Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Wszystkie rasowe araby pochodzą od koni sprowadzanych z setkach sztuk w XVII wieku. Zapiski o hodowli koni czystej krwi pochodzą jeszcze z czasów Zygmunta Augusta (XVIw.), a pierwsze araby do europejskich stadnin były sprowadzane prosto od Beduinów, którzy jako plemiona koczownicze, nie prowadzili ksiąg hodowlanych. Czy to oznacza że pierwsze sprowadzone araby nie były arabami?

Jeśli nie kupię malamuta czy hasky w hodowli, ale pojadę na Biegun i przywiozę go prosto od Eskimosa, czy będzie on kundlem?

Edited by Joan od Wolanda
Araby sprowadzano stadami w wieku XVII - poprawilam, bo zgubiła się gdzieś X
Posted

Joan od Wolanda napisał(a):

Jeśli nie kupię malamuta czy hasky w hodowli, ale pojadę na Biegun i przywiozę go prosto od Eskimosa, czy będzie on kundlem?

Jeśli dostaniesz go za darmo to sobie przywoź. Nawet całą populację.
A rozmnażaj tylko te z rodowodem.

Posted (edited)

joan od wolanda napisał(a):
wszystkie rasowe araby pochodzą od koni sprowadzanych z setkach sztuk w vii wieku. Zapiski o hodowli koni czystej krwi pochodzą jeszcze z czasów zygmunta augusta (xviw.), a pierwsze araby do europejskich stadnin były sprowadzane prosto od beduinów, którzy jako plemiona koczownicze, nie prowadzili ksiąg hodowlanych. Czy to oznacza że pierwsze sprowadzone araby nie były arabami?

Jeśli nie kupię malamuta czy hasky w hodowli, ale pojadę na biegun i przywiozę go prosto od eskimosa, czy będzie on kundlem?

no i racja.tak jest.przywiozlbys jeden z najlepszych okazow wtedy.i dopiero taki mialby powodzenie.to tak jakby nagle pojawil sie rdzenny indianin pomiedzy innymi udajacymi indian,tylko z piorkiem na glowie.proste.I LOGICZNE.PRZYWIOZLBYS ORYGINAL.Nie jak uszyty gdzie indziej adidasek np w Chinach a z METKA,tylko ORYGINAL.Takie jest moje zdanie. I kazdy powinien powiedziec ...KON JAKI JEST KAZDY WIDZI....nic dodac nic ujac,porownanie godne pozazdroszczenia,swietnie to ujales.

Edited by N_i_e_do_W_I_A_R_Y
Posted

panbazyl napisał(a):
Jeśli dostaniesz go za darmo to sobie przywoź. Nawet całą populację.
A rozmnażaj tylko te z rodowodem.

za jakiś czas to zabaczysz ile są warte rodowody ZKwPL tyle co legitymacja PZPR lub ORMO

Posted

bomba napisał(a):
za jakiś czas to zobaczysz ile są warte rodowody ZKwPL tyle co legitymacja PZPR lub ORMO
.
Wiesz, to ględzenie rzekomym o " monopolu" ZKwP już zaczyna być nudne.

Posted

panbazyl napisał(a):
mnie nie obchodzi ich wartość a jakość.

wlasnie,wiec jakosc=to,co jest niewymierne a papierek moze przyjac wszystko,czasami nawet mozna kupic gowno owiniete w papierek z napisem "Wedel" i rozkoszowac sie jego smakiem...to chyba dobry przyklad?

Posted

[quote name='bomba']za jakiś czas to zabaczysz ile są warte rodowody ZKwPL tyle co legitymacja PZPR lub ORMO

[FONT="MS Shell Dlg 2"]Związek Kynologiczny w Polsce jest organizacją zrzeszającą hodowców i miłośników psów powołaną 1938 roku. W roku 1939 został on przyjęty do FCI i z małą przerwą należy on do dziś. Trzeba mieć tupet aby podważać rodowody psów......które są udokumentowane od tylu pokoleń. Przynajmniej w mojej rasie nie tylko eksterier się liczy jest tu ważny a czasem ważniejszy charakter. To psy nigdzie nie rejestrowane (FCI) zagryzają ludzi co nie korzystnie odbija się na rasie, to przez pseudo hodowle psy w typie są w schroniskach gdzie maja mała szanse na adopcje........bo kto adoptuje pseudo AMSTAFFA dorosłego nie znając jego przeszłości a często są to psy nad którymi się znęcano i nikt nie wie co w nich tak naprawdę siedzi. Co mi dawał rodowód......mogłam ze spokojem kupić 15 mieś sukę i wprowadzić ja do stada, znam jej rodziców, dziadków, byłych właścicieli i hodowce i to mi wystarcza za pewność że nie kupiłam odbezpieczonego granatu który w każdej chwili może wybuchnąć.[/FONT]

Posted

N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):
wlasnie,wiec jakosc=to,co jest niewymierne a papierek moze przyjac wszystko,czasami nawet mozna kupic gowno owiniete w papierek z napisem "Wedel" i rozkoszowac sie jego smakiem...to chyba dobry przyklad?

