mala_czarna Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='idusiek'] może to był martwy przepis? Kurczę, nie wiem. Też się zastanawiałam...[/QUOTE] Raczej martwy, skoro na wystawach nadal widuje się psy z obciętymi ogonami i uszami. Jak dla mnie to kolejnu bubel prawny, nie mający żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Quote
kahoona Posted August 19, 2011 Author Posted August 19, 2011 [SIZE=5]W imieniu Pana Posła Pawła Suskiego i swoim własnym dziękuję wszystkim za udział w marszu poparcia dla nowelizacji. Dziękujemy za zjednoczenie się dla wspólnego celu. Liczymy na Waszą pomoc w dalszej pracy na rzecz zmiany prawa dotyczącego zwierząt w następnej kadencji parlamentu. Dziękujemy za wszystkie uwagi, również te krytyczne. Wczoraj stała się rzecz wielka. Nagłośnijmy nazwiska posłów, którzy głosowali przeciw i wstrzymali się od głosu. Piszmy do senatorów, aby nie zaskoczyli nas we wrześniu. Jeszcze raz dziękujemy. [/SIZE] [B][SIZE=4] Katarzyna Śliwa-Łobacz asystent posła Pawła Suskiego[/SIZE][/B] Quote
kaa Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 Powiedzcie mi jak to jest z porzucaniem zwierząt ? Przywiazywaniem do ogrodzenia schroniska , drzew w parku, lesie , bo nawet jak się uda znaleźć właściciela , i przedstawić sprawę policji , podobno w prawie stoi tak że taka osoba jest bezkarna dopóki psu nie stanie się krzywda ( tak usłyszał ostatnio kolega w komisariacie , po tym jak złapał taką osobę za rękę ) . Czy jest ( i jaka) możliwość ukarania kogoś za porzucenie zwierzęcia? Quote
Kinia1984 Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [B]Art. 6. [/B]2. Przez znecanie sie nad zwierzetami nalezy rozumiec zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpien, a w szczególności: 11) porzucanie zwierzecia, a w szczególności psa lub kota, przez wlaściciela bądL przez inną osobe, pod której opieką zwierze pozostaje, W tym wypadku policja racji moim zdaniem nie ma...porzucenie zwierzęcia samo w sobie jest wyrzadzeniem krzywdy i chyba nie musi być fizycznych oznak tego... Quote
Isadora7 Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='MateuszNesterok'][URL]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2325709670943.2140134.1495701367[/URL] A to nasze zdjęcia ;)[/QUOTE] Nazwa tego albumu delikatnie mówiąc nieadekwatna do zawartości. 75% zdjęć to lans własnej osoby i polityczny. Nie każdy musi się z tym zgadzać, a i z deczka jakby nietaktownie tu na tym forum. Byłoby bardziej dyplomatycznie (staram się być delikatna) aby był wydzielony album ze zdjęciami stricte dotyczącymi marszu. [B]Nie bardzo wiem jak się ma tytuł "Polskie zwierzęta proszą o głos na TAK" do pozycji w pociągu, czy w oczekiwaniu na pociąg, tudzież do przedziałów bardziej lub mnie maryjnych, czy namiotów na Krakowskim i informacji o PO w wersji kłamstw (a nawet gdyby było przeciwne stwierdzenie).[/B] To forum o psach, dla psów i to psy były i zwierzeta były bohaterami wydarzenia "Polskie zwierzęta proszą o głos na TAK". Lans wskazany, ale lans zwierzaka. Daj nam[B] tutaj[/B] obejrzeć zdjęcia [B]tylko[/B] dotyczące bezpośrednio marszu, a nie: jazda, mina 21, uśmiech do kamery blablabla. Wybacz, ale jak ktoś będzie chciał obejrzeć Ciebie, Twoje pozycje (jakkolwiek to rozumieć) to to zrobi, ale z własnej woli. Wydziel album właściwy, bo zmuszanie do ogladania lanserstwa pt "Patrzcie oto JA z jedynie słusznymi poglądami" - jest okazaniem braku szacunku wobec userów tego forum. Quote
kahoona Posted August 19, 2011 Author Posted August 19, 2011 stenogram z debaty nad naszą nowelizacją - strony od 22 do 31, szczególnie polecam posła Tołwińskiego [URL]http://orka2.sejm.gov.pl/StenoInter6.nsf/0/B2B8FC38F2385A7AC12578F1000E817E/$file/98_a_ksiazka.pdf[/URL] Quote
