Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='idusiek']

może to był martwy przepis? Kurczę, nie wiem. Też się zastanawiałam...[/QUOTE]

Raczej martwy, skoro na wystawach nadal widuje się psy z obciętymi ogonami i uszami. Jak dla mnie to kolejnu bubel prawny, nie mający żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.

• Replies 882
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[SIZE=5]W imieniu Pana Posła Pawła Suskiego i swoim własnym dziękuję wszystkim za udział w marszu poparcia dla nowelizacji. Dziękujemy za zjednoczenie się dla wspólnego celu. Liczymy na Waszą pomoc w dalszej pracy na rzecz zmiany prawa dotyczącego zwierząt w następnej kadencji parlamentu.
Dziękujemy za wszystkie uwagi, również te krytyczne. Wczoraj stała się rzecz wielka. Nagłośnijmy nazwiska posłów, którzy głosowali przeciw i wstrzymali się od głosu.
Piszmy do senatorów, aby nie zaskoczyli nas we wrześniu. Jeszcze raz dziękujemy.
[/SIZE]
[B][SIZE=4]
Katarzyna Śliwa-Łobacz

asystent posła Pawła Suskiego[/SIZE][/B]

Posted

Powiedzcie mi jak to jest z porzucaniem zwierząt ? Przywiazywaniem do ogrodzenia schroniska , drzew w parku, lesie , bo nawet jak się uda znaleźć właściciela , i przedstawić sprawę policji , podobno w prawie stoi tak że taka osoba jest bezkarna dopóki psu nie stanie się krzywda ( tak usłyszał ostatnio kolega w komisariacie , po tym jak złapał taką osobę za rękę ) . Czy jest ( i jaka) możliwość ukarania kogoś za porzucenie zwierzęcia?

Posted

[B]Art. 6.
[/B]2. Przez znecanie sie nad zwierzetami nalezy rozumiec zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpien, a w szczególności:
11) porzucanie zwierzecia, a w szczególności psa lub kota, przez wlaściciela bądL przez inną osobe, pod której opieką zwierze pozostaje,

W tym wypadku policja racji moim zdaniem nie ma...porzucenie zwierzęcia samo w sobie jest wyrzadzeniem krzywdy i chyba nie musi być fizycznych oznak tego...

Posted

[quote name='MateuszNesterok'][URL]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2325709670943.2140134.1495701367[/URL]
A to nasze zdjęcia ;)[/QUOTE]

Nazwa tego albumu delikatnie mówiąc nieadekwatna do zawartości. 75% zdjęć to lans własnej osoby i polityczny. Nie każdy musi się z tym zgadzać, a i z deczka jakby nietaktownie tu na tym forum. Byłoby bardziej dyplomatycznie (staram się być delikatna) aby był wydzielony album ze zdjęciami stricte dotyczącymi marszu.

[B]Nie bardzo wiem jak się ma tytuł "Polskie zwierzęta proszą o głos na TAK" do pozycji w pociągu, czy w oczekiwaniu na pociąg, tudzież do przedziałów bardziej lub mnie maryjnych, czy namiotów na Krakowskim i informacji o PO w wersji kłamstw (a nawet gdyby było przeciwne stwierdzenie).[/B] To forum o psach, dla psów i to psy były i zwierzeta były bohaterami wydarzenia "Polskie zwierzęta proszą o głos na TAK". Lans wskazany, ale lans zwierzaka. Daj nam[B] tutaj[/B] obejrzeć zdjęcia [B]tylko[/B] dotyczące bezpośrednio marszu, a nie: jazda, mina 21, uśmiech do kamery blablabla. Wybacz, ale jak ktoś będzie chciał obejrzeć Ciebie, Twoje pozycje (jakkolwiek to rozumieć) to to zrobi, ale z własnej woli.

Wydziel album właściwy, bo zmuszanie do ogladania lanserstwa pt "Patrzcie oto JA z jedynie słusznymi poglądami" - jest okazaniem braku szacunku wobec userów tego forum.

