Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj z Ulv wyciagnęłyśmy na tymczas kompletnie łysą sunię ze schronu. Ktoś oddał ja tam w takim stanie... :placz: (Tzn wiadomo kto i sprawa dopiero tempa nabierze) Schronisko zaczęło ją leczyć, ale wiadomo, że sierść nie odrośnie w dzień ani dwa... a zima coraz bliżej... :placz: Poza tym sunia ma odleżyny, hm wygląda na to, że ktoś ją przetrzymywał w piwnicy lub komórce :placz:
Sunia ma roczek. Jest rewelacyjna!!!! Przepiękna, owczarkowata, ale do kolana....

Bieda straszna... i tak zamiast na uczelni, jechalysmy z tą sunia tramwajem do domu tymczasowego (ile komenatarzy było po drodze:mad:). DT zaoferowała jedna z dogomaniaczek (niestety nie znam nicka :oops:), która pomagała zbierać podpisy w sprawie Ozziego.

No niestety... dzisiaj z samego rana (kolo 6 tej) Ulv odebrała telefon, że sunia hałasuje i nie mogą spać i, że chcą ją oddać spowrotem :cool1: czekamy na dalsze wieści... jeśli nic się nie zmieni sunia w sobote jedzie do Legnicy, dzięki kochanej Zuzi M :sweetCyb: (no właśnie rpzy okazji prosiłybyśmy o pomoc w transporcie :-(), ale to nie załatwia sprawy... sunia musi mieć prawdziwy dom!!!!!!!!!

Zdjęcia kika postów niżej :(

• Replies 151
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

GoniaP napisał(a):
No i co to za choroba ją dręczy???

najprawdopodobniej jest to nie leczona grzybica ew. choroba uczuleniowa ( np na chemikalia) lub sprawa hormonalna ( to ostatnie najmniej prawdopodobne),.Sukę musi jak najszybciej zdiagnozowac porządna lecznica ; w przypadku grzybicy leczenie jest długie i wymaga systematyczności ;
dajcie zdjęcia
EMIR

Posted

rebellia napisał(a):
Dodam, że przypadke jest tak straszny, że ma się pojawić na stronie schroniska w drastycznych przypadkach... pomocy!!!

ufff mozemy juz wyjsc na swiatlo dzienne
cioteczka ulv przetrzymala sunie do chwili wyciagniecia ze schroniska w watku Sznukiego z Zabrza

wklejam fotki te, ktore zamiescila gdy sunia byla jeszcze w schronisku

Posted

Z tego co mówił wet, na pewno nie jest to ani świerzb ani nużyca i prawdopodobnie grzybica też nie... Po prostu upiorne zaniedbanie, alergia, wpływ moczu i pcheł:-( W sumie suczysko nie wygląda przesadnie źle- wiekszość ludzi nie pyta "co jej jest" tylko "co to za rasa";) To tak jakby skrzyżować grzywacza z likaonem;) wiecie jaka głowę ma egipski bóg Anubis? no to ona ma właśnie taką... Sunia ma w sobie coś szlachetnego- może właśnie szczupłą sylwetke, głowę, może lekki sprężysty chód...
Na spacerze z nami zachowywała się wesoło, w kontaktach z psami trochę nieufnie z początku, potem chciała się bawić. Nie nachalna, delikatna, ale całuśna;)
Sama skóra goi się zadziwiająco szybko, rany zniknęły, jeszcze jest zaczerwieniona, miejscami jakby odparzenia(?). Nie jestem pewna co dostała/je bo książeczka jest w domu tymczasowym:oops: wieczorem napiszę... dodatkowo sunia ma obie końcówki uszu jak gdyby przecięte:angryy:
PS>Schronisko wezwało policję w momencie przyprowadzenia suni i toczy się sprawa przeciwko "pani"...

Już wiem, jaką rasę ona mi przypomina z kształtu głowy- PSA FARAONA!!!! Reszta detali sie nie zgadza- jest czarna i chyba puchata...

Posted

może sie Wam dla suni przyda :

Witam :lol:

oddam :
1/ HEXODERM -preparat dermatologiczny -plyn antyseptyczny do skóry i sierści psów i kotów -wskazania :bakteryjne i grzybicze stany zapalne skóry -prawie cala butelka 200ml , termin ważności 11.2006

2/BALNEUM HERMAL PLUS -dodatek do kąpieli leczniczej -wskazania :choroby skóry przebiegające z suchością i towarzyszącym jej świądem np.atopowe zapalenie skóry -prawie cala butelka 200ml, termin ważności 11.2006

oba preparaty używala moja Tosia przy problemach ze skórą -na szczęście już ich nie potrzebuje-może pomogą innej chorej psinie :lol:

wysylka oczywiście na mój koszt :lol:

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Z tego co mówił wet, na pewno nie jest to ani świerzb ani nużyca i prawdopodobnie grzybica też nie... Po prostu upiorne zaniedbanie, alergia, wpływ moczu i pcheł:-( Sama skóra goi się zadziwiająco szybko, rany zniknęły, jeszcze jest zaczerwieniona, miejscami jakby odparzenia(?). Nie jestem pewna co dostała/je bo książeczka jest w domu tymczasowym:oops: wieczorem napiszę... dodatkowo sunia ma obie końcówki uszu jak gdyby przecięte:angryy:

Matko, jaka sierotka !
Moge zaoferowac jedynie hotelik niedaleko mnie ( juz rozmawialam ). Chyba, ze ktos wezmie wczesniej do domku. Ja moge albo w sobote z Legnicy odebrac, albo 5 listopada z Wroclawia.
Mam nadzieje, ze to nie jest zarazliwe chorobsko !
Poprosze swoja p. doktor, zeby popatrzyla na zdjecia na watku.
Straszna bidunia z niej :shake: !

Posted

jak też mam jakiś preparat w domu (dzięki Toska za przypomnienie)
To jest preparat BIODYLON MITIUS, data ważności 3.2007, przemywałam nim uszy królikowi, wiem że można go stosować dla psów ale już dla kotów nie.

Posted

Uszolki długaśne ma akurat o dziwo zdrowe;)
Domek tymczasowy na razie przestał się buntowac... po prostu mają pierwszy raz takiego psa ze schronu i trochę są za bardzo przejęci:evil_lol: ale najważniejsze, że suczynka jest grzeczna, nie nabrudziła (i niech tak zostanie) absolutnie nieagresywna i wesoła...

Posted

irma

w tym wypadku - nie ma zmiłuj... strasznie biedna ta suka... w piątek jedziemy z Ulv do schronu, pogadamy jeszcze z dyrektorką... no i myślę po cichutku nad allegro... ale to musze jeszcze pogadać z tym domkiem tymczasowym ;) i Ulv rzecz jasna ;)

Posted

to wygląda na zaniedbania żywieniowe , do tego brak słońca i alergia ....
wet pewno powie co podawać ale chyba warto potem pomyśleć nad tranem , siemieniem albo innymi preparatami na piękną skórkę i sierściuszka ;)/ podałam te najtańsze:razz:/

Posted

Tak myślę żeby jej podawać tran z oliwą... bardzo skuteczne:lol: I może witaminki... ona nawet nie jest strasznie chuda (ale żeberka widać)- chociaż bardzo się poprawiła w schronisku, ale to nie tyle chodzi o chudość co o odżywienie - a to dwie trochę odrębne sprawy...