Za to pozytywne jest to, że moja Madzia w końcu się przełamała i już chodzi po domu. Wcześniej nie wstała nawet przy człowieku, a każdy dotyk powodował drżenie. Dodatkowo o dziwo na razie moja kaleka czuje się dobrze, a było już kiepsko. Z jej powodu byłam zmuszona zrezygnować z wymarzonego szczeniaka z hodowli. Frajerka jest najważniejsza i jej komfort życia. Dobra już nie zanudzam.
Jeśli, by ktoś chciał mam w domu:
5 tabletek Enroxil 50 mg
całe opakowanie tabletek na stawy (weterynaryjnych) później podam nazwę
2 bandaże Flexa, jeden długi, drugi mniejszy [URL]http://sklep.sigmed.pl/product_info.php?products_id=7356[/URL] jeden taki żółty, drugi w łapki. Są genialne jeśli chodzi o usztywnienia, zakrycie wenflonu itp.
1 lub 2 opakowania maści ochronnej do łap
Na razie tyle później jeszcze przejrzę szafki.[/QUOTE]

Cioteczko jeśli masz potrzebę wygadania- ponarzekania to tutaj napewno Ktoś przeczyta i jakoś spróbuje się pomóc choćby wsparcie duchowe, które czasami znaczy bardzo wiele. Czytam i tak sobie myśle że jak się wali to wszystko. Z drugiej strony cieszę się że chociaż Madzia powoli robi postępy. Czy Wasze zwierzaki są na stałe czy tymczasowo? lekarstwa wpiszę w post oddam ;)

Edited by Igiełka
Posted

Jestem "za" dla pomocy psiaczkowi u Pyrdki. Jeśli karma choć w części pomoże (bo strasznie trudno się odchudza zwierzaki i sama karma - wiadomo - to nie wszystko, bo przede wszystkim aktywność trzeba zwiększyć, co w te cholerne mrozy nie jest łatwe), to trzeba spróbować. Oczywiście po deklaracji częściowego zwrotu, zgodnie z zasadami.

Macia - trzymam kciuki i po cichu się cieszę, że miejsce szczeniaka z hodowli zajęła psina, której Twoja pomoc była potrzebna. Co do Madzi - no cóż - Madźki to fajne dziewuchy - będzie dobrze :)

Posted

A ja mogę z ręką na sercu polecić karmę BOSH LIGHT, pies chudł w oczach, [url]http://www.krakvet.pl/bosch-light-125kg-p-1058.html[/url] i teraz wygląda idealnie. Bo też była taka beczka z niego, poza tym on kaleka więc nie mógł być otyły bo obciążał łapki,karma kosztuje 99 zł , wysyłka gratis.

Posted

Dzięki za wsparcie. Z założenia ja mam "własne" trzy psy (wilczak-kaleka od 5 lat, pseudo-husky i kundelek) plus teraz tymczasowo Madzia. Po raz pierwszy chyba aż tak mnie kusi, by tymczas został na stałe. Madzia jest kochana, nadal wiele pracy przed nami, ale jest lepiej. Właśnie leży koło mnie na kanapie i sobie pochrapuje. Koty są u Ani (Lacia na dogo) i też są to tymczasy. Tylko ona oprócz tych dwóch na DT (i od dziś kotek po sterylce) ma 6 (?) własnych (w tym: ślepy Upiorek, Puchatek bez oka, Kangurek bez łapy i Miluś z założenia tymczas, ale nie ma przepony więc został). Sunię ze szczeniakami trzyma nam znajoma hodowczyni. Jest po prostu wesoło, ale inaczej byśmy się nudziły.

Posted

Ja chyba przestanę wychodzić z domu.:-( Gdzie się nie ruszę, tam psie biedy. Ostatnio wracaliśmy do domu, spotkaliśmy takiego czworołapa:

[URL="https://lh4.googleusercontent.com/-ZQZTooO4-8w/TyGt6Ur5pGI/AAAAAAAABZc/ru8GuTskejw/s320/20120126_190657.jpg"][/URL][IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-ZQZTooO4-8w/TyGt6Ur5pGI/AAAAAAAABZc/ru8GuTskejw/s320/20120126_190657.jpg[/IMG]

Po tym, jak go wytarmosiłam w poszukiwaniu adresówki, postanowił odprowadzić nas na przystanek. Biegał wokół, zaczepiał, skakał, podgryzał za rękawy i bawił się w śniegu. Bardzo przymilaśny, całkowicie ufny. Miałam wrażenie, że najchętniej pojechałby z nami. I wszystko byłoby dobrze, gdybym miała gdzie go ulokować. :shake:

Wczoraj pojechałam nakarmić tego psiaka, to po drodze trafiłam na dwa kolejne.

