Issa Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=l7WJ204MzpA Cieszę się, że działania trwają. Oby jak najwięcej takich interwencji. Quote
filodendron Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='Issa']to się właśnie nazywa interpretacja dla własnych interesów " http://tablica.pl/oferta/walczymy-o-...as-IDC44x.html Zgłosiłam już to do tablica.pl ale załamałam się czytając co oni tam wypisują :-(" Przegapiłam ten post z tym linkiem. Nie mogę. "Obywatelski projekt ochrony zwierząt bez rodowodu" Że niby trzeba je pod ochronę? Jak rysia, żubra i kozicę? Quote
Ciucik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Wczoraj zgłosiłam kilkadziesiąt ogłoszeń z Tablica.pl(lubelskie) i co? I nic. Dalej są.Mam pytanie co można zrobić w sytuacji gdt serwis leje na obowiązujące przepisy? Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Ciucik napisał(a):Wczoraj zgłosiłam kilkadziesiąt ogłoszeń z Tablica.pl(lubelskie) i co? I nic. Dalej są.Mam pytanie co można zrobić w sytuacji gdt serwis leje na obowiązujące przepisy? To odpowiedz tablicy-znalazlam na FB,cytuje ''Duża większość kotów i psów widocznych w tej chwili w naszym serwisie urodziło się przed wejściem w życie nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt. Niezależnie od kategorii i parametru "za darmo", mogą być więc sprzedane.(...)'' . Odnośnie samej ustawy twierdzą: ''nie ma w nim słowa o samej sprzedaży psa/kota spoza zarejestrowanej hodowli.'' W kolejnej wymianie e-maili napisali: ''Nasze stanowisko pozostanie niezmienne''. Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 przeczytajcie,beda jakies zmiany w tresci ustawy http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120104%2FCZTERYLAPY01%2F598607747 Quote
agastep Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Czy do tej ustawy są jakieś wytyczne, czy załączniki, które definiowałyby rasowość? Czy jest lista związków, organizacji, stowarzyszeń, które na dzień dzisiejszy mają uprawnienia do wydawania rodowodów? Bo jeśli nie, to skąd pracownik, nie mający pojęcia o kynologii, serwisu ogłoszeniowego, czy aukcyjnego ma wiedzieć, że ogłoszenie , w którym ktoś pisze: szczeniaczki z rodowodem ZHK jest oszustwem? Związek Hodowców Kundelków, póki co nie istnieje. Serwisy ogłoszeniowe, poprzez które można sprzedawać żywe zwierzęta powinny wymagać podania nazwy hodowli, nazwy związku, w którym jest zarejestrowana i może nawet nr rejestracyjnego jeśli taki nadaje się hodowlom, by każdy czytający ogłoszenie mógł sprawdzić jego rzetelność. Quote
Ciucik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):To odpowiedz tablicy-znalazlam na FB,cytuje ''Duża większość kotów i psów widocznych w tej chwili w naszym serwisie urodziło się przed wejściem w życie nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt. Niezależnie od kategorii i parametru "za darmo", mogą być więc sprzedane.(...)'' . Odnośnie samej ustawy twierdzą: ''nie ma w nim słowa o samej sprzedaży psa/kota spoza zarejestrowanej hodowli.'' W kolejnej wymianie e-maili napisali: ''Nasze stanowisko pozostanie niezmienne''. Ja tez takiego maila od nich dostałam, ale to bzdura stad też moje pytanie. Czy ktoś wie komu należy zgłosić takie naruszenie ustawy policja? Quote
kahoona Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']przeczytajcie,beda jakies zmiany w tresci ustawy http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120104%2FCZTERYLAPY01%2F598607747 Nie sądzę, żeby o zmianach ustawy decydował pracownik jednego z kilkunastu inspektoratów. Zapytamy w GIW, kto dał upoważnienie do takich wypowiedzi. Quote
kuba123 Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 http://tablica.pl/oferta/ustawa-zwykly-bubel-prawny-IDCm1j.html widzieliście Quote
