Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aga7777']Patrz sklepy z dopalaczami już zamknięte a objawy zostały.[/QUOTE]

Przecinki bidulo zgubiłaś ;)
Skoro nie masz psa to dyskusja z tobą wydaje się być zbędna.
A może masz hodowlę chomików? :evil_lol:

Posted

[quote name='kahoona']Masz prawo do własnych opinii, co więcej - masz prawo pisać do posłów - więc pisz.

Nie podzielam zupełnie twojego zdania, zresztą to bez znaczenia - ustawa jest i już.

To nie jest moja opinia - to fakt, Ustawa jest zła!!!
Więc co z tego, że jest skoro jest zła.

Ale tak to jest jak chce się coś zrobić szybko, przed wyborami, bo Pan Bóg wie co będzie potem (wybiorą albo nie wybiorą, poza tym pro psi będą na ustawodawców głosować nim się zorientują co i jak)

gdybyś miała wątpliwości, jak z nią jest, to choćby ten wątek udowadnia, ze jest do d..y

A pisać do nikogo nie będę, bo dla mnie to "pisanie na Berdyczów"

Jak sama napisałaś
[quote name='kahoona']ustawa jest i już.

Posted

Jak cię to interesuje to mam jednego kota który sam się przybłąkał i jednego którego adoptowałam ze schroniska. Jeden i drugi jest wysterylizowany. A temat mnie interesuje bo byłam w schronisku i widziałam te bidy. A co ty myślisz że konieczne jest posiadanie psa, żeby pisać na dogo?
A moich przecinków się nie czepiaj, zajmij się czymś bardziej pożytecznym.

Posted

[quote name='filodendron']Tylko co ZK mogłoby teraz powiedzieć, żeby dobrze zabrzmiało? Sytuacja jest jak świeża rana - jakiekolwiek stanowisko by nie zajęli, i tak będzie źle.
Z drugiej strony - nie wykluczam, że mają to po prostu głęboko w nosie (jako organizacja, nie jako poszczególni ludzie - hodowcy).[/QUOTE]
teraz to niewiele, ale przed podpisaniem ustawy i w trakcie jej pisania myślę, że sporo.

Posted

[quote name='a.piurek']To nie jest moja opinia - to fakt, Ustawa jest zła!!!

Ale tak to jest jak chce się coś zrobić szybko, przed wyborami, bo Pan Bóg wie co będzie potem (wybiorą albo nie wybiorą, poza tym pro psi będą na ustawodawców głosować nim się zorientują co i jak)
Więc co z tego, że jest skoro jest zła.

gdybyś miała wątpliwości, jak z nią jest, to choćby ten wątek udowadnia, ze jest do d..y

A pisać do nikogo nie będę, bo dla mnie to "pisanie na Berdyczów"

Jak sama napisałaś

zakaz kopiowania - zły
zwiększenie kar - złe
większe obowiązki dla gmin - złe
ograniczenie strzelania do psów - złe
bezwarunkowy odbiór z 7.3 - zły
zwiększenie roli organizacji - złe
zakaz sprzedaży na giełdach i targach - złe

nie chce mi się więcej pisać - polecam tekst jednolity - jest jeszcze kilkanaście "złych" zapisów

samo zło....

zapytaj swoją ulubioną organizację, jak to jest z tym złem, bo całym sercem była za....
powiedz to też tym demonstrującym pod sejmem - jakieś 30 organizacji....

samo zło...

Posted

Tu trwają przepychanki na słowa i argumenty,a ja dzisiaj brutalnie zderzyłam sie z realiami. Ok godz 0.30 zawiadomiono mnie,że piesek z naszego osiedla został potrącony przez pociąg. Ok trzeba mu pomoc i zaczelo sie Policja -to nie my,straż miejska też umyła ręce, wiadomo OtZy,Animalsi w nocy nie pracują Pogotowie Kryzysowe "rano prosze dostarczyć do schoniska o nie tam w niedziele nie ma weta ...." a psiak wyje otwarte złamanie kości udowej,udo oskalpowane...Co robić ? udało sie /prawie prywatnie/ skontaktować z Eko=Patrolem przyjechali o 3.30,zabrali sunieczkę do kliniki i tam czeka na kontakt z włascicielem na szczescie po lekach przeciwbólowych.Ja wiele razy zgłaszałam gdzie sie dało zła sytuację tego psiaka reakcji mniej niż zero.Wobec tego pytam kto jest Ustawowo zobowiazany do udzielenia pomocy ? Zwykły "Kowalski" na swój koszt ma zawozić do lecznicy ponosić koszty udzielanej pomocy ?/dzwoniłam do całodobowej i lojalnie mnie uprzedzili,że będę musiała zapłacić za leczenie lub nawet za eutanazję/a auto mam akurat niesprawne.