kaa Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Kinia1984'][B]Art. 6. [/B]2. Przez znecanie sie nad zwierzetami nalezy rozumiec zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpien, a w szczególności: 11) porzucanie zwierzecia, a w szczególności psa lub kota, przez wlaściciela bądL przez inną osobe, pod której opieką zwierze pozostaje, W tym wypadku policja racji moim zdaniem nie ma...porzucenie zwierzęcia samo w sobie jest wyrzadzeniem krzywdy i chyba nie musi być fizycznych oznak tego...[/QUOTE] Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, bo mi to nie dawało spokoju . Widocznie policja uznała że ma ważniejsze rzeczy do roboty. Mam nadzieję że po zatwierdzeniu ustawy zmieni się trochę i podejście służb do problemów zwierząt, policji czy straży miejskiej. Quote
Laura_112 Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 Dopiero wrocilam do domu a tu takie wiesci ;)) ale sie ciesze!! Quote
MateuszNesterok Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 Hej! Wczoraj wieczorem z wycieńczenia nie segregowaliśmy zdjęć i w albumie z marszu były też te prywatne. Album jest zresztą na prywatnym profilu. Jeśli kogoś interesują zdjęcia wyłącznie z imprezy, zapraszam do albumu na fanpage Animali Lex: [url]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.236859473024677.57286.214067415303883&type=1[/url] ;) Quote
Asior Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Atomowka'] A te cziłki to później za mną stały, i jeden z nich był nieźle bojowo nastawiony do otoczenia. Ja nie wiem,że ktoś śmiał tą bestię bez kagańca zabrać ![/QUOTE] o przepraszam, moje psy po prostu mnie broniły, o!! i proszę się z nich nie nabijać, Niko po prostu najpierw straszy, później poznaje ;) Isadora a Ty wiesz , że masz przechlapane!! Ty wiesz za co :mad: Quote
xxxx52 Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 czy cos sie zmienilo w sprawie zabronienia sprzedawania psow-szczeniakow w internecie na bazarach ,przed wystawami psow rasowych na samej wystawie,na stadionach ,w domach pseudohodowcow?mam wielka alergie co do tych miejsc. Quote
Zofia.Sasza Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Asior']o przepraszam, moje psy po prostu mnie broniły, o!! i proszę się z nich nie nabijać, Niko po prostu najpierw straszy, później poznaje ;) Isadora a Ty wiesz , że masz przechlapane!! Ty wiesz za co :mad:[/QUOTE] Przechlapane to masz TY ;) I wiesz za co ;) Quote
agnisia100 Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 ....Oba zapisy są w noweli! Z tym, że nie wolno rozmnażać DLA ZYSKU.... A czy to dotyczy również sprzedaży na allegro itp.? Quote
Jolly Jumper Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 Ja też jestem bardzo ciekawa, jak to przełoży się na sprzedaż w internecie. Czy wystawianie psa na allegro, przez osobę, która nie jest hodowcą, już samo w sobie będzie wykroczeniem? Quote
agnisia100 Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Jolly Jumper']Ja też jestem bardzo ciekawa, jak to przełoży się na sprzedaż w internecie. Czy wystawianie psa na allegro, przez osobę, która nie jest hodowcą, już samo w sobie będzie wykroczeniem?[/QUOTE] Mam wielką nadzieję,że tak. Bo jeśli nie, to porażka... Quote
kahoona Posted August 19, 2011 Author Posted August 19, 2011 [quote name='agnisia100']Mam wielką nadzieję,że tak. Bo jeśli nie, to porażka...[/QUOTE] ogłoszenie w internecie da nam mozliwość sprawdzenia czy handel ma miejsce - jesli tak - donosimy do prokuratury z czasem pseudohodowcy przestaną sie ogłaszać, bo będzie to stanowiło przyznanie sie do przestepstwa Quote