Marta666 Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Cytat z artykulu: "– Moja suczka wkrótce będzie miała młode, ale nie wiem, czy mogę je sprzedać, bo nie jestem hodowcą – zastanawia się Aleksandra Janowska z Koszalina. – Chciałam, żeby raz zaszła w ciążę, żeby nie było ryzyka ciąży urojonej. Moim celem wcale nie był zysk. To przecież zwykły kundelek. Nie wiem jednak, jak, gdzie i czy w ogóle mogę sprzedać szczeniaki, żeby nikt nie oskarżył mnie o łamanie prawa – mówi."No jasne - rozmnażanie suczek dla ich zdrowia!a,że jeszcze można biznesik ukręcić to byłby dodatkowy plus.... "Miłośnicy psów obawiają się, że zapis ustawy doprowadzi do tego, że w sprzedaży będą jedynie psy rasowe, które będzie można kupić wyłącznie w hodowli."a kundelki będzie można adoptować,wziąć od sąsiada,któremu suczka zwiała więc w czym tu jest niby problem? dodatkowym plusem byłaby kontrola tych wszystkich hodowli,ale uczciwa kontrola.... Mnie znajomi pytają o to czy fakt likwidowania hodowli psów bez papierów spowoduje wzrost ceny psa z rodowodem...więc podejrzewam,że pewnie wiele osób spanikuje i poleci kupić psa,bo później nie będzie już tych "tanich",a na metryce im przecież nie zależy.... Quote
vivica Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 :crazyeye: szampon za 600 zł + york za darmo http://tablica.pl/oferta/szampon-dla-yorkow-oddam-york-za-darmo-IDCk9W.html Quote
ewunian Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='vivica']:crazyeye: szampon za 600 zł + york za darmo http://tablica.pl/oferta/szampon-dla-yorkow-oddam-york-za-darmo-IDCk9W.html To już nawet szampony rodowód posiadają i są żywymi zwierzętami - w końcu w tej kategorii szampon został umieszczony :) ? Dziwnie się robi na świecie... http://tablica.pl/oferta/york-yorki-super-piesek-bardzo-ciemny-IDAGuR.html - z jednej strony pseudohodowla wyprzedająca zasoby.... z drugiej te wszystkie "dobroczynne" info w ogłoszeniu... Quote
bomba Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Witam ! a ja zakładam stowarzsznie: związek hodowców psów rasy Samoyed, myślę, że jest to bardzo łatwe i pozdrawiam wszystkich którzy myślą podobnie, nie możemy ulegać dyktaturze ZKwP Quote
kahoona Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 bomba napisał(a):Witam ! a ja zakładam stowarzsznie: związek hodowców psów rasy Samoyed, myślę, że jest to bardzo łatwe i pozdrawiam wszystkich którzy myślą podobnie, nie możemy ulegać dyktaturze ZKwP Trzymamy kciuki za powodzenie misji! Stop dyktaturze! ale pierdoła....... Quote
bomba Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Trzymamy kciuki za powodzenie misji! Stop dyktaturze! ale pierdoła....... dziękuje za poparcie Quote
turystka milena Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Jak chcecie mieć jedną organizację, to radzę wyjechać do Chin. Tam zastaniecie to co wam odpowiada, jedna przewodnia organizacja i jedna przewodnia partia. Tacy nie wyłamujący się, są tam mile widziani. Zostaniecie powitani miską ryżu. Tutaj lżejsze i dłuższe życie będą miały zwierzęta ze schronisk. Chyba słyszeliście w środkach masowego przekazu o bestialskim traktowaniu zwierząt w schronisku. Link do strony w internecie wstawiłam już wcześniej. Gdyby tych z tego schroniska nie było, zwierzęta by nie cierpiały , żyły. Miłej podróży. Quote
kingula Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 bomba napisał(a):Witam ! a ja zakładam stowarzsznie: związek hodowców psów rasy Samoyed, myślę, że jest to bardzo łatwe i pozdrawiam wszystkich którzy myślą podobnie, nie możemy ulegać dyktaturze ZKwP dzięki takim cwaniakom jak ty chociażby w tej chwili mamy 2 samoyedy w schroniskach i kilkanaście już wyadoptowanych Quote
bomba Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 turystka milena napisał(a):Jak chcecie mieć jedną organizację, to radzę wyjechać do Chin. Tam zastaniecie to co wam odpowiada, jedna przewodnia organizacja i jedna przewodnia partia. Tacy nie wyłamujący się są, tam mile widziani. Miłej podróży. myślę, że Chiny mają zbyt rynkową gospodarkę ci z jedynego słusznego związku najlepiej mieliby w Korei Północnej tam to napewno będziecie jedyni prawdziwi hodowcy Quote
pacysia Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='bachar']http://zhpr.pl/hodowle.html Hodowla "Kochające Serduszka" mam pytanie hodowla WILCZA PERŁA /przydomek /jest moj i zarejestrowany w Zkwp FCI......... w zhpr ktos tez ma ten przydomek przy owczarkach długowłosych czy to nie jest kradziez przydomka? Quote
keksik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 http://www.fci.be/affixes.aspx no nie wiem :) żadnego z was nie ma w tym spisie; figurujecie tylko w spisach stowarzyszeń - nie wiem czy to kradzież :) ale konflikt na pewno Quote
pacysia Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 fakt jest taki ze nigdy nie miałam szczeniat ale jestem zarejestrowana w ZWIAZKU KYNOLOGICZNYM WE WROCŁAWIU i tam mam zarejestrowany przydomek WILCZA PERŁA Quote
bomba Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='kingula']dzięki takim cwaniakom jak ty chociażby w tej chwili mamy 2 samoyedy w schroniskach i kilkanaście już wyadoptowanych wiem wolisz abym był takim cwaniakiem czytaj niżj z góry dzięki [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Znana działaczka Związku Kynologicznego w Łodzi w dramatycznych warunkach hoduje 30 psów. To prawdziwa fabryka czworonogów. W małym mieszkanku w bloku gnieżdżą się suki, samce, szczeniaki, yorki, pudle czy chihuahua. Trzymane są w klatkach - czytamy w "Gazecie Wyborczej". [/FONT][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman]- Wiemy, że psy nie były wyprowadzane z mieszkania na spacery, że siedziały cały czas w klatkach. Tam się rozmnażały, tam wychowywały - opowiada łódzki policjant, który bada sprawę hodowli Katarzyny R. Katarzyna R. jest znaną działaczką Związku Kynologicznego. W ofercie ma wiele różnych ras. Ogłasza się w internecie, "Gratce", miesięczniku "Pies" - czytamy w "Gazecie Wyborczej". Jednak pomieszczeń, w których hodowane są zwierzęta klienci nie zobaczą - psy dostają do ręki[/FONT][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Fabryka psów Zwierzęta trzymane są w fatalnych warunkach. W klatkach metr na metr, w mieszkaniu w bloku. Ponadto nie są wyprowadzane na dwór, sikają pod siebie. O hodowli Katarzyny R. opowiadają jej sąsiedzi. - Kilka psów w klatce metr na metr - tego żadne zwierzę nie wytrzyma - opowiada jeden z nich. - Wiem, że yorki zagryzły tam raz pudla (...), między sobą też się zagryzały. I to suki ciężarne - dodaje. Wolnoć Tomku w swoim domku Sprawą hodowli Katarzyny R. zajmuje się już prokuratura, sanepid, weterynarz, kynolodzy i policja. Jednak do tej pory "domowej" hodowli nie zamknięto. Problemem są przepisy - w polskie prawo praktycznie nie reguluje tego typu hodowli. - U nas każdy może hodować psy. Wystarczy zgłosić się do Związku Kynologicznego i już - wyjaśnia członek Związku. [/FONT][FONT=Times New Roman]Prokuratura[/FONT][FONT=Times New Roman] nie skonfiskowała psów, gdyż - jak tłumaczy - " weterynarz uznał, że zwierzęta są zdrowe". Urzędnicy zapewniają jednak, że "nie składają broni". A interes kwitnie Tymczasem dziennikarka "Gazety Wyborczej" kontaktuje się z panią Katarzyną. Okazuje się, że ta nadal handluje psami. - Yorka, psa, szczeniaka? Nie ma problemu, proszę zajrzeć - zaprasza.[/FONT] [/FONT] Quote
keksik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Niestety w regulaminach nie ma nic na ten temat. Można przyjąć, że kto pierwszy ten lepszy, ponieważ Zarząd danego związku zatwierdza dany przydomek, więc jeśli zależy im na tym, żeby się nie powtarzały, to powinni to sprawdzić. edit: możliwe, że dodatkowym plusem byłoby postaranie się o wpisanie przydomka do FCI Quote
pacysia Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 zadzwonie do zwiazku w pn przydomek mam od 10 lat Quote
bomba Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='kingula']dzięki takim cwaniakom jak ty chociażby w tej chwili mamy 2 samoyedy w schroniskach i kilkanaście już wyadoptowanych to lepiej jak będę takim cwaniakiem co ? dzięki http://wyborcza.pl/1,87648,7021529,Producenci_rodowodow.html?as=1&ias=2&startsz=x Quote
Recommended Posts