Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ona ma cieczkę teraz? Są różne opinie. Weci w schronie sterylizują w czasie cieczki.Ja nie bardzo to widzę.
Czyli jest ciut lepiej. Mam przeczucie ,że będzie dobrze i sunie zaprzyjaźnią się. W końcu jest u Was dopiero 2 dni i pewnie jest oszołomiona natłokiem wrażeń i zmianą miejsca pobytu.
Ma imię czy zostanie Szarą?

• Replies 461
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='xxxx52']U nas nigdy weterynarze nie kastruja w cieczce ,gdyz narzady sa przekrwione,i sa powiekszone.Czemu nie mozna odczekac?[/QUOTE]
Jeżeli ma cieczkę , to trzeba odczekać. Ale to może byc też powód jej zachowania.

Posted

Suczka nie ma cieczki.
Miesiąc temu byłam u weterynarza, który prowadzi Zivę i który prowadził moją poprzednią sukę. Pytałam o sterylizację, dają najpierw zastrzyk i dopiero po zastrzyku sterylizują.

Właśnie wróciłyśmy z 2,5h spaceru na Ołtaszyn. Suki spisały się świetnie.
Nie chciałam chwalić dnia przed zachodem słońca, ale szara suczka, która nosi robocze imię Miśka spisała się dziś na 4 z małym minusem ;) Dziś było o niebo lepiej. Zdarzyło jej się 3-4 razy warknąć na Zivę.

Poprosiłam o pomoc behawiorystę ze Szczecina, bardzo chwalonego i szanowanego wśród posiadaczy TTB, czy poleca kogoś z Wrocławia. Poprosił o streszczenie mojego problemu, czekam na odpowiedź :)
Poprosiłam również o pomoc znajomą z parku, która ma hodowlę goldenów i ogromne doświadczenie i wiedzę na temat wychowania i szkolenia.
Mam zamiar również pogadać z chłopakiem również od nas z parku, który ma dwie suki husky i jedna z nich jest mega dominujaca :)

Dzisiaj została nam już tylko kolacja, szybki wyskok na siku, wyciszenie się i spać ;)

edit:

Wczoraj na działce ;)

Posted

jara-przy pomocy bahiowiorysty ta przeurocza panna stanie sie moze nie Aniolkiem ,ale aniolkiem z malutkimi rozkami.mysle ,ze wszystko sie ulozy,a po kastracji bedzie po czasie okey.Hormony tez graja duza role w zachowaniach psow.Co za sliczny psiak

Posted

czyli powiało optymizmem, super. Sunia jest śliczna. Zachowanie też ześlicznieje,a Wy będziecie dumni ,że nie poddaliście się.
Jak ona jest duża? Większa od Zivy ?
Nie wiem jaki zastrzyk daje wet.Ja robię wszystkie sterylki u 2.wetów.Albo w schronie u dr Raka, gdy sunia jest stamtąd.A inne sunie "załatwia" dr Szczypka. Nigdy nie dostawały zastrzyków przed i nigdy żadna nie miała krwawień.Obaj stosują szwy rozpuszczalne.Goi się zawsze rewelacyjnie, bez komplikacji. A pod moją opieką miałam ponad 20 suniek po sterylce oraz kilka psów po różnych operacjach.

Posted

Są mniej więcej tego samego wzrostu, ale wiadomo, że budową się różnią :) Ziva jest chodzącym mięśniem ;)

Jeszcze dużo, dużo przed nami. Liczę na Wasze wsparcie :))
Za rogalika zrobię wszystko ;)

Posted

faktycznie, powiało już ciut optymizmem :)
i wierzę, że po pierwsze rady szkoleniowca, po drugie sterylka, po trzecie spokój i stabilizacja - i Miśka stanie się super psem.

A zdjęcia są suuuper :)
Dzięki wielkie Jara, że nie poddaliście się od razu - jak robi wiele osób.
Niestety znając zachowanie suni w przytulisku nie spodziewała bym się takiego zachowania w DS.

Posted

[quote name='Jara']Są mniej więcej tego samego wzrostu, ale wiadomo, że budową się różnią :) Ziva jest chodzącym mięśniem ;)

Jeszcze dużo, dużo przed nami. Liczę na Wasze wsparcie :))
Za rogalika zrobię wszystko ;)

Co za "babska"para ,nie musza sie kochac ,najwazniejsze zeby sie tolerowaly

Posted

Dziś znów widać poprawę :)) Ale nie chce zapeszać.
Pierwszą niespodziankę jaką Szara zrobiła to przegryzła kabel od telefonu z samego rana ;D Suczki zostały zamknięte rano na jakieś 20 minut w osobnych pokojach, między moim wyjściem do pracy, a powrotem mamy. Raczej Szara została zamknięta, bo Bulina o tej godzinie nie wystawia nosa z łóżka. Ziva do 10 śpi, natomiast Szara już o 5 rano skoro świt z tatą spaceruje :)
Szara pozwala się coraz bardziej Zivie zbliżyć i powąchać. Zaczynają się nawzajem sprawdzać. Kiedy jestem w pracy Ziva większość dnia spędza w moim pokoju. Szara przychodzi i sprawdza co robi Ziva, później Ziva sprawdza co robi Szara i tak w kółko.
Nawet bez żadnych ekscesów dziś aportowały na zmianę piłkę i widać, że Szarej sprawiało to radochę. Odkrywa dopiero jak to jest być dzieckiem i bawić się, podrzucać i ściskać piłkę.
Dziś spacer był tylko 1,5h, bo zanosiło się na burzę. Suczki wariowały i przechwalały się zwinnością na powalonym konarze drzewa. Jutro pójdziemy w to samo miejsce i porobię zdjęcia. Szara powoli odkrywa co to jest zabawa, wariowanie na trawie, skoki przez drzewa. Jest strasznie zwinna i szybka, świetnie by sprawdziła się w agility albo flyballu :) Tylko póki co za bardzo roztrzepana ;)
Dziewczyny właśnie zjadły kolację.