Isadora7 Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='MateuszNesterok']Hej! Wczoraj wieczorem z wycieńczenia nie segregowaliśmy zdjęć i w albumie z marszu były też te prywatne. Album jest zresztą na prywatnym profilu. Jeśli kogoś interesują zdjęcia wyłącznie z imprezy, zapraszam do albumu na fanpage Animali Lex: [url]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.236859473024677.57286.214067415303883&type=1[/url] [/QUOTE] Siemka To akurat, że jest na prywatnym profilu to pikuś, no ale własnie to jest "zresztą" i "Jesli kogoś..". Wycieńczeni i zmęczeni bylismy wszyscy. Zycie Jest Git , Lans To Hit , A Ja Jestem Vip... i tyle w temacie. Dzięki za właściwy link, bo "Jeśliktosiów" jest więcej niż raz. Nara... Quote
kahoona Posted August 19, 2011 Author Posted August 19, 2011 za chwilę prześle link do Picassy - tam znajdziecie ponad 300 zdjęć z marszu Quote
Asior Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Zofia.Sasza']Przechlapane to masz TY ;) I wiesz za co ;)[/QUOTE] wiem, za kije :roll: Mam nadzieje, że będe mogła to "odrobić" :cool3: [quote name='Jolly Jumper']Ja też jestem bardzo ciekawa, jak to przełoży się na sprzedaż w internecie. Czy wystawianie psa na allegro, przez osobę, która nie jest hodowcą, już samo w sobie będzie wykroczeniem?[/QUOTE] a co z naszymi psami ogłaszanymi na allegro np... Czy my też będziemy sobie musieli dać spokój??? Quote
Ada-jeje Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Asior'] a co z naszymi psami ogłaszanymi na allegro np... Czy my też będziemy sobie musieli dać spokój???[/QUOTE] Nasze psy nie sa na sprzedaz, my nie handlujemy psami dla zysku. Quote
epe Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Asior']wiem, za kije :roll: Mam nadzieje, że będe mogła to "odrobić" :cool3: [B]a co z naszymi psami ogłaszanymi na allegro np... Czy my też będziemy sobie musieli dać spokój???[/[/B]QUOTE] Asior! Zapamiętałam,że schroniska i hodowcy mogą:razz: Quote
kahoona Posted August 19, 2011 Author Posted August 19, 2011 [quote name='dagsam']i chwila trwa wiecznosc xD czekamy![/QUOTE] sorry, to ponad 300 zdjęć, długo się ciągnęło [URL]https://picasaweb.google.com/fundacja.emir/MarszPoparcia?authuser=0&feat=directlink[/URL] Quote
Pies Wolny Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='kaa']Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, bo mi to nie dawało spokoju . Widocznie policja uznała że ma ważniejsze rzeczy do roboty. Mam nadzieję że po zatwierdzeniu ustawy zmieni się trochę i podejście służb do problemów zwierząt, policji czy straży miejskiej.[/QUOTE] Nie trzeba czekać na nowe. Obecnie za porzucenie też można niezłego dymu narobić - wystarczą obecne przepisy. Problem jest tylko w dowodzie na porzucenie. Musi być jasne zeznanie bezpośredniego świadka zdarzenia, obdukcja lekarska i protokół podjęcia psa po porzuceniu. Jeżeli Policja nie podjęła zgłoszenia sprawy możesz złożyć skargę na działanie Policjantów z dokładnym opisem co i jak, być może świadek, dzień, godzina do Komendanta Miejskiego, Wojewódzkiego i do wiadomości odpowiedniej Prokuratury. Nie daj sobie tylko dyni wcisnąć i nie wycofaj się potem z tej skargi. Po takiej skardze wzrasta ogólna zdrowotność (i wrażliwość) lokalnej Policji i o to chodzi. Jeśli masz argumenty walcz. Quote
MateuszNesterok Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 [quote name='Isadora7']Siemka To akurat, że jest na prywatnym profilu to pikuś, no ale własnie to jest "zresztą" i "Jesli kogoś..". Wycieńczeni i zmęczeni bylismy wszyscy. Zycie Jest Git , Lans To Hit , A Ja Jestem Vip... i tyle w temacie. Dzięki za właściwy link, bo "Jeśliktosiów" jest więcej niż raz. Nara...[/QUOTE] Właśnie przez takie teksty i takie podejrzenia zrobiłem sobie kilkuletnią przerwę od Dogomanii. I chyba zrobię kolejną :shake: Quote
Recommended Posts