Posted

[quote name='bejasty']Tu trwają przepychanki na słowa i argumenty,a ja dzisiaj brutalnie zderzyłam sie z realiami. Ok godz 0.30 zawiadomiono mnie,że piesek z naszego osiedla został potrącony przez pociąg. Ok trzeba mu pomoc i zaczelo sie Policja -to nie my,straż miejska też umyła ręce, wiadomo OtZy,Animalsi w nocy nie pracują Pogotowie Kryzysowe "rano prosze dostarczyć do schoniska o nie tam w niedziele nie ma weta ...." a psiak wyje otwarte złamanie kości udowej,udo oskalpowane...Co robić ? udało sie /prawie prywatnie/ skontaktować z Eko=Patrolem przyjechali o 3.30,zabrali sunieczkę do kliniki i tam czeka na kontakt z włascicielem na szczescie po lekach przeciwbólowych.Ja wiele razy zgłaszałam gdzie sie dało zła sytuację tego psiaka reakcji mniej niż zero.Wobec tego pytam kto jest Ustawowo zobowiazany do udzielenia pomocy ? Zwykły "Kowalski" na swój koszt ma zawozić do lecznicy ponosić koszty udzielanej pomocy ?/dzwoniłam do całodobowej i lojalnie mnie uprzedzili,że będę musiała zapłacić za leczenie lub nawet za eutanazję/a auto mam akurat niesprawne.[/QUOTE]

Od 1 stycznia każda gmina ma obowiązek mieć podpisaną umowę interwencyjną z lekarzem weterynarii i reagować na wypadki komunikacyjne z udziałem zwierząt. Myślę, że o tym po prostu nie wiedzą.

Posted

turystka milena, ale Ty masz szczęście, że dwie suczki urodziły u Ciebie akurat 1 dzień przed wejście ustawy w życie :):):)
teraz możesz spokojnie sprzedać te szczenięta, bo prawo nie działa wstecz :)
ależ Ty masz szczęście, albo sobie tak ładnie suczki wytresowałaś :)

Posted

[quote name='kahoona']zakaz kopiowania - zły
zwiększenie kar - złe
większe obowiązki dla gmin - złe
ograniczenie strzelania do psów - złe
bezwarunkowy odbiór z 7.3 - zły
zwiększenie roli organizacji - złe
zakaz sprzedaży na giełdach i targach - złe

nie chce mi się więcej pisać - polecam tekst jednolity - jest jeszcze kilkanaście "złych" zapisów

samo zło....

zapytaj swoją ulubioną organizację, jak to jest z tym złem, bo całym sercem była za....
powiedz to też tym demonstrującym pod sejmem - jakieś 30 organizacji....

samo zło...[/QUOTE]

To o czym piszesz jest ważne, jednak od początku mówiło się, że najważniejsze jest zakończenie w Polsce sprawy pseudo (rozmawiałyśmy kiedyś o tym).

Skoro to taka cudowna ustawa, to dlaczego w swej doskonałości jest tak cudnie niedoskonała???

A jestem przekonana, że większość osób, które były pod sejmem nie widziały wcześniej tekstu jednolitego, bo nie był ogólnie dostępny - więc nie czaruj.

Co do tekstu jednolitego, gdybym go nie przeczytała i nie dała do przeczytania znajomemu psiarzowi prawnikowi, g...o bym o niej wiedziała.

Co do mojej ulubionej organizacji (ciekawe określenie )- już kiedyś pisałam Tobie, że trudno ,mnie zmanipulować, mam swoje zdanie i będę go bronić niczym niepodległości.

I żeby nikt nie miał wątpliwości - nie będę walczyć w wiatrakami, bo szpital psychiatryczny, nie jest dla mnie.
Jak ktoś chce - jego wybór.