Wybacz, ale jakość jest jak najbardziej wymierna. Porównanie chińskiego adidaska z oryginalnym Adidasem to kwestia głównie jakości. A przykład z papierkiem z napisem Wedel i jego zawartością to dokładnie jak zakup szczeniaka z pseudo nawet z tym rozkoszowaniem się na końcu.

Posted

Lotty napisał(a):
.
Wiesz, to ględzenie rzekomym o " monopolu" ZKwP już zaczyna być nudne.

niektórzy pojmują w mig a wyjątkowym trzeba powtarzać

Posted

kinia1 napisał(a):
To psy nigdzie nie rejestrowane (FCI) zagryzają ludzi co nie korzystnie odbija się na rasie, to przez pseudo hodowle psy w typie są w schroniskach gdzie maja mała szanse na adopcje........bo kto adoptuje pseudo AMSTAFFA dorosłego nie znając jego przeszłości a często są to psy nad którymi się znęcano i nikt nie wie co w nich tak naprawdę siedzi. Co mi dawał rodowód......mogłam ze spokojem kupić 15 mieś sukę i wprowadzić ja do stada, znam jej rodziców, dziadków, byłych właścicieli i hodowce i to mi wystarcza za pewność że nie kupiłam odbezpieczonego granatu który w każdej chwili może wybuchnąć.[/FONT]

gadasz głupoty w tym momencie...i psy z rodowodem potrafią ugryźć nawet jeśli by byly z najlepszych hodowli,a wychowywały się u np. meneli, karków czy tym podobnych "ludzi"...

Posted

[quote name='kinia1'][FONT="MS Shell Dlg 2"]Związek Kynologiczny w Polsce jest organizacją zrzeszającą hodowców i miłośników psów powołaną 1938 roku. W roku 1939 został on przyjęty do FCI i z małą przerwą należy on do dziś. Trzeba mieć tupet aby podważać rodowody psów......które są udokumentowane od tylu pokoleń. Przynajmniej w mojej rasie nie tylko eksterier się liczy jest tu ważny a czasem ważniejszy charakter. To psy nigdzie nie rejestrowane (FCI) zagryzają ludzi co nie korzystnie odbija się na rasie, to przez pseudo hodowle psy w typie są w schroniskach gdzie maja mała szanse na adopcje........bo kto adoptuje pseudo AMSTAFFA dorosłego nie znając jego przeszłości a często są to psy nad którymi się znęcano i nikt nie wie co w nich tak naprawdę siedzi. Co mi dawał rodowód......mogłam ze spokojem kupić 15 mieś sukę i wprowadzić ja do stada, znam jej rodziców, dziadków, byłych właścicieli i hodowce i to mi wystarcza za pewność że nie kupiłam odbezpieczonego granatu który w każdej chwili może wybuchnąć.[/FONT]

ja hoduje psy i nie tylko od ponad 40 lat pamiętam czasy kiedy zacny zwiąek dopuszczał krycie ojcem córke czyli wsobne kogo chcesz pouczać ??

Posted

[quote name='andzia69']gadasz głupoty w tym momencie...i psy z rodowodem potrafią ugryźć nawet jeśli by byly z najlepszych hodowli,a wychowywały się u np. meneli, karków czy tym podobnych "ludzi"...