Dziś już nie zdarzyło jej się ani razu załatwić ani w domu, ani na balkonie.
Oczywiście żeby nie było tak pięknie zdarzyło jej się burknąć na Zivę ;)

Szarą czeka jutro wizyta u weterynarza, ponieważ nadal utrzymuje się biegunka mimo powolnego wdrażania karmy i podawania No-spy. Będzie jutro również zachipowana, odrobaczona, zabezpieczona przed kleszczami i omówimy jej sterylizację.

edit:
Szara właśnie buchnęła mamie kanapkę ;D

Posted

Miło się czyta takie wieści. Jara- ja wierzę,że tym babiszonom potrzeba czasu.. W końcu Szara siedziała w kojcu z największym zakapiorem. Trzymam kciuki.

Posted

Jak dobrze się czyta takie miłe wieści. Będzie DOBRZE, ja wierzę w to głęboko.
A SZARA jest bardzo ładnym imieniem.
Beee, trzeba się logować ,a ja już nie spamiętuję tych wszystkich loginów , haseł itd, więc bardzo często rezygnuję z wchodzenia na różne fora.

Posted

[quote name='Jara']Dziś znów widać poprawę :)) Ale nie chce zapeszać.
Pierwszą niespodziankę jaką Szara zrobiła to przegryzła kabel od telefonu z samego rana ;D Suczki zostały zamknięte rano na jakieś 20 minut w osobnych pokojach, między moim wyjściem do pracy, a powrotem mamy. Raczej Szara została zamknięta, bo Bulina o tej godzinie nie wystawia nosa z łóżka. Ziva do 10 śpi, natomiast Szara już o 5 rano skoro świt z tatą spaceruje :)
Szara pozwala się coraz bardziej Zivie zbliżyć i powąchać. Zaczynają się nawzajem sprawdzać. Kiedy jestem w pracy Ziva większość dnia spędza w moim pokoju. Szara przychodzi i sprawdza co robi Ziva, później Ziva sprawdza co robi Szara i tak w kółko.
Nawet bez żadnych ekscesów dziś aportowały na zmianę piłkę i widać, że Szarej sprawiało to radochę. Odkrywa dopiero jak to jest być dzieckiem i bawić się, podrzucać i ściskać piłkę.
Dziś spacer był tylko 1,5h, bo zanosiło się na burzę. Suczki wariowały i przechwalały się zwinnością na powalonym konarze drzewa. Jutro pójdziemy w to samo miejsce i porobię zdjęcia. Szara powoli odkrywa co to jest zabawa, wariowanie na trawie, skoki przez drzewa. Jest strasznie zwinna i szybka, świetnie by sprawdziła się w agility albo flyballu :) Tylko póki co za bardzo roztrzepana ;)
Dziewczyny właśnie zjadły kolację.

Dziś już nie zdarzyło jej się ani razu załatwić ani w domu, ani na balkonie.
Oczywiście żeby nie było tak pięknie zdarzyło jej się burknąć na Zivę ;)

Szarą czeka jutro wizyta u weterynarza, ponieważ nadal utrzymuje się biegunka mimo powolnego wdrażania karmy i podawania No-spy. Będzie jutro również zachipowana, odrobaczona, zabezpieczona przed kleszczami i omówimy jej sterylizację.

edit:
Szara właśnie buchnęła mamie kanapkę ;D[/QUOTE]

Aaaa coraz lepsze wieści :) Jak się cieszę, że Miśka vel szara dostała szansę :)
Dzięki Jara, że jej od razu nie skreśliliście - jednak mimo że zna się psa w przytulisku, nigdy nie można być pewnym jak zareaguje w DS, gdy pojawi się nowe otoczenie, nowi ludzie, stres po opuszczeniu miejsca, które mimo wszystko znał pies i czuł się tam bezpiecznie.

A tu ewidentnie widać, że stres zaczyna puszczać, a Miśka zaczyna czuć się jak w domu, zaczyna czuć bezpieczeństwo :)

nadal ma biegunkę?? Kurcze, ten brzuch mi się też nie podobał, ciekawe co w nią naładowali (jedzenie), że taki ma rozstrój żołądka :(

Posted

Żebra ma na wierzchu, spod puchatego futra i tak widać. Jeszcze nie przestawiła się na normalne jedzenie. Ale kiedy pozbyła się całej paszy z siebie to brzuch wrócił do normalnych rozmiarów. Niestety u mnie nie ma paszy ;) , jest za to sucha karma (White Wolf W.F.G.E.), dostaje też karmę z puszki Terra Canis (Jagnięcina z cukinią, prosem i koperkiem) - Ziva jej nawet nie chce tknąć, a Szarej na jej widok uszy się trzęsą :D i cała podskakuje, tak lubi :) Więcej rarytasów dopiero po uspokojeniu się perystaltyki jelit.