Posted

stenogram z debaty nad naszą nowelizacją - strony od 22 do 31, szczególnie polecam posła Tołwińskiego

[URL]http://orka2.sejm.gov.pl/StenoInter6.nsf/0/B2B8FC38F2385A7AC12578F1000E817E/$file/98_a_ksiazka.pdf[/URL]

Posted

[quote name='Kinia1984'][B]Art. 6.
[/B]2. Przez znecanie sie nad zwierzetami nalezy rozumiec zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpien, a w szczególności:
11) porzucanie zwierzecia, a w szczególności psa lub kota, przez wlaściciela bądL przez inną osobe, pod której opieką zwierze pozostaje,

W tym wypadku policja racji moim zdaniem nie ma...porzucenie zwierzęcia samo w sobie jest wyrzadzeniem krzywdy i chyba nie musi być fizycznych oznak tego...[/QUOTE]

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, bo mi to nie dawało spokoju . Widocznie policja uznała że ma ważniejsze rzeczy do roboty. Mam nadzieję że po zatwierdzeniu ustawy zmieni się trochę i podejście służb do problemów zwierząt, policji czy straży miejskiej.

Posted

Hej!
Wczoraj wieczorem z wycieńczenia nie segregowaliśmy zdjęć i w albumie z marszu były też te prywatne. Album jest zresztą na prywatnym profilu. Jeśli kogoś interesują zdjęcia wyłącznie z imprezy, zapraszam do albumu na fanpage Animali Lex: [url]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.236859473024677.57286.214067415303883&type=1[/url] ;)

Posted

[quote name='Atomowka']
A te cziłki to później za mną stały, i jeden z nich był nieźle bojowo nastawiony do otoczenia. Ja nie wiem,że ktoś śmiał tą bestię bez kagańca zabrać ![/QUOTE]

o przepraszam, moje psy po prostu mnie broniły, o!! i proszę się z nich nie nabijać, Niko po prostu najpierw straszy, później poznaje ;)
Isadora a Ty wiesz , że masz przechlapane!! Ty wiesz za co :mad:

Posted

czy cos sie zmienilo w sprawie zabronienia sprzedawania psow-szczeniakow w internecie na bazarach ,przed wystawami psow rasowych na samej wystawie,na stadionach ,w domach pseudohodowcow?mam wielka alergie co do tych miejsc.

Posted

[quote name='Asior']o przepraszam, moje psy po prostu mnie broniły, o!! i proszę się z nich nie nabijać, Niko po prostu najpierw straszy, później poznaje ;)
Isadora a Ty wiesz , że masz przechlapane!! Ty wiesz za co :mad:[/QUOTE]
Przechlapane to masz TY ;) I wiesz za co ;)

Posted

[quote name='Jolly Jumper']Ja też jestem bardzo ciekawa, jak to przełoży się na sprzedaż w internecie. Czy wystawianie psa na allegro, przez osobę, która nie jest hodowcą, już samo w sobie będzie wykroczeniem?[/QUOTE]

Mam wielką nadzieję,że tak. Bo jeśli nie, to porażka...

Posted

[quote name='agnisia100']Mam wielką nadzieję,że tak. Bo jeśli nie, to porażka...[/QUOTE]

ogłoszenie w internecie da nam mozliwość sprawdzenia czy handel ma miejsce - jesli tak - donosimy do prokuratury

z czasem pseudohodowcy przestaną sie ogłaszać, bo będzie to stanowiło przyznanie sie do przestepstwa

Posted

[quote name='MateuszNesterok']Hej!
Wczoraj wieczorem z wycieńczenia nie segregowaliśmy zdjęć i w albumie z marszu były też te prywatne. Album jest zresztą na prywatnym profilu. Jeśli kogoś interesują zdjęcia wyłącznie z imprezy, zapraszam do albumu na fanpage Animali Lex: [url]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.236859473024677.57286.214067415303883&type=1[/url] [/QUOTE]

Siemka
To akurat, że jest na prywatnym profilu to pikuś, no ale własnie to jest "zresztą" i "Jesli kogoś..". Wycieńczeni i zmęczeni bylismy wszyscy. Zycie Jest Git , Lans To Hit , A Ja Jestem Vip... i tyle w temacie.

