Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nareszcie fotałki :loveu: Cudne :D
Widzę, że już całkiem przestawiłaś się na norwegi? :)

Teraz ja mam do Ciebie pytanie :P Powiedz mi, na jakich zasadach dobrać do psa amortyzator? Długość, grubość itp.

Posted

maryg22 napisał(a):
No wiesz, nikt tu się przecież nie podlizuje :angel: :evil_lol:

Nie wcale :p

rashelek napisał(a):
Nareszcie fotałki :loveu: Cudne :D
Widzę, że już całkiem przestawiłaś się na norwegi? :)

Teraz ja mam do Ciebie pytanie :P Powiedz mi, na jakich zasadach dobrać do psa amortyzator? Długość, grubość itp.

Teraz nie pokazuję psa, aż nis chudnie ;)

Dobierasz w zależności od tego, co chcesz robić z psem. Do biegania wybierasz krótszy amor, by piechol ciągle biegł na napiętej smyczce, do rowerowenia smycz dłuższa, zdecydowanie dłuższa. Dłuższą też się bierze, gdy pies ma np. uprawiać DT, dłuższe spacery - zazwyczaj wtedy używa się zwykłej, długiej smyczy i dopina amortyzator, który można sam kupić. Ja polecam rzeczy z ManMata, są niezniszczalne ;)

Izabela124. napisał(a):
Fajnie zobaczyć Moruska :)

Dziękujemy :D

Posted

Do roweru. Jeżeli dobrze pójdzie, to od wiosny chcemy dużo z psami jeździć, jak nam będzie szło to będe musiała kupić norwegi + amortyzator. To już wiem, że musi być dłuższy :) A czy one różnią się jakoś, jeśli chodzi o wytrzymałość? No bo jak wiadomo Poczwar i Miczka to mocno różne gabaryty :lol: A wiele firm ma standardowe w jednym rozmiarze.
To Morus będzie się odchudzał razem z Cekinem :D Mika w tym roku na zimę utyła może z 0,5kg, także jest dobrze :)

Posted

Nie pamiętam dokładnie jakie wymiary powinien wynosić amortyzator na rower, na pewno powinien być dłuższy niż mój, napisz do haszczakomaniaków np. Journey, kuna, killerek, one na pewno wiedzą i pomogą ;)
Czy ja wiem czym się różnią? Dobry sprzęt jest wytrzymały, wytrzyma i małego psa, i większego, taki jest manmat. Jest kilka mniejszych marek, aczkolwiek różne o nich opinie chodzą, sama ich sprzętu nie testowałam. Manmat może i drogi jest, ale to sprzęt na lata, lata, naprawdę długie lata ;). Odradzam na wstępie Hificę - łatwo się toto niszczy i sprzęt woła o pomstę do nieba ;). Tak czy inaczej, ja nie siedzę już tak w zaprzęgach, więc i wiedza gdzieś pouciekała, nie czuję się na siłach, by pisać coś czy radzić. Dlatego wal do killerek, Ola zawsze pomoże, a jej wiedza jest ogromna, na pewno pomoże przy dobraniu sprzętu https://www.facebook.com/pages/Killerek-Team/368976106548420

Razem to zawsze raźniej ;) hehehe. A Cekin ile przytył?

Posted

Dzięki wielkie za pomoc :loveu: Jeszcze mam dużo czasu na rozeznanie, także mam czas na zbieranie informacji. Dziękuję Ci bardzo :loveu:
A nawet nie wiem, ale pewnie sporo, bo dupa mu się zrobiła ogromna :lol:

Posted

Żadna to pomoc :) Dzięki Tobie uświadomiłam sobie jak kiepską mam pamięć i jak bardzo zaniedbałam się w tej dziedzinie... No nic, mówi się trudno, ale smutno tak. Owocnego zbierania informacji :)
Dobra gruba dupa nie jest zła :lol:

Posted

Wiesz, jeżeli wiedza na jakiś temat przestaje być przydatna to ulatuje z głowy i nie ma się co przejmować ;) Nakierowałaś mnie w wyborze i to jest duża pomoc :D
Wydaje mi się, że Cekin ma do zrzucenia ze 2-3kg. Nie mamy wagi, a do weta jakoś nie po drodze nigdy :lol:

Posted

Cześć wszystkim :)

Jeszcze 5dni i ferie... ach, nie mogę się doczekać ;). A tymczasem u nas zima na całego. Deszcze ze śniegiem padał cały dzień, a że była plusowa temperatura to nic nie zostawało po tym. Teraz łapie przymrozek, a ja się zastanawiam czy jutro będę miała jak dojechać, bo jak będzie taka śnieżyca jak do tej pory, to nie ma szans :D. Śmieję się, że w takie chwile faktycznie własny zaprzęg psów by się przydał, ale jak, skoro wiedzy nawet już nie mam :p.

Morus ma 3kg... ja mam 2:P. Także jakoś musze się zmotywować, ale dzisiaj piesek się bał mokrego i nigdzie nie poszliśmy ://// buuu, a zaplanowałam cały dzień spacerowy. Pogoda lubi płatać figle.

Tymczasem... nie chcę ktoś imienniczki mojego srajka? Z moją ma tylko wspólne imię, bo to przeciwieństwo jest. Spokojna, ułożona, milusia. ;)
Przebywa w lubelskim schronisku.

Posted

To ja liczę na TONĘ zdjęć w ferie i dużo Ciebie na dogo! ;)
U nas zimy nie ma i oby nie było...
No u nas się to rozkłada tak, że Cekin ze 3kg, A. ze 2kg, ja 1kg a Miczka z 0,5 :lol:
Też mieliśmy wielkie plany na ten weekend a guzik z tego wyszło, bo pogoda makabryczna :shake:
Ale fajna futrzasta sunia :loveu:

Posted

U mnei wolne oznacza... więcej pracy :D Przez pierwszy tydzien mamy zimowisko harcerskie, przez cały jeden dzień prowadzę zajęcia, akurat przypadła mi pierwsza pomoc tzw. samarytanka ;). Potem, w sensie w łikend mam zamiar wbić na biwak mojej starej drużyny. Drug tydzień dwa dni obijania, czyli uzupełniania książki pracy drużyny i nauka (tsaaaa... :p), a potem wyjeżdżam do Lublina (błagam, oby nie zasypało, zalezy mi na tym!), następnie organizuję nockę harcerską dla swojej drużyny, a w ostatni łikend jadę na biwak kursowy - prowadzę zajęcia na kursach harcerskich dla młodszej kadry. I tak ferie mi minął ;). Na feriach tylko 2 dni mam wolne, które właśnie przeznaczam na uzupełnianie ksiązki pracy drużyny, trochę leniuchowania z psem (spaceryyy!) i naukę ;)
Mogę oddać, bo nie chcę zimy... :(
Ojej, nawet fajnie to wygląda: macie motywację na spacery, choć pewnie i motywacji Wam na to akurat nie trzeba ;)
Planuj człowieku....
Mnie też się podoba :D

Posted

maryg22 napisał(a):
Też się ferii doczekać nie mogę :diabloti:
Mileczka śliczna jest :loveu:

A co... wbijasz do mnie może? :>
Ale imie paskudne :p

Posted

maryg22 napisał(a):
A może, jak mi ten samolot fundniesz :evil_lol:

Tak tak :D

magdabroy napisał(a):
Jakie masz fajne plany na ferie :)

Też mi się podobają, choć nie powiem.... czasem wolałabym jak normalny człowiek móc sie czasem poobijać całe dnie ;).

Posted

Nie, nie wiem co to jest wolne :p Ale nie jest tak źle, ja nie umiem odpoczywać w sensie nicnierobienia. ;) Jak odpoczywam, to zawsze sobie coś znajdę :lol: Co więcej, wczoraj byłam oburzona, gdy okazało się, że na kursach jednak nie będzie moich tematów (ograniczenia czasowe) i mam nic nie robić! Pomijam kwestię, że już coś przygotowałam na nie ;) Zamiast "strzelić focha", zapisałam się na 2tematy, które nie miały właściciela! Czyli zastąpiłam pracę pracą... wiedząc, że mogłam mieć wolne :lol:

Plany są już poważnymi planami, nie ma opcji, by się nie udało. Chyba, że mnie zasypie i nie pojadę do Lublina, ale wtedy się załamię... bo to ma być faktyczne odpoczynku, dzień tylko dla siebie... ;)

Posted

Powiem Ci, że ja też nie lubię tak nic nie robić :P Zaraz mnie trzęsie, nudzi mi się i MUSZĘ znaleźć sobie coś do roboty :lol: Co tam za tematy na kursach wzięłaś?
Po co do Lublina, jeśli mogę spytać? :)