A ponieważ jutro muszę wstać wcześnie
życzę spokojnej nocy wszystkim,
szczególnie tym fanatykom sprawy, którzy wierzą, że ustawa nie powinna trafić do kosza.

Posted

[quote name='bejasty']Tu trwają przepychanki na słowa i argumenty,a ja dzisiaj brutalnie zderzyłam sie z realiami. Ok godz 0.30 zawiadomiono mnie,że piesek z naszego osiedla został potrącony przez pociąg. Ok trzeba mu pomoc i zaczelo sie Policja -to nie my,straż miejska też umyła ręce, wiadomo OtZy,Animalsi w nocy nie pracują Pogotowie Kryzysowe "rano prosze dostarczyć do schoniska o nie tam w niedziele nie ma weta ...." a psiak wyje otwarte złamanie kości udowej,udo oskalpowane...Co robić ? udało sie /prawie prywatnie/ skontaktować z Eko=Patrolem przyjechali o 3.30,zabrali sunieczkę do kliniki i tam czeka na kontakt z włascicielem na szczescie po lekach przeciwbólowych.Ja wiele razy zgłaszałam gdzie sie dało zła sytuację tego psiaka reakcji mniej niż zero.Wobec tego pytam kto jest Ustawowo zobowiazany do udzielenia pomocy ? Zwykły "Kowalski" na swój koszt ma zawozić do lecznicy ponosić koszty udzielanej pomocy ?/dzwoniłam do całodobowej i lojalnie mnie uprzedzili,że będę musiała zapłacić za leczenie lub nawet za eutanazję/a auto mam akurat niesprawne.[/QUOTE]
Bardzo ważna sprawa .
Ja ostatnio miałam podobną sytuację tylko ofiara był kot .Niedziela po południu ......potrącony kot na ulicy ....w konwulsjach ...Ale dobrze ,ze skorzystałam z uprzejmości znajomego weta .Kotka żyje .
Ale właśnie gdzie ma dzwonic Kowalski jak natrafi na potrącone żyjące zwierzę ? Na policję ? Niby tak ,tylko z tym róznie bywało ....
Czytając wcześniejszy wpis rozumie ,ze w kazdym mieście,gminie ma być lekarz który w danym dniu ,nocy dyzuruje ...Tak ?

Posted

[quote name='a.piurek']A ponieważ jutro muszę wstać wcześnie
życzę spokojnej nocy wszystkim,
szczególnie tym fanatykom sprawy, którzy wierzą, że ustawa nie powinna trafić do kosza.[/QUOTE]

Nie ma to jak nuta optymizmu dla miłośników zwierząt - jakie to budujące...

Myślę jednak, że zamiast narzekać powinnaś coś zrobić... od samego gadania nic się jeszcze nigdy nie zmieniło. I niczyja wiara nie ma tu nic do rzeczy, a i fanatyków tu nie widzę.
Po prostu bierz się do roboty! To demokratyczny kraj...

Posted

[quote name='kahoona']Od 1 stycznia każda gmina ma obowiązek mieć podpisaną umowę interwencyjną z lekarzem weterynarii i reagować na wypadki komunikacyjne z udziałem zwierząt. Myślę, że o tym po prostu nie wiedzą.[/QUOTE]

Co z tego że gminy maja obowiązek mieć podpisaną umowę - czy zapewniliście pieniądze na realizację tego przedsięwzięcia ? kto będzie kontrolował gmine czy wywiązuje się z tego obowiązku?

Posted

[quote name='kahoona']cóż, pseudole trochę pobiegają i pieniędzy wydadzą - na krótko wystarczy ale co tam.... niech biegają...[/QUOTE]
a moze tu jest pies pogrzebany - bo to nie za darmo przecież. Wszystko kosztuje. Byle wyciąg z KRS koło 40 zł (+ ok 10 zł za "xero").