Dzięki za właściwy link, bo "Jeśliktosiów" jest więcej niż raz.

Nara...

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']Przechlapane to masz TY ;) I wiesz za co ;)[/QUOTE]

wiem, za kije :roll:
Mam nadzieje, że będe mogła to "odrobić" :cool3:

[quote name='Jolly Jumper']Ja też jestem bardzo ciekawa, jak to przełoży się na sprzedaż w internecie. Czy wystawianie psa na allegro, przez osobę, która nie jest hodowcą, już samo w sobie będzie wykroczeniem?[/QUOTE]

a co z naszymi psami ogłaszanymi na allegro np... Czy my też będziemy sobie musieli dać spokój???

Posted

[quote name='Asior']

a co z naszymi psami ogłaszanymi na allegro np... Czy my też będziemy sobie musieli dać spokój???[/QUOTE]
Nasze psy nie sa na sprzedaz, my nie handlujemy psami dla zysku.

Posted

[quote name='Asior']wiem, za kije :roll:
Mam nadzieje, że będe mogła to "odrobić" :cool3:

[B]a co z naszymi psami ogłaszanymi na allegro np... Czy my też będziemy sobie musieli dać spokój???[/[/B]QUOTE]

Asior!
Zapamiętałam,że schroniska i hodowcy mogą:razz:

Posted

[quote name='dagsam']i chwila trwa wiecznosc xD czekamy![/QUOTE]

sorry, to ponad 300 zdjęć, długo się ciągnęło

[URL]https://picasaweb.google.com/fundacja.emir/MarszPoparcia?authuser=0&feat=directlink[/URL]

Posted

[quote name='kaa']Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, bo mi to nie dawało spokoju . Widocznie policja uznała że ma ważniejsze rzeczy do roboty. Mam nadzieję że po zatwierdzeniu ustawy zmieni się trochę i podejście służb do problemów zwierząt, policji czy straży miejskiej.[/QUOTE]
Nie trzeba czekać na nowe. Obecnie za porzucenie też można niezłego dymu narobić - wystarczą obecne przepisy. Problem jest tylko w dowodzie na porzucenie. Musi być jasne zeznanie bezpośredniego świadka zdarzenia, obdukcja lekarska i protokół podjęcia psa po porzuceniu. Jeżeli Policja nie podjęła zgłoszenia sprawy możesz złożyć skargę na działanie Policjantów z dokładnym opisem co i jak, być może świadek, dzień, godzina do Komendanta Miejskiego, Wojewódzkiego i do wiadomości odpowiedniej Prokuratury.
Nie daj sobie tylko dyni wcisnąć i nie wycofaj się potem z tej skargi. Po takiej skardze wzrasta ogólna zdrowotność (i wrażliwość) lokalnej Policji i o to chodzi. Jeśli masz argumenty walcz.

Posted

[quote name='Isadora7']Siemka
To akurat, że jest na prywatnym profilu to pikuś, no ale własnie to jest "zresztą" i "Jesli kogoś..". Wycieńczeni i zmęczeni bylismy wszyscy. Zycie Jest Git , Lans To Hit , A Ja Jestem Vip... i tyle w temacie.

Dzięki za właściwy link, bo "Jeśliktosiów" jest więcej niż raz.

Nara...[/QUOTE]

Właśnie przez takie teksty i takie podejrzenia zrobiłem sobie kilkuletnią przerwę od Dogomanii. I chyba zrobię kolejną :shake: