Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Udoskonalenia umocnień c.d.
Oto, do czego wykorzystać można fragment suszarki na bieliznę :cool1:
Tutaj widoczne są efekty długotrwałego wydeptywania "ludzkich" ścieżek i prześwitów dla sprawniejszego poruszania się oraz lepszej widoczności" class="ipsImage" alt="">

Posted

Potem była akcja i nikt nie miał głowy do fotografowania...
Według mnie Sylwia spisała się na medal z tymi zdjęciami! Wszyscy byli mocno zaangażowani, a Ona, mimo swojego własnego zaangażowania, przeprowadziła dokumentację fotograficzną!

Posted

Zbieram fanty na bazarki, charytatywne allegro itp. Jeśli macie lub wytwarzacie ciekawe gadżety, prześlijcie, proszę, na adres:
Fundacja Przyjaciele Czterech Łap
Rokitno 2
74-304 Nowogródek Pomorski
Cały dochód ze sprzedaży podarowanych przedmiotów zostanie przeznaczony na psy z Krzykosów - sterylizacje, kastracje, szczepienia, odrobaczenia, odpchlenia, transport do DS/DT, karmę.

Posted

Justyna Klimek napisał(a):
Zbieram fanty na bazarki, charytatywne allegro itp. Jeśli macie lub wytwarzacie ciekawe gadżety, prześlijcie, proszę, na adres:
Fundacja Przyjaciele Czterech Łap
Rokitno 2
74-304 Nowogródek Pomorski
Cały dochód ze sprzedaży podarowanych przedmiotów zostanie przeznaczony na psy z Krzykosów - sterylizacje, kastracje, szczepienia, odrobaczenia, odpchlenia, transport do DS/DT, karmę.

zaczynam produkcje poduszeczek w ksztalcie serca wypelnionych lawenda...
lawenda pochodzi z mojego ogrodu...a jej uspokajajace dzialanie jest od dawna przez wiele osob cenione...
poza tym znajdzie sie jeszcze to i owo....

Posted

Rozmawiałam ze Zbyszkiem na temat adopcji kotki i kocura. Przekazał mi ładny obrazek, pt. małe trudnosci ale adopcja się udała.
Tymczasem dostałam od pani dramatycznego mejla:

" Kontaktowałam się z panem od kotków ze nadal jest problem zaklimatyzowaniem ich zachowują się dziko znaczy raczej Miki ma taki wpływ na Silver siedzą pod kominkiem ,albo na szafie w dzień w ogóle nie z chodzą jak chce się do nich dojść pogłaskać syczą drapią moja Lady wystraszona nie wychodzi z posłania a ponadto Miki siusia i robi kupkę gdzie popadnie smród w domu Silver ładnie się do kuwety załatwia jak nie siedzi z nią Miki daje się pogłaskać. Mówiłam temu panu ,ze chyba z dwoma sobie nie poradzę ,ale powiedział ,ze tak może potrwać ze dwa mc a potem będzie dobrze.Nie wiem co mam robić.Wcześniej ten pan mówił ze tydzień będą takie potem można już ich na dwór wypuszczać,ale ja to się boje nawet podchodzić a Miki opsikał już cały dom . Inaczej sobie to wyobrażałam miałam kotki zawsze żaden w domu mi nie robił.To jest dla mnie męczące a i syn wiecznie właźi na mocz.Chyba łatwiej jednak wychować małe kociaczki a nie dorosłe do siebie przekonać.Chociaż przychodzi do nas taki włóczęga kot i on bez problemu daje się głaskać.Może Silver i Miki po prostu tęsknią za domem i dlatego są takie nie dostępne ."

Nie wiem co robić. Kobieta się męczy, a Zbyszek uważa że jest OK.

Posted

Agata69 napisał(a):
Rozmawiałam ze Zbyszkiem na temat adopcji kotki i kocura. Przekazał mi ładny obrazek, pt. małe trudnosci ale adopcja się udała.
Tymczasem dostałam od pani dramatycznego mejla:

" Kontaktowałam się z panem od kotków ze nadal jest problem zaklimatyzowaniem ich zachowują się dziko znaczy raczej Miki ma taki wpływ na Silver siedzą pod kominkiem ,albo na szafie w dzień w ogóle nie z chodzą jak chce się do nich dojść pogłaskać syczą drapią moja Lady wystraszona nie wychodzi z posłania a ponadto Miki siusia i robi kupkę gdzie popadnie smród w domu Silver ładnie się do kuwety załatwia jak nie siedzi z nią Miki daje się pogłaskać. Mówiłam temu panu ,ze chyba z dwoma sobie nie poradzę ,ale powiedział ,ze tak może potrwać ze dwa mc a potem będzie dobrze.Nie wiem co mam robić.Wcześniej ten pan mówił ze tydzień będą takie potem można już ich na dwór wypuszczać,ale ja to się boje nawet podchodzić a Miki opsikał już cały dom . Inaczej sobie to wyobrażałam miałam kotki zawsze żaden w domu mi nie robił.To jest dla mnie męczące a i syn wiecznie właźi na mocz.Chyba łatwiej jednak wychować małe kociaczki a nie dorosłe do siebie przekonać.Chociaż przychodzi do nas taki włóczęga kot i on bez problemu daje się głaskać.Może Silver i Miki po prostu tęsknią za domem i dlatego są takie nie dostępne ."

Nie wiem co robić. Kobieta się męczy, a Zbyszek uważa że jest OK.

sytuacja jest o tyle skomplikowana, ze oba koty wedlug tego co ja wiem, nie znaly dotychczas ani zycia w domu, ani nie mialy zbytnio kontaku z ludzmi....
wiec ich zachowanie jest wytlumaczalne....
przez pierwszy okres pobytu w nowym miejscu reaguja bardzo na zmiany, a to ze jeden z nich sika obok toalety to oznaka duzego stressu a nie wylacznie "zlego wychowania"
w dodatku w nowym domu jest jeszcze inny kot, to nie ulatwia tym dwojgu okresu aklimatyzacji...
czyli jest sporo faktorow , ktore powoduja takie zachowanie...
dodatkowo, pani prawdopodobnie nie wypuszcza ich na zewnatrz, a one byly przyzwyczajone do wychodzenia, wiec nalezy z wiekszym wyrozumieniem podejsc do ich zachowania...
koty to zwierzeta kochajace swobode i luz oraz jak wiemy bardzo kaprysne i maja wlasna wole...
jak dlugo w przypadku tych dwoje bedzie trwala aklimatyzacja nie wie pan Zbyszek ani nikt inny, gdyz tego nie da sie przewidziec , koty sa i pozostana wielka nieznana i zagadka...
z mojego wieloletniego doswiadczenia z kotami, moge poradzic tylko jedno....cierpliwosc . Nie nalezy w tym przypadku usilowac ich glaskac... one nie sa tego zwyczajne i nie znaja takich czulosci... jak sie zadomowia to same przyjda po czulosci, albo i nie...
w tej sytuacji kazda rada moze byc dobra albo i nie... podejrzewam , ze wypuszczenie ich na zewnatrz do ogrodu mozna zaryzykowac .Mowi sie ze kwarantanna powinna trwac 2 tygodnie... ja osobiscie nie trzymalam sie tej zasady i jak do tej pory zaden nowy kot mi nie uciekl....
moje rady:
1.ustawic dodatkowa kuwete
2. nie wymuszac kontaktow z kotami... zostawic ich tam gdzie siedza, same przyjda jak beda chcialy
3. wypuscic pod nadzorem na dwor...
4. nie robic sobie stressu i oczekiwac czegokolwiek....sytuacja sie ulozy, tego jestem pewna...

Posted

Rady Kavy są naprawdę sensowne.
Powiem, co wiem o tych kotach: dziewczynka - Silver - jest raczej przyjazna. Pamiętam, że mogłam ją głaskać prawie zawsze, kiedy chciałam, a zwłaszcza przy jedzeniu. Kiedyś przydarzyła się taka sytuacja, że ktoś zostawił puszkę od whiskasa z połową zawartości. Silver chciała wyjeść karmę, włożyła do puszki główkę i już nie potrafiła wyjąć. Gdy weszliśmy do magazynu (gdzie mieszkały koty), wzywała nas na pomoc. Bez żadnych protestów pozwoliła się wziąć na ręce i oswobodzić z niewoli. Potem jeszcze dała się utulić, oczyścić i ucałować.
Z kocurkiem jest gorzej. Wiem, że Zbyszek miał z nim bliższe kontakty i mógł go głaskać. Ja musnęłam go raz czy dwa... Gdy przejęłam karmienie kotów, po kilku dniach przychodził blisko do mnie i jadł, stopniowo coraz mniej kontrolując moje ruchy.

Posted

Sama miałam w domu tymczasową kotkę zupełnie z ulicy. w domu były 2 rezydentki. od małego. Nigdy żadna nie wychodziła na zewnątrz. Są domowe. Tymczasowiczka przez bite 2 miesiące ganiała i terroryzowała domowniczki. te się chowały po szafach i najwyższych półkach. Przez 3 dni nie jadły... ustawiłam dodatkową kuwetę.. teraz się uspokoiło.. tu trzeba czasu i cierliwości....

Posted

Agata69 napisał(a):
Przekaże wasze rady tej pani, jednak ona juz napisała że chce zrezygnować z adopcji kocurka...

W sobote ogłoszę szczeniaki na Toruń. One jedza już same?

Nie. Myślę, że jeszcze ze 2 - 3 tygodnie powinny zostać przy mamie.

Posted

Niestety pani zrezygnowała z adopcji:

" Witam Pani Agatko ja z przykrością musze stwierdzić iż rezygnuje z adopcji tych kotków mam dość ,dziś wróciłam z miasta a tu całe mieszkanie opsikane obsrane przepraszam za słownictwo wszystkie kwiaty pozwalane a moja Lady chyba ze strachu opsikała swoje posłanie boji sie wyjsc z niego ucieka do mnie do pokoju za łóżko zdominowały ją.Próbowałam je wyprowadzić na dwór lecz obydwa ja tylko wyciągnełam po nie ręce syczały i drapały.Ja nie poradzę sobie z ich depresją .Ja zawsze miałam koty w domu i wielokrotnie jakies przybłędy i nigdy nie miałam takich problemów.Proszę wybaczyć nie poradziłam sobie ,ale proszę mi wierzyć bardzo sie starałam."

Nie mam do niej żalu.