[FONT="MS Shell Dlg 2"]Ile jest przypadków pogryzień psów w typie rasy a ile psów z rodowodem??
Jeśli chodzi o amstaffy to znam tylko jeden taki przypadek gdy ast z rodowodem pogryzł dziecko.
Od czego wzieła się nagonka na amstaffy ......właśnie od kundli które są w nie odpowiednich rękach.
A to że predyspozycje psychiczne są też dziedziczone to chyba nie trzeba pisać. [/FONT]

Posted

[quote name='kinia1'][FONT="MS Shell Dlg 2"]Ile jest przypadków pogryzień psów w typie rasy a ile psów z rodowodem??
Jeśli chodzi o amstaffy to znam tylko jeden taki przypadek gdy ast z rodowodem pogryzł dziecko.
Od czego wzieła się nagonka na amstaffy ......właśnie od kundli które są w nie odpowiednich rękach.
A to że predyspozycje psychiczne są też dziedziczone to chyba nie trzeba pisać. [/FONT]

Proporcjonalna procentowo do ilości psów z rodowodem i psów w typie rasy i mieszańców .Rodowód to pochodzenie ,a nie gwarancja bezpieczeństwa .

Posted

[quote name='kinia1'][FONT=MS Shell Dlg 2]

i znowu kolejne bzdety powielane za mediami - sama sobie przeczysz! każdy pies - niezależnie czy z papierami czy nie - w nieodpowiednich rękach może stać się agresywny!

a co do astow - nie masz bladego pojęcia o nich! te psy przenigdy nie były hodowane pod kątem agresji skierowanej na człowieka, lecz do psów! to tak samo jakbyś powiedziała, że yorki rownież są psychicznie spaczone, bo przecież kiedyś walczyły!!!!nie masz pojęcia o czym piszesz to lepiej nie pisz wcale!

Posted (edited)

bomba napisał(a):
za jakiś czas to zabaczysz ile są warte rodowody ZKwPL tyle co legitymacja PZPR lub ORMO

Bomba, możesz rozwinąć swoją wypowiedź, bo nie słyszałam, żeby ZKwP groziło rozwiązanie lub delegalizacja.:p

Edited by Lotty
Posted

[quote name='andzia69']i znowu kolejne bzdety powielane za mediami - sama sobie przeczysz! każdy pies - niezależnie czy z papierami czy nie - w nieodpowiednich rękach może stać się agresywny!!
[FONT="MS Shell Dlg 2"]Masz racje.....tyle ze to psy bez papierów trafiają zazwyczaj w te nie odpowiednie ręce.
I to ze względu na cenę bo menela nie stać na psa z rodowodem woli kupić psa za 300 zł.
A i hodowca nie sprzeda byle komu psa.[/FONT]

[quote name='andzia69']a co do astow - nie masz bladego pojęcia o nich! te psy przenigdy nie były hodowane pod kątem agresji skierowanej na człowieka, lecz do psów! to tak samo jakbyś powiedziała, że yorki rownież są psychicznie spaczone, bo przecież kiedyś walczyły!!!!nie masz pojęcia o czym piszesz to lepiej nie pisz wcale!

[FONT="MS Shell Dlg 2"]Nigdzie nie napisałam, że ast był hodowany pod kątem agresji do człowieka.Więc nie wmawiaj mi takich rzeczy i nie doszukuj się w tym co napisałam drugiego dna.[/FONT]

Posted

kinia1 napisał(a):
Masz racje.....tyle ze to psy bez papierów trafiają zazwyczaj w te nie odpowiednie ręce.
I to ze względu na cenę bo menela nie stać na psa z rodowodem woli kupić psa za 300 zł.
A i hodowca nie sprzeda byle komu psa.

no to też byś się zdziwiła! zerknij na sukę w moim podpisie! z dobrej hodowli, a...życie spedziła u meneli! i nie wnikam jak weszli w jej posiadanie....

Posted

Witam,niestety to sciaganie ogloszen z portali jest bezpodstawne.Psy urodzone przed wejsciem ustawy w zycie moga byc sprzedawane.Tak samo tyczy sie zakaz kopiowania uszu,przedstawiam stanowisko ZKWP w tej sprawie:
czyli...po 1 stycznia 2012
cytuje:

ZKwP
W związku z uchwaloną przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.2011,nr 230, poz.1373), która w art.6, ust.2, pkt. 1 w sposób niebudzący wątpliwości zakazuje wykonywania zabiegów kopiowania uszu i ogonów, Zarząd Główny na posiedzeniu w dn.29.10.2011 podjął następujące uchwały:
1. Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony.
Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału.
W rasach, w których występują ogony szczątkowe i/lub skrócone, ogony wszystkich szczeniąt muszą zostać opisane w protokółach kontroli miotów, a następnie w metrykach i rodowodach.
2. Od 01.01.2012r. zostaje wprowadzony zakaz wystawiania psów z kopiowanymi ogonami i/lub uszami.
Zakaz ten dotyczy WYŁĄCZNIE psów URODZONYCH W POLSCE PO 01.01.2012.