Posted

[quote name='funia']Bardzo ważna sprawa .
Ja ostatnio miałam podobną sytuację tylko ofiara był kot .Niedziela po południu ......potrącony kot na ulicy ....w konwulsjach ...Ale dobrze ,ze skorzystałam z uprzejmości znajomego weta .Kotka żyje .
Ale właśnie gdzie ma dzwonic Kowalski jak natrafi na potrącone żyjące zwierzę ? Na policję ? Niby tak ,tylko z tym róznie bywało ....
Czytając wcześniejszy wpis rozumie ,ze w kazdym mieście,gminie ma być lekarz który w danym dniu ,nocy dyzuruje ...Tak ?[/QUOTE]

art. 11a p. 1 znowelizowanej ustawy

Posted

[quote name='kahoona']Nie ma to jak nuta optymizmu dla miłośników zwierząt - jakie to budujące...

Myślę jednak, że zamiast narzekać powinnaś coś zrobić... od samego gadania nic się jeszcze nigdy nie zmieniło. I niczyja wiara nie ma tu nic do rzeczy, a i fanatyków tu nie widzę.
Po prostu bierz się do roboty! To demokratyczny kraj...[/QUOTE]

ha ha ha
nie mam parcia na światła kamer ani na koryto, więc zostanę w moim małym śmietniku

Posted

[quote name='a.piurek']ha ha ha
nie mam parcia na światła kamer ani na koryto, więc zostanę w moim małym śmietniku[/QUOTE]

słuszna decyzja, niech każdy robi to, co umie najlepiej

Posted

[quote name='pa-ttti']turystka milena, ale Ty masz szczęście, że dwie suczki urodziły u Ciebie akurat 1 dzień przed wejście ustawy w życie :):):)
ależ Ty masz szczęście, albo sobie tak ładnie suczki wytresowałaś :)[/QUOTE]

Same tak się dostosowały do postanowień ustawy. Oglądają telewizję i wyciągają wnioski.

Posted

[quote name='kahoona']słuszna decyzja, niech każdy robi to, co umie najlepiej[/QUOTE]

Tak, co niektórzy osiągają w tym mistrzostwo...
A co smutniejsze, mają namiastkę władzy (nie wiem czy słowo namiastka jest adekwatne), a zachowują się jakby byli przynajmniej Ustawodawcami.

Posted

[quote name='pa-ttti']turystka milena, ale Ty masz szczęście, że dwie suczki urodziły u Ciebie akurat 1 dzień przed wejście ustawy w życie :):):)
ależ Ty masz szczęście, albo sobie tak ładnie suczki wytresowałaś :)[/QUOTE]

Ja im nic nie sugerowałam. One same oglądają wasze programy w telewizji. Dostosowały się do terminów, abym ja teraz miała czas załatwić sprawy związane z rejestracją. Dumna jestem z nich, mają przecież psiego nosa.

Posted

[quote name='a.piurek']Tak, co niektórzy osiągają w tym mistrzostwo...
A co smutniejsze, mają namiastkę władzy (nie wiem czy słowo namiastka jest adekwatne), a zachowują się jakby byli przynajmniej Ustawodawcami.[/QUOTE]

okropni ludzie, zaiste.....
niech złożą samokrytykę....

gdyby wszyscy tacy byli to nie musieliby zazdrościć....

dobrej nocy, Aniu...

Posted

[quote name='turystka milena']Ja im nic nie sugerowałam. One same oglądają wasze programy w telewizji. Dostosowały się do terminów, abym ja teraz miała czas załatwić sprawy związane z rejestracją. Dumna jestem z nich, mają przecież psiego nosa.[/QUOTE]

Jakie to ma znaczenie?
wystarczy ogłosić, że sprzedajemy cudowna obróżkę za powiedzmy 1000zł, a psa dajemy gratis.
Niestety Ustawa jest w tej kwestii radosna.

Posted

[quote name='a.piurek']Tak, co niektórzy osiągają w tym mistrzostwo...
A co smutniejsze, mają namiastkę władzy (nie wiem czy słowo namiastka jest adekwatne), a zachowują się jakby byli przynajmniej Ustawodawcami.[/QUOTE]

Odpowiem slowami Pawlaka ,,Mądrego po szkole aszmiło posłuchać" Dobrej nocy dla pseuduchów i pseudoobrońców.

Posted

[quote name='pudelek78']Odpowiem slowami Pawlaka ,,Mądrego po szkole aszmiło posłuchać" Dobrej nocy dla pseuduchów i pseudoobrońców.

A ci, co na bakier z polszczyzną, niech sięgną do słowników ortograficznych.... asz miło - brawo!