A na dworze coraz większy mróz... :-(

Posted

Dziewczyny, przepraszam za spam, ale sytuacja krytyczna :shake: psiaki z głodu, zjadały z glodu zwłoki swojego opiekuna :(

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/222109-Dramat-kilkadziesiąt-psó-z-głodu-zaczęło-zjadać-zwłoki-opiekuna-pilnie-dt!?p=18520048#post18520048[/URL]

Posted

Cioteczki, ja mam pytanie odnośnie tej nowej ustawy...
Jak pewnie większość, zgłaszam niezgodne ogłoszenia do ściągnięcia, gdy nie mogę tego zrobić bo nie ma przycisku to piszę taką oto wiadomość:

[I]Informuję, że zgodnie z nowelizacją Ustawy o ochronie zwierząt niedozwolone jest zamieszczanie ogłoszeń o sprzedaży psów bez rodowodu. Przewidywana kara - grzywna lub więzienie. Oferty typu" sprzedam smycz" za ...zł dodatek: pies za darmo" lub "oddam psa za zwrot kosztów", noszą znamiona omijania prawa.
Wszystkie tego typu ogłoszenia zostaną zgłoszone policji, straży miejskiej i urzędowi skarbowemu.[/I]

Zazwyczaj ogłoszenia znikają, lub nikt nie odpisuje, ale dziś dostałam taką odpowiedz:

[I]Witam,
Ustawa nie dotyczy psów wyszczenionych w roku 2011.[/I]

to chyba nie ma do rzeczy co?
Bo już z tego wszystkiego zgłupłam... ?

Posted

[QUOTE=necianeta89;18521170
[I]Witam,

Bo już z tego wszystkiego zgłupłam... ?[/QUOTE]Czytałam dokładnie nowelizację ustawy, nie mam tam takiego zapisu. a ostatnie zdanie brzmi: [I]Ustawa wchodzi w zycie z dniem 1 stycznia 2012[/I]

Posted

[quote name='Nikaragua']Czytałam dokładnie nowelizację ustawy, nie mam tam takiego zapisu. a ostatnie zdanie brzmi: [I]Ustawa wchodzi w zycie z dniem 1 stycznia 2012[/I][/QUOTE]

dzięki, bo też czytałam ustawę dokładnie, ze 3 razy, ale może czegoś nie doczytałam. Więc coś napiszę tej babie :] może jej pójdzie w pięty ;)

Posted (edited)

[quote name='necianeta89']Cioteczki, ja mam pytanie odnośnie tej nowej ustawy...
Jak pewnie większość, zgłaszam niezgodne ogłoszenia do ściągnięcia, gdy nie mogę tego zrobić bo nie ma przycisku to piszę taką oto wiadomość:

[I]Informuję, że zgodnie z nowelizacją Ustawy o ochronie zwierząt niedozwolone jest zamieszczanie ogłoszeń o sprzedaży psów bez rodowodu. Przewidywana kara - grzywna lub więzienie. Oferty typu" sprzedam smycz" za ...zł dodatek: pies za darmo" lub "oddam psa za zwrot kosztów", noszą znamiona omijania prawa.
Wszystkie tego typu ogłoszenia zostaną zgłoszone policji, straży miejskiej i urzędowi skarbowemu.[/I]

Zazwyczaj ogłoszenia znikają, lub nikt nie odpisuje, ale dziś dostałam taką odpowiedz:

[I]Witam,

Bo już z tego wszystkiego zgłupłam... ?[/QUOTE]
Ustawa dotyczy tylko zwierzat urodzonych od 1 stycznia 2012 r. Te urodzone przed moga byc sprzedawane, tylko nie po za miejscem chowu i hodowli, czyli miejscem przekazania psa, kota.

Edited by Ellig
Posted

[quote name='necianeta89']na pewno.........?[/QUOTE]

ja jestem zdania, że NIE WOLNO handlować psami od 1.01.12r., a że pies jest urodzony przed 2012r. - to nic nie zmienia, bo ktoś handluje psem w 2012r. koniec i kropka.

Posted

[quote name='kasumi']ja jestem zdania, że NIE WOLNO handlować psami od 1.01.12r., a że pies jest urodzony przed 2012r. - to nic nie zmienia, bo ktoś handluje psem w 2012r. koniec i kropka.[/QUOTE]

No to jeszcze musisz troche poczytac inerpretacji prawnych.
Zamieszczanie w internecie ogłoszeń o sprzedaży psów NIE JEST NIELEGALNE. Nie jest też prawdą, że nielegalna jest sprzedaż za pośrednictwem internetu. Przecież w internecie nie jest pies wydawany nabywcy, czyli nie ma tam miejsca "wprowadzanie do obrotu poza miejscem chowu i hodowli"!
Zgodnie z nowelizacją: od 1 stycznia nielegalne jest tylko ROZMNAŻANIE psów w nie zarajestrowanych hodowlach. Szczeniaki teraz ogłaszane musiały urodzić się przed wejściem w życie ustawy, a zapłodnienie musiało nastąpić dwa miesiące